گزارش مکتوب
کاهش ۱۱ درصدی تلفات جادهای در قزوین ۹۶
سردارموسی امیری جانشین رئیس پلیس راهورناجا در سفر خود به قزوین میگوید: قزوین با کاهش ۱۱ درصد تلفات جاده ای درسال ٩٦ جز استانهای برتر کشور بوده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، سفر باعث تقویت روحیه و نشاط و شادابی میشود. کسالت و خستگی کار را میتوان با سفری چند روزه برطرف کرد. تصادفات و حوادث جادهای مسئلهای که کام مسافران را تلخ میکند.شعار «دیر رسیدن، بهتر از هرگز نرسیدن است» را همه شنیدهایم؛ اما به بهانه چند دقیقه زودتر رسیدن، به راحتی از کنارش میگذریم.بیاحتیاطی، مشکلات فنی خودرو و نبود زیرساختهای لازم حادثهها را در جاده رقم میزند.سفری که قرار بود خاطرهای خوش برای مسافران به ارمغان بیاورد؛ تلخی کوتاه یا همیشگی به بار خواهد آورد.- قزوین در مسیر ۱۳ استان کشور استان قزوینقزوین پل ارتباطی استانهای شمال، شمال غرب و غرب به پایتخت، یکی از مناطق مهم و پرترافیک کشور محسوب میشود.راههای استان قزوین محور ترانزیت شرق به غرب و شمال به جنوب کشور است.محور کرج به قزوین که از شهرهایی، چون آبیک و محمدیه دراستان قزوین گذر میکند، با تردد روزانه متوسط ۴۰۰ هزار خودرو جزو شلوغترین معابر برون شهری استان به حساب میآید.علاوهبرآن، محور رشت- قزوین هم مسیر سفر بسیاری از اهالی مرکز و جنوب کشور به سواحل گیلان است که در اغلب اوقات سال ترافیک بالایی را تحمل میکند.
قزوین کریدور ارتباطی ۱۳ استان است و با توجه به قرارگیری در مسیر جاده ابریشم نقش مهمی در مراودات تجاری دارد.با این اوصاف اهمیت مسیرهای حملونقل جادهای استان قزوین را میتوان بیش از پیش درک کرد.سرهنگ نصراله بیگلری رئیس پلیس راه استان قزوین، با اشاره به تردد روزانه ۸۰۰ هزار خودرو از محورهای مواصلاتی استان اعلام کرد: در ایام نوروز این عدد به بیش از یک میلیون و دویست هزارتردد رسید.
به گفته مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان؛ با داشتن ۶ هزار و ۷۰۰ کیلومتر راههای اصلی و فرعی، بیش از ۲۲۰ کیلومتر آزادراه و ۳۳۰ کیلومتر بزرگراه در رتبه اول تا چهارم ترافیک کشور قرار داریم.پیرنون میگوید: عید امسال هم با ثبت ۲۳ میلیون و ۷۰۰ هزارتردد (۲۲.۷ درصد افزایش)، مقام دوم کشور را کسب کردیم.سردار مهدی محمودی فرمانده انتظامی استان قزوین میگوید: در سال گذشته ۲۶۰ میلیون تردد در محورهای مختلف استان به ثبت رسیده است.
- قزوین، پیشرو در کاهش جانباختگان
مدیرکل پزشکی قانونی استان قزوین میگوید: تعداد کشتههای حوادث جادهای در سال ۹۶ در مقایسه با سال قبل از آن بیش از ۱۰ درصد کمتر شده است.
بهزاد ولیزاده عنوان کرد: پارسال ۳۳۵ نفر براثر سوانح رانندگی جان خود را از دست دادند که ۳۹ نفر کمتر از سال ۹۵ است.
مدیرکل فوریتهای پزشکی استان هم در این زمینه به خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: عامل مرگ ۴۰ درصد این افراد، وارد شدن ضربه به سر، به علت نبستن کمربند ایمنی و استفاده نکردن از کلاه ایمنی ثبت شده است.
آمارهای پزشکی قانونی از این حقیقت هم حکایت دارد که ۱۵ درصد کشتهشدگان حوادث جادهای در استان، موتورسیکلت سواران هستند.
پیمان نامدار با بیان اینکه در پنج سال گذشته ۸۱۹ نفر در تصادفات جادهای استان جان خود را از دست دادند؛ ادامه داد: تلفات جادهای قزوین از ۱۸۴ نفر در سال ۹۰، به ۱۴۱ نفر در سال ۹۶ کاهش یافته است.آمارهای پلیس راه قزوین، هم از کاهش تصادفات و تلفات جادهای نسبت به سالهای گذشته حکایت دارد.سرهنگ بیگلری میگوید: در نوروز امسال فوتیها ۳۲ درصد، مجروحان ۱۰ درصد نسبت به عید ۹۶ کاهش داشته است.در حالی که آمارها گواه آن است که تصادفات منجر به فوت در استان کاهش داشته؛ سردار تقی مهری رئیس پلیس راهور ناجا از افزایش ۳ درصدی تلفات رانندگی در نورز امسال در کشور خبر داده است.
