![کسی نمیتواند ایران را مجبور به انجام کاری کند کسی نمیتواند ایران را مجبور به انجام کاری کند](/files/fa/news/1397/2/31/2225132_243.jpg)
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما به نقل از مرکز ديپلماسي عمومي و رسانه اي وزارت امور خارجه، بهرام قاسمی در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران داخلی و خارجی ضمن تبریک ماه مبارک رمضان و گرامیداشت سالروز آزادسازی خرمشهر گفت: مایلم بار دیگر از کشتار فجیع مردم فلسطین و غزه و جنایات اخیر رژیم صهیونیستی که هزاران کشته و مجروح برجای گذارده است، ابراز تاسف کنم؛ اقداماتی محکوم و مطرود است و امیدوارم مردم فلسطین روزی بتوانند به حقوق مسلم خود دست یابند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در این نشست خبری در پاسخ به این سؤال که روسیه از ضرورت خروج همه طرف ها از جمله ایران از سوریه صحبت کرده است. آیا این به معنی اجبار ایران به خروج از سوریه است، اظهار داشت: کسی نمی تواند ایران را مجبور به کاری کند، ایران کشور مستقلی است که سیاست های خود را خودش تعیین می کند.
وی افزود: حضور ایران به دعوت دولت سوریه با هدف مبارزه با تروریسم و دفاع از تمامیت ارضی سوریه بوده است و تا زمانی که دولت سوریه بخواهد ایران به آن کشور کمک می کند. کسانی باید از سوریه خارج شوند که بدون اجازه دولت سوریه به آن کشور ورود کرده اند.
خبرنگاری پرسید: با توجه به مواضع مقتدی صدر درباره ایران و پیروزی جریان وی در انتخابات اخیر عراق، وزارت امور خارجه چه موضعی درباره تحولات عراق و همکاری های اقتصادی با دولت عراق دارد؟
قاسمی پاسخ داد: مسائل اقتصادی بلندمدت است و باید منتظر تشکیل دولت جدید عراق بود. با توجه به روابط خوب با عراق به انتخابات پرشور عراق خوشبین هستیم. اطلاع داریم که رقابت تنگاتنگی وجود داشته است و فعل و انفعالاتی برای تعیین مقامات آینده کشور عراق وجود دارد.
وی افزود: باید منتظر نتایج بود و دید کدام ائتلاف در نهایت در عراق دولت را تشکیل خواهد داد. همانند گذشته عراق را کشوری مستقل و قابل احترام می دانیم و تصمیم مردم عراق و دولت برآمده از رأی مردم آن کشور شریک ما خواهد بود. نگرانی از آینده نداریم و روابط رو به رشد خواهد بود.
خبرنگاری پرسید: برخی شرکت های بزرگ اروپایی با توجه به تحولات اخیر از همکاری با ایران صرف نظر کرده اند و احتمالا تنها بخشی از شرکت های کوچک برای همکاری با ایران باقی بمانند. آیا منافع ایران با حضور شرکت های کوچک اروپایی تامین خواهد شد؟
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ گفت: با خروج نابخردانه امریکا از برجام شرایط جدیدی حاصل شده و با توجه به نگاه اروپا و دیگر کشورهای جهان به ادامه برجام و اراده طرف اروپایی برای ادامه برجام پس از امریکا، مذاکراتی با اروپا آغاز شده است که بتوان با این سازو کارها در مذاکرات پیش رو شرکت کرد و تصمیمات لازم را گرفت و از آنچه اروپا برای حفظ برجام مد نظر دارد آگاه شویم.
وی افزود: پس از سفر وزیر امور خارجه به بروکسل کارگروه هایی تشکیل شده است و مذاکرات ادامه خواهد یافت و انتظار داریم اتحادیه اروپایی و اعضای چهار بعلاوه یک با تمهیدات لازم و سازوکارهای اقتصادی خود بتوانند همه تعهدات مشخص شده در برجام را انجام دهند. اگر به چنین شرایطی برسیم مطلوب است و با توجه به کمبود وقت براساس اطمینانی که اروپا به اجرای تعهدات خود بدهد، تصمیمات لازم را اتخاذ خواهیم کرد.
