در پی اعمال سیاست حمایتگرانه آمریکا؛
انزوای امریکا در نشست G7 در کانادا
وزيران گروه هفت کشور صنعتی جهان در نشست سالانه خود، سیاستهای واشنگتن را محکوم کردند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ وزرای دارایی گروه هفت کشور صنعتی جهان روز شنبه در حالی به نشست سالانه خود پایان دادند که کشورهای متحد آمریکا، یکصدا سیاستهای حمایتگرایانه واشنگتن را محکوم کردند و از رئیس جمهور آمریکا خواستند تصمیم خود را برای اعمال تعرفه روی واردات فولاد و آلومینیوم لغو کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از ویسلر در کانادا، نرسیدن به یک زمینه مشترک در نشست وزرای دارایی این کشور به این معنی است که تنشها و اختلافات به نشست سران گروه هفت نیز که قرار است هفته آینده در کبک کانادا برگزار شود کشیده خواهد شد.
در نشست هفته آینده دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با روسای جمهور سایر کشورهای عضو گروه هفت در شرایطی رو در رو خواهد شد که اقتصاد جهانی در حال نزدیک شدن به یک مناقشه تجاری واقعی است.
در نشست وزرای دارایی گروه هفت که در یک منطقه کوهستانی پوشیده از برف در شمال ونکوور در استان بریتیش کلمبیا کانادا برگزار شد استیو منوچین وزیر خزانه داری آمریکا، حکم فرد غریبه جمع را داشت.
شرکای تجاری عمده آمریکا از تهاجم تجاری ترامپ که در چندین جبهه شروع شده است انتقاد کردند و این در حالی است که دولتهای این کشورها نیز با شروع چالشهای حقوقی، اقدامات متقابلی را به راه انداخته اند.
وزرای دارایی و روسای بانکهای مرکزی در این نشست یکی پس از دیگری درباره ناامیدی خود و نیز حس کلی خیانت از سمت یک هم پیمان دیرین صحبت کردند.
ولی منوچین با کم اهمیت دانستن اختلافات گفت: آمریکا به روند گروه هفت پایبند است. بیل مورنو وزیر دارایی کانادا به عنوان کشور میزبان نشست در پایان این گفتگوها اعلام کرد دولت کانادا و پنج کشور دیگر از منوچین خواستند نگرانیها و ناامیدهای آنها را به واشنگتن انتقال دهند.
مورنو افزود: «ما گفتیم همگی امیدواریم که وی حامل پیام تاسف و ناراحتی از اقدامات واشنگتن و نیز نگرانی درباره غیرسازنده بودن این اقدامات باشد.»
همزمان با پایان نشست و گفتگوها نیز برونو لومر وزیر دارایی فرانسه نیز خشم و عصبانیت فرانسه را بیان کرد و گفت: «می خواهم این مطلب را مشخص کنم که این وظیفه دولت آمریکاست که با گرفتن تصمیمات درست اوضاع را بهبود دهد و از مشکلات بکاهد.» وی افزود جلوگیری از جنگ تجاری «به تصمیمی که دولت آمریکا آماده است در چند روز و چند ساعت آینده اتخاذ کند بستگی دارد--- صحبت من درباره هفتههای پیش رو نیست.»
اولاف شولتس وزیر دارایی آلمان نیز تعرفههای آمریکا را «مشکلی بسیار جدی» برای روابط دو سوی اقیانوس اطلس خواند و گفت: «هیچکس درک نمیکند که چرا باید به سبب مسائل امنیتی، تعرفههای مضاعفی روی آلومینیوم و فولاد اعمال شود.»
تعرفههایی که ترامپ علیه کشورهای تامین کنندگان اصلی فلزات مهم آمریکا اعمال کرد و از روز جمعه اجرایی شد باعث بر هم خوردن دستور کار نشست گروه هفت شد، نشستی که معمولا رویدادی دوستانه برای ایجاد هم گرایی میان کشورهایی است که حدود نیمی از تولید ناخالص داخلی را در سطح جهان در اختیار دارند.
هیچ بیانیه مشترکی در پایان این نشست منتشر نشد که نشانهای است از اختلافات عمیق در میان کشورهای عضو این گروه.
اینکه آمریکا چه برخوردی با این مسئله خواهد داشت مشخص نیست.
همزمان با پایان نشست وزرای دارایی گروه هفت، ترامپ مثل همیشه لحنی جنگ طلبانه داشت و در توییتر خود از «تجارت احمقانه»ای انتقاد کرد که در آن کشورهای خارجی روی صادرات آمریکا تعرفه اعمال میکنند، ولی آمریکا نمیتواند دست به عمل متقابل بزند.
بنا به گفته یک منبع کانادایی، مورنو وزیر دارایی این کشور که روز جمعه ریاست یکی از نشستها را در اختیار داشت به شرکت کنندگان اجازه داد تک به تک ناراحتیهای خود را از منوچین بیان کنند.
به گفته منابعی که در جریان گفتگوها بودند در پشت درهای بسته، منوچین گوش میکرد و چندان صحبت نمیکرد. منوچین گفت: گفتگوها میتواند در نشست هفته آینده سران گروه هفت در کبک کانادا که انتظار میرود ترامپ نیز در آن شرکت کند ادامه یابد.
منوچین گفت: وی ترامپ را در جریان گفتگوهای صورت گرفته قرار داده است، ولی به گفته وی تجارت تنها یکی از مسائلی بود که در دستور کار کامل نشست قرار داشت.
منوچین به خبرنگاران گفت: «این کشورها مهمترین هم پیمانان ما و یا در میان مهمترین هم پیمانان ما قرار دارند. ما با همه این کشورها روابط دیرینهای داریم که در همه جنبهها بسیار اهمیت دارد. فکر میکنم بیرون، بحثهایی صورت میگرفت درباره اینکه این نشست، نشست گروه-۶ به اضافه یک بود. ما به گروه هفت اعتقاد داریم.»
رویدادهای جهانی این هفته در عرصه تجارت نشان میدهد که انتظار کاهش سریع تنشها غیرمحتمل است.
ترامپ پیشنهاد داده است که توافق ۲۴ ساله تجارت آزاد آمریکای شمالی یا نفتا لغو شود و به جای آن توافقهایی دوجانبه با کانادا و مکزیک ایجاد شود.
دولتهای گروه هفت در حال هضم تهدیدات ترامپ درباره اعمال صدها میلیارد دلار تعرفه روی واردات خودرو در آمریکا هستند.
ویلبر راس وزیر بازرگانی آمریکا نیز در حال گفتگوهای تجاری با مقامات چینی در پکن است و این گفتگوها در شرایطی صورت میگیرد که آمریکا در حال نهایی کردن تحریمهای برنامه ریزی شده خود علیه چین است.
اقدامات احتمالی آمریکا علیه پکن شامل محدودیت روی سرمایه گذاریهای چین در آمریکا، کنترلهای صادراتی جدید و تعرفه ۲۵ درصدی روی ۵۰ میلیارد دلار کالاهای بخش فناوری پیشرفته است.
چین تهدید کرده است که در اقدامی متقابل دهها میلیارد دلار تعرفه روی کالاهای آمریکا اعمال خواهد کرد؛ تهدیدی که مقامات کانادا، اتحادیه اروپا و مکزیک نیز کرده اند.