پخش زنده
امروز: -
مدیرکل اداره موزههای سازمان میراث فرهنگی از افتتاح یک موزه در هر ۵ روز برای سال ۹۷ خبر داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ محمدرضا کارگر در نشست خبری که به مناسبت هفته میراث فرهنگی برگزار شده بود، گفت: با افتتاح ۲ موزه در هر استان به این رقم خواهیم رسید، اما در استان خراسان به تنهایی ۷ موزه افتتاح میشود.
وی افزود: در ابتدای دولت دهم ۲۵۰ موزه فعال در کشور داشتیم که اکنون ۶۶۸ موزه فعال در کشور وجود دارد.
کارگر گفت: در نظر است تا برای فعالیت و مرمت موزهها در کشور مجوز صادر شود.
وی از مرمت بخش ایران باستان موزه ملی ایران در سال ۹۷ خبر داد و افزود: بخش دوران اسلامی به استانداردهای روز مجهز شده است و اکنون بخش ایران باستان نیز از نظر ویترین، نورپردازی و ساختار چیدمان براساس استانداردهای جهانی پس از ۸۰ سال مرمت خواهد شد.
کارگر با بیان اینکه در چین برنامه ریزی برای هر ۲۵۰ هزار نفر یک موزه صورت گرفته است، گفت: در ایران بازای هر ۱۲۵ هزار نفر یک موزه داریم.
مدیرکل اداره موزههای سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری افزود: به دور از ایده آل گرایی وضع موزههای ایران در مقایسه با کشورهای همسایه و جهان متناسب با شرایط اقتصادی کشور قابل قبول است.
وی گفت: موزه لوور سالانه ۲۰۰ میلیون دلار بودجه دارد که یک سوم آن را دولت فرانسه، یک سوم درآمد موزه و یک سوم را کشورهایی که اشیاءشان در آن موزه گذاشته شده میپردازد و به جز سه موزه در پاریس برخی از این موزهها ویترینهای قرن نوزدهم را دارند.
کارگر افزود: نمایشگاه موزه لوور در ایران به سبب طراحی، چیدمان، ویترینها و نورپردازی به گونهای مورد تأیید کارشناسان فرانسوی واقع شد که این نمایشگاه ۲ ماه تمدید شد و اشیاء آن در موزه خراسان شهر مشهد به نمایش گذاشته میشود.
وی با بیان اینکه برگزاری نمایشگاههای بین المللی پنجرهای است که تمدن ایران را به جهانیان معرفی میکند، گفت: تمام سیاست گذاران جهان پذیرفته اند که ایران کشوری با تمدن و سابقه طولانی است به گونهای که همه باید بدانند ایران نخستین تمدن بشری با ۱۱ هزار سال قدمت است.
مدیرکل اداره موزههای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: شاید بعضی مواقع همچون الواح دانشگاه شیکاگو که پیش از تشکیل موزه ملی و قانونی در این زمینه به آمریکا برده شده بود با مشکل حقوقی مواجه شویم، اما باید بدانیم که دانشگاه شیکاگو ابتدا پذیرفته بود که لوحهای تخت جمشید را به ایران بازگرداند و رئیس آن دانشگاه ۲۰۰ اثر را با خود به ایران آورد و در تفاهم نامه دو ساله مقرر شد که بقیه الواح با هزینه دانشگاه شیکاگو منتقل شود، اما پس از رسانهای شدن ماجرا دادگاهی شد و با وجود مقاومت دانشگاه شیکاگو آن حکم صادر شد.
کارگر گفت: نباید به علت یک اتفاق نادر در جهان از برگزاری نمایشگاههای بین المللی که هویت ایران را به جهان معرفی میکند صرف نظر کرد.
وی با اشاره به بازدید روزانه ۱۵ هزار و ۶۰۰ نفر از نمایشگاه موزه لوور در ایران گفت: این آمار نشان میدهد که گروههای مختلف جامعه در صورت وقوع رویدادهای مناسب فرهنگی ظرفیت استقبال از موزه را دارند.
