پخش زنده
امروز: -
سند امنيت ملي آمريکا، بيش از همه مولفه و مصاديق تهديد را مشخص کرده اما شيوه هاي منطقي مقابله با آن تهديدات را ارائه نداده است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا وسيما ،آمریکا با چالش های بسیاری برای تامین امنیت در داخل کشور مواجه است. این مشکلات به رئیس جمهور و یا دولت خاصی بازنمی گردد و به نوعی یک مشکل ساختاری در آمریکا محسوب می شود. دونالد ترامپ در سند راهبردی امنیت ملی، بسیاری از مواردی را که امنیت داخلی آمریکا را با تهدید جدی مواجه می کرد، برشمرد. اما در این سند، بیش از آنکه به مسائل امنیت داخلی این کشور پرداخته شود، در شیوه ای فرافکنانه، تلاش کرد تا امنیت داخلی را متاثر از تهدیدات خارجی نشان دهد.
اما واقعیت این است که امنیت داخلی در این کشور ریشه های کاملا درونی دارد و نمی توان افکار عمومی را به آسانی از آن منحرف کرد. نگرانی ها درباره امنیت داخلی به حوادث یازده سپتامبر سال 2001 بازمی گردد.
نگرانی ها درباره امنیت داخلی آمریکا منجر به تشکیل وزارت امنیت میهن در 25 نوامبر سال 2002 به ابتکار جورج دبلیو بوش شد.
براساس آمار سال 2007، تعداد کارکنان این وزارتخانه 208 هزار نفر است و بودجه سالیانه آن بالغ بر 44.9 میلیارد دلار است. جی جانسون در حال حاضر وزیر امنیت میهن است. این وزارتخانه در عین حال، یکی از اعضای جامعه اطلاعاتی آمریکا است و اداره گمرک و محافظت مرزی هم یکی از زیرشاخه های این سازمان است.
وضعیت امنیت داخلی در آمریکا در هر پنجاه ایالت یکسان نیست و وضعیت هر ایالت با ایالت دیگر متفاوت است. نظرسنجی های متعدد انجام شده و ارزیابی های نهادهای دولتی بویژه وزارت امنیت داخلی آمریکا نشان دهنده نگرانی مردم این کشور از وضعیت امنیت داخلی در این کشور است. آزادی حمل اسلحه از مهمترین دغدغه های مردم آمریکا است. مساله اینکه مهاجران و مسلمانان واقعا تا چه حد عامل ناامنی هستند و تا چه حد درباره آنها مبالغه می شود، یک معما برای مردم آمریکا است. اینکه صندوق های رای در آمریکا تا چه حد امنیت دارند و مسائلی از این قبیل از نگرانی های امنیت داخلی آمریکایی ها است. در این مقاله مهمترین چالش های امنیت داخلی آمریکا بررسی می شود.
مهمترین چالش های امنیت داخلی در آمریکا
مساله احتمال وقوع حملات تروریستی در داخل خاک آمریکا به یکی از دغدغه های روزانه مردم آمریکا تبدیل شده است.
روزنامه انگلیسی گاردین هفته گذشته در مقاله ای از بی توجهی سیاستمداران آمریکایی به تروریسم داخلی در این کشور انتقاد کرد. در این مقاله، تفاوت ماهیت تروریسم، طی شانزده سال پیش ارزیابی شده است. این روزنامه با اشاره به حمله تروریستی منهتن با هشت کشته و یازده زخمی و ده ها قربانی حملات لاس وگاس نوشت:" در حال حاضر تروریسم در آمریکا فقط به یک گواهی رانندگی، 20 دلار پول و قلبی سرشار از نفرت نیاز دارد."
