گزارش مکتوب
لانه گزینی فلامینگوهای بومی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه
با افزایش بارشهای بهاری باران و مساعد شدن نسبی شرایط زیستی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، حدود 35 هزار فلامینگوی بومی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه ماندگار شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، دریاچه ارومیه در سال های پرآبی یعنی زمانی که خبری از خشکسالی نبود زیستگاه امنی برای فلامینگوها و تخم گذاری انواع پرندگان آبزی و كنار آبزی بود.
پیش از بروز بحران آبی دریاچه ارومیه، سالیانه ۱۰۰ الی ۲۰۰ هزار قطعه فلامینگو برای زمستان گذرانی و جوجه آوری در بهار در پارك ملی دریاچه ارومیه و تالاب های اقماری آن فرود می آمدند.
فلامینگوها در پاییز از عرض های شمالی از جمله سیبری به عرض های جنوبی مهاجرت كرده و در مناطق مساعد آب و هوایی زیست می کنند و آذربایجان غربی و تالاب های آن كه در كریدور مهاجرتی این پرندگان قرار گرفته بهترین مكان زمستان گذرانی این پرندگان است.
تالاب های آذربایجان غربی یکی از مقاصد مهاجرت هفت گانه جهان است و از این رو یکی از زیستگاه ها و مسیرهای اصلی مهاجرت پرندگان محسوب می شود.
آذربایجان غربی یکی از معدود استانهایی است که بیش از 70 تالاب و 21 رودخانه فصلی و دایمی در آن جریان دارد و این ویژگی منحصربفرد موجب شده است که منابع آبی استان مقصد مهاجرت پرندگان از جمله فلامینگوهای بومی باشد.
به گفته مدیر حفاظت حیات وحش اداره کل محیط زیست آذربایجان غربی، امسال در فصل مهاجرت براساس برآوردهای انجام شده بیش از یکصدهزار پرنده بالغ بر 70 گونه به تالابهای استان مهاجرت کرده اند که اغلب آنها از جمله فلامینگوها پرندگان بومی منطقه آذربایجان غربی است.
یوسفی می افزاید: با بحرانی شدن وضعیت دریاچه ارومیه از سال 1380 به تدریج بازگشت فلامینگوهای مهاجر به محل زندگی اصلی یعنی دریاچه ارومیه و تالابهای حوضه آبریز دریاچه به شدت کاهش یافت.
او تصریح می کند: تیر ماه سال گذشته 35 هزار فلامینگو در تالابهای اقماری دریاچه ارومیه ماندگار شدند و امسال با توجه به مساعد بودن نسبی شرایط زیستی و جوجه آوری و آشیانه سازی آنها، 5 الی 10 هزار قطعه فلامینگو به تعداد آنها افزوده شود. فلامینگوهای مهاجر اغلب در مسیر مهاجرت خود در این زیستگاه امن استراحت کرده و بعد از بازیابی توان و قوای جسمانی دوباره به مهاجرت خود ادامه می دهند و به تالاب های اطراف دریاچه همچون تالاب حسنلو نقده و دیگر تالاب های منطقه رهسپار می شوند.
کارشناسان محیط زیست معتقدند، شرایط زیستی برای فلامینگوها در کنترل و رصد دایمی است و باتوجه به بارندگی های اخیر و مساعد شدن وضعیت تغذیه مشکل خاصی برای این پرندگان وجود ندارد.
فلامینگوها در دسته های جمعی زندگی و مهاجرت می کنند، اندازه آنها 90 سانتیمتر الی یک و نیم متر است و از انواع جانوارن ریز جلگه ای و گیاهان آبی تغذیه می کنند.
اغلب نواحی جنوبی دریاچه ارومیه آنجا که به نسبت سایر نقاط شوری آب غلظت کمتری دارد برای زیست فلامینگوها مناسب است.
به گفته کارشناسان محیط زیست امسال باتوجه به بارشهای نسبتا خوب بهاره و مساعد بودن نسبی شرایط زیستی در تالابهای اقماری دریاچه ارومیه شاهد بازگشت پرندگان مهاجر بومی هستیم و این درحالی است که تراز آبی دریاچه ارومیه در مقایسه با سال قبل کاهش دارد.
براساس اعلام سایت اطلاع رسانی ستاد احیای دریاچه ارومیه،سطح تراز روزانه آب دریاچه ارومیه در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ معادل ۱۲۷۰.۷۷ است که این مقدار در مقایسه با سال گذشته ۲۲ سانتیمتر کاهش داشته است.
*سردبیر: سجاد فرجی *خبرنگار: زیبا محمدی *عکاس: محسن بابارضا