به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما، یک روزنامه آمریکایی نوشت اتحادیه اروپا با تهدیدهای آمریکا و برخی از اعضای خود مواجه است.
روزنامه نیویورک تایمز چاپ آمریکا در گزارشی به قلم استیون ارلانگر در پایگاه اینترنتی خود نوشت: روزهای گذشته روزهای بدی برای اتحادیه اروپا بود. ابتدا دولت جدید در ایتالیا دولتی سوگند یاد کرد که به اتحادیه اروپا شکاک و بدگمان است. این موضوع، باعث نگرانی بازارهای بورس شد. آنگاه در اسپانیا، دولت قبلی این کشور که حامی اتحادیه اروپا بود، ناگهان فروپاشید. همزمان سران بلوک اروپا با عواقب اقدام دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر افزایش تعرفههای گمرکی بر محصولات اروپایی مواجه شدند. بروکسل، پایتخت اتحادیه اروپا، جمعه ی آرامی را سپری کرد، اما همزمان گزارش شد در آلمان تعدادی از حیوانات وحشی در یکی از باغ وحشهای آلمان مفقود شده اند. این مساله نگرانیهای زیادی را در اروپا ایجاد کرد. به همین ترتیب اکنون اروپا در سطح جهانی هم با وضع سیاسی مبهم و غیرقابل اعتمادی مواجه است و سران اروپایی عصبی و نگران هستند. ابهام در وضع سیاسی جنوب قاره اروپا با اقدامات دونالد ترامپ ضد اروپاییها همراه شده این مسائل باعث شده است که اروپاییها نه با بحران بلکه با سردرگمی مواجه شوند.
در حقیقت بنظر میرسد دونالد ترامپ فشارها را بر شرکای خود در اتحادیه اروپا و حتی در داخل آمریکا تشدید کرده است. تلاشهای اروپاییها برای دستیابی به توافق درباره مسائل مورد اختلاف تاکنون بی نتیجه مانده است. در حال حاضر اروپاییها از اهرمهای بسیار اندکی در برابر واشنگتن برخوردار هستند. اما در آینده شرایطی پدید خواهد آمد که آمریکا درباره مسائل عمده به اروپاییها نیاز خواهد داشت و ممکن است در آن زمان پاسخ اروپاییها تنها سکوت باشد. تشدید تنش و تقابلها با واشنگتن برخی از اعضای اتحادیه اروپا را به این فکر انداخته است که چگونه میتوانند واشنگتن را وادار کنند که هزینههای این تقابل را بپردازد.
"توماس کلین بروک هوف" معاون مرکز آلمانی مارشال فاند در واشنگتن گفت: اروپاییها باید به جای توجه به اظهارات و پیامهای تویتری ترامپ، توجه خود را به بر نیازهای آمریکا به اروپاییها متمرکز کنند. وی گفت: اکنون اقدامات زیادی انجام میشود و ترامپ هم اثبات میکند که آن گونه که مدعی شده بود فردی نیست که بتواند به توافقات دست بیابد بلکه تنها میتواند توافقات را منحل کند.
این کارشناس آلمانی گفت: اگر محدودیتها درباره واردات خودروهای تولید اروپا به آمریکا اعمال شود دیدگاه رایج در آلمان مبنی بر عدم پذیرش همکاری با ترامپ تقویت خواهد شد. آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان پیش از این بر این دیدگاه تاکید کرده، اما با واکنش تند اروپاییها مواجه شده بود. در این راستا اروپاییها میتوانند به علت اقدامات ترامپ هزینههایی را بر آمریکا تحمیل کنند و این تنها زبانی است که ترامپ آن را میفهمد و درک میکند.
توماس کلین بروک هوف معاون مرکز آلمانی مارشال فاند در واشنگتن و مشاور سابق رئیس جمهور آلمان گفت: دولتهای اروپایی اکنون به دنبال یافتن اهرمهایی در برابر واشنگتن هستند. وی افزود: وضع کنونی در روابط آمریکا و اروپا در طول ۷۰ سال گذشته بی سابقه بوده است. اگر اروپاییها اهرمهایی در برابر ترامپ نداشته باشند بناچار در برابر آن عقب نشینی خواهند کرد. بیشتر آلمانیها و اروپاییها معتقدند سران کشورهای اروپایی همچون دایناسورهایی هستند که درک نمیکنند ترامپ نظم جهانی را تغییر داده است. این افراد میخواهند اروپا میان خود و واشنگتن فاصله ایجاد کند و برای استقلال خود و همچنین برای دستیابی به توافقات جدید با روسیه و چین تلاش کند. اکنون دولتهای اروپایی در شرایط بسیار دشواری در برابر واشنگتن قرار دارند. چون اگر دولتهای اروپایی بخواهند به علت اقدامات ترامپ هزینههایی را به آمریکا تحمیل کنند در آن صورت ممکن است تنشها در روابط اروپا و آمریکا تشدید بشود.