قاسمی در پاسخ به این سؤال که ایران چگونه می تواند از اجرای تعهدات اروپا مطمئن باشد گفت: حرف کافی نیست. ما به سخن نیاز نداریم. به عمل توجه می کنیم. مذاکرات برای رسیدن به اطمینان آغاز شده است و در چارچوب آن می توانیم تصمیم بگیریم و آگاه شویم که اروپا براساس ظرفیت خود، تعهدات برجامی خود را می تواند انجام دهد.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه علت عدم انتخاب و اعزام سفیر به برخی کشورها مانند هند و سوئیس چیست اظهار داشت: دلیل خاصی ندارد. سفرای قبلی به دلیل پایان مأموریت های خود به کشور برگشته و جانشینان آنها مشخص شده اند و روند اداری اعزام سفرای جدید در دست اجراست و به زودی اعزام خواهند شد.
خبرنگاری از موضع وزارت خارجه درخصوص ادعای یک روزنامه آلمانی مبنی بر احتمال برگزاری نشست کشورهای باقیمانده برجام و مذاکره درباره شرایط جدید برجام پرسید که قاسمی در پاسخ گفت: دیروز در این زمینه موضعگیری شد. اتاق های فکر جنگ روانی با حمایت کانون های مشخصی در جهان و منطقه سعی می کنند با انتشار اخبار اشتباه و ناقص افکار عمومی ایران و جهان و روابط ایران و اروپا را تحت تاثیر قراردهند. به اینگونه مطالب بی اساس پاسخ نمی دهم.
وی ادامه داد: آنچه در روزنامه آلمانی به نقل از منابع ناشناس گفته شده، کذب است. هیچ مذاکره ای جز در موضوع برجام با اروپا نخواهیم داشت. رهبران و سیاستمداران اروپایی از خردمندی بالایی برخوردارند و آگاه هستند که درباره چه موضوعاتی، که همان برجام است، با ایران مذاکره خواهند کرد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: روز جمعه آینده کمیسیون مشترک برجام را خواهیم داشت که به درخواست ایران تشکیل می شود و نخستین کمیسیون بدون امریکاست. موضوعات مربوط به برجام مورد بحث قرار خواهد گرفت و غیر از آن چیزی وجود ندارد.
خبرنگار پرسید: گفته شده که دکتر ظریف در جلسه غیرعلنی دیروز مجلس، برجام را به بیماری در حال مرگ تشبیه کرده که واکنش های زیادی داشته است. آیا این اظهارات را تایید می کنید؟
قاسمی گفت: من در آن جلسه که جلسه غیرعلنی مجلس بوده حضور نداشتم و اظهارات ایشان را ندارم. به نظر من آنچه از اظهارات دکتر ظریف در یک جلسه غیرعلنی نقل شده، کاری نادرست است. در جلسه ای غیرعلنی سخنانی گفته شده است که در آن نبوده ام و اگر هم بودم به دلیل غیرعلنی بودن، اظهار نظری نمی کردم. معتقدم اظهار نظر نمایندگان و رسانه ها از جلسه دیروز کار درستی نبوده است و برای من قابل درک نیست.
خبرنگاری سؤال کرد: اعلام قطع همکاری شرکت های بزرگ مانند توتال عملا بیانگر نبود امید به همکاری با ایران است. اگر ایران به این نتیجه برسد که امید به همکاری نیست آیا از برجام خارج خواهد شد؟
قاسمی اظهار داشت: برداشت ما این است که در اروپا اراده جدی برای ادامه برجام بدون امریکا وجود دارد. نیاز است در کنار این اراده اقدام عملی برای جلب رضایت ایران انجام شود. مذاکرات ادامه خواهد یافت و امیدواریم در کمترین زمان ممکن بتوانیم به نتیجه لازم برسیم و آنجا می توان گفت که از چه سیاستی پیروی خواهیم کرد.