اسلحه هایی که در حال حاضر در اختیار شهروندان آمریکایی است، به یکی از دغدغه ها و چالش های امنیتی جدی دولت آمریکا و کنگره و محل نزاع لابی های طرفدار و یا مخالف حمل اسلحه تبدیل شده است. از هر صد آمریکایی، هشتاد و هشت نفر از آنها یک نوع از سلاح های گرم را در اختیار دارد که از این نظر رتبه اول را در جهان دارد. بعد از آن یمن با 54.8 در صد نفر اسلحه گرم دارند. به این ترتیب در حالی که آمریکا، پنج درصد جمعیت جهان را دارد، حدود 35 تا 50 درصد دارندگان سلاح های سبک در این کشور هستند. هر ساله حدود 30 هزار نفر با این سلاح ها در آمریکا کشته می شوند و براساس آمار اداره سلامت آمریکا سالانه بیش از صد هزار مورد تیراندازی در این کشور گزارش می شود. افراد کشته شده بر اثر تیراندازی در آمریکا 25 برابر آمار سایر کشورها به نسبت سرانه است. براساس گزارش ها، در سال 1994، در حالی که جمعیت آمریکا 192 میلیون نفر بود، 65 میلیون آمریکایی، سلاح گرم داشتند. در حالی که در سال 2015، جمعیت آمریکا به 265 میلیون نفر رسیده بود، دارندگان سلاح های سبک گرم در آمریکا به 111 میلیون نفر رسیدند که افزایش 71 درصدی را نشان می دهد در حالی که تولید این سلاح ها در این مدت فقط 38 درصد رشد داشته است.
براساس متمم دوم قانون اساسی آمریکا، شهروندان این کشور حق حمل اسلحه را دارند. همچنین در قوانینی به آنها اجازه شورش مسلحانه داده شده است. گروه های شبه نظامی در آمریکا از اوایل دهه 1960 فعال شدند و حتی در مواردی با نهادهای دولتی وارد درگیری های مناقشه برانگیزی شدند. این گروه ها، تقریبا در هر پنجاه ایالت آمریکا فعال هستند و تعداد آنها بین 20 هزار تا شصت هزار نفر در سراسر آمریکا تخمین زده می شوند. اکثر این شبه نظامیان تندروهای نژادپرست افراطی و سفیدپوست هستند.
مهاجران و مسلمانان، دغدغه امنیت داخلی
مهاجران و مسلمانان به لطف دولت فعلی و رسانه های این کشور به یکی از دغدغه های امنیتی این آمریکا تبدیل شده اند. براساس آمار رسمی اداره مهاجرت آمریکا، مهاجران حدود 13 و نیم درصد معادل 43.7 میلیون نفر از جمعیت آمریکا در سال 2016 را تشکیل می دهند. براساس آمار منتشر شده، در سال 2060، جمعیت مهاجران آمریکا به 78.2 میلیون نفر خواهد رسید که این تعداد 18.8 درصد از جمعیت آمریکا را تشکیل خواهند داد. دولت ترامپ نگاه خوش بینانه ای به مهاجران و بویژه مسمانان ندارد و از زمان پیروزی در انتخابات، طرح ها و فرمان های متعددی علیه آنها صادر کرده است.
امنیت مرزی، یکی از دغدغه های امنیت داخلی آمریکا است. حفاظت از مرزها، یکی از مهم ترین دغدغه های امنیتی همه دولت ها در جهان است که آمریکا نیز از آن مستثنی نیست. نگرانی ها درباره امنیت مرزی، منجر به تاسیس اداره گمرک و حفاظت مرزی آمریکا در سال 2003 ذیل وزارت امنیت میهن آمریکا شد. کارکنان این اداره، بالغ بر 57 هزار نفر هستند و گشت مرزی آمریکا زیر نظر این نهاد فعالیت می کنند. 11 هزار آمریکایی نیز در گشت مرزی مشغول فعالیت هستند.
