پخش زنده
امروز: -
سیاست های جدید ارزی دولت این امیدواری را ایجاد کرد که بازار ارز بعد از تلاطمات فراوان بالاخره به آرامش برسد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ بیست و یکم فروردین که سیاست های جدید ارزی دولت برای ساماندهی به بازار ارز ابلاغ شد این امیدواری را ایجاد کرد که بازار ارز بعد از تلاطمات فراوان در سه ماه پایانی سال گذشته و اوایل امسال بالاخره به آرامش برسد.
ابلاغ سیاست های جدید ارزی با ابلاغ بخشنامه های بانک مرکزی در گروه بندی مصارف ارزی و ساماندهی به مصرف ارز در کشور روند تکمیلی به خود گرفت.
در این باره ولی اله سیف رئیس کل بانک مرکزی می گوید: از 22 فروردین امسال و مصادف با روز اول اجرای سیاست های جدید ارزی تا کنون برای ثبت سفارش واردات معادل 4 میلیارد و 650 میلیون دلار انواع ارز اختصاص یافت که 2 میلیارد و 700 میلیون دلار آن تامین شده است به این معنی که روند ثبت سفارش و واردات بصورت عادی و با ارز 4 هزار و 200 تومانی ادامه دارد البته برای کالاهای اساسی یارانه ارزی با اولویت تامین می شود.
این گفته سیف تایید وارد کنندگان را نیز در پی داشته است تاجایی که فرهاد احتشام زاد رییس فدراسیون واردات می گوید: از آغاز سیاست های جدید ارزی بیشتر اعضای این فدراسیون توانستند از ارز 4 هزار و 200 تومانی استفاده کنند ضمن اینکه برای کالاهای اساسی نیز که نرخ ارز با احتساب یارانه ، 3 هزار و 800 تا 3 هزار و 850 تومان است وارد کنندگان توانستند اولویت ارز مورد نیاز را تامین کنند.
سخنگوی دولت هم با اشاره به اینکه دولت خود را به تامین ارز متقاضیان واقعی متعهد می داند، می گوید: البته مردم هم باید در این شرایط ، با دولت همراهی کنند چراکه هرکسی اگر بخواهد هرچه ریال دارد آن را تبدیل به دلار کند تامین آن ممکن نیست. خوب است مردم بدانند وضع کشور از نظر ذخایر ارزی بسیار مناسب است، به گفته صندوق بین المللی پول ذخایر ارزی ما 108 میلیارد دلار است در حالیکه سال گذشته این میزان 95 میلیارد دلار بود همچنین تراز ارزی کشور نیز مثبت و در حدود 30 میلیارد دلار است.
تا قبل از ابلاغ سیاست های جدید ارزی، بازار ارز به ویژه محدوده خیابان فردوسی عرصه جولان دلالان و سفته بازان ارزی بود که به نوسان نرخ ارز و عدم تثبیت آن دامن می زدند. حضور نیروی انتظامی همزمان با ابلاغ سیاست های ارزی در این محدوده به تدریج موجب کمرنگ شدن حضور دلالان در این بازار شد تا جایی که هم اکنون دیگر فعالیتی از جانب این دلالان در ظاهر مشاهده نمی شود، دراین باره سردار حسین رحیمی فرمانده انتظامی تهران بزرگ می گوید: نیروی انتظامی در برخورد با صرافی های غیرمجاز، توانست فعالیت این گونه صرافی ها را متوقف کند، ضمن اینکه در هرجایی دلال یا واسطه ارزی هم حضور داشت برخورد ما به شدت بود.
بانک مرکزی در ادامه اجرایی کردن سیاست های جدید ارزی، سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی یا همان نیما عملیاتی کرد که قرار شد فعالیت های متقاضیان ارز اعم از صادرکنندگان، واردکنندگان، بانک ها و صرافی ها به این سامانه ارجاع داده شود تا فعالیت های ارزی در پوشش شفاف سازی قرار گیرد.
در این باره سعید مجتهدی رئیس کانون صرافان از صرافی ها خواست بصورت سعی و خطا وارد سامانه نیما شده و نقص ها را گزارش کنند تا با رفع ایرادات احتمالی، این سامانه بتواند بصورت جامع نیازهای ارزی را پوشش دهد.
مهدی شریفی نیک نفس مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی و عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران می گوید: خواسته فعالان اقتصادی شفاف و تک نرخی شدن ارز و همچنین جلوگیری از فساد و آسیب های ناشی از بازار ارز بود تابتوان براساس آن برای فعالیت های اقتصادی برنامه ریزی کرد که با تداوم اقدام دولت در ثبات بخشی به بازار ارز می توان به تحقق این هدف امیدوار بود.
امیرنجومی فعال بازار ارز و دبیرکل کانون صرافان نیز می گوید: سیاست های جدید ارزی و استفاده از سامانه نیما در مبادلات ارزی موجب می شود بازار ارزی دچارنوسان نشود، زیرا ورود و خروج ریال ارز تحت نظر شبکه بانکی انجام می شود و شبکه بانکی به عنوان یک بازار ساز اصلی، نرخ را کنترل و از ایجاد نوسات جلوگیری می کند.
به منظور ساماندهی هرچه بیشتر بازار ارز و رفع نقایص موجود در سیاست ها و نحوه اجرای سیاست های جدید ارزی، جلسه ستاد اقتصادی دولت از حدود یک ماه گذشته هرهفته دوبار و به ریاست معاون اول رییس جمهور برگزار می شود.
به گفته فعالان بازار، سیاست های جدید ارزی دولت در شفاف سازی مصارف ارزی و حذف دلالان و سفته بازان بازار، نقش مثبتی داشته که امید می رود با رفع نقایص موجود، بازار ارز شفاف تر و باثبات تر از گذشته باشد.
گزارش: غلامرضا بهرامی