خبرنگاری گفت: برخی از رسانه های غربی و عربی مدعی شده اند که مقتدی صدر برای پایان حضور نیروهای ایران در عراق، ضرب الاجل تعیین کرده است. آیا این موضوع را تایید می کنید؟
سخنگوی وزارت خارجه پاسخ داد: این مطالب فضاسازی های اتاق های فکر است که تلاش می کنند روابط ایران با کشورهای دیگر را تحت تاثیر قرار دهند. باید منتظر تشکیل دولت جدید عراق بود و پس از آن قضاوت کرد. فکر می کنم در مورد بخش عمده ای از این اخبار که در حوزه های مختلف سیاسی و اقتصادی است باید صبر و بعداً قضاوت کرد.
خبرنگاری پرسید: گفته می شود وزیر امور خارجه امریکا امروز نقشه راه جدیدی درباره برجام اعلام می کند. موضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص بازگشت امریکا به مذاکرات چیست؟ آیا ایران با امریکا که از برجام خارج شده است، مذاکره جدیدی خواهد کرد؟
قاسمی گفت: باید منتظر بود و دید وزیر خارجه امریکا چه می گوید. خروج یکجانبه امریکا از برجام نشان داد که امریکا یک دولت قابل اعتماد نیست و پیش از برجام نیز از برخی معاهدات بین المللی خارج شده بود و با این کار پشت کردن خود به موازین بین المللی را نشان داده بود.
وی افزود: خروج از یک قرارداد بین المللی و درخواست یک مذاکره جدید بیشتر شبیه به یک طنز است و اصلا قابل فکر کردن نیست. رفتار غیرمنطقی امریکا درباره برجام نشان داد آن کشور قابلیت مذاکره و تماس ندارد. جمهوری اسلامی ایران موضعی شفاف درباره امریکا داشته و دارد. فکر می کنم هر آنچه در اخبار آمده که احتمالا امریکا پیشنهاد جدید مطرح می کند اقدامی عبث و ناقص است که جمهوری اسلامی ایران به آن توجهی نخواهد کرد.
در ادامه این نشست خبری، خبرنگاری سؤال کرد: برخی از مقامات افغانستان بدون دلیل جمهوری اسلامی ایران را به حمایت از طالبان در سقوط استان فراه متهم کرده اند. دورنماری روابط با افغانستان را چگونه ارزیابی می کنید؟
قاسمی در پاسخ تصریح کرد: روابط خوبی با افغانستان داریم و روند مثبت همکاری ها ادامه خواهد یافت. تمامیت ارضی افغانستان برایمان محترم است. فکر می کنیم برخی دست های مشکوک تلاش می کنند مشکلات داخلی و ضعف برخی دستگاه های دولتی افغانستان را با فرافکنی به ایران منسوب کنند که اقدامی ناپسند و تبلیغی برای تخریب روابط است. هشدار می دهیم و توجه مقامات دولت افغانستان را به هوشیاری درقبال اینگونه رفتارهای هدفدار جلب می کنیم.
خبرنگاری گفت: به اعتقاد شما چه عاملی باعث حمایت بسیاری از بزرگان کشور از برجام شد؟ که سخنگوی وزارت خارجه پاسخ داد: برجام تصمیم نظام، دولت و حاصل تلاش جمعی همه مسئولان کشور بوده است. وزارت امور خارجه مجری سیاست های کلان جمهوری اسلامی ایران است. برجام کار درست و بجایی بود که ازجانب مراجع، علما، فضلا و سیاستمداران و مقام معظم رهبری به کرات مورد حمایت قرار گرفته است.
وی افزود: نمی شود یک موضوع بین المللی انجام شود و بعد در شرایطی که یک طرف که چهره خصمانه ای با جمهوری اسلامی ایران دارد و به تعهدات خود عمل نکند و ما به مخالف آن موضوع تبدیل شویم و بخواهیم خود و دستگاه های داخلی را متهم کنیم. برخی محافل نابخردی که سربلندی ایران را نمی خواهند در پی این هستند و برای ایجاد اختلاف نظر، از اینگونه مسائل سوء استفاده می کنند.
