گزارش مکتوب
صنعت گاومیش پروری پرسود اما در حاشیه
در آذربایجان غربی تنها 8 واحد صنعتی گاومیش پروری وجود دارد و مابقی جمعیت دامی یعنی 98 درصد آن به صورت سنتی در روستاها پرورش داده می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی،گاومیش از جمله گونه های اهلی باارزش اند و بعد از دامهایی نظیر گاو و گوسفند بیشترین تعداد جمعیت دامی در جهان را داراست.
گاومیش به علت امکان تغذیه از مواد غذایی مختلف، مقاومت در برابر بیماری ها، سازگاری با شرایط محیط و تولید شیر و گوشت با کلسترول کم و پروتئین بیشتر، از منابع سودآور عرصه تولیدات دامی محسوب می شود.
در ایران کمتر از نیم میلیون رأس رأس گاومیش وجود دارد و استانهایی نظیر آذربایجان غربی و شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان و چهارمحال بختیاری از جمله مناطقی اند که صنعت گاومیش پروری در کمابیش رونق دارد.
در این بین آذربایجان غربی از مواهب طبیعی و سرشاری برخوردار است، کوهستانی بودن و آب و هوای معتدل، وجود مراتع و ییلاقات سرسبز و پوشش گیاهی متنوع این استان را به یکی از نقاط مستعد برای دامداری و دامپروری تبدیل کرده است.
در حال حاضر گاومیش پروری در آذربایجان غربی به صورت سنتی است و 5 هزار و 500 نفر به صورت مستقیم و یا توام با سایر فعالیت های کشاورزی، در این حرفه مشغول بکارند.
با هدف ارتقاء استانداردهای کمی و کیفی پرورش و تولید فرآورده های گوشتی، 8 واحد گاومیش داری صنعتی با ظرفیت هزار راسی در استان فعال است.
قریشی معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی می گوید: آذربایجان غربی با داشتن بیش از دو میلیون و 500 هکتار مرتع و داشتن موقعیت جغرافیایی مساعد از جمله وجود آب های جاری، چراگاه های مناسب و مزارع وسیع علوفه و قدمت تاریخی پرورش این دام و داشتن دامداران با تجربه و علاقمند به پرورش گاومیش از قطبهای مهم گاومیش پروری در کشور است.
قریشی می افزاید: جمعیت دام سنگین استان 540 هزار راس است که جمعیت 82 هزار رأسی گاومیش را نیز دربرداردو این تعداد 32 درصد از جمعیت گاومیش کشور را شامل می شود.
او تصریح می کند: صنعت گاومیش پروری در سه بخش سنتی، صنعتی و نیمه صنعتی در استان فعال است و تنها 2 درصد جمعیت گاومیش ها در 8 واحد صنعتی با ظرفیت هزار راس گاومیش پرورش داده می شود و مابقی یعنی 98 درصد آن به صورت سنتی در روستاها پرورش داده می شود.
قریشی به زمینه اشتغال زایی این صنعت نیز اشاره و می گوید: در گاومیش داری های صنعتی برای 70 نفر اشتغال ایجاد شده است اما تعداد بهره برداران در بخش سنتی بیش از 5هزار نفر است و فرآورده های حاصل از آن فقط مصرف داخلی دارد.
به علت کیفیت بالای شیر گاومیش و بازار پسندی فرآورده های آن در داخل کشور مصرف می شود و به خارج صادر نمی شود.
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز، استفاده از منابع غذایی کم ارزش، قدرت بالای سازگاری با محیط اطراف و مقاومت به بیماریها و تولیدات گوشت و شیر با ارزش غذایی بالا را از ویژگیهای دام گاومیش عنوان می کند.
قربان نژاد می گوید: شیر گاومیش ارزش غذایی بالا و درصد پروتئین و چربی، لاکتوز و امگا 3 بالایی داردو همچنین گوشت آن در مقایسه با سایر دامها چربی و کلسترول پایین تر دارد.
او تصریح می کند: سالیانه بیش از 6 هزار تن شیر گاومیش و 3 هزار و 700 تن گوشت گاومیش در استان تولید و روانه باز مصرف می شود و با توجه به این ویژگی ها پرورش این دام فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری در فاز های صنعتی را داراست.
مهدی زاده یکی از صاحبان هشت مرکز صنعتی گاومیش پروری استان است و در واحد او بیش از 40 راس گاومیش پرورش داده می شود و تمامی تجهیزات این واحد به صورت مکانیزه است.
او می گوید: در این واحد گاومیش پروری بدون استفاده از تسهیلات بانکی برای چهار نفر به صورت مستقیم شغل ایجاد کرده ام.
به گفته کارشناسان، شیر استریلیزه گاومیش در جهان فقط در ایتالیا و بخش کوچکی از آمریکا و ایران تولید می شود.
صنعتی سازی گاومیش پروری ها می تواند زمینه ساز صادرات فرآورده های این صنعت به خارج از کشور و توسعه اشتغال زایی برای کشور شود.
آذربایجان غربی با بیش از 400 هزار راس دام سنگین از جمله 82 هزار راس گاومیش، 32درصد جمعیت گاومیش کشور را داراست و سالانه 60 هزار تن شیر و سه هزار و 700 تن گوشت گاومیش در این استان تولید و روانه بازار می شود.
خبرنگار: ندا موسی زاده
اما به هر حال متاسفانه جمعیت گاومیش ایران در سده ی اخیر یک سوم شده
گیلان بخاطر گرما و مناطق مردابی شبیه خوزستان .... توان پرورش این دام سنگین را دارد
پرورش این توع دام موجب تولید مواد غذایی از منابع بی کیفیت میشود . علوفه بی کیفیت مثل نی و علفهای مردابی .