نمايش صلحي که به نيمه راه نرسيد
نمايش رئيس جمهور امريکا براي دور زدن کره شمالي هنوز به نيمه راه نرسيده احتمالا با بن بست روبرو شده است.
چند هفته اي است که تمايل سران امريکا و کره شمالي براي کاهش تنش و ديدار مستقيم توجه افکار عمومي را به خود معطوف کرده و گمانه زني هايي نيز در باره نتيجه احتمالي اين ديدار در کاهش تنش در شبه جزيره کره مطرح شده است.
اين رويکرد مسالمت آميز پس از آن آغاز شد که تهديدهاي ترامپ عليه پيونگ يانگ و واکنش هاي تند کيم جونگ اون رئيس کره شمالي مبني بر هدف قرار دادن سراسر خاک امريکا، موجب اين نگراني شد که جنگي گسترده در منطقه آغاز شود که به جنگ جهاني سوم منجر شود.
اما به يک باره از شدت لفاظي هاي دو طرف کاسته شد و ترامپ اعلام کرد که حاضر است با اون ديدار کند و در مقابل هم پيونگ يانگ به اين ديدار ابراز تمايل کرد. پس از آن هم سران دو کره ديداري نمادين در مرز دو کشور داشتند و براي کاهش تنش گام هايي ازسوي دوطرف برداشته شد.
اين وضعيت سبب شد تا ترامپ در ابتداي نمايش صلح خود، مدعي شود که دستاورد بزرگي را کسب کرده و از وقوع جنگ جلوگيري کرده است و اين تصور را مطرح نمايد که پيونگ يانگ تسليم او شده و با خلع سلاح هسته اي اش موافقت کرده است. اما واقعيت اينجاست که امريکا براي حضور در شرق آسيا وکنترل چين همواره سعي کرده است که برنامه هسته اي و موشکي کره شمالي را به عنوان تهديدي براي متحدان خود يعني ژاپن و کره جنوبي ترسيم نمايد و به همين بهانه نيز دهها هزار نظامي خود را در خاک دو کشور ياد شده مستقر کرده است. از اين رو به نظر مي رسيد چرخش 180 درجه اي امريکا در قبال پيونگ يانگ بيش از آنکه جدي باشد تاکتيکي براي خريدن وقت و با هدف تحت فشار قرار دادن ايران در قضيه برجام بوده است.
اما اکنون پس از گذشت چند هفته از اين رويکرد امريکا، ظاهرا پيونگ يانگ از سرگيري تهديدهاي کاخ سفيد مبني بر حفظ فشار و تحريم براي خلع سلاح کره شمالي را بازگشت به نقطه اول تلقي کرده است.
براساس گزارش روز دوشنبه 17 ارديبهشت رويترز، يک مقام مسوول در وزارت امور خارجه کره شمالي بيانيه شدید اللحنی را علیه رئیس جمهوری آمریکا مطرح کرده و به وی هشدار داده است که باید قبل از دیدار با کيم جونگ اون، از زبان تهدید و اعمال فشار دست بردارد.
اين مقام مسول در وزارت خارجه کره شمالي گفته است این اقدامات تلاش خطرناکی برای از بین بردن فضای گفتگو است. فضای گفتگو به سختی حاصل گشت و به نظر میرسد که واشنگتن تلاش میکند تا اوضاع را مجددا به مکان اول برگرداند.
استمرار رويکرد تهديد از سوي امريکا و پاسخ شديد اللحن پيونگ يانگ را مي توان از دو زاويه تحليل کرد نخست اينکه در سند امنيت ملي و دفاع ملي امريکا از چين به عنوان تهديدي اصلي نام برده شده است و امريکا براي کنترل اين کشور چاره اي جز حضور در شرق آسيا ندارد بنابر اين براي توجيه حضور نظامي در اين منطقه به بهانه نياز دارد. بهانه هم تهديد هسته اي و موشکي کره شمالي عليه کره جنوبي و ژاپن به عنوان متحدان امريکاست. اگر قرار باشد صلح با پيونگ يانگ به نتيجه برسد امريکا بهانه خود را از دست خواهد داد و مجبور خواهد شد هزاران نظامي خود را از کره جنوبي و ژاپن خارج نمايد. بنابر اين ترامپ با اين تاکتيک سعي کرد تا با کاهش تنش، فرصتي براي اعمال فشار بر ايران بر سر قضيه برجام به دست آورد و احتمالا با توجه به نقش آفريني روسيه در غرب آسيا (خاورميانه)، همسويي پکن با مسکو را سست نمايد.
دوم اينکه سياست خارجي کره شمالي متاثر از چين بوده و سفر يک هفته پيش وزير امور خارجه چين به پيونگ يانگ مي تواند در اين موضع گيري شديد اللحن عليه کاخ سفيد نقش داشته باشد. در حال حاضر جنگ تجاري ميان امريکا و چين شدت گرفته است و چيني ها به عنوان اصلي ترين شريک تجاري وسياسي کره شمالي ممکن است از پيونگ يانگ براي تحت فشار قر دادن کاخ سفيد استفاده نمايند. با اين حال از آنجايي که چين اميدوار است با حل تنش ميان دو کره، امريکا براي حضور در منطقه بهانه اي نداشته باشد گمانه اول مي تواند قابل قبولتر باشد. به ويژه اينکه عهدشکني و غير قابل اعتماد بودن امريکادر موضوع برجام نيز ملموس است.
-----------------------------------------------
رضا محمدمراد