به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، علیاکبر ولایتی در نشست «تجربه ماندگار» که امروز با هدف بازخوانی و تبیین بیانات و مواضع مقام معظم رهبری درباره برجام در موسسه پژوهشی –فرهنگی انقلاب اسلامی برگزار شد، ضمن آسیب شناسی روند مذاکرات هستهای و با اشاره به تجربیات تاریخی از عهدشکنی آمریکا و کشورهای غربی در تعاملات بینالمللی با ایران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن، برای عبور از شرایط فعلی و تبیین افقهای پیش رو، پیشنهادهای مهمی برای تقویت توان هستهای جمهوری اسلامی و مقابله با نقض عهد آمریکا در برجام ارائه داد.
UF6 باید راه اندازی شودراه اندازی UF6 اولین پیشنهاد ولایتی به مسئولان اجرایی بود. وی تاکید کرد: ما UF6 (هگزافلوراید اورانیوم) را میتوانیم راه بیندازیم که در 70 درجه به حالت گاز درمیآید و قابلیت چرخاندن سانتریفیوژ برای غنیسازی را دارد.
تسریع در به کارگیری موتورهای نیرومند هسته ای و تولید ایزوتوپهای پایداروی همچنین خواستار ساخت و به کارگیری موتورهای نیرومند هستهای برای کشتیها و زیردریایی ها شد و گفت: یکی از خاصیتهای این موتورها آن است که یک زیردریایی با چنین موتوری میتواند دو سال زیر آب بماند در حالی که با سوختهای دیگر باید چندین روز یکبار بیرون از آب بیاید و سوختگیری کند.
مشاور رهبر معظم انقلاب در امور بین الملل افزود: رئیسجمهور در زمینه راهاندازی موتورهای هستهای دستور خوبی داده و آقای صالحی مامور به پیگیری آن است که باید در این زمینه سرعت بیشتری داشته باشد.
ولایتی با اشاره به اینکه این پیشنهادها در عین حال که میتواند پاسخی به نقض عهد آمریکا باشد، شائبه نقض برجام هم ندارد، افزود: ما میتوانیم ایزوتوپ پایدار تولید کنیم که حکایت از قدرت ما میکند اما برای تسلیحات نیست.
بهکارگیری الیاف کربن و پژوهش درباره IR6 و IR8 پیگیری شودوی پنجمین پیشنهاد خود برای تقویت توان هستهای را بهکارگیری الیاف کربن در این صنعت عنوان کرد و گفت: این موضوعات هیچ منعی بر اساس برجام ندارد. اگر بخواهیم IR6 و IR8 را به کارگیری کنیم دیگر با استفاده از فلز معمولی نمیشود بلکه باید از الیاف کربن استفاده کنیم که استفادههای صنعتی بسیار خوبی هم دارد. ضمن آنکه مسئولان باید کارهای پژوهشی مرتبط با نسل جدید سانتریفیوژها را پیگیری کنند و نیازهای کشور در زمینه 190هزار سو که مورد تاکید رهبر انقلاب بود تامین شود. در این زمینه باید بر روی سانتریفیوژهای IR6 و IR8 حتماً کار شود.
عضو هیئت عالی نظارت بر برجام با اشاره به تاکیدات رهبر معظم انقلاب به مسئولان اجرایی برای پیگیری نقض عهد آمریکا در برجام، خاطرنشان کرد: برخی میگویند نباید از اروپا بخواهیم که علیه آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه بدهد! چه اشکالی دارد؟ اگر این کشورهای اروپایی عضو شورای امنیت و چین و روسیه به نفع ما رای دهند و از 5-6 کشور دیگر هم بتوانیم به نفع خودمان رای بگیریم، حتی اگر آمریکا قطعنامه را وتو کند باز هم به نفع ماست و آبروی خودش میرود چرا که وتو نشان میدهد که اکثریت علیه اوست.
نگاه به شرق از راههای خلاصی از شر اروپاست/ غربگراها، غربزده ها و جاهلین مانعتراشی میکنندمشاور رهبر معظم انقلاب در امور بین الملل در ادامه سخنانش با بیان اینکه مسئله بسیار مهم بعدی نگاه به شرق است اظهار داشت: در این زمینه برخی غربگراها و غربزدهها و جاهلین متاسفانه بسیار مقاومت میکنند؛ برخی میگویند روسیه در گذشته نقض عهد کرده است که باید به آنها گفت مگر طرف اروپایی همواره هر چه خواستهایم در طبق اخلاص گذاشته و تقدیم کرده است؟!هر کشوری براساس منافع ملی خودش کار میکند. اما ما و روسیه و چین در جاهای مختلفی منافع ملیمان با یکدیگر همخوانی دارد و میتوانیم با هم کار کنیم. روسیه بدون تردید و با صراحت و سرعت، پیشنهاد موذیانه انگلیس در سازمان ملل علیه ایران درباره یمن را وتو کرد.
ولایتی با اشاره به دیدار ماکرون و پوتین بعد از خروج آمریکا از برجام اظهار داشت: ماکرون در این دیدار حرف زیادی زد و گفت که خوب است برجام با موضوع موشکی و منطقهای درباره ایران تکمیل شود؛ اما پوتین به صراحت به او گفت که موشکی و منطقهای هیچ ربطی به برجام ندارد. کدام یک از غربیها مثل پوتین حاضر است که چنین کاری کند.
