پخش زنده
امروز: -
مرحوم حجت الاسلام و المسلمین حسنی، در دوران پیش، حین و پس از انقلاب بعنوان مبارزی خستگی ناپذیر خدمات بسیاری به قوام نظام و انقلاب اسلامی کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز آذربایجان غربی، شامگاه دوشنبه بود که خبر درگذشت مجاهد نستوه حجت الاسلام و المسلمین حاج غلامرضا حسنی مردم مومن و ولایت مدار آذربایجان غربی را جریحه دار کرد.
شیر مردی که به درازای تاریخ برای عزت و سربلندی انقلاب اسلامی جانانه کوشید و با مبارزات مسلحانه خود برگ زرینی را در دفتر حماسه ها و رشادت های خود رقم زد.
رشادت ها، جان فشانی ها و مبارزات حاج شیخ غلامرضا حسنی (ملقب به ملاحسنی) بگونه ای در تار و پود تاریخ انقلاب اسلامی تنیده شده است که به هر گوشه ای از آن می نگریم مجاهدت های وی خود نمایی می کند به طوریکه خطه شهید پرور آذربایجان بدون نام و یاد حسنی معنا و مفهمومی ندارد.
فعالیت سیاسی در دوران نوجوانی و جوانی
حجت الاسلام و المسلمین حاج غلامرضا حسنی اواخر تیرماه سال 1306 در روستای "بزرگآباد" واقع در 30 کیلومتری شرق ارومیه دیده به جهان گشود و پس از آن که پدرش را در سن دوازده سالگی از دست داد، با مادرش که نقش یک مربی دینی بر عهده داشت، زندگی کرد.
او پس از کلاس ششم به تحصیل علوم دینی پرداخت.
نخستین آشنایی حاج شیخ غلامرضا حسنی با اسلحه
مجاهد نستوه آذربایجان در سال ۱۳۲۰ به توصیه مادرش یک اسلحه ورندل تهیه می کند تا بتواند از خود و خانواده اش در برابر رخدادها دفاع کند.
این نخستین آشنایی این طلبه جوان با اسلحه است که بعدها هیچ گاه از وی جدا نشد و حماسه های زیادی در تاریخ به ثبت رسانید.
حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا حسنی تحصیلات علوم دینی خود را در مدرسه علمیه ارومیه آغاز و سپس در سال 1330 جهت تکمیل دروس و کسب معارف و اخلاق از محضر بزرگان حوزه راهی شهر مقدس قم شد و نزد اساتیدی همچون حضرت امام خمینی (ره)، علامه طباطبایی، آیت الله حاج رضا صدر و شهید محمد مفتح کسب دانش و معرفت نمود .
وی در بخش از خاطرات خود می گوید: آن موقع من برای اولین بار با شهید آسید مجتبی نواب صفوی آشنا شدم و ایشان در همین مدرسه فیضیه قم مطالبی را بیان فرمودند و مساله مبارزه با رژیم شاه را مطرح کردند و صحبتهای ایشان به گونهای در من تاثیر کرد که من هم تصمیم گرفتم علیه رژیم ستم شاهی مبارزه کنم.
وی مبارزات سیاسی خود را از دوران جوانی و در مقابل ایادی سید جعفر پیشه وری موسس فرقه دموکرات آذربایجان آغاز نمود با شروع قیام تاریخی حضرت امام (ره) در سال 1342 رسما مبارزه وی با رژیم شاهنشاهی در ارومیه آغاز گردید.
با اوج گیری قیام مردمی در سال 1357 مسجد اعظم به عنوان نقطه ثقل قیام انقلابی مردم ارومیه بر علیه طاغوت بود و حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا حسنی به عنوان سردمدار این حرکت و خیزش مردم ارومیه با رهبری حضرت امام (ره) فعالیت های مبارزاتی خود را در این مسجد متمرکز کرد.
نخستین جنگ مسلحانه با رژیم شاه توسط ایشان طراحی و همزمان با به توپ بستن مسجد اعظم در دوم بهمن 1357به اجرا در آورد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایجاد امنیت در شهر ها و مناطق مرزی استان و سرکوب غائله های مختلف ضد انقلاب و تجزیه طلب به خصوص در نقده و همچنین غائله ی خلق مسلمان در آذربایجان نقش بسزایی داشت.
