به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کُردستان، رئیس اداره نظارت بر حیات وحش حفاظت از محیط زیست کُردستان، گفت: نبود شناخت جوامع محلی از این گونه، تخریب زیستگاه، آلودگی منابع آبی، ورود فاضلابهای انسانی، کاهش جمعیت گونه و انتقال آن به خارج از زیستگاه از عوامل تهدید کننده سمندر است.
حیدر ویسی افزود: فعالیتهای معدنی و سدسازی، آتش زدن زیستگاه و خشکسالی از دیگر عوامل تهدید کننده این گونه دوزیست منحصر به فرد است.
به گفته وی، این گونه به دلیل حساس بودن به شرایط محیطی و آلودگی منابع آبی از بین میروند و برخی پرندگان و مارها نیز آنها را شکار میکنند.
ویسی افزود: سالهای گذشته به دلیل خشکسالی، این گونه جانوری بسیاری از زیستگاههای خود را از دست داد و در شمار گونههای در حال انقراض قرار گرفت.
این مسئول اضافه کرد: به منظور شناسایی زیستگاههای این گونه جانوری، محیط زیست کُردستان اواخر اردیبهشت هر سال، سمندرها را پایش و سرشماری میکند.
وی اظهار داشت: در این پایش ۱۳ زیستگاه در استان بررسی و بیش از هزار سمندر از گونه کوهستانی و ۳۰ سمندر از گونه آتشین شناسایی شد.
وضعیت حفاظتی گونههای سمندر آتشین و کوهستانی کُردستان در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) نزدیک به تهدید محسوب میشود.
وی در مورد پراکنش این گونه، گفت: زیستگاه این دوزیست، جنگلها و کوهستانهای اورامانات، محدوده شهرستانهای مریوان، سروآباد، بانه، سقز، سنندج و کامیاران در استان کُردستان است.
ویسی یادآور شد: در اصطلاح محلی به این گونه جانوری "بوکه کانیله"، "کانی بوک"، "بلقاره" و "شرفه" گفته میشود که به معنی عروس چشمه است و این نامگذاری نشانه آن است که این خزنده کوچک تنها در چشمههای روان و صاف قابل مشاهده است.
وی افزود: این جاندار در چشمه سارها و جویبارهای کوهستانی در ارتفاعات ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ متری با پوشش گیاهی مناسب زندگی میکند و معمولاً در اوایل صبح یا شب از آب خارج میشود.
سمندر از راسته دوزیستان دُمدار و خانواده سالاماندریده است که از این جنس سه گونه در ایران وجود دارد.