وی با بیان اینکه برخیها تحت تاثیر دنیای دوقطبی سابق و تبلیغات درباره کمونیسم و ... هستند، تصریح کرد: روسیه نه میتواند و نه بنا دارد که به ایران زور بگوید. با این کشور در خصوص مسائل دفاعی در حال همکاری هستیم و تقریباً هرچه خواستیم کم و بیش به ما داده است. این رآکتوری که روسها درست کردند آلمانیها قرار بود درست کنند که بعد از انقلاب رفتند و یک قدم کوچک بر نداشتند. اما روسها رآکتور را درست کردند و چیزهایی به ما دادند که یک پیچش را اروپاییها نمیدهند.
ولایتی افزود: چین در اوج تحریمها با ما همکاری کرد و 52 میلیارد دلار حجم مبادلات ما با چین بود که البته فاصله این رقم با کشور دوم بسیار زیاد است. رهبر معظم انقلاب سالها قبل نگاه به شرق را فرمودند و در دیدار با رئیسجمهور چین گفتند که طالب روابط راهبردی با چین هستیم و آنها نیز این نکته را گفته بودند. چینیها طالب کارکردن در پارس جنوبی و آزادگان هستند. بنابراین نگاه راهبردی به شرق راحتترین کاری است که از طریق آن میتوانیم از شر قایمباشک بازیهای غربیها خلاص شویم. نباید تحت تاثیر فضاسازی افرادی که غربگرا هستند و پاریس را از مسکو بیشتر دوست دارند قرار بگیریم.
قدرت موشکی و منطقهای ایران را به کوری چشم آمریکا حفظ میکنیم
عضو هیئت عالی نظارت بر برجام خاطرنشان کرد: باید قدرت موشکی و منطقهای خود را به کوری چشم آمریکا حفظ کنیم تقویت هستهای در حوزههایی که محدودیت ندارد انجام شود، ادامه مذاکرات براساس شرایطی که مقام معظم رهبری فرمودند ادامه یابد و اروپاییها باید تضمین دهند که نفت ما را میخرند و مشکلات بانکی رفع میشود. آمریکا نیز باید از منطقه برود و منطقه را به اهلش واگذار کند.
اروپاییها در سالهای 82 و 83 هم دقیقاً همین شکل نقض عهد کردند
ولایتی همچنین در بخش دیگری از این نشست به مرور تجربه برجام و هشدارها و رهنمودهای رهبر انقلاب در باره مذاکرات هستهای اشاره کرد و با بیان اینکه برجام دومین تجربه مذاکراتی با غرب در خصوص هستهای بود، اظهار داشت: اولین تجربه در سال 82 و 83 شکل گرفت که در تجربه اول تقریبا همین مسیر طی شد و به همین نتایج هم رسیدیم. به این ترتیب که غربیها با رویکرد مذاکره و تلاش در جهت قانعسازی ایران جلو آمدند و تلاش کردند خود را نماینده جامعه بینالملل نشان دهند و میگفتند برای ایجاد امنیت خاطر خوب است که ایران به مردم جهان خاطرجمعی بدهد که کارهایش کارهای نظامی نیست.
مصدق هم به آمریکا خوشبین بود و جوابش را گرفت/ تصورات او ازکارگزاران آمریکا شبیه تصور دوستان درباره جان کری است!
وی افزود: در داخل کشور هم جناح و تفکری وجود داشت که میگفت برای راحت زندگی کردن و معیشت خود را با غربیها درنیندازیم. بعضیها در ظاهر میگفتند از مذاکرات ضرر نمیکنیم. حتی افرادی هم تحت عنوان دلسوزی میگفتند که هستهای چیز خاصی نیست! مثل علی رزم آرا (نخستوزیر پهلوی) که میگفت ایرانیها نمیتوانند یک لولهنگ (آفتابه سفالی) بسازند. اینها رزم آراهای عهد ما بودند که دیپلماسی لولهنگ را دنبال میکردند.
رزمآراهای زمان ما میگفتند فناوری هستهای مسئله مهمی نیست و نباید درباره آن اصرار کنیم
عضو هیئت عالی نظارت بر برجام با بیان اینکه انکار کارایی جوانان از جمله در فناوری هستهای، سلاح مزدوران داخلی و خارجی از گذشته بوده، تصریح کرد: در دوره ملی شدن نفت ملیون تلاش کردند قرارداد گس-گلشاییان را لغوکنند. که رزم آرا به مجلس آمد و گفت: ما یک لولهنگ هم نمیتوانیم بسازیم. حتی فضلاللّه زاهدی عامل کودتای 28 مرداد بعد از کودتا به مجلس آمد و گفت که نفت یک ماده متعفن بدبو است که فایدهای ندارد و الان عصر اتم است! احتمالاً فکر میکرد اتم سوختی است که مثل بنزین در باک ماشین به راحتی میریزند و کار میکند!
ولایتی با اشاره به اینکه همواره مواردی که غربیها برای ایجاد مشکل برای ایران به آن متوسل میشدند، مشابه است، گفت: در دوره ملی شدن نفت ایران ما بایکوت شدیم. دکتر مصدق به آمریکا خوش بین بود و رفت تا از حق ایران دفاع کند و معتقد بود که چون آمریکاییها علیه انگلیس در گذشته انقلاب کردند پس انقلابی هستند، اما ترومن (رئیس جمهور وقت آمریکا) آب پاکی را روی دست مصدق ریخت.
وی افزود: بعدها ترومن یک میانجی به نام هریمن را به ایران فرستاد و دکتر مصدق در نطق مجلس گفت که هریمن کسی نیست که اعتبار خود را از بین ببرد. مثل همان خوش بینی که برخی دوستان امروز ما به کری و اوباما داشتند و میگفتند زیر حرفشان نمیزنند!
انتقاد شدید از عملکرد نامناسب مجلس وقت درباره برجام/ اگر درست کار کرده بودند این مصائب را امروز نداشتیم