پخش زنده
امروز: -
سفیر آلمان در آمریکا گفت: ما معتقدیم تصمیم رئیس جمهور آمریکا مبنی بر خروج از توافق هسته ای ایران (برجام)، اشتباه است و اروپایی ها از آن پیروی نخواهند کرد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما سفیر آلمان در آمریکا در گفتگوی اختصاصی با «رادیو ملی دولتی آمریکا» موسوم به «اِن پی آر» گفت: ما معتقدیم تصمیم رئیس جمهور آمریکا مبنی بر خروج از توافق هسته ای ایران (برجام)، اشتباه است و اروپایی ها از آن پیروی نخواهند کرد.
با پیتر ویتیگ، سفیر آلمان در آمریکا، درباره تجارت، مدیریت و دیپلماسی پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران (برجام) گفتگو کرد.
دیوید گرین، مجری این برنامه رادیویی ابتدا گفت: ما به ندرت می شنویم یک مقام اروپایی با این همه تحقیر درباره آمریکا صحبت کند. ما شاهد بودیم دونالد توسک، رئیس کمیسیون اروپا روز گذشته به این شکل درباره آمریکا سخن گفت.
بعد صحبت های توسک پخش شد که گفت:«با بررسی تصمیم های اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، فرد می تواند بنشیند و فکر کند که با داشتن چنین دوستانی، دیگر چه نیازی به دشمن است؟ اما صادقانه بگویم، اروپا باید قدردان ترامپ باشد چون ما از همه توهمات خود خارج شدیم. او باعث شد ما بفهمیم که اگر به دنبال دست کمک هستیم، فقط این دستِ خود ما است که به ما کمک می کند.»
دیوید گرین، مجری این برنامه گفت: توسک در حال واکنش نشان دادن به تصمیم ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران بود. آمریکا و اروپا همچنان در خصوص تعرفه ها اختلاف دارند. روابط اروپا و آمریکا، بخش محوری در سوابق کاری میهمان ما، یعنی پیتر ویتیگ، را تشکیل می دهد.
مجری: آیا دونالد توسک درست می گوید؟ آیا شما آمریکا را شبیه یک دشمن برای خود تلقی می کنید؟
ویتیگ: نه، نه، نه. ما ممکن است اختلاف هایی داشته باشیم، که بعضاً اختلافاتی بسیار مهم- از قبیل اختلافات ما برسر موضوع هسته ای ایران و موضوعات تجاری هستند، اما موضوعات به مراتب بیشتری وجود دارند که ما را متحد می کنند و ما همچنان متحدانی خوب خواهیم بود. من از طرف آلمان صحبت می کنم و می گویم آمریکا با فاصله زیاد (از سایر متحدانِ غیراروپاییِ ما) مهم ترین متحدان ما در خارج از اروپا است. در عین حال، ما اختلافاتی نیز با هم داریم. بگذارید با صراحت صحبت کنیم این اختلاف بویژه در مورد تصمیم رئیس جمهور آمریکا مبنی بر خروج از توافق هسته ای ایران است.
مجری: خب، اجازه دهید در این باره صحبت کنیم، زیرا پس از اینکه آن اتفاق افتاد، ریچارد گِرِنِل، سفیر آمریکا در آلمان، اساساً به شرکت های آلمانی دستور داد تجارت در ایران را متوقف کنند و افرادی این کار را بسیار دور از نزاکت دانستند که یک سفیر، چنین کاری را در کشور میزبان انجام دهد. اکنون گزارش هایی وجود دارد مبنی بر اینکه شرکت های فرانسوی و آلمانی شروع به خارج کردن سرمایه گذاری های خود از ایران کرده اند. آیا این موضوع به اهرم فشاری اشاره دارد که آمریکا در خصوص این موضوع بر کشور های اروپایی دارد؟
ویتیگ: خب، می دانید ما این مسئله را کاملا روشن کردیم. ما معتقدیم تصمیم رئیس جمهور آمریکا مبنی بر خروج از توافق هسته ای، (تصمیمی) اشتباه است و اروپایی ها از آن پیروی نخواهند کرد. اروپایی ها به این توافق پایبند خواهند بود مگر اینکه ایران آن را نقض کند که این اتفاق تاکنون روی نداده است. این توافق از نظر ما دستاوردی مهم هر چند محدود بود. این توافق، مسیر دستیابی ایران به بمب هسته ای را مسدود کرد. این توافق موجب برقراری نظام بازرسی های بی سابقه شد و امنیت ما را بهبود بخشید. بنابراین هدف ما این است که این توافق را زنده نگه داریم.
مجری: آیا این کار بدون آمریکا امکان پذیر است؟
ویتیگ: این کاری آسان نخواهد بود. ما باید اطمینان پیدا کنیم نوعی تجارت قانونی با ایران ادامه داشته باشد. این موضوع بخشی از این توافق بود.
ما مجبوریم از صنایع اروپایی مان، درصورت اعمال تحریم های آمریکا، محافظت کنیم. ما اکنون در حال کار کردن روی این موضوع هستیم. درعین حال اجازه دهید این را نیز اضافه کنم: ما با نگرانی های آمریکا در مورد فعالیت های تهاجمی ایران و فعالیت های موشکی این کشور، اشتراک نظر داریم.
ما همواره گفته ایم می خواهیم در صورت امکان، در کنار آمریکا به این مسائل رسیدگی کنیم. در عین حال، در پی خروج آمریکا از توافق هسته ای، این کار دشوارتر خواهد شد. اکنون این به عهده دولت آمریکا است که راهبردی ارائه کند تا به ما بگوید نظرش درباره مسیر حرکتِ رو به جلو چیست.
مجری: شما می گویید می خواهید از شرکت های اروپایی در برابر تحریم های آمریکا محافظت کنید، چنان که گویی انجام این کار، آسان است اما انجام این کار، چندان آسان نیست. آیا آسان است؟
ویتیگ: نه، این کاری آسان نیست. شما می دانید که ما باید به دقت بررسی کنیم و ببینیم چه ساز و کارهایی را در اختیار داریم. این، هدف نشست سران 28 کشور عضو اتحادیه اروپا بود، که در شهر صوفیه بلغارستان برگزار شد. اما آنان مصمم اند آن توافق را زنده نگه دارند و بخشی از آن توافق (برجام)، تجارت قانونی با ایران است و ما نهایت تلاش خود را خواهیم کرد. چرا ما این کار می کنیم؟ چون معتقدیم این توافق موجب بهبود امنیت ما می شود. نظام بازرسی وجود دارد. چشمان و گوش های ما روی ایران باز است و ما نمی خواهیم آن (بازرسی های دقیق) را از دست بدهیم.
مجری: آقای سفیر لطفا خیلی کوتاه پاسخ بدهید. آیا دونالد توسک با گفتن این مطالب، کار شما را به عنوان سفیر دشوارتر کرد؟
ویتیگ: خب ما شاهد فراز و نشیب هایی در روابط آمریکا و اروپا بوده ایم. همانطور که قبلا گفتم، آمریکا مهم ترین متحد ماست. ما باید به همه چالش های مهم در صحنه سیاست بین المللی در کنار آمریکا- نه علیه آمریکا- رسیدگی کنیم و این، در کانون تمرکز ما است.