افشاي طرح جدید 9 ماده ای سازش معروف به معامله قرن
این نخستین توافق بین سران چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر با رژیم صهیونیستی زیر نظر آمریکاست در حالیکه رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه با آن مخالف است. پایگاه اینترنتی صهیونیستی دبکا به نقل از مسئولان ارشد در واشنگتن و تل آویو تأکید کرد طرح دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای حل منازعه فلسطینی اسرائیلی نیمه ماه آینده میلادی اعلام خواهد شد و اگرچه فلسطینیان با کلیات آن در ابتدا مخالفت کرده اند اما همه بندهای این طرح ژوئن آینده اعلام خواهد شد.
پنج نفر از مسئولان دولت آمریکا این طرح را به رسانه ها اعلام کرده اند و به جارد کوشنر داماد ترامپ و گرینبلات مشاور وی در امور مذاکرات دستور داده شده بود این طرح را در روز افتتاح سفارت آمریکا در قدس مطرح کنند اما موانعی به وجود آمد. این در حالی است که ترامپ درباره این طرح با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان و محمد بن زاید ولیعهد امارات و تمیم بن حمد امیر قطر و عبد الفتاح سیسی رئیس جمهور مصر و نیز با نتانیاهو صحبت کرده است.
این پایگاه اینترنتی به نقل از منابعش تصریح کرد از اردوغان برای حضور در نشستها و بررسی این طرح دعوت شده بود اما وی این دعوت را رد کرد و علتش را « درگیری کشنده» اسرائیل علیه حماس در نوار غزه اعلام کرده بود.
دبکا بیست و هفتم آوریل گذشته بیشتر بندهای این طرح را منتشر کرد که شاید مهم ترین آن تشکیل کشور فلسطینی در نوار غزه و در حدود نیمی از کرانه باختری با حاکمیت محدود است و امنیت در بیشتر کرانه باختری نیز در دست اسرائیل باقی خواهد ماند و حاکمیت امنیتی بر رود اردن نیز از آن اسرائیل خواهد بود.
در قدس نیز محله های عربی به حاکمیت کشور فلسطینی منتقل خواهد شد به جز محله قدیمی که در حاکمیت اسرائیل باقی می ماند و ابو دیس پایتخت فلسطین اعلام خواهد شد. درباره اماکن دینی اسلامی نیز حاکمیت دینی بین اردن و فلسطین تقسیم خواهد شد و غزه پس از موافقت حماس با خلع سلاحش به کشور فلسطین ملحق می شود.
در این طرح از آوارگان فلسطینی و حق بازگشت سخنی به میان آورده نشده و فقط در قسمت سازوکار پرداخت غرامت که مدیریت آن با جامعه بین المللی خواهد بود صحبت شده است. خلاصه این طرح آن است که اسرائیل وطن قومیتی یهودیان است و فلسطین با حاکمیت محدودش نیز وطن قومیتی فلسطینیان خواهد بود.
9 بند این طرح که قرار است ژوئن آینده اعلام شود به شرح زیر است:
1-کشور فلسطینی با حاکمیت محدود در نیمی از کرانه باختری و همه نوار غزه تشکیل خواهد شد.
2-اسرائیل مسئولیت امنیتی بیشتر کرانه باختری و گذرگاهها را حفظ خواهد کرد.
3-دره اردن تحت حاکمیت اسرائیل باقی خواهد ماند و مسئولیتهای کنترل نظامی بر آن نیز با اسرائیل خواهد بود.
4-همه محله های عربی در قدس شرقی به استثنای بخش قدیمی که بخشی از قدس متعلق است برای کشور فلسطین خواهد بود .
5-ابودیس در شرق قدس پایتخت پشنهادی کشور فلسطین است.
6-فلسطین و اردن در موضوع نظارت دینی بر مساجد بخش قدیمی شریک خواهند بود.
7-غزه در کشور جدید فلسطین ادغام خواهد شد به شرط آنکه حماس با خلع سلاح موافقت کند.
8- هیچ بندی در این طرح برای حق بازگشت آوارگان فلسطینی گنجانده نشده است اما سازوکاری برای پرداخت غرامت و مدیریت آن از طرف جامعه بین المللی ایجاد خواهد شد.
9-اسرائیل به عنوان کشور ملت یهود و فلسطین با حاکمیت محدود به عنوان کشور فلسطینی به رسمیت شناخته خواهد شد.