پخش زنده
امروز: -
شکست مذاکرات براي تشکيل دولت ائتلافي، رم را با بحران سياسي تازه اي رو به رو کرده است.
با گذشت حدود سه ماه از زمان برگزاري انتخابات پارلماني ايتاليا، اختلافات احزاب سياسي اين کشور براي تشکيل يک دولت ائتلافي پابرجا مانده و منجر شده که رئيس جمهور ايتاليا فرمان تشکيل دولت را صادر نکند.
موضوع اصلي اختلافات اين بود که سرجيو ماتارلا رئيس جمهور ايتاليا با تعيين پائلو ساونا 81 ساله در سمت وزير دارايي مخالفت کرد. اين مخالفت موجب شد جوزپه کونته از تصدي سمت نخست وزيري و تشکيل دولت انصراف دهد.
ماتارلا روز يکشنبه گزينه پيشنهادي «جوزپه کونته» نخست وزير جديد ايتاليا براي تصدي پست وزارت اقتصاد را به دليل آنکه منتقد اتحاديه اروپا بود، نپذيرفت و اين اقدام او انصراف کنته از نخستوزيري و تشکيل کابينه را به دنبال داشت. دو حزب راستگراي ليگ و پوپوليست 5 ستاره به عنوان برندگان انتخابات اخير پارلماني در ايتاليا در تلاش هايشان براي تشکيل يک دولت ائتلافي، جوزپه کونته را به عنوان نخست وزير معرفي کردند. وي فهرستي از وزيران مورد نظرش را تهيه کرد که رئيس جمهور ايتاليا مي بايست آنها را پيش از تاييد صلاحيتشان در پارلمان تاييد مي کرد اما هماطور که گفته شد مخالفت سرجيو ماتارلا با وزير دارايي پيشنهادي، کناره گيري کونته را به دنبال داشت.
برنامه هاي جوزپه کونته در تضاد با برنامه ها و طرح هاي رياضتي اتحاديه اروپا بود و همين امر بيم و نگراني خدشه دار شدن روابط ايتاليا و اتحاديه اروپا را در دل سياسيون غرب اروپا انداخته بود. به گزارش خبرگزاري فرانسه از برلين، معاون رئيس کميسيون اروپا روز سه شنبه اعلام کرد اين نهاد اروپايي از ايتاليا مي خواهد يک سياست مالي «منطقي» را در پيش بگيرد.
در اين شريط، گمانه زني ها پيرامون آينده سياسي ايتاليا بالا گرفته است. از جمله اين که ممکن است رئيس جمهوري فرد ديگري را به عنوان نخست وزير کشور معرفي کند. اين بار او منتظر نظر موافق برندگان انتخابات پارلماني چهارم ماه مارس امسال نخواهد ايستاد بلکه اين بار خود «دولت رئيس جمهوري» تشکيل خواهد داد. به عبارت ديگر، دولت فن سالار تشکيل خواهد شد که با در نظر گرفتن همه جوانب از اکثريت پارلماني پيروي نخواهد کرد. چنين دولتي مسئول رسيدگي به امور جاري کشور تا برگزاري انتخابات بعدي کشور خواهد بود که در پاييز امسال برگزار خواهد شد.
به هرحال تعيين نخست وزير و وزيران که با پيشنهاد نخست وزير انجام مي گيرد از جمله وظايف رئيس جمهوري ايتاليا است. رئيس جمهور ايتاليا طبق قانون اساسي ايتاليا ضامن رعايت پيمان هاي بين المللي و اجراي تعهدات ايتاليا در اتحاديه اروپاست.
از سوي ديگر سناريوي استيضاخ سرجيو ماتارلا کليد خورده است. به دنبال شکست کونته براي تشکل دولت جديد، رهبر حزب پنج ستاره با گرايشهاي پوپوليستي خواستار استيضاح رئيس جمهوري به اتهام خيانت شده است. لوئيجي دي مايو، رهبر جنبش پنج ستاره خواستار برکناري رئيس جمهوري به دست نمايندگان پارلمان شده است زيرا ميگويد ماتارلا قانون اساسي ايتاليا را «نقض» کرده است. دي مايو با استناد به اصل 90 قانون اساسي ايتاليا خواستار استيضاح ماتارلا شده است.
گزينه ي ديگر برگزاري مجدد انتخابات پارلماني است. در اين باره متئو سالويني رئيس حزب اتحاديه شمال ايتاليا که در ميان مردم اين کشور از محبوبيت بالايي برخوردار است خواستار برگزاري دوباره انتخابات پارلماني شده است. همچنين لوئيجي دي مايو رهبر حزب پنج ستاره که بيشترين آراء را در انتخابات ماه مارس به دست آورده، اين خواسته را تکرار کرده است. در اين باره برگزاري انتخابات پيش از موعد يکي از گزينهها براي برونرفت از بنبست کنوني در ايتاليا عنوان شده است.
...............................................................................
مصطفي عبدلي