پخش زنده
امروز: -
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: در طول دو دهه پوشش مصرف نمک یُددار به ۹۸ درصد در کشور رسید که در نتیجه آن بیماری گواتر از ۶۸ درصد به ۶ و نیم درصد کاهش یافته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ دکتر زهرا عبداللهی با بیان اینکه یُد مادهای حیاتی است که در ساخت هورمونهای تیرویید نقش اساسی ایفا میکند، افزود: از سالها قبل، کمبود یُد به عنوان مشکل عمده تغذیهای در کشور وجود داشته است و طبق بررسیهای کشوری در سال ۶۸، شیوع ۷۰ درصدی گواتر در کشور تأیید شد که گواتر نیز نشانه بارز کمبود ید در بدن است.
وی گفت: در سال ۱۳۷۰ که کمیته کشوری پیشگیری و کنترل کمبود ید تشکیل شد، به عنوان راهکاری عملی و ارزان قیمت، ید را به نمکهای خوراکی اضافه کرد که براساس تصویب این کمیته و مقررات وضع شده، تمامی کارخانههای نمک موظف به افزودن ید به نمکهای خوراکی شدند.
دکتر عبداللهی با بیان اینکه با افزودن ید به نمکهای خوراکی بیماری گواتر روبه کاهش رفت، افزود: در طول دو دهه یُد رسانی به رژیم غذایی مردم، شیوع گواتر از ۶۸ درصد به ۶ و نیم درصد کاهش پیدا کرده است و پوشش مصرف نمک یددار به ۹۸ درصد در کشور رسید.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ایران از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان یکی از کشورهای موفق در زمینه کاهش کمبود ید معرفی شده است، گفت: در حال حاضر که نزدیک به ۲۵ سال از یُدرسانی میگذرد، این مشکل تحت کنترل است.
وی درخصوص برنامههایی که برای پایش و کنترل کمبود ید در دست انجام است، افزود: در این راستا برنامه پایش ید ادرار دانش آموزان در سطح کشور وجود دارد، به عبارتی، پایش سالانه ید ادرار دانش آموزان نشان میدهد که این ماده در بدن آنها کافی است یا نه، که این پایش شاخص کفایت دریافت ید در جامعه است.
دکتر عبداللهی گفت: طبق اطلاعاتی که از این پایش سالانه استخراج شده است، میتوان دریافت که میانه ید ادرار دانش آموزان در حد مطلوب و بالاتر از مطلوب است که نشان کفایت دریافت این ماده در بدن مردم جامعه و کافی بودن ید در نمکهای خوراکی است.
وی درخصوص سنجش سلامت و کیفیت نمکهای خوراکی از لحاظ دارا بودن ید، افزود: نمکهای خوراکی که در کارخانههای مجاز تولید و بسته بندی، تحت نظام پایش و کنترل کیفیت قرار گرفته و یُد آنها اندازه گیری میشود.
عبداللهی گفت: این پایش، هم در سطح تولید با مسؤولیت سازمان غذا و دارو و هم در سطح عرضه توسط بازرسان بهداشت محیط، با کیت یُدسنج انجام میشود.