وی با بیان اینکه موزه لوور روزانه ۳۰ هزار بازدید کننده دارد، افزود: ۶۰ میلیون گردشگر از کشور فرانسه دیدار میکنند و ۹۹ درصد بازدیدکنندگان این موزه را تشکیل میدهند، اما در ایران تنها ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار گردشگر داریم که از موزهها بازدید میکنند و ۹۹ درصد بازدیدکنندگان را ایرانیان تشکیل میدهند.
مدیرکل اداره موزههای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه موزه هویت و امنیت ملی کشور را حفظ میکند، گفت: برگزاری نمایشگاههای خارجی از کشورهای ارمنستان، کره جنوبی و موزه لوور در ایران نیز تأثیر مناسبی در تعامل فرهنگی بین کشورها دارد.
وی گفت: امروزه مطالبات فرهنگی مردم و نمایندگان به منظور ایجاد فعالیت موزهها افزایش یافته و تسهیلاتی برای بخش خصوصی به منظور ایجاد موزه در نظر گرفته شده که متناسب با اهداف توسعهای و اقتصادی دولت است.
کارگر افزود: اکنون ۵ شرکت در کشور توانایی ساخت ویترینهای موزهای متناسب با استانداردهای جهانی را دارند، اما از نظر نورپردازی و اشعه ماورای بنفش نیازمند خرید از خارج هستیم که با توجه به هزینهها و تحریم مشکلاتی در این زمینه وجود دارد.
وی گفت: اطمینان مجموعه داران برای تشکیل موزههای خصوصی در زمینه مالکیت آثار و حفظ یکپارچگی مجموعه هایشان پس از درگذشت، موجب افزایش شمار موزههای خصوصی شده است.
مدیرکل اداره موزههای سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری افزود: تعرفههای موزههای خصوصی به صورت تعرفه فرهنگی محاسبه میشود و تجهیزات مورد نیاز موزه همچون دوربینهای مداربسته، نور و ویترین رایگان در اختیار بخش خصوصی قرار میگیرد.
وی از رشد ۱۲۰ درصدی بخش خصوصی در صنعت موزه داری خبر داد و گفت: امسال ۶۴ موزه فعال خواهد شد.
کارگر افزود: موزه ملک با موقوفات متعدد زیر نظر آستان قدس رضوی به صورت خصوصی فعال است که موجب افتخار کشور خواهد بود.
وی با بیان اینکه روند واگذاری بناها به بخش خصوصی حاکمیتی است، گفت: اولویت احیاء متناسب با مقاومت و حفظ بنای تاریخی است.
مدیرکل اداره موزههای سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری افزود: امسال تقویت بخش نرم افزاری موزهها در اولویت قرار دارد.
وی گفت: ۱۱ طرح مرمت در کاخ موزه گلستان و همچنین مرمت استخر کاخ موزه نیاوران به بهره برداری رسیده است و خوشبختانه در مخازن موزهها وضعیت اضطراری و خطر طبیعی برای آثار فرهنگی وجود ندارد.
کارگر از نظارت بر مخازن و آثار موزه هنرهای معاصر ایران و همچنین نظارت کارشناسانه بر مرمت آن خبر داد و افزود: هیچ گونه نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
وی گفت: برگزاری کنسرت در محیطهای فرهنگی و موزهای از جمله کاخ موزه سعدآباد مناسب است، اما این طرحها پس از تأیید کارشناسی و امضای توافقنامههایی اجرایی خواهد شد.
وی افزود: توافق نامه با همایون شجریان برای اجرای کنسرت در کاخ موزه سعدآباد پس از امضاء در اختیار اصحاب رسانه قرار خواهد گرفت.
کارگر درباره انتقال تعدادی اثر از کاخ موزه گلستان به موزه خراسان بزرگ نیز گفت: تنها ۷ شی به آن موزه انتقال یافته و مخازن کاخ موزه گلستان به قدری آثار تاریخی دارد که اگر این تعداد تا ۵ هزار شی هم میرسید باز هم ویترینهای موزه کاخ گلستان خالی نمیشد و اگر ویترینهای این موزه خالی است براساس مدیریت این موزه و نظر آن بوده است.