به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، غلامرضا انصاری در پایان سفر وزیر امور خارجه کشورمان به هند در جمع خبرنگاران تصریح کرد: هند از بعد اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کشوری دوست و بسیار نزدیک به ایران است چرا که هند در حوزه تمدن ایرانی است و همواره برای ما از اهمیت بالایی برخوردار بوده است.
وی افزود: طبیعی است وقتی ایران با مسائل خاصی از جمله خروج آمریکا از برجام در عرصه بین المللی رو به رو است، مواضع خود را برای دوستانش در زمینه چگونگی نگاه به تحولات منطقه ای و بین المللی تشریح کند.
انصاری ادامه داد: هند یکی از دوستان ما به حساب می آید که این دوستی چه قبل از تحریم ها، چه دوران تحریم ها و چه دوران برجام تاکنون ادامه داشته و دارد، بنابراین آقای ظریف تصمیم گرفتند به این کشور سفر و در این خصوص با مقامات این کشور گفتگو داشته باشند.
معاون وزیر امور خارجه خاطر نشان کرد: در این فضا طبیعی است ایران باید سناریوهایی را برای ادامه همکاری های خود با شرکایش داشته باشد، بنابراین این سفر دو دستاورد کلی داشت یکی تشریح مواضع و دیدگاه های ایران نسبت به خروج آمریکا از برجام و دوم اینکه چه ساز و کارهایی می توانیم برای آینده تجارت خود با هند داشته باشیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره آینده همکاری های اقتصادی با هند در صورت خروج ایران از برجام نیز گفت: طبیعی است خروج آمریکا به عنوان یکی از کشورهای مهم دنیا از قراردادی به این بزرگی و با اهمیت در عرصه بین الملل آثار قطعی در همه جای دنیا خواهد داشت اما ما همه تلاش خود را خواهیم کرد که با توجه به اهمیت برجام برای دیگر اعضای باقی مانده این توافق را مشروط به عمل به همه تعهدات طرف های غیر امریکایی حفظ کنیم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: هدف ما این است که این توافق به عنوان یک دستاورد بزرگ دیپلماسی حداقل در منطقه غرب آسیا حفظ شود ولی طبیعتا با فشارهایی که آمریکایی ها علیه برجام می آورند ممکن است اتفاقات زیادی رخ دهد.
وی ادامه داد: اما اگر ما متضرر اصلی این قرارداد باشیم تصمیم بر این است که از برجام خارج شویم.
انصاری تصریح کرد: اروپایی ها تلاش زیادی دارند که این قرارداد باقی بماند و این موضعی است که چین و روسیه نیز بر آن تاکید دارند و البته همه دنیا بر این موضوع متفق القول است.
وی افزود: این قرارداد تنها بین چند کشور نبوده بلکه پشتوانه بین المللی دارد و همچنین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل نیز دیگر پشتوانه آن به حساب می آید.
معاون وزیر امور خارجه خاطر نشان کرد: چنانچه قرار باشد بنا بر عهدشکنی دیگران از قرارداد خارج شویم این کار را خواهیم کرد و این موضوع را از پیش ترسیم کرده ایم که در شرایط بدترین سناریو چگونه زندگی خواهیم کرد، بنابراین رایزنی با کشورهای مختلف نیز به این علت است.
وی اضافه کرد: ما در این سفر شاهد بودیم که هندی ها به حفظ برجام بسیار مصمم هستند و خانم وزیر امور خارجه هند نیز با قاطعیت از برجام حمایت و به این موضوع اشاره کردندکه دولت هند هیچ گونه تحریم های یک جانبه ای را نمی پذیرد.
سفیر سابق ایران در هند با بیان اینکه « در تمام جلسات میان معاونان وزارتخانه های مختلف ایران با طرف های هندی تقریبا صدایی واحد شنیده شد»، تصریح کرد: هندی ها گفتند از تصمیم های یک جانبه تحریم ها حمایت نخواهند کرد و اینکه دولت هند به طور قاطع از توافق هسته ای حمایت می کند.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه ادامه داد: طبعا تاریخی برای اروپایی ها اعلام شده است که تا آن زمان جمع بندی خود را به ما اعلام کنند و پیشنهادهای خود را برای حفظ منافع ایران به طرف ایرانی ارائه دهند.