- قزوین، تلاش برای کاهش تصادفات
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان، روشهای جدید در اجرای روکش آسفالت را از دلایل کاهش تصادفات میداند و گفت: در محور قزوین به کرج کیفیت آسفالت به گونهای است که موجب تبخیر برف و باران میشود و این امر در کاهش تصادفات جادهای نقش بسزایی داشته است.
پیرنون خطکشی، نصب علایم، رفع نقاط حادثهخیز، چالهپرکنی، سیستمهای هوشمند ثبت تخلف، نگهداری و بهروزرسانی سیستمهای روشنایی را از کارهایی میداند که در کاهش تصادفات نقش موثر داشته است.
به گفته مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان؛ بزرگراهی شدن برخی محورهای دوطرفه، از جمله در محور بوئین زهرا به ساوه حدفاصل آراسنج تا هجیب، اصلاح روکش آسفالت درمحور جنوبی آزادراه قزوین به تهران حدفاصل پل طالقان و نیز محور جنوبی اتوبان زنجان به قزوین حد فاصل دانشگاه آزاد اسلامی تا نجفآباد برای کاهش تصادفات ضروری است.سرهنگ بیگلری رعایت نکات ایمنی قبل و هنگام سفر را درکاهش آمار تصادفات بسیار موثر میداند و میگوید: پلیس درکنار فرهنگسازی، با کنترل سلامت ناوگان حمل ونقل عمومی، کاهش سرعت ۱۲۰ کیلومتر به ۱۱۰ کیلومتر در جادههای اصلی، کاهش سرعت ۹۵ کیلومتر به ۸۵ کیلومتر در مسیرحاشیه مناطق مسکونی، تست الکل و اعتیاد رانندگان، استفاده بیش از ۲۱ دوربین کنترل و ثبت تخلفات، سعی کرده زمینههای لازم برای ایمنی سفر را در جادهها فراهم کند و تصادفات را در استان کاهش دهد.بیگلری میگوید: مسافران میتوانند تخلفات رانندگی رانندگان اتوبوسهای بین شهری را به سامانه ۱۱۰۱۲۰ گزارش کنند.
- نقاط حادثهخیز، فقط در ورودی ضیاآباد ۱۰ نفر جان خود را از دست دادهاند.
علیرغم کاهش کلی تلفات در محورهای استان، اما آزادراه قزوین-زنجان حکایت دیگری دارد؛ سرهنگ بیگلری در این زمینه میگوید: از سال ۹۳ تاکنون هر سال تصادفات منجر به فوت در این آزادراه افزایش داشته به گونهای که در سال ۹۶ تصادفات منجر به فوت در این آزادراه به رشد ۲۴ درصدی رسیده است.
این جاده یکی از نقاط حادثه خیز استان است که همواره حجم ترافیک قابل توجهی را از خود عبور میدهد به طوری که روزانه هزاران وسیله نقلیه از این محور تردد دارند و در عین حال شاهد حوادث ناگوار و تصادفات فراوان در این مسیر هستیم.به همین دلیل و مشکلات راهسازی این آزادراه، دادستان قزوین پارسال دستور توقف اخذ عوارض از ماشینهای عبوری از این آزادراه را داد.دستور دادستان عمومی و انقلاب قزوین بهدلیل کوتاهی شرکت آزادراههای قزوین به زنجان در ارائه خدمات مناسب در ایمنسازی جاده با واکنشهای مثبتی همراه شد؛ واکنشهایی که نشان داد دادستانی به مطالبات عمومی رسیدگی کرده است.
- سهم مغفول آموزش
بخش زیادی از تصادفات به ضعف فرهنگ رانندگی اختصاص دارد و به نظر میرسد اقدامهای موثری صورت نگرفته است.
البته که سختگیریهای قانون توانسته برخی موارد مانند بستن کمربند ایمنی را فراگیر کند، اما این الزام در سایر موارد وجود ندارد و هنوز رانندگان بهای جان و مال خود را با سرعت مبادله میکنند.
امید صادقی کارشناس ترافیک میگوید: در حالی که ایمنی در جادهها در حال افزایش است، اما تخلفات رانندگی سرعت و سبقت غیرمجاز، خوابآلودگی و خروج از مسیر، نبستن کمربند ایمنی از سوی راننده یا سرنشینان، هنوز در جادهها قربانی میگیرد.
صادقی ادامه میدهد: درکنار همه آموزشهایی که برای رانندگان درنظر گرفته شده،به نظر میرسد سهم آموزش قوانین و تأکید بر عمل به آنها اندک است.
اگرچه دستگاههای متولی در قزوین از فرهنگسازی گرفته تا ایمنسازی راهها و استانداردسازی تجهیزات و خدمات در مسیر تأمین ایمنی راه و سفر قدم برداشتهاند و اقدامات ایمنی صورت گرفته راهداران، پلیس راه و ارائه به موقع خدمات امداد و نجات نقشاش در کاهش تصادفات و آمار کشتهشدگان چند سال اخیر موثر بوده است، اما نگاهی به کمبود تجهیزات و امکانات این حوزه نشان میدهد هنوز کاستیهایی دراینباره وجود دارد که باید مرتفع شود.
نویسنده: امین فرخی حقیقت