به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ روسیا الیوم گزارش داد در صورت اعمال تحریمهای نظامی آمریکا علیه ترکیه و پاسخ آنکارا به آن، روابط راهبردی میان ترکیه و غرب وارد نقطه عطف جدیدی خواهد شد.
بر پایه این گزارش، مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه به آمریکا درباره اعمال تحریمهای دفاعی علیه کشور خود هشدار داد. این هشدار پس از آن صورت گرفت که برخی گزارشهای امنیتی نشان داد کنگره آمریکا در حال بررسی پیش نویس طرحی است که به طور موقت، فروش سلاح به ترکیه را متوقف میکند. چاووش اوغلو تاکید کرد اگر واشنگتن، فروش سلاح به ترکیه را متوقف کند، این کشور پاسخ خواهد داد.
سامی لسمر خبرنگار روسیا الیوم در استانبول گزارش داد ترکیه در سالهای اخیر در برابر بحرانهای منطقه موضع ثابتی نداشته است به طوریکه برخی معتقدند سیاست آنکارا، نوسان میان حوزه شرق و غرب است. این موضوع، باعث نگرانی همپیمانان سنتی ترکیه شده است که در رأس آنها آمریکا قرار دارد؛ به ویژه پس از آنکه ترکیه به تنوع منابع تسلیحاتی خود روی آورد و با روسیه قرارداد خرید سامانه اس چهارصد منعقد کرد. تاثیر این قرارداد زمانی بر روابط نظامی میان آنکارا و واشنگتن نمایان شد که خبرهایی به دست آمده مبنی بر اینکه کنگره آمریکا پیش نویس قانونی را برای توقف موقت فروش سلاح به ترکیه بررسی میکند. مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه درباره این تحریمها هشدار داد و تهدید کرد کشورش به این تحریمها پاسخ خواهد داد.
اوغلو گفت: هیچ کشوری نمیتواند کشور دیگری را به این سبب که آن کشور یک قدرت بزرگ است تحریم کند. چنانچه آمریکا ضد ما تحریمهایی اعمال کند به آن پاسخ خواهیم داد. موضع واشنگتن با روابط حاکم در ناتو مطابقت ندارد. ترکیه کشوری مستقل است و تحت فرمان آمریکا نیست.
خبرنگار در ادامه افزود اینها نشانههای بحران است؛ بحرانی که پس از قراردادهای تسلیحاتی آنکارا با کشورهایی خارج از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) آشکار میشود. این قراردادها باعث نارضایتی واشنگتن شده است. چراکه آمریکا این قراردادها را خارج از نظام دفاعی ناتو میداند.
اما آنکارا میگوید علل رویکرد ترکیه برای تنوع بخشی به منابع تسلیحاتی، همپیمانان غربی ترکیه هستند؛ به ویژه پس از آنکه اعتماد میان آنکارا و برخی پایتختهای غربی به سبب اختلاف میان ترکیه و آمریکا درباره برخی پروندههای منطقه از بین رفت. مهمترین این پروندهها حمایت واشنگتن از یگانهای مدافع خلق و ادامه سهل انگاری همپیمانان ترکیه در ناتو برای تجهیز ترکیه به سامانههای دفاع هوایی است.
ابراهیم بازان کارشناس مسائل امنیتی و نظامی ترکیهای گفت: آمریکا همپیمان مطمئنی نیست. آنکارا در بسیاری از مسائل به ویژه در پرونده کُردها و تسلیحات از واشنگتن ناامید شده است. اما به نظر من، مسئله هنوز به مرحله اعمال تحریمها نرسیده است. چون این موضوع بر ناتو تاثیر خواهد گذاشت.
خبرنگار گفت: در سالهای اخیر، روابط آنکارا با غرب گاهی همراه با تنش و گاهی سست بوده است. اما ناظران بر این باورند که رسیدن روابط به مرحله اعمال تحریم میان اعضای ناتو چه بسا باعث شود آنکارا در مواضع خود در قبال ائتلافهای بین المللی بازنگری کند.
در صورت اعمال تحریمهای نظامی آمریکا ضد ترکیه و پاسخ آنکارا به آن، روابط راهبردی میان آنکارا و غرب وارد نقطه عطف جدیدی میشود؛ به ویژه اگر بی اعتمادی میان دو همپیمان سنتی ادامه داشته باشد.