قاسمی ادامه داد: برجام در جای خود تفاهم جامع و محکمی است و امریکا نتوانست آن را تحمل کند و لذا در آن کارشکنی کرد و همواره تلاش می کرد که ایران به منافع خود نرسد و تلاش می کرد ایران را از مزایای برجام محروم کند و در نهایت چون نتوانست به اهداف خود برسد در شرایطی غیرمنطقی، دولت ترامپ تصمیم به خروج یکجانبه از برجام خارج گرفت. اگر برجام برای ایران خوب نبود امریکا از آن خارج نمی شد و دوباره درخواست مذاکره نمی داد.
وی افزود: بنابراین، تیم مذاکره کننده و تمام مقامات کشور توانستند به توافق خوبی در سطح جهانی دست پیدا کنند و ایران هراسی تا حدود زیادی برطرف شد و در شرایط جدید می بینیم برخی کانون های مشخص با خروج از برجام و تخریب آن موافقت کرده اند. اقدام امریکا در تاریخ به عنوان یک اقدام اشتباه ثبت خواهد شد.
خبرنگاری از حمایت ایران از عادی سازی روابط بین دو کره و غیرهسته ای کردن شبه جزیره پرسید که قاسمی در پاسخ گفت: موضع ما قبلا گفته شده است و از صلح و امنیت در همه نقاط جهان و از جمله شبه جزیره کره حمایت می کنیم. با استحکام بیشتری امروز می توانیم بگوییم که امریکا شریک مطمئنی نیست و باید با دقت تمام با آن رو به رو شد. خروج امریکا از برجام و اتفاقات روزهای گذشته اثبات کننده این است که توجه ویژه به آن داشته باشند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره فروش اقامتگاه رضاشاه در جزیره موریس اظهار داشت: اگر اشتباه نکنم پهلوی اول 6 ماه در آن اقامتگاه حضور داشته است و هم اکنون متعلق به ایران است. به دلیل دوری و عدم کاربرد، احساس می شود به مرور زمان و عدم استفاده، نگهداری آن سخت است. بنابراین پیشنهاد فروش آن به دولت داده شده است ولی تاکنون تصمیمی در مورد آن گرفته نشده و زمانی برای فروش و هزینه کردن درآمد ناشی از فروش آن در نظر گرفته نشده است.
خبرنگاری پرسید: آیا کمیسیونر انرژی اروپا در مذاکرات خود در تهران در خصوص فروش نفت و شیوه انتقال پول نفت به ایران، مطالبی گفت؟
قاسمی پاسخ داد: سفر خوب و به موقعی بود. در مورد نوع همکاری های آینده و پروژه های مطرح در دستور کار دو طرف و توقعات ایران از اتحادیه صحبت شد. ایشان دیدگاه های اتحادیه را طرح کرد. مذاکرات برای تعیین دقیق چارچوب همکاری و نوع پرداخت ها با اروپا ادامه خواهد یافت.
خبرنگار دیگری سؤال کرد: برخی محافل پیروزی مقتدی صدر در عراق را کمرنگ شدن حضور ایران در عراق نسبت به عربستان می دانند. نظر شما چیست؟
سخنگوی وزارت خارجه گفت: به این سوال پاسخ داده ام. اینگونه مطالب قابل اعتنا نیست. روابط ما با عراق مشخص است و به همکاری ها با عراق در دولت جدید که برای ما محترم است، خوشبین هستیم. این مطالب قضاوتی زودهنگام با هدف فضاسازی است.
وی افزود: عراق کشوری مستقل است که سیاست خود را خود تعیین می کند و ما هم به آن احترام می گذاریم. ما خواستار عراق باثبات و توسعه یافته هستیم که با کشورهای همسایه خود روابط خوب داشته باشد و به ثبات منطقه کمک کند.
خبرنگاری درباره سرانجام مدرن سازی رآکتور اراک با خروج امریکا از برجام پرسید که قاسمی گفت: در صلاحیت من نیست و سازمان انرژی اتمی باید پاسخ دهد. با همه طرف های برجام در حال مذاکره هستیم و چیدمان خود درباره همکاری ها را دنبال می کنیم و برای تعیین جزئیات سازمان انرژی اتمی بهترین پاسخگوست.
