پخش زنده
امروز: -
خشکسالي هاي چند سال گذشته باعث شده بخش مهمي از منابع تامين آب استان يزد خشک و يا دچار کاهش آبدهي شديد شود .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، خشکسالي هاي متوالي 15 سال گذشته و کاهش متوسط بارندگي هاي سالانه به کمتر از 40 ميلي متر در سال جاري باعث شده که از مجموع 19 دشت استان يزد 10 دشت ممنوعه و 4 دشت استان بعنوان دشت بحراني و فوق بحراني اعلام شود .
به گفته مديرعامل شرکت آب منطقه اي يزد ميزان افت سطح منابع آب زير زميني در برخي مناطق به حدود يک متر رسيده و اين موضوع علاوه بر آن ،کاهش کيفيت آب را نيز به دنبال داشته است .
محمد مهدي جواديان زاده مي گويد در حال حاضر آب استحصالي از منابع زير زميني استان با اي سي بالاي دو هزار است که اصلا براي شرب مناسب نيست چرا که از آب بالاي 1200 اي سي نمي توان براي شرب استفاده کرد .
سيد محمد طباطبايي معاون بهره برداري از منابع آب شرکت آب منطقه اي يزد هم مي گويد ميزان افت سالانه سطح سفره هاي آب زير زميني استان يزد افزون بر 45 سانتي متر است و اين موضوع طي 15 سال گذشته خشک شدن بسياري چشمه ها و قنات هاي استان را که بخش مهمي از آب شرب روستاهاي استان را تامين مي کرده است بدنبال داشته است .
اين موضوع مهم يعني کاهش منابع آبي باعث شده که امروزه بخش مهمي از آب شرب استان يزد از محل آب انتقالي به استان تامين شود.
به گفته مدیر عامل شرکت آب منطقه ای یزد در حال حاضر سهم استان یزد از آب انتقالی نیز سالانه 60 میلیون متر مکعب است .
خشکسالي وبيلان منفي سفره هاي آب زيرزميني
به گفته جواديان زاده هم اکنون به دليل کاهش ورودي آب به سفره هاي زير زميني و برداشت هاي بي رويه از سفره هاي آب زير زميني به دليل خشکسالي هاي پياپي ميزان برداشت هاي سالانه چيزي افزون بر 350 ميليون متر مکعب بيش از ورودي آب به سفره هاي آب زير زميني است و اين موضوع باعث بيلان منفي آب از سفره هاي آب زير زميني و افت نيم متري سفره هاي آب زير زميني در استان شده است .
وي می گوید ميزان ورودي آب به سفره هاي آب زير زميني در استان حدود 900 ميليون متر مکعب است و اين در حاليست که ميزان برداشت از سفر ها افزون بر يک ميليون سيصد هزار متر مکعب اعلام شده است .
مدير عامل شرکت آب و فاضلاب استان يزد مي گويد هم اکنون کمتر از 40درصد از آب مورد نياز استان از منابع داخلي تامين مي شود و آب انتقالي آب شرب تمامي شهرستان هاي استان را تامين مي کند .
آب انتقالي منبع اصلی آب شرب مردم استان يزد
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ایی یزد درحال حاضر سهم استان یزد از آب انتقالی سالانه 60 میلیون متر معکب است که در ابتدا وسالهایی که کمتر درگیر خشکسالی بوده ایم ،این میزان در حدود 66میلیون متر مکعب بوده است .
مدير عامل شرکت آب و فاضلاب استان يزد نیز مي گويد هم اکنون 75 درصد آب شرب مردم استان يزد از آب انتقالي تامين مي شود و آب چاهها و منابع آب زير زميني استان تنها کمتر از 30 درصد آب شرب مردم استان را تامين مي کند .
به گفته اسلامي در حال حاضر تمامي شهرهاي استان يزد از آب انتقالي براي شرب استفاده مي کنند و درصورت بروز مشکل در خط انتقالي آب شرب براي تامين مردم استان وجود ندارد.
مديرعامل شرکت آب منطقه ايي يزد در اين زمينه مي گويد بيش از 96 درصد آب انتقالي به استان يزد در بخش شرب مصرف مي رسد و تنها چيزي حدود 4 درصد در بخش صنعت به مصرف مي رسد و آن هم قابل پيگيري و رصد کردن است و قطره اي از آن نيز در بخش کشاورزي مصرف نمي شود .
وارد شدن آب چاه ها به مدار
با کاهش ده درصدی آب انتقالي به استان يزد (از 66 به 60 میلیون متر مکعب )و تداوم خشکسالي از اواسط ارديبهشت ماه چند حلقه چاه وارد مدار آبرساني به يزد شده است که اين عامل نيز موجب بالارفتن اي سي و تغيير طعم ومزه آب نيز شده است.عاملي که از طريق افت فشار آب در لوله منازل طعم خشکسالي را به مردم نيز چشانده است.
البته نباید این نکته را نادیده گرفت که در برخي مناطق استان چون شهرستان اردکان آب استحصالي از چاهها داراي اي سي 2500 به بالاست که به هيچ عنوان نمي توان از آنها براي شرب استفاده کرد .
آبرساني سيار به روستاها ومناطق خشک
در عين حال خشکسالي ها و کاهش منابع آبي باعث خشک شدن منابع آبي بسياري از روستاهاي استان هم شده و هم اکنون بالغ بر 300 روستاي استان آب خود را به وسيله تانکر تامين مي کنند.
محمدفاتحي مديرعامل شرکت آب و فاضلاب روستايي استان يزد مي گويد هم اکنون علاوه بر آبرساني سيار به روستاها به دليل افت سطح منابع آبي و کاهش ميزان بارندگي ها در حال حاضر آب آشاميدني ساکنان 600 روستاي استان يزد جيره بندي شده است و تامين آب روستاهاي بدون آب بعنوان مهمترين دغدغه مسئولان استان به شمار مي رود .
اين مقام مسئول مي گويد براي رفع مشکل مردم در روستاها حفر ، تجهيز و بهسازي 45 حلقه چاه در دستور کار قرار گرفته است.
بر اساس پيش بيني شرکت آب منطقه ايي يزد ميزان آب شرب استان يزد در سال 1425 بيش از 250 ميليون متر مکعب در سال است و اين موضوع توجه جدي مسئولان اين بخش را درمديريت مصرف و روش هاي کاهش مصرف در بخش هاي مختلف را در کنار طرح هاي انتقال آب به استان را دوچندان کرده است .
مديريت مصرف آّب راهبرد اصلي مقابله با بحران آب
مديريت مصرف آب وصرفه جويي بهينه مي تواند بعنوان راهبرد جدي مديريت مصرف مطرح باشد اما در کنار آن می توان به جايگزينی کشت هاي کم آبخواه ، پيداکردن شيوه هايي براي توليد وانتقال آب ،همچنين توسعه روش هاي نوين آبياري ، شيرين سازي آب از محل آبهاي غير متعارف و جدا سازي شبکه هاي آب شرب و بهداشت و طرح هاي انتقال آب به عنوان مهمترين راهکارهاي تامين آب استان کويري و خشکيده يزد توجه کرد.
همه این راهکارها مهم است اما مهمتر از همه این ها ،این است که یادمان نرود یزد آب ندارد.
نویسنده :جواد عمویی چرخاب