تحلیل؛
تفاهم شکننده روسیه و رژيم صهیونیستي در سوریه
رژیم صهیونیستی از فرط نگرانی ناشی از شکست راهبرد نظامی اش در سوریه به روسها پناه برده است.
در روزهای اخیر رژیم صهیونيستی به گونه ای عمل می کند که گویا با روسیه متحد شده اما واقعیت این است که این رژیم از فرط نگرانی ناشی از شکست راهبرد نظامی اش در سوریه به نوعی به روسیه پناه برده است تا بتواند حداقل بر بخشی از دل نگرانی های خود غلبه کند. این رژیم انتظار داشت جنگ سوریه به گونه ای پیش رود که در نهایت به تجزیه این کشور منجر شود و این رژیم نیز بتواند هم بخش های دیگری از اراضی سوریه را علاوه بر جولان به زیر اشغال خود در آورد و همینکه از تقسیم سوریه برای مبادلات ارضی در چارچوب آنچه که امروزه معامله قرن نام گرفته است برای حل بحران فلسطین استفاده کند و در واقع هزینه حل این بحران را نیز از سوریه بپردازد.
به همین منظور رژیم صهیونیستی به محض آغاز جنگ سوریه کلاه آبی های مستقر در مرز جولان را از این منطقه فراری داد تا هم امکان ارتباط با نیروهای تکفیری مخالف دولت سوریه پیدا کند و همینکه راه را برای پیشروی ارتش صهیونیستی به داخل سوریه بازکند. اما اکنون که ارتش سوریه به کمک متحدان خود توانسته است بخش های وسیعی از خاک این کشور را آزاد سازد و خود را به نزدیکی جولان برساند این رژیم با کنار گذاشتن خصومت های چند سال گذشته با روسیه دست به دامن این کشور شده است تا به نوعی نقش حائل را میان متحدان خود در جنگ سوریه با این رژیم ایفاء کند و از آنها بخواهد از نزدیکی به مرز خودداری کنند. در مقابل هر چند روسیه از ایران و حزب الله خواسته است از نزدیکی به مرز جولان خودداری کنند اما با توجه به اینکه در امتداد مرزهای سوریه و رژیم صهیونیستی بیش از 10 هزار نیروی مسلح تکفیری از داعش و النصره گرفته تا دیگر گروههای مسلح مستقر هستند و در چند سال گذشته از انواع حمایت های رژیم صهیونيستی برخوردار بودند حال سوال این است که آیا ارتش سوریه به تنهایی قادر خواهد شد از پس این همه نیروی مسلح بر آید؟ و اگر نیاز به پشتیبانی داشته باشد آیا روسیه حاضر به ارائه این خدمات و کمک های مورد نیاز ارتش سوریه خواهد شد یا نه؟ علاوه بر این رژیم صهیونيستی در تلاش است مناطق اشغالی جولان را در چارچوب آنچه که به معامله قرن لقب گرفته برای همیشه به اراضی اشغالی خود الحاق کند و حمایت دولت ترامپ را نیز بدست آورد حال آنکه این کار بر خلاف نص صریح قطعنامه های متعدد سازمان ملل از جمله قطعنامه های 242 و 338 شورای امنیت است که رژیم صهیونیستی ملزم به خروج بدون قید و شرط از این مناطق شده است.
حال سوال این است که آیا روسیه به عنوان عضو دائمی شورای امنیت و حافظ قطعنامه های مصوب آن به این راحتی به این درخواست رژیم صهیونیستی تن خواهد داد؟ و یا چنانچه سوریه بخواهد با این درخواست مقابله کند و به اقدام دفاعی متوسل شود جانب کدام طرف را خواهد گرفت ؟ با در نظرگرفتن این مسائل بعید به نظر می رسد تصویر خوشبینانه ای که رژیم صهیونیستی از روابط و همکاری خود با روسیه در جبهه جنوبی سوریه ارائه می دهد به طول بینجامد و از این دید این همکاری های مورد ادعای این رژیم شکننده به نظر می رسد اگر چنانچه روسیه بخواهد از دستاوردهای خود و متحدانش در جنگ 7 ساله سوریه محافظت کند نمی تواند در برابر مطالبات نامشروع جدید این رژیم از جمله الحاق دائمی اراضی اشغالی جولان به فلسطین اشغالی بی تفاوت باشد.
-------------------------------
احمد کاظم زاده