انصاری افزود: اگر دیگر طرف های باقیمانده در برجام نسبت به تعهدات خود در قالب این توافق نامه اراده جدی داشته باشند می توان در مقابل تصمیم یکجانبه آمریکا ایستاد، اما این بستگی به این دارد که طرف های دیگر چه عملکردی خواهند داشت.
معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: آنچه که ما طی این مدت شاهد هستیم اینکه نه تنها طرف های باقی مانده در برجام بلکه کشورهایی همچون هند که از اعضای برجام هم به حساب نمی آیند مصمم به حفظ و ادامه این توافق هستند.
وی گفت: شورای امنیت تاکید کرده است که همه کشورها در جهان باید از این توافق حمایت کنند بنابراین حمایت از برجام وظیفه همه کشورهاست.
وی در خصوص آخرین وضعیت پروژه تجاری ترانزیتی چابهار نیزخاطر نشان کرد: تاکید طرف هندی بر این بود که قطعا به تعهدات خودشان در قالب این پروژه پایبند خواهند بود، در بعد عملیاتی هم تا روز پانزدهم ماه آینده مدیریت فاز اول پروژه چابهار به صورت یک قرارداد موقت یک ساله در اختیار هندی ها است و آنها بسیار مصمم اند که در آن تاریخ می آیند و کارشان را انجام خواهند داد.
سفیر سابق ایران در هند ادامه داد: بنابراین کار از نظر ما در حال پیشرفت است و طرف هندی به شدت تاکید کرد که به این مساله علاقه مند است و درعمل نیز ما شاهد پیشروی کار هستیم.
وی گفت: چابهار آنقدر که برای ما اهمیت دارد دو برابر برای هندی ها اهمیت دارد چرا که محل دسترسی آنها به افغانستان و آسیای میانه است و هند نه به افغانستان و نه به آسیای میانه و نه به روسیه راهی ندارد، بنابراین هیچ راهی جز چابهار برای آنها وجود ندارد و با زحمت بیشتر بندرعباس راه دیگری برای آنها به حساب می آید.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با بیان اینکه « همکاری هندی ها در پیشبرد پروژه چابهار کمکی است که آنها به خودشان انجام می دهند»، گفت: هند به عنوان کشوری که بالاترین میزان رشد را در میان کشورهای جهان داشته به دنبال بازاری می گردد تا به دیگر نقاط هم دسترسی داشته باشد و یکی از راه های دسترسی آنها پروژه کریدور شمال جنوب و موضوع چابهار است.
انصاری افزود: بخشی از تاخیرهای به وجود آمده در اجرای این پروژه را باید از سوی دو طرف دید و نباید صرفا طرف مقابل را متهم به کم کاری و تنبلی کرد چرا که اطمینان از پیشرفت کار هم در منفعت دو طرف از پیشبرد و به نتیجه رسیدن این پروژه حاصل می شود و ما فکر می کنیم در ماه های آینده سرعت اجرای پروژه چابهار افزایش بیشتری خواهد داشت.
معاون وزیر امور خارجه در پایان درخصوص تاثیر بین المللی حمایت هند از حفظ و ادامه برجام نیز گفت: هند کشوری تاثیرگذار از نظر سیاسی، فرهنگی و اقتصادی به حساب می آید؛ جمعیت بیش از یک میلیارد نفری آن نیز این کشور را به عنوان کشوری موثر در سطح جهانی قرار می دهد و از طرف دیگر دیدید که وزیر امور خارجه هند چگونه با اقتدار از حفظ و ادامه روند اجرای برجام حمایت کرد لذا قطعا تاثیر خود را در سطح منطقه و بین المللی می گذارد.