پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، سخنگوی رودریگو دوترته رئیس جمهور فیلیپین روز دوشنبه گفت: این کشور «نگرانی جدی» خود را در مورد حضور بمب افکن های راهبردی چین در مناطق مورد اختلاف دریای جنوبی چین اعلام و اقدامات دیپلماتیک مقتضی را در این رابطه اتخاذ کرده است.
نیروی هوایی چین اعلام کرد بمب افکن هایی نظیر اچ-6 کی (H-6K ) هفته گذشته در جریان رزمایش تمرینی این نیرو در برخی جزایر مصنوعی ساخته شده در دریای جنوبی چین فرود آمده و پرواز کرده اند. این اقدام نیروی هوایی چین با واکنش شدید نمایندگان پارلمان فیلیپین روبرو شد. آمریکا نیز در واکنش به این اقدام نیروی هوایی چین، کشتی های جنگی خود را روانه این جزایر کرد که چندین کشور ادعای مالکیت ارضی آنها را دارند.
هری روک سخنگوی ریاست جمهوری فیلیپین گفت، این کشور نمی تواند به تنهایی حضور بمب افکن های چینی را در جزایر مورد مناقشه تایید کند. روک در یک نشست خبری روزمره در کاخ ریاست جمهوری گفت: اما ما گزارش هایی در این زمینه دریافت و نگرانی جدی خود را از تاثیر چنین اقداماتی بر تلاش ها برای حفظ صلح و ثبات در منطقه اعلام کردیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین از دیگر کشورها خواست بیش از حد به آنچه که وی یک گشت نظامی معمولی خواند حساسیت نشان ندهند. چین مدعی مالکیت تقریبا همه دریای جنوبی چین است؛ این دریا یک آبراهه راهبردی است که ارزش کالاهایی که سالانه از آن عبور می کند سه تریلیون دلار است.
کشورهای برونئی، مالزی، فیلیپین، تایوان و ویتنام هم مدعی مالکیت همه یا بخش هایی از این منطقه هستند. چین هفت جزیره مصنوعی در مجموعه جزایر اسپراتلی در دریای چین جنوبی احداث کرده و در آنها باند پرواز، ایستگاه های راداری و سامانه های دفاع موشکی مستقر کرده است.
پکن اعلام کرد است تاسیسات نظامی آن در جزایر اسپراتلی صرفا دفاعی است و مختار است هر آنچه که تمایل داشته باشد در قلمرو خود انجام دهد. دوترته گفته است به دنبال ایجاد خطر رویارویی با پکن نیست و آمادگی خود را برای اکتشاف و توسعه مشترک در آب های دریای جنوبی چین که بر اساس گزارش ها غنی از منابع نفت و گاز است، اعلام کرده است.