ایران، سومین کشور سازنده شیر کنترلی نیروگاهی
شرکت مدیریت نیروی برق ایران: جمهوری اسلامی ایران سومین سازنده شیرهای کنترلی نیروگاهی در جهان است.
به گزارش واحد مرکزی خبر عبدالرسول پیشاهنگ، معاون هماهنگی تولید شرکت سهامی مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) گفت: پیش از تحریم ها، فقط دو کشور آلمان و آمریکا در سطح جهانی قادر بودند یک نوع از شیرهای کنترلی نیروگاهی را تولید کنند که با استفاده از آنها می توان سطح آب بویلرها را کنترل کرد و خوشبختانه با همت متخصصان کشورمان، هم اکنون ما سومین کشور سازنده این شیرها در جهان هستیم.
وی افزود: خوشبختانه تحریم ها در سال های اخیر موجب شده است تا صنعت نیروگاهی همگام با پیشرفت در بخش های مختلف طراحی، ساخت، نصب و بهره برداری، به لحاظ تامین قطعه نیز از وابستگی به کشورهای خارجی رها شود و به نبوغ و توانمندی صنعتگران این بخش تکیه کند .
پیشاهنگ گفت: هم اکنون بسیاری از قطعه هایی که تا پیش از این از خارج وارد می شد، با تلاش متخصصان داخلی طراحی و ساخته می شود.
پیشاهنگ در باره کارایی این شیرها گفت: این شیر ساخت داخل، 18 ماه است که در نیروگاه منتظر قائم نصب شده و قیمت آن 30 درصد مشابه خارجی است.
پیشاهنگ با بیان اینکه این شیرها 50 بار در دقیقه باز و بسته می شود افزود: وقتی محدودیت تحریم ها ایجاد شد، ساخت این شیرها در دستور کار متخصصان داخلی قرار گرفت و نمونه ساخت داخل را با فشار و درجه حرارت بیشتری با موفقیت کامل آزمایش کردیم.
معاون هماهنگی تولید شرکت توانیر با اشاره به این که اکنون مواردی از این دست در کشور فراوان است افزود: مدتی پیش متوجه شدیم دو چرخ کرتیس در نیروگاه بندرعباس آسیب دیده است و کارخانه سازنده این چرخ کرتیس که ایتالیایی بود، اعلام کرد اگر موفق به دریافت مجوز از دولت ایتالیا بشود، می تواند تا آبان امسال این چرخ ها را تحویل ایران دهد، در حالی که ما برای تابستان امسال باید از این چرخ استفاده می کردیم بنابراین مشکل ایجاد شده را با یکی از شرکت های داخلی در میان گذاشتیم و بلافاصله نقشه های سه بعدی این چرخ تهیه و مواد اولیه آن در آزمایشگاه ها بررسی شد و با دستگاه های پیشرفته، این چرخ کرتیس را تراشیدیم.
وی با اشاره به ابتکار متخصصان ایرانی در تراش یکپارچه این چرخ گفت: این تلاش موجب شد بتوانیم پس از نصب آن، 30 مگاوات برق بیشتری نیز تولید کنیم.
معاون هماهنگی تولید شرکت توانیر با بیان آنکه نبوغ ایرانی در جای جای مملکت به چشم می خورد اضافه کرد:هم اکنون یک فهرست دو صفحه ای از تجهیزات نیروگاه تبریز در دست است که تمامی آنها ساخت داخل بوده و تحریم ها فرصتی را فراهم کرده است که ما از پتانسیل ها و ظرفیت های داخلی استفاده کنیم و حتی هزینه های تمام شده آنها 10% تا 30% مشابه خارجی بوده است.
وی با اشاره به یکی دیگر از دستاوردهای صنعت نیروگاهی که در نتیجه تحریم ها حاصل شده است گفت: طراحی و ساخت سامانه های کنترلی دیجیتالی به نام دی سی اس (DCS) در نیروگاه مشهد، از دیگر موارد است.
پیشاهنگ گفت: این سامانه 40 هزار اطلاعات و نقطه را پایش و پردازش و در صورت لزوم، فرمان های مورد نیاز را صادر می کند و در اصفهان، خوزستان، فارس سامانه های کنترلی مورد نیاز ساخته شده است که می تواند چند سازنده را پشتیبانی کند.
وی افزود: بعضی از سازنده های خارجی، سامانه های کنترلی دیجیتالی انحصاری دارند که فقط می تواند سامانه خود را کنترل کند اما همکاران داخلی، سامانه هایی طراحی کرده و ساخته اند که می تواند چند سامانه را پشتیبانی کند که از نظر امنیت نیز دارای ضریب امنیتی بالایی بوده و نفوذناپذیر است.