به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، نتایج دور نخست انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا نشان میدهد منتقد دیرینه توافق نامه صلح با گروه شورشی فارک در سال دو هزار و شانزده، پیشتاز است و چهل درصد آراء را از آن خود کرده است.
شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی گزارش داد ایوان دوکی در دور دوم انتخابات باید با گوستاوو پترو چپگرا رقابت کند. دور دوم انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا سه هفته دیگر برگزار میشود. پترو با کسب بیست و پنج درصد آراء در رده دوم قرار گرفت. پترو اعلام کرد در صورت انتخاب به عنوان رئیس جمهور کلمبیا به توافق نامه صلح با فارک احترام خواهد گذاشت. ایوان دوکی نیز اعلام کرد انتقادهایش از توافق نامه صلح با فارک به این معنا نیست که او خواهان بازگشت به جنگ با این گروه است.
ایون دوکی در سخنانی گفت: "ما نمیخواهیم این توافق نامه را لغو کنیم. ما میخواهیم اعلام کنیم که صلح واقعی در کمبیا به معنای برقراری صلح و عدالت است. خسارتهایی ایجاد شده است. شکایتهایی وجود دارد. اقدامات کمی برای خشنود سازی قربانیان انجام شده است. "
پترو وعده اجرای اصلاحات اجتماعی را در کلمبیا داده است. وی گفت: "ما با گرفتن منابع از یک سری از مردم و توزیع آن در میان عدهای دیگر سبب اجرای عدالت و برابری نمیشویم. ما نمیتوانیم چنین کاری انجام دهیم. کاری که ما باید انجام میدهیم این است که سبب گسترش آموزش و تحصیل شویم. پیشنهاد ما گسترش دانش و فرهنگ درمیان همه افراد جامعه است، چیزی که در حال حاضر وجود ندارد. "
لوسیا نیومن خبرنگار الجزیره انگلیسی از بوگوتا گزارش داد از بسیاری جهات این یک انتخابات مهم بود. نخست این که این نخستین انتخابات طی بیش از نیم قرن بود که طی آن درگیریهایی رخ نداد و مردم به صورت صلح آمیز در انتخابات حضور یافتند بدون آن که در ارتباط با حمله گروههای شورشی نگرانی داشته باشند. همچنین این نخستین بار است که چریکهای سابق فارک که حدود یک سال پیش خلع سلاح شدند برای نخستین بار طی زندگی خود در انتخابات شرکت کردند. تیمو چنکو که مشاور رودریگو لوندونیو رهبر گروه فارک است در انتخابات حضور یافت. او گفت: امیدوار است این انتخابات به معنای آشتی ملی باشد. اکنون حامیان پترو در اینجا حضور دارند و در حال ابراز خوشحالی هستند، اما تضمینی وجود ندارد که او در دور دوم انتخابات بتواند آراء کافی را به دست آورد تا بتواند بر کرسی ریاست جمهوری تکیه بزند.
مجری برنامه سپس با کایل جانسون از گروه بین المللی بحران گفتگو کرد و گفت: اگر ایوان دوکی رئیس جمهور کلمبیا شود و سبب بروز مشکلاتی برای توافق نامه با گروه فارک شود، حامیان گروه فارک چگونه به این موضوع واکنش نشان میدهند؟
جانسون در پاسخ گفت: "فکر میکنم گروه فارک در حال حاضر درگیر بحران داخلی است. برخی اختلافات در این سازمان وجود دارد. چیزی که شاهدیم این است که این اختلافات در حال افزایش است و این روند ادامه خواهد داشت. در میان اطرافیان تیمو چنکو اختلافاتی وجود دارد، اما آنها قطع نظر از این که چه کسی رئیس جمهور کلمبیا خواهد شد به اجرای توافق نامه صلح ادامه میدهند. آنها تا جایی که بتواند در امور سیاسی مشارکت خواهند داشت. همچنین این سوال مطرح میشود که آیا دولت کلمبیا میخواهد توافق نامه صلح را ادامه دهد یا خیر. اما با رئیس جمهور شدن دوکی، اختلافاتی که در میان فارک وجود دارد بیش از پیش نمود پیدا خواهد کرد. "
مجری برنامه سپس پرسید اگر توافق نامه صلح تغییر کند، آینده توافق نامه با دیگر گروهها در کلمبیا چه خواهد شد؟
جانسون گفت: "هر گونه تغییر یا نبود عمدی تمایل برای اجرای توافق نامه صلح یا تلاش عمدی برای تغییر دادن آن سبب ارسال این پیام خواهد شد که دولت زیاد قابل اعتماد و یک شریک برای برگزاری مذاکره محسوب نمیشود. از این رو، دیگر گروهها هم در ارتباط با توافق نامه صلح اختلاف نظر دارند. همچنین برخی تندروها وجود دارند که در ارتباط با دولت کلمبیا مظنون هستند و چشم انداز صلح به تدریج از بین خواهد رفت. "
مجری برنامه سپس گفت: با در نظر گرفتن این مسائل آیا احتمال وقوع درگیری و تنش در کلمبیا در آینده وجود دارد؟
جانسون گفت: "این احتمال وجود دارد. اگر رئیس جمهوری مانند گوستاوو پترو یا کسی بر سر کار آید که بگوید خواهان ایجاد تغییراتی است، این اختلافات سبب ایجاد تنش خواهد شد. این گروهها ممکن است در کنار یکدیگر قرار گیرند، زیرا این برداشت وجود خواهد داشت که دولت قابل اعتماد نیست. بر این باورم چشم انداز عدم وقوع درگیری در آینده در کلمبیا به طور کامل از بین نرفته است. در حال حاضر، ما با گروههای مخالف تندرویی مواجه هستیم که در بخشهای مختلف این کشور مستقر هستند. سوالی که اکنون مطرح میشود مربوط به آینده این خشونت هاست و این که این اختلافات تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. باید ببینیم طی چهار سال آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. "
مجری برنامه سپس گفت: این یکی از صلح امیزترین انتخابات در تاریخ کلمبیا بود. به نظر شما رخ ندادن خشونت طی این دور از انتخابات تا چه میزان اهمیت دارد؟
جانسون گفت: "این موضوع از اهمیت بسیاری برخوردار است. جامعه کلمبیا به مناقشه عادت دارد به همین دلیل عدم وقوع خشونت اهمیت دارد. این حقیقت که اکنون شهروندان کلمبیایی به صورتی صلح آمیز در انتخابات شرکت کردند نشانه خوبی است. خشونت مانع از حضور مردم در انتخابات میشود. این موضوع نشان میدهد که خشونت دیگر در جامعه کلمبیا قابل پذیرش نیست. این موضوع در درون سیاست کلمبیا هم قابل پذیرش نیست. این موضوع برای گروههای مسلحی که هم اکنون در کلمبیا فعال هستند این پیام را در بر دارد که احتمال دست یابی به صلح در آینده وجود دارد. "