گزارشگر ویژه سازمان ملل؛
فقرای آمریکا در دوره ترامپ فقیرتر شده اند
به گفته گزارشگر سازمان ملل، فقر در آمریکا همچنان گسترده است و حتی در زمان دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور عمیقتر هم شده است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از خبرگزاری رویترز، به گفته یک ناظر مسائل حقوق بشر در سازمان ملل، فقر در آمریکا همچنان گسترده است و حتی در زمان دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور عمیقتر هم شده است.
فیلیپ آلستون گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه مسائل فقر شدید از مقامات آمریکا خواست به جای «تنبیه و زندانی کردن فقرا»، از آنها حمایت ملموس و قاطع اجتماعی به عمل بیاورند و به مسائل زیربنایی بپردازند.
آلستون در گزارش خود مینویسد با وجود آنکه مزایای بهداشت و درمان و دسترسی به بیمه درمانی رو به کاهش است، طرح اصلاح مالیاتی ترامپ باعث شده است مزایای مالی در اختیار ابر ثروتمندان و شرکتهای بزرگ قرار بگیرد که موجب نابرابری هرچه بیشتر در آمریکا شده است.
آلستون در ادامه گزارش خود مینویسد «اما سیاستهایی که طی سال گذشته دنبال شد به نظر به طور عمدی برای از میان برداشتن حمایتهای اساسی و اولیه از فقرا طراحی شده بودند و کسانی را هدف قرار میدادند که بیکار هستند و باعث میشوند خدمات بهداشتی اولیه به مزیتی تبدیل شوند که فرد باید آنها را به دست بیاورد و نه اینکه به عنوان بخشی از حقوق شهروندی خود از آنها بهرهمند شود.»
آلستون گفت: چهل و یک میلیون نفر یا دوازده و یک دهم درصد جمعیت آمریکا در فقر به سر میبرند، هجده و نیم میلیون نفر در فقر شدید هستند و از هر سه فقیر یک نفر کودک است. وی افزود آمریکا بالاترین میزان بیکاری جوانان را در میان کشورهای صنعتی به خود اختصاص داده است.
وی افزود: «شهروندان آمریکایی در مقایسه با مردم دیگر دمکراسیهای ثروتمند کمتر عمر میکنند و دچار بیماریهای بیشتری میشوند؛ بیماریهای استوایی قابل ریشه کنی به شکل فزایندهای در آمریکا دیده میشوند و آمریکا بالاترین نرخ زندانی شدن شهروندان را دارد. بالاترین نرخ اضافه وزن در میان کشورهای توسعه یافته هم متعلق به آمریکا است.»
با این حال آلستون گفت: دادههای مورد استفاده در گزارش وی که از مرکز آمار آمریکا است تنها مربوط به سال ۲۰۱۶ هستند و نمیتوان در رابطه با میزان فقر پیش و پس از روی کار آمدن ترامپ در ژانویه ۲۰۱۷ به شکل مقایسهای صحبت کرد.
آلستون که شهروند استرالیا، از کارشناسان کارکشته امور حقوق بشری سازمان ملل و استاد حقوق دانشگاه نیویورک است اواخر این ماه گزارش خود را در صحن شورای حقوق بشر سازمان ملل قرائت میکند.
گزارش وی بر مبنای ماموریت او در ماه دسامبر در چندین ایالت مختلف آمریکا از جمله مناطق روستایی آلاباما، یک منطقه زاغه نشین در بخش فقیر نشین لس آنجلس و پورتوریکو از مناطق تابعه آمریکا تهیه شده است.
«آمار خجالت آور»
آلستون با اشاره به «آمار خجالت آور» مربوط به تبعیضهای عمیق نژادی در آمریکا گفت: سیاهپوستها دو و نیم برابر بیشتر از سفیدپوستها در شرایط فقر زندگی میکنند و نرخ بیکاری در میان آنها بیش از دو برابر سفیدپوستان است. زنان، اسپانیایی تبارها، مهاجران و مردم بومی آمریکا نیز با نرخ بالای فقر و بیکاری دست و پنجه نرم میکنند.
به گفته آلستون دست کم پانصد و پنجاه هزار نفر در آمریکا بی خانمان هستند.
در این گزارش آمده است «طرح اصلاح مالیاتی ترامپ تنها باعث بدتر شدن این شرایط و اطمینان از آن میشود که آمریکا همچنان نابرابرترین جامعه در جهان توسعه یافته باقی بماند. کاهش شدید کمکهای رفاهی دولتی اساسا باعث میشود ابعادی حیاتی از یک شبکه ایمنی برای فقرا که همین حالا هم پر از شکاف است از میان برود.»
طرح اصلاح مالیاتی مورد نظر ترامپ که ماه دسامبر به تصویب کنگره تحت اداره جمهوری خواهان رسید، مالیات شرکتها را از سی و پنج درصد به بیست و یک درصد کاهش داد.
در گزارش آلستون آمده است «هیچ دستورالعمل جادویی و کوتاه مدتی برای ریشه کنی فقر شدید وجود ندارد و همه سطوح دولت باید تصمیماتی با حسن نیت در این رابطه بگیرد. در پایان در کشور ثروتمندی مانند آمریکا، تداوم فقر انتخابی سیاسی است و کسانی که در قدرت هستند مسئول آن هستند.»