به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز کرمانشاه.
زمینهایی که دیگر قوت و حاصلخیزی سالهای قبل را ندارند، این تصور هر چند تلخ، اما دورنمایی واقعی است که پیش روی
زمینهای زراعی با اصول کشت نامناسب و غیر صحیح قرار دارد.
تا کمتر از یک ماه دیگر برداشت سیب زمینی از مزارع زیر کشت این محصول در مناطقی از استان کرمانشاه آغاز میشود، محصولی که هم اکنون ۵ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی استان به کشت آن اختصاص دارد و آنگونه که صفوی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه میگوید: پیش بینی برداشت آن در هر هکتار ۴۰ تن برآورد شده است.
کشاورزان غیر بومی و کشت محصول سیب زمینی چند سالی میشود که کشاورزان اصفهانی و همدانی که البته نام محصول سیب زمینیشان هم چندان نا آشنا نیست ترجیح داده اند به کرمانشاه بیایند و با در اختیار گرفتن زمینهای زراعی کشاورزان این منطقه به صورت شراکتی و یا اجارهای به کشت محصول رایج یعنی سیب زمینی بپردازند.
حال آنکه بی توجهی به اصول فنی کشت توسط کشاورزان غیر بومی باعث میشود تا فرآیند کشت این محصول استراتژیک، اما بدون ارزش افزوده در استانی همچون کرمانشاه که از قطبهای اصلی کشاورزی در کشور است در آینده با چالش مواجه شود.
کاهش منابع آب از عواملی است که کشاورزان غیربومی را از استانهایشان راهی کرمانشاه و به کشت سیب زمینی مشغول کرده است.
این کشاورزان که با الگوی کشت محصول سیب زمینی آشناترند با بهره گیری از ظرفیتهای خاص استان همچون آب و خاک مرغوب کرمانشاه را به عنوان یکی از استانهای هدف برای تولید این محصول برگزیده اند
سیب زمینی محصولی آب بَر استتنشهای آبی چند سال اخیر حکایت از یک واقعیت هشدار دهنده به نام کم آبی دارد، حال توسعه کشت این محصول بدون نظارتهای کارشناسانه میتواند زخمی دیگر بر پیکره ذخایر آبی و افت این منابع در استان باشد.
هر چند کارشناسان عنوان میکنند که به منظور کاهش مصرف آب تاریخ کشت این محصول در استان کرمانشاه از اردیبهشت و تیرماه به اسفند ماه انتقال مییابد، اما باید دانست که آیا این تغییرات مشمول کشت زمینهای کشاورزی با مشارکت افراد غیر بومی هم میشود یا خیر...
استفاده بی رویه از سموم شیمیایی تهدیدی برای زمینهای کشاورزیکودهای شیمیایی را به خورد زمینها میدهند تا برداشت محصول در تناژ بیشتر صورت بگیرد، شاید توجه به سود این کار موجب شده تا از مضرات استفاده صحیح از کودها و سموم و آسیبهای جبران ناپذیر آن در تولید این محصول غافل شوند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با بیان اینکه بی توجهی در استفاده از نهادههای همچون کود و سموم شیمیایی حاصلخیزی زمین را از بین میبرد و آسیبهای جدی به مزارع وارد میکند میگوید: کارگاههای آموزشی مناسبی در استان برای آموزش به کشاورزان در زمینه کاشت، داشت و برداشت راه اندازی شده است.
کشت محصول سیب زمینی نیازمند نگاهی همه جانبهتاخیر در پرداخت دستمزدهای حاصل از فروش برخی از محصولات کشاورزی، تنوع زمین، جایگزینی کشتهای مناسب، افزایش تولید و سود آوری از مواردی است که برخی از آن را کشاورزان و برخی را هم مسئولان به عنوان علل گرایش به کشت محصول سیب زمینی با مشارکت افراد غیر بومی میدانند.
اما آیا بیان این عوامل میتواند توجیهی مناسب برای پاسخ به سوالاتی باشد که آینده کشاورزی استان را ممکن است با چالش روبرو کند
با این حال میتوان گفت: انجام سیاستهایی که در کشاورزی رفتارهای مدیریتی آن راتبیین میکند، نگاه واقع بینانه به عوامل تهدید کننده کشاورزی در همه ابعاد، نگاه به سود جمعی و نه فردی در حوزه تولید از مباحثی است که میتواند به فرآیند توسعه و تولید مفید در بخش کشاورزی کمک و آن را بهبود بخشد و پایانی برای چالشهایی باشد که ممکن است دامنگیر کشاورزی استان شود.
چالشی که ممکن است تنها یک سوال را در ذهن آیندگان بر جای گذارد و آن اینکه تولید سیب زمینی به چه قیمتی...