پخش زنده
امروز: -
این روزها دامان طبیعت پر است از گلهای معطری که با شمیم دلپذیر خود فضا را عطرآگین ساخته است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما از قم؛ باغداران سبد در دست در میان انبوهی از گلهای محمدی نفس تازه میکنند و با چیدن گلها، لبخند را به یکدیگر هدیه می کنند.
به راستی که بودن در میان انبوهی از گلهای معطر محمدی حسی از امید و فرح بخشی را به آدمی میبخشد و روح را نوازش میدهد.
باز هم اردیبهشت فرا رسید و باغ های استان قم مملو از گل های سرخ محمدی شده و باغداران در حال برداشت گلهای معطر محمدی هستند.
به گفته مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان، امسال حدود 200 هکتار از باغ های استان زیر کشت گل محمدی رفته که بزرگترین مزرعه آن در قم است با 30 هکتار مساحت.
ابراهیمی میزان برداشت امسال را دو برابر سال گذشته اعلام می کند و می افزاید: پیش بینی می شود امسال از هر هکتار یک و نیم تن گل محمدی برداشت شود که البته انتظار داریم این میزان برای سال آینده که سال چهارم کشت است، به هکتاری چهار تن هم برسد.
آقای محسنی یکی از کشاورزان استان قم است که بزرگترین مزرعه گل محمدی را دارد؛ او می گوید : این طور که به نظر می رسد امسال از مزرعه من هکتاری سوم و نیم تن برداشت می شود که این میزان برداشت در سال دوم کاشت با توجه به تغذیه مناسب و نوع گیاه موجود در مزرعه قابل قبول است.
قم از شرایط اقلیمی خاصی برخوردار است و چند سالیست که کاشت محصولات کمآب بر به باغداران و کشاورزان استان توصیه میشود؛ گل محمدی از جمله محصولات کم آب بر است که با شرایط آب و هوایی استان هم سازگاری خوبی دارد .
آقای کرباسچی دیگر کشاورز استان است که در بخش جعفریه مشغول به کشت و کار است؛ او می گوید در مزرعه من 150 نفر به صورت مستقیم و چندین برابر این عدد به صورت غیر مستقیم مشغول به کار هستند، اما متاسفانه نه تنها حمایتی که از کار من نمی شود، بلکه سنگ اندازی ها، ما را از ادامه کار مایوس کرده است.
کرباسچی در ادامه می افزاید: امسال حدود 40 تن گل محمدی برداشت می کنم که همه اش را یک جا به کاشانی ها پیش فروش کرده ام چرا که عطر و بوی گل محمدی قم مشتری های خود را در خارج از استان پیدا کرده است.
حضور ما در مزرعه آقای کرباسچی فرصتی خوبی بود تا درد دل هایش را برای کسی بازگو کند؛ آه عمیقی می کشد و در حالی که سیگار نیم سوخته اش را زیر پا له می کند می گوید: من می توانستم با ساخت یک کارخانه سود آوری حاصل از انسانس آن را برای همین استان نگه دارم و کشاورزی خودم را گسترش دهم که این کار چند ده فرصت شغلی را نیز نصیب جوانان استانمان می کرد، اما چه کنم که مسئولان ما جز وعده و وعید و کاغذ بازی کاری برای ما کشاورزان انجام نمی دهند.
ظرفیت بالای قم برای خارج کردن انحصار گلاب گیری از کاشان
ایران نخستین کشور جهان در تولید گل محمدی و انسانس آن است و بیشتر از هر جای دیگر، گلاب گیری در کاشان صورت می گیرد که این انحصار در حال بیرون آمدن از دست کاشی هاست، البته اگر مسئولان کمک حال کشاورزان باشند و به جای دستگیری پاگیرشان نشوند.
خانم دهقان، از بانوان خوش ذوق روستای محمد آباد است که از دو سال پیش پا در عرصه تولید گل محمدی گذاشته است؛ او نیز دل پری از شرایط موجود دارد و می گوید: سود آوری بالای این گیاه دارویی، در کنار کم آب بر بودن آن مزیت هایی هستند که بسیاری از کشاوزران را ترغیب به تغییر الگوی کشت می کند، اما اگر تولیدکنندگان گلاب در کاشان محصول ما را نخرند، باید آنها را دور بریزیم، چرا که هیچ صنایع تبدیلی در قم برای گلاب گیری و گرفتن انسانس عطر وجود ندارد.
کرباسچی، کشور بلغارستان را از کشورهای موفق در زمینه کشت گیاهان دارویی از جمله گل محمدی می داند، و می گوید: در این کشور با نصف وقت و زحمت ما، 80 درصد بیشتر بازدهی از محصولاتشان دارند که این مسئله نشئت گرفته از آموزش هایی است که دیده اند، اما متاسفانه در کشور ما تجربه ها کم و به تبع آن آموزشی که داده می شود نتیجه مطلوب را برای کشاورز به دنبال ندارد.
این در حالیست که رئیس نظام صنفی کشاورزی استان قم می گوید: اینکه آقایان از پشت میزها برای کشاورزان نسخه می پیچند نمی تواند اجرایی باشد و این الگوی کشت موفق نخواهد بود بلکه آنچه جواب خواهد داد مشارکت میان کارشناسان و کشاورزان است.
صحبت های کشاورزان ما را پای صحبت ها و توضیحات رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان نشاند.
آقای طلایی در پاسخ به سوال ما در خصوص چرایی نبود حمایت از ایجاد صنایع تبدیلی برای رونق گلاب گیری در قم گفت: سیاست ما حمایت از کشت محصولات کم آب بر است و در این میان از کشت گل محمدی هم حمایت می کنیم اما آن چه کشاورزان می گویند همه واقعیت نیست.
او می افزاید: ما آمادگی داریم از 30 میلیون تا 2 میلیارد تومان تسهیلات در اختیار کشاورزان قرار دهیم اما تا کنون فقط دو نفر برای دریافت این تسهیلات اقدام کرده اند.
طلایی می گوید: پرداخت تسهیلات مراحل اداری خود را دارد اما کشاورزان حاضر به طی این مراحل نیستند.
سمیه حاجی احمدی – خبرگزاری صدا و سیما - قم