ترامپ در زمان انتخابات، بارها بر مساله امنیت مرزی و مهاجرانی که از طریق مرزها به صورت غیرقانونی وارد آمریکا می شوند، تاکید کرد. در فرمان اجرایی 13767 رئیس جمهور که در 25 ژانویه 2017 به امضا رسید، تدابیر سختگیرانه تری برای ورود مهاجران به آمریکا در نظر گرفته شد. این فرمان با انتقاد شدید فعالان حقوق بشری مواجه شد، اما ترامپ همه انتقادات و اعتراضات را نادیده گرفت. براساس گزارش پنج دسامبر 2017 بخش حفاظت از مرزهای وزارت امنیت داخلی آمریکا از 21 ژانویه تا ماه آوریل 2017، میزان ورود مهاجران غیرقانونی از مرزهای آمریکا در مقایسه با مدت مشابه، 23.7 دهم درصد کاهش یافته است.
ترامپ برای مقابله با ورود مهاجران، طرح احداث دیوار مرزی میان آمریکا و مکزیک را ارائه داد. کارشناسان هزینه احتمالی ساخت این دیوار را 38 میلیارد دلار برآورد کرده اند. ساخت این دیوار منجر به بروز تنش میان آمریکا و مکزیک شده است. ترامپ می گوید مکزیک مستقیم یا غیرمستقیم باید هزینه ساخت این دیوار را بپردازد، اما دولت مکزیک می گوید، به هیچ وجه هزینه ای برای ساخت این دیوار پرداخت نخواهد کرد. یکی از مهم ترین نگرانی ها درباره امنیت مرزی، ورود گانگسترها و قاچاقچیان مواد مخدر، انسان و اسلحه به آمریکا است
نشت اطلاعات امنیتی
نشت اطلاعات امنیتی از مهمترین دغدغه های نهادهای امنیتی و دفاعی در آمریکا است. مایک پمپئو، وزیر خارجه فعلی و رئیس سابق سازمان سیا، درز اطلاعات امنیتی را یکی از دغدغه های این سازمان دانسته بود. وی گفته بود، فقط دولت نیست که تلاش می کند اطلاعات سری سازمان سیا را بدزدند، بلکه سازمان های غیردولتی و همچنین سازمان های اطلاعاتی کشورهای دیگر نیز به دنبال نفوذ در سیستم های اطلاعاتی آمریکا هستند.
حملات سایبری از مسائلی است که وزارت امنیت میهن آمریکا نگرانی های بسیاری درباره آن دارد.
حملات سایبری
دولت آمریکا در بیانیه های مختلف درباره احتمال حملات سایبری علیه شرکت های هسته ای، زیرساخت های تولید انرژی و همچنین فرودگاه ها هشدار داده است.
ظهور فاشیسم و نژادپرستی یکی از پدیده های نوظهور امنیتی در آمریکاست. اتحادیه ضد افترا در آمریکا عامل کشتار در دبیرستان استونمن داگلاس در شهر پارکلند فلوریدا را یکی از اعضای یک گروه معتقد به برتری نژاد سفید در آمریکا دانست. براساس این گزارش، گوردون گربر، رهبر گروه افراطی "جمهوری فلوریدا" از نیکلاس کروز، جوان 19 ساله عامل حمله به دبیرستان استونمن داگلاس تقدیر کرد. گروه جمهوری فلوریدا از جمله گروه های نژادپرست حامی ترامپ هستند که به شدت مسلمان ستیز، مهاجر ستیز و قائل به برتری نژاد سفید است.
امنیت اطلاعات در عصر انقلاب ارتباطات و امنیت حریم شخصی از دیگر دغدغه های امنیت داخلی محسوب می شود که نگرانی هایی را در میان شهروندان آمریکایی به وجود آورده است.