بهمن فاسونیه چی یکی از مبارزین و شاهد رویداد مهم دوم بهمن ۵۷ میگوید:استارت جنگ مسلحانه دوم بهمن ۵۷ در دی سال ۵۶ توسط مجاهد نستوه حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا حسنی و پدر بنده حاج حمید فاسونیه چی زده شد.
وی ادامه داد:مجاهد نستوه غلامرضا حسنی بر این عقیده داشت که اگر ما میخواهیم انقلابی پیروز داشته باشیم باید تمامی نیروها و مردم مسلح باشند تا بتوانند با رژیم شاهنشاهی مبارزه کنند.
امام خمینی(ره) : همه باید مثل آقای حسنی مسلح شویم.
جمله معروف امام راحل در خصوص امام جمعه ارومیه، مهر تاییدی بر حماسه دوم بهمن 57 است، نقش و تاثیر این جنگ مسلحانه در تقویت حرکت انقلابی مردم ایران به حدی بود که حضرت امام خمینی (ره) فرمود: همه باید مثل آقای حسنی مسلح شویم.
نقش سازنده وی در طول 8 سال دفاع مقدس و برخورد با فتنه های پس از آن بر کسی پوشیده نیست این روحانی مبارز به عنوان نمادی از ایثار ،حماسه و مقاومت مردم آذربایجان است.
ایراد خطبه های نماز جمعه ارومیه از دهه 40 تا 90
حسنی در خطه آذربایجان شخصیت منحصر به فردی است، او از اوایل دهه 40 نماز جمعه را در زادگاه خود اقامه کرد و در پوشش این مراسم عبادی، مبارزات سیاسی - انقلابی خود را سازماندهی و عمق بیشتری بخشید.
نمایندگی دوره اول مجلس
حجت الاسلام حسنی در بخشی دیگری از خاطرات خود نوشته است :در انتخابات اولین دوره از مجلس شورای اسلامی، برخلاف نظر بعضی از دوستان که می گفتند وجود و حضور دایمی بنده در ارومیه ضروری است، بنا به دلایلی احساس وظیفه نمودم و در انتخابات نامزد شدم.
در مرحله اول در میان کاندیداها اولین رای را به خود اختصاص دادم، ولی چون کمتر از یک سوم کل آرا بود، انتخابات به دور دوم انجامید.
در مرحله دوم به عنوان نماینده مردم ارومیه به مجلس راه یافتم و از نظر اخذ رای، نفر دوم از سه نفر نماینده ارومیه شدم.
علتش هم این بود که دیدم مردم نیز چندان مایل نیستند من از ارومیه خارج شوم و وجود دایمی مرا در تامین امنیت منطقه تعیین کننده می دانند.
کریم حنیف یکی از همرزمان حجت الاسلام حسنی در گفت و گو با خبرگزاری صداوسیما با اشاره به ارتحال عالم بزرگ و مجاهد فی سبیلالله مرحوم حجت الاسلام والمسلمین حسنی گفت: مرحوم حسنی فردی متواضع، دلسوز، شجاع بود
وی ادامه داد:ایشان بسیار فرد بخشنده ای بودند و به نیازمندان و ایتام کمک می کردند.
حنیف افزود: ایشان نماد مقاومت و مبارزه در تاریخ آذربایجانغربی بوده و کسانی که با ایشان آشنایی دارند، میدانند که مبارز نستوه ارومیه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی پرچمدار مبارزه با استکبار و رژیم طاغوت بود.
در این گزارش به بخشی از فعالیت های شیر مرد آذربایجان اشاره شد اما آن چیز که مهم است آذربایجان در طول تاریخ به وجود چنین مردی خواهد بالید و یاد و نامش،رشادت ها و مبارزاتش از اذهان مردم ولایت مدار پاک نخواهد شد و راهش را ادامه خواهند داد.
سردبیر : فائق حسینی
خبرنگار :ندا موسی زاده