پخش زنده
امروز: -
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، کسی نمیتواند رنج برنج کاران را انکار کند و همه از مشکلات و مشقتهای موجود کشاورزی از زمان کاشت، داشت و برداشت شالی آگاهی دارند. استان مازندران با 213 هزارهکتار شالیزار و تولید 1 میلیون و 450هزارتن شلتوک و حدود یک میلیون تن برنج سفید رتبه نخست کشور را درتولید این محصول دارد و برنج مصرفی 27 میلیون ایرانی را تأمین می کند.
با این حال در بسیاری از نقاط مازندران پس از برداشت برنج در شالیزارها، کشاورزان منتظر دستمزدی هستند که برای آن یکسال زحمت کشیدند اما با واردات بیرویه و بیثباتی بازار قیمت برنج، کیسههای شالی در انبار کشاورزان انباشته شده است.
ادامه رنج برنجکاران مازندران
اگرچه قیمت شالی امسال در مقایسه با سالهای گذشته افزایش داشته است اما این افزایش قیمت در کسب سود برای کشاورزان تأثیری نداشت بطوریکه از سال گذشته تاکنون قیمت انواع سموم کشاورزی، کودهای شیمیایی و دستمزد کارگران تا مرز 300 درصد افزایش داشت و این در حالی است که قیمت شالی نسبت به پارسال حدود 80 درصد افزایش یافت.
نکته قابل توجه در افزایش قیمت برنج در بازارها، دخالت بیش از حد دلالان در خرید و فروش این محصول است. اما موضوعی که نگرانی بیش از پیش شالیکاران را به دنبال داشت واردات بی رویه و بدون نظارت برنج به کشور است.
سخنگوی دولت نیز در نشست خبری هفته گذشته با اشاره به صدور مجوز واردات برنج به کشور اعلام کرد: این واردات بر اساس نیازسنجی های صورت گرفته، خواهد بود.
نوبخت افزود: با توجه به نیاز کشور و شرایط احتمالی خشکسالی، این تصمیم گرفته شده است.
احمدزاده از فعالان بازار برنج هم با اشاره به واردات بی رویه برنج بی کیفیت خارجی گفت: بیشترین واردات برنج از هند و تایلند است که علی رغم مصوبه صریح دولت برای منع ورود این برنج ها به بازار مازندران و قاچاق محسوب شدن، متأسفانه همچنان شاهد ورود برنج خارجی به استان هستیم.
احمدزاده افزود: مسئولان، هدف از واردات برنج به مازندران را تنظیم بازار و جلوگیری از افزایش قیمت برنج می دانند اما با این شرایط، هرگز چنین اتفاقی برای بازار برنج نمی افتد.
وی با بیان اینکه برنجهای وارداتی از لحاظ مرغوبیت قابل رقابت با برنج داخلی نیستند، تصریح کرد: در یک سال و نیم گذشته دو میلیارد دلار برنج خارجی با سیاست ذخیرهسازی کالاهای استراتژیک وارد شد که به بهانههای مختلف مانند توزیع سبد کالایی، نمایشگاههای بهاره وطرح ضیافت ویژه ماه مبارک رمضان توزیع میشود.
محمدرضا حریری رئیس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران با بیان این که میزان واردات دو سال اخیر برنج خارجی، در تاریخ تجارت کشور بیسابقه بود گفت: شرکت بازرگانی دولتی ایران، برنج هندی با وزن بسیار بالا وارد کرده و این برنجها نمیتواند تا ابد در انبارها بماند و باید به هر نحو توزیع شود.
دبیر انجمن برنج کشور هم از واردات دو میلیون تن برنج یک سال و نیم گذشته به کشور خبر داد و گفت : این در حالی است که نیاز کشور به واردات حدود ۵۰۰ هزار تن است.
علیزاده شایق افزود: برنجی که وارد می شود باید در انبارها نگهداری شود و باید برای نگهداری آن از سموم و افت کشها استفاده شود تا برنج ها از بین نرود. ضمن آنکه چندی پیش نقشه راه خودکفایی برنج و بی نیازی از واردات را به نهادهای مسئول اجرایی و دانشگاهی ارائه کرده ایم که هنوز هیچ اقدامی گزارش نشده است.
برنج های بی کیفیت وارداتی در انبار
بر اساس برآوردهای کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی سرانه مصرف سالیانه برنج هر ایرانی 36 كیلوگرم است، که با ارزیابی انبارها 2 میلون 300 هزار تن برنج مازاد بر نیاز وارد كشور شد كه با تلنبار شدن در انبارهای غیر فنی ، به سموم مختلف از جمله فلاتوكسین آلوده شده و به برنج آلوده معروف میشوند.
کاتبی از کارشناسان علوم تغذیه نیز مبدا واردات برنج را بیشتر از هند و پاکستان و تا حدی تایلند و ویتنام دانست و گفت: معلوم نیست برای مازاد برنج چه اتفاقی میافتد زیرا این برنج ها حداکثر تا یکسال میتواند در انبارها نگهداری شود در حالی که انبارهای کشور فنی نیستند و توان نگهداری طولانی مدت برنج را ندارند.
وی افزود: نگهداری بیش از اندازه برنج در انبار نتیجهای جز آلوده شدن برنج را ندارد ضمن اینکه یکی از دلایل آلودگ شدن برنجهای واردتی نیزحتی اگر خود برنج آلوده نباشد میتواند نگهداری بیش از حد درانبارباشد.
خانکشیپور دبیر کانون هماهنگی دانش و صنعت برنج هم با انتقاد از ضعف مفرط در نظارت و ارزیابی بازار و تولید از سوی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت گفت: وزارت جهاد کشاورزی باید برای مدیریت واردات برنج برنامه مدونی تهیه کند تا بتوان بازار برنج را برخلاف سالهای گذشته متعادل نگه داشت که چنین کاری هم اکنون بعید به نظر می رسد.
حیدرپور رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم در پاسخ به چگونگی پیگیری این دغدغه ها، با انتقاد از وضع موجود و کارشکنی برخی مسئولان گفت: درباره واردات برنج حرف های زیادی زده شد و وعده های فراوانی داده شد اما با کم توجهی مسئولان و جدی نگرفتن برنامه ها، هیچ یک از برنامه های پیشنهادی تاکنون نتیجه نداده است.
با توجه به گفته های مسئولان و کارشناسان، می توان گفت: دراین شرایط نمی توان امیدی به اجرای طرح های کوتاه مدت برای جلوگیری از واردات برنج و نابودی شالیزارها داشت و باز هم این برنجکاران هستند که همچنان تاوان بی برنامگی مسئولان و حتی رانت های سنگین واردکنندگان را باید بپردازند.