یک نکته سلامتی؛
مراقب عوارض خطرناک مسکنها باشیم
بررسیها نشان داده عدم آگاهی از مصرف درست و به موقع داروهای ضد درد و مسکن میتواند عوارض بسیاری داشته باشد و منجر به مرگ شود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی که اغلب با عنوان ضددرد یا مسکن شناخته میشوند، درد و التهاب را کاهش داده و در تسکین دردهای مزمن یا دردهای حاد استفاده میشوند.
دکتر فاطمه دستغیب با بیان اینکه این داروها از پرمصرفترین دستههای دارویی در جهان هستند و بسیاری از آنها را مانند "آسپرین"، "ایبوپروفن"، "دیکلوفناک" و "ناپروکسن" میتوان بدون نسخه از داروخانهها تهیه کرد، افزود: به دلیل گستردگی مصرف و دسترسی آسان این دسته داروها، مهم است که افراد جامعه از نحوه صحیح مصرف و عوارض جانبی این داروها آگاه شوند.
این دکتر داروساز تاکید کرد: لازم است بدانیم که داروهای ضددرد برای تمام افراد جامعه ایمن نیستند، از جمله اینکه مصرف این داروها برای مبتلایان به زخم معده و روده یا سابقه خونریزی از دستگاه گوارش، فشار خون بالا، بیماریهای قلبی، سکته مغزی، اختلالات کلیوی، نارسایی قلبی، سیروز کبدی، آسم، ریسک خونریزی یا اختلالات انعقادی، پیش از عمل جراحی و دوران بارداری و شیردهی، ممکن است خطرات جدی در پی داشته باشد و پیش از مصرف باید با پزشک و یا داروساز مشورت کرد.
کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه ادامه داد: این دسته از داروها، در بعضی مواقع دارای عوارض وخیمی هستند که مهمترین آنها شامل ناراحتی گوارشی، زخم و یا خونریزی معده، عوارض قلبی عروقی مانند ایجاد لخته، آسیب کلیوی و کبدی به ویژه در دوز بالا و استفاده طولانی مدت، اختلالات خونی، عوارض ریوی، وزوز گوش، و واکنشهای پوستی و حساسیتی است.
او بهترین راه برای کاهش این عوارض را استفاده از این داروها در کمترین دوز موردنیاز و کوتاهترین زمان ممکن عنوان کرد و یادآور شد: مصرف مقدار بیشتر از دوز توصیه شده، نه تنها به تسکین علائم کمک نمیکند، بلکه تنها احتمال بروز عوارض را افزایش میدهد؛ از سوی دیگر، مصرف برخی داروها مانند آسپیرین و استامینوفن بیش از حد مجاز خطرناک است و میتواند حتی باعث مرگ شود.