قلیان؛ سمی برای سلامت خانوادهها
در مورد قلیان چند سوء تفاهم و اشتباه رایج در جامعه وجود دارد که با آگاهی از آنها میتوانیم به اصلاح باورهای غلط در خانواده و اطرافیان، کمک کنیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، کارشناس بهداشت محیط شبکه بهداشت و درمان کازرون با اشاره به شعار هفته ملی مبارزه با دخانیات که "قلیان، سمی برای سلامت خانواده" انتخاب شده است، گفت: در سالهای اخیر و با ورود تنباکوی میوه ای، الگوی سنتی مصرف قلیان تغییر کرده و در سراسر کشور به ویژه در میان جوانان و در سفره خانههای سنتی و مکانهای مشابه، شایع شده است.
نیکوتین موجود در قلیان و وابستگی مصرف کنندگان
محمد مفتح با اشاره به باور برخی از افراد که قلیان اعتیادآور نیست، افزود: دود هر نوع محصول توتون مانند توتون مورد استفاده در قلیان، دارای "نیکوتین" به عنوان یک ماده اعتیادآور است و چند بار مصرف آن موجب اعتیاد میشود.
او با بیان اینکه عبور دود قلیان از داخل آب موجب کاهش سموم آن نمیشود، اضافه کرد: تنها نقش آب، کاهش دمای دود و افزایش رطوبت آن و در نتیجه قابل تحمل کردن استنشاق آن برای فرد مصرف کننده است و بر خلاف باورهای سنتی، دود منتشر شده از قلیان دارای مقادیر بسیاری مواد سمی است.
انتقال بیماریهای واگیردار از راه مصرف قلیان
این کارشناس بهداشت محیط، ادامه داد: مصرف قلیان در مقایسه با سیگار، دود بیشتری را وارد ریههای فرد مصرف کننده میکند؛ افزایش احتمال انتقال بیماریهای واگیردار و مسری، یکی از عوارض احتمالی قلیان است و درصد بروز آن با استفاده مشترک، بیشتر میشود.
مفتح با اشاره به اینکه استنشاق تحمیلی دود دخانیات شامل مصرف قلیان هم میشود، گفت: دود قلیان نه تنها برای مصرف کننده آن، بلکه هر فرد در معرض دود قلیان خطرناک است؛ به نحوی که یک ساعت در معرض دود قلیان دیگران بودن، معادل شِش تا هشت نخ سیگار است.
او مصرف تفریحی قلیان در برخی خانوادهها را زمینه اعتیاد ناآگاهانه نوجوانان و جوانان دانست و جلوگیری از توزیع و مصرف قلیان و دخانیات در اماکن عمومی را به عنوان اصلیترین برنامه کنترل و مبارزه با آن، بیان کرد.
پنجم تا یازدهم خرداد، به عنوان هفته ملی بدون دخانیات نامگذاری شده است.