در بخشی از سند امنیت ملی راهبردی آمریکا در سال 2018 تهدیدات حملات سایبری اخلالگر و ویرانگر توصیف شده است. از جمله مهمترین تهدیدات سایبری که جنجال بسیاری به پا کرد، حمله به شرکت سونی پیکچرز آمریکا بود که در پی آن دولت آمریکا مرکز ادغام اطلاعات تهدیدهای سایبری را ایجاد کرد. مسئولیت امنیت سایبری در حال حاضر بر عهده تعدادی از نهادهای مختلف آمریکا از جمله آژانس امنیت ملی٬ وزارت امنیت داخلی ایالات متحده آمریکا٬ پلیس فدرال آمریکا (FBI) و فرماندهی سایبری ارتش آمریکا است.
امنیت و سلامت انتخابات نیز از مسائل مورد توجه نخبگان و همچنین مردم این کشور است. در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016، یک دغدغه امنیتی جدید به نگرانی های آمریکا اضافه شد و آن این بود که سیستم انتخاباتی آمریکا تا چه حد مصون و امن است.
در 22 سپتامبر سال 2017 در گزارشی آمده بود، وزارت امنیت داخلی آمریکا تائید کرد که در زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، هکرها به 21 ایالت از 50 ایالت این کشور حمله کردند. آلاباما، آلاسکا، کلرادو، کانکتیکت، دلاور، فلوریدا، ایلینویز، مریلند، مینه سوتا، اوهایو، اوکلاهاما، اورگان، داکوتای شمالی، پنسیلوانیا، ویرجینیا و واشنگتن، آریزونا، کالیفرنیا، آیووا، تگزاس و ویسکانسین از ایالاتی بودند که در گزارش وزارت امنیت داخلی آمریکا به نام آنها اشاره شده بود.
بیوتروریسم نیز از دیگر دغدغه های امنیت داخلی در آمریکاست. در سپتامبر و اکتبر سال 2001، موارد متعددی از سیاه زخم ناشی از حملات عمدی در داخل آمریکا شیوع یافت که در نامه های آغشته به ویروس این بیماری بود که به کنگره آمریکا و تحریریه های رسانه های خبری این کشور فرستاده شده بود. در دوم اکتبر سال 2001، اولین مورد ابتلا به سیاه زخم بر اثر بسته های مشکوک در فلوریدا گزارش شد. رابرت استیونس، عکاس و خبرنگار 63 ساله در آن روز پس از دریافت این بسته راهی بیمارستان شد و در 5 اکتبر همان سال درگذشت.
زیرساخت های فرسوده
زیرساخت های فرسوده در آمریکا در کنار احتمال وقوع حملات تروریستی در بخش حمل و نقل نگرانی هایی را در این زمینه نیز به وجود آورده است. ناتوانی در مدیریت تاثیرات جانی و مالی بلایای طبیعی و همچنین حفاظت از تاسیاست هسته ای و منابع و ذخایر این کشور از دیگر مهمترین دغدغه های امنیت داخلی آمریکا محسوب می شود.
نتیجه گیری
به طور کلی می توان گفت، امنیت مرزها، مهاجرت و احتمال وقوع حملات تروریستی در داخل آمریکا و همچمنین حملات سایبری از مهمترین چالش های امنیت داخلی برای دولت فعلی آمریکا محسوب می شود. ترامپ درصدد است که اختیارات وزارت امنیت میهن، بویژه بخش حفاظت از مرزها و گمرک و همچنین اداره مهاجرت را افزایش دهد. این اقدام مستلزم افزایش بودجه سه میلیارد دلاری این نهادها و در عین حال کاهش بودجه نهادهای دیگر از جمله وزارت خارجه است.
به طور کلی به نظر می رسد، ترامپ و به طور کلی آمریکا برای تامین امنیت داخلی این کشور محدودیت های بیشتری برای شهروندان این کشور بویژه مهاجران و اقلیت های نژادی و مذهبی به وجود آورده، مساله ای که با ارزش های ادعایی آمریکایی در حمایت از حقوق بشر و قوانین شهروندی منافات دارد.
=====================
نویسنده: تهمینه بختیاری،کارشناس روابط بین الملل.
.