خبرنگاری گفت: اعلام شده سفیر ایران در نیجریه از شیخ زکزاکی حمایت نمی کند. چه پاسخی در این زمینه دارید؟
قاسمی پاسخ داد: سیاست جمهوری اسلامی ایران با همه کشورها مشخص است و آن عدم دخالت در دیگر کشورهاست. براساس قانون اساسی برای حمایت از مسلمین جهان در چارچوب دولت های حاکم اقدام می کنیم. ولی این مسأله یک خبر و فریب است و به یقین درست نیست.
سؤال بعدی درباره سفر هیأت عربستانی برای بازدید از اماکن دیپلماتیک آن کشور به تهران و روند امور حج امسال بود.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: مسئول حج سازمان حج و زیارت است و کارها در حال انجام است. سفر هیأت عربستانی انجام نشد و هیأت ایرانی هم سفر نکرد. هیأتی مبادله نشده است.
وی در پاسخ به پرسشی درخصوص عملکرد دولت جمهوری اسلامی ایران در یک سال فعالیت دولت دوازدهم اظهار داشت: به عنوان سخنگوی وزارت امور خارجه می گویم که به رغم همه مشکلات و کارشکنی های بیرونی، وزارت خارجه خوب عمل کرده است و امیدواریم دستاوردهای بیشتری برای ملت ایران داشته باشیم.
خبرنگاری گفت: تاکید کردید ایران درباره اصلاح برجام مذاکره نخواهد کرد. اگر اروپا خواستار تغییر برجام به نفع ایران باشد آیا ایران حاضر به مذاکره با حضور امریکا خواهد بود؟
قاسمی تصریح کرد: پاسخ داده شد که مذاکرات با اروپا درباره برجام است نه چیز دیگر. اتحادیه اروپا آگاهی و خرد لازم را دارد که در چه حوزه ای با ایران مذاکره کنند که همان برجام و اجرای تعهدات طرف اروپایی و جلب رضایت ایران در مدت کوتاه باقی مانده است. دولت جمهوری اسلامی ایران نشان داده است از تحریکات دیگران تبعیت نمی کند. جمهوری اسلامی ایران مستقل است و بر اساس منافع خود تصمیم می گیرد.
خبرنگاری پرسید: امریکا تحریم های جدیدی را علیه محور مقاومت تنظیم کرده است. موضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه چیست؟
سخنگوی وزارت خارجه پاسخ داد: این نوع اقدامات خصمانه درقبال مقاومت محکوم و بی ثمر است. تاریخ نشان می دهد اینگونه فشارها و تحریم ها پاسخگو نیست. جریان مقاومت یک جریان قانونی است. در لبنان و در انتخابات اخیر اکثریت آراء مردم لبنان را کسب کرد که بیانگر حمایت مردم لبنان از این گروه قانونی است. اقدامات امریکا محکوم به شکست است.
خبرنگار دیگری سؤال کرد: دستگاه دیپلماسی چه کاری برای خنثی کردن اقدامات رژیم صهیونیستی برای برهم زدن برجام کرده است؟
قاسمی گفت: رژیم صهیونسیتی و برخی کانون های منطقه ای حامی تروریسم در کنار ترامپ برای خراب کردن برجام تلاش کردند. مذاکرات جمهوری اسلامی ایران درباره برجام که ایران را در جایگاه رفیع تری قرار داد و به تعهدات خود عمل کرد، بیانگر اقدامات خوب جمهوری اسلامی ایران است.
خبرنگاری پرسید: گفته شده توسط اتحادیه اروپایی یک بسته پیشنهادی به دکتر ظریف تقدیم شده، آیا این خبر را تایید می کنید؟
سخنگوی وزارت خارجه پاسخ داد: خیر. درباره برجام در حال مذاکره هستیم. با اروپا به صورت دقیق و جزئی در حال مذاکره هستیم و پس از پایان مذاکره می توانیم به صورت دقیق در این زمینه نتیجه گیری کنیم.
