به گزارش
خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست ، طاهره افتخاری با اشاره به اینکه در فصل رویشی گیاهان قرار داریم و با توجه به بارندگیهای اخیر و شرایط مساعد جهت رویش گونه های مختلف گیاهی و بویژه قارچ ها در مناطق مختلف کشور ،گفت : ضروری است در خصوص جمع آوری و استفاده از قارچ ها و گونه های گیاهی دقت نظر لازم صورت گیرد و از مصرف قارچ های خودرو و گیاهان وحشی ناشناخته اجتناب شود.
وی ادامه داد : شناسایی و تشخیص قارچ خوراکی از قارچ سمی بسیار مشکل است و تنها افراد متخصص و با تجربه، توانایی تفکیک بین این قارچ ها را دارا است .
افتخاری تاکید کرد : از طریق ویژگیهای ظاهری ، بو و رنگ قارچ نمی توان بطور قطعی سمی و غیر سمی بودن آن را تشخیص داد و کوچکترین اشتباهی در تشخیص ممکن است منجر به مرگ یا آسیب های جدی به کبد و سایر اعضای بدن شود. لذا توصیه می شود افراد غیر متخصص در این زمینه، به هیچ وجه از قارچ های خودرو استفاده نکنند.
وی تصریح کرد: چنانچه برخی از افراد به استفاده از گیاهان وحشی و قارچ ها علاقمند هستند، ضروری است اطلاعات و دانش خود را جهت شناسایی و تشخیص این گونه ها افزایش دهند.
افتخاری بااشاره به اینکه تمامی رستنی ها دارای خواص ویژه ای هستند و برخی از آنها از قرن ها پیش در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته اند ، افزود : ولی توجه به این نکته حائز اهمیت است که مقدار مصرف و یا دوز آنها بسیار مهم و حیاتی است.
وی ادامه داد: در صورتی که میزان بیشتری از این گیاهان استفاده شود مسمومیتهای شدیدی را بدنبال خواهند داشت از جمله این گیاهان می توان تاتوره، خرزهره، فرفیون ،شوکران، سرخدار، کرچک و آقطی را نام برد.
سلامت جسمی و روانی، به همه هموطنان عزیز اکیداً توصیه کرد از تماس پوستی و تست چشایی رستنی های ناشناخته جداً خودداری کنند و ضروری است که با جوشاندن و یا حرارت دادن انواع گونه های گیاهی سمی و قارچ ها، سمیت و خطر آنها رفع نمی شود.
*** 5 گروه قارچ سمی درکشور وجود دارد
مریم مغانلو رئیس گروه گیاهی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: به طور کلی پنج گروه قارچ سمی وجود دارد : دسته اول قارچ هایی که مشکلات گوارشی ایجاد می کنند و اولین علایم مصرف این گروه قارچ ها ، تهوع ، استفراغ و اسهال است.
وی ادامه داد : دسته دوم قارچ هایی که مشکلات مغزی ایجاد می کنند که علایم آن ها مسمومیت ، سرگیجه در هنگام راه رفتن و اختلال در بینایی است ودسته سوم قارچ هایی که باعث تجزیه خون می شوند و علایم آن ها مسمومیت ، درد ناحیه بطنی – شکمی و بلافاصله ایجاد حالت یرقان می باشد که نمونه آن قارچ Gyromitra esculenta می باشد . دسته چهارم قارچ هایی که محرک مغز می باشند و مسمومیت با این قارچ ها با علائم معدی آغاز می شود که به حالت خلسه منتهی می شود.
مغانلو خاطرنشان کرد : دسته پنجم قارچ های کالری فرم (Choleriform) هستند که علایم مسمومیت با این گروه از قارچ ها عکس العمل های گوارشی با درد شدید است که سریعا گسترش می یابد و باعث کاهش سریع قوا به همراه آسیب به ماهیچه قلب و ایجاد حالت اغماء است که بر اساس میزان مصرف قارچ در 60% موارد منجر به مرگ می شود و همچنین خوردن میزان کم این گروه قارچ ها در کودکان منجر به مرگ می گردد ، گونه هایی از Amanita بویژه A.phalloides , A.verna در این گروه است.