اخیرا کمیسر تجاری اتحادیه اروپا در کنفرانسی خبری در بروکسل گفت: روابط بلوک اروپا با واشنگتن دیگر مثل گذشته گرم و صمیمی نیست. وی گفت: تنش میان دو طرف ممکن است تشدید شود. آمریکا وارد بازی خطرناکی شده است و این بازی خطرناکِ واشنگتن، بهبود اقتصادی را که اخیرا در اروپا و در سطح جهانی شاهد آن بوده ایم به خطر میاندازد. حتی بدون خصومت و کینههای دونالد ترامپ در قبال اروپایی ها، اتحادیه اروپا با خطرات قابل توجهی مواجه است. مهمترین مشکلی که اروپا با آن مواجه است در داخل خود این اتحادیه است. دولت جدید اسپانیا که طرفدار اتحادیه اروپا است مراسم سوگند را برگزار کرد و انتظار میرود چالشی برای این اتحادیه ایجاد نکند. در عین حال، دولت جدید اسپانیا برای راضی کردن جریانهای طرفدار استقلال در منطقه کاتالان این کشور احتمالا موضوع تقسیم قدرت را با آنها مطرح خواهد کرد. این همان چیزی است که نخست وزیر راستگرای سابق این کشور یعنی ماریانو راخوی از پذیرش آن خودداری میکرد. دولت جدید اسپانیا به عنوان یک دولت اقلیت به شدت آسیب پذیر خواهد بود.
در ایتالیا نیز هر چند بعد از هفتهها دولت جدید تشکیل شده است، وضع این کشور نگران کننده است. دولت جدید ایتالیا ترکیبی از گروههای پوپولیستی و چپگرا است که به شدت درباره اتحادیه اروپا بدگمان اند. جریانهایی که دولت جدید ایتالیا را تشکیل داده اند، خواهان تعامل با روسیه و تقابل با بروکسل هستند. دولت جدید در ایتالیا نه تنها در بخش سیاستهای اقتصادی مخالف اتحادیه اروپا است بلکه از سیاستهای دیگر اتحادیه اروپا در بخش مهاجرت و تحریمهای روسیه هم انتقاد میکند. رئیس جمهور ایتالیا پیش از این به نامزد وزارت دارایی این کشور که فردی ضد اتحادیه اروپا است رای اعتماد نداد. اکنون این احتمال در ایتالیا وجود دارد که انتخابات جدیدی در این کشور برگزار شود و انتخابات جدید این کشور در واقع به معنای همه پرسی درباره عضویت ایتالیا در اتحادیه اروپا است. ایتالیا که با مشکلات اقتصادی جدی مانند بدهیهای بالا، رشد کم و بیکاری شدید مواجه است، حتی اگر دولت جدید آن همچنان به عضویت در اتحادیه اروپا ادامه دهد، تاکید کرده است که سن بازنشستگی را کاهش و بودجه بخشهای عمومی را افزایش خواهد داد. این اقدامات میتوانند به بحران مالی دیگری در اروپا منجر شوند. مقامهای دولت جدید ایتالیا همچنین قول داده اند حدود پانصد هزار مهاجر را از این کشور اخراج کنند. تحقق این برنامهی دولت ایتالیا میتواند به اجرایی شدن ماده ۷ قانون اتحادیه اروپا منجر شود که بر اساس آن ایتالیا به نقض تعهدات اساسی خود متهم خواهد شد. سران دولت جدید ایتالیا پیش از این اعلام کرده اند مایلند روابط خود را با روسیه و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور، گسترش دهند. با توجه به آن که ۶۰ درصد از نمایندگان مجلس ایتالیا را نمایندگان به شدت ضد اتحادیه اروپا تشکیل میدهند این مساله بسیار نگران کننده است.
استفانو استفینی دیپلمات سابق ایتالیا گفت: دونالد ترامپ در طول ۱۸ ماه گذشته در هیچیک از تصمیماتی که درباره مسائل عمده اتخاذ کرده، مواضع همپمیانان اصلی خود را لحاظ نکرده است. وی گفت: تصمیمهای ترامپ از جمله خروج از پیمان اقلیمی پاریس و توافق هستهای ایران ، انتقال سفارت آمریکا به شهر قدس و افزایش تعرفههای گمرکی کالاهای اروپایی، همگی بر خلاف خواسته اروپا هستند. طرح جدید ترامپ مبنی بر محدودسازی واردات خودرو از اروپا به آمریکا نیز همه کشورهای بزرگ اروپایی را متضرر خواهد کرد.
این منبع در خاتمه افزود: اکنون اروپاییها در حال رسیدن به این نتیجه اند که ترامپ قصد دارد به چشم یک رقیب به اروپا نگاه کند نه یک شریک و همپیمان و اروپاییان نیز با آمریکا سخت رقابت خواهند کرد. اما اروپا بعد از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بیش از پیش به ناتو و چتر حمایت هستهای آمریکا نیاز خواهد داشت و همین مساله باعث میشود اروپاییها سخت تلاش کنند روابط آتلانتیک خود را (با ناتو و آمریکا) قطع نکنند. زیرا اروپاییها میدانند که اصول اتحاد و همپیمانی حائز اهمیت است و هیچ رئیس جمهوری در آمریکا برای همیشه در رأس قدرت این کشور باقی نخواهد ماند.