قاسمی در پاسخ به این پرسش که آیا سفری برای مذاکره درباره برجام در دستور کار دکتر ظریف هست، گفت: همه تلاش خود را برای احقاق حقوق ملت ایران می کنیم. تماس هایی شروع شده است و ادامه خواهد یافت. بخشی توسط وزیر خارجه و بخشی در حوزه دیگر مقامات کشور است. تلاش می کنیم با بسیاری از کشورها مواضع خود را طرح کنیم. به موقع در مورد سفرها اطلاع رسانی خواهد شد.
خبرنگاری پرسید: دیپلماسی کشور چه راه حلی برای بسته نشدن آب توسط افغانستان به روی استان سیستان و بلوچستان دارد؟ با توجه به خدمات ایران به آوارگان افغانستان، دلیل انفعال دیپلماسی ایران در قبال افغانستان چیست؟
قاسمی در پاسخ اظهار داشت: مسأله آب یک مسأله اساسی در دستور کار وزارت امور خارجه است. دیپلماسی آب چه در گذشته و چه در ساختار جدید وزارت خارجه مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: در آخرین سفر وزیر امور خارجه به افغانستان برای رسیدن به یک سند جامع همکاری که اهم موضوعات دو کشور از جمله موضوع آب را در بر می گیرد، توافق شد که پنج کمیته تشکیل شود. یکی از این کمیته های پنجگانه، کمیته آب است. از پنج کمیته در سه کمیته به نتیجه رسیده ایم. دو گروه دیگر مراحل نهایی مذاکرات را طی می کنند و امیدواریم هر چه زودتر به نتیجه برسیم. گروهی مشغول تدوین سند جامع همکاری بین دو کشور هستند که پس از پایان توافق در دو کمیته، باقیمانده سند جامع نهایی خواهد شد.
خبرنگار دیگری سؤال کرد: در اجلاس اضطرای سازمان همکاری های اسلامی، دکتر روحانی با پادشاه اردن دیدار کوتاهی داشت. آیا فقط به آن دیدار خلاصه می شود یا ادامه خواهد داشت؟
قاسمی گفت: دیداری انجام نشد. در راهرو دو طرف صحبت کوتاهی انجام دادند و در همین حد موضوع خاتمه یافت و دیداری به آن معنا که گفته شده انجام نشده است.
وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه موضوع پرداخت ریال برای هزینه صدور روادید توسط سفارتخانه های خارجی در تهران به کجا رسیده است تصریح کرد: اطلاع دارم که به سفارتخانه های خارجی مقیم در تهران یادداشت ارسال و درخواست شده است برای انجام دادن امور کنسولی از ریال استفاده کنند که مشکلات هموطنان ایرانی کاهش یابد ولی از پاسخ آن آگاهی و ارزیابی ندارم.
خبرنگاری پرسید: به نظر می رسد روسیه پس از خروج امریکا از برجام تاکتیک جدیدی برای نزدیک شدن به امریکا با طرح موضوع خروج نیروهای خارجی از جمله ایران از سوریه در پیش گرفته، آیا این موضوع درست است؟
قاسمی گفت: موضع خاصی در این زمینه به صورت رسمی دریافت نکرده ایم. لذا در سوال اول اصل موضوع را پاسخ دادم.
خبرنگار دیگری در آخر این نشست خبری پرسید: آیا جمهوری اسلامی ایران برنامه ای برای رایزنی با احزاب همسو برای تشکیل ائتلاف در مجلس عراق و تشکیل دولت جدید در آن کشور دارد یا خیر، که سخنگوی وزارت خارجه پاسخ داد: عراق یک همسایه مهم و خوب است و همکاری زیادی با آن کشور داریم. جمهوری اسلامی ایران با اکثر گروه های آن کشور تماس داشته است. با اکثر مردم آن کشور همسو بوده و می توانیم براساس منافع ملت عراق گفتگو داشته باشیم.
وی افزود: نخواستم درباره اینکه چه ائتلافی آنجا شکل می گیرد سخن بگویم. شخصیت های عراقی و مواضع آنها یک موضوع داخلی عراق است و باید منتظر بود که دولت ائتلافی آن کشور توسط چه گروهی انجام می شود. امیدوارم روند انتخاب مقامات عراق طولانی نباشد و هر چه زودتر رئیس جمهور و دولت آن کشور مشخص شود.