پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل بین المللی با تاکید بر اینکه آمریکا در برجام باقی می ماند گفت: ترامپ تلاش می کند تا با ایجاد عملیات روانی بر مردم ایران، روی تصمیمات مقامات ایران به نفع خود تاثیر بگذارد که باید نسبت به این راهبرد هوشیار بود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، حسن عابدینی افزود: مقامات فرانسه، آلمان و انگلیس در تلاشند تا با ارزیابی شرایط منطقه ای، ترامپ را در ماندن در برجام تشویق کنند زیرا برجام توانسته بسیاری از به اصطلاح نگرانی های بین المللی را حل و فصل کند از جمله میزان اورانیوم و نیز غنی سازی 20 درصدی را که براساس توافق بین المللی برجام مدیریت شده است.
او گفت: این تلاش های 1+5 در موضوع برجام در حالی مطرح شده که ایران با اطمینان به عملکرد خودبارها اعلام کرد که هرگز به دنبال ساخت سلاح هسته ای نبوده و نیست از این رو قبول کرده است تا بازرسان آژانس برای 25 سال بر عملکرد هسته ای ایران نظارت داشته باشند که این راستی آزمایی ایران را به نمایش گذاشته است.
عابدینی افزود: این راستی آزمایی های ایران درحالیست که 5+1 نیز باید براساس مفاد برجام تحریم های خود علیه ایران را لغو می کردند که متاسفانه به تعهدات خود عمل نکرده و در عمل خلف وعده کردند.
وی یادآور شد: فکر می کنم آمریکا در برجام می ماند اما می خواهد فضا همچنان تیره و تار باشد تا در سایه این تردیدهای بین المللی نسبت به ماندن یا رفتن ترامپ در کنار شانه خالی کردن از عمل به تعهدات، فضای امنیتی علیه ایران ایجاد تا جلوی هرگونه سرمایه گذاری خارجی در ایران نیز گرفته شود.
این کارشناس مسائل بین المللی یادآور شد: طرف غربی می داند که ایران تا قبل از برجام هم به دنبال سلاح هسته ای نبود هم به علت فتوای رهبر انقلاب و هم به علت گزارش های سازمان انرژی اتمی که بارها پایبندی ایران به برجام را تایید کرده است لذا آمریکا به دنبال یک عملیات روانی علیه ایران است.
او گفت: اروپا تا پیش از این هم نسبت به ایران بدعهد بود لذا تغییر مواضع اروپا نسبت به ایران موضوع عجیبی نیست. در حال حاضر 1+5 به دنبال اجرای بازی نقش پلیس خوب، پلیس بد است تا به بهانه های مختلف جلوی فعالیت های دفاعی ایران را بگیرد.
عابدینی افزود: آمریکا به دنبال تبدیل تحریمهای زمان بندی شده به صورت مادام العمر است که طبیعتا ایران این موضوع را نمی پذیرد، از سوی دیگر غرب می خواهد تا روی توان نظامی ایران مذاکره کند! زیرا همه می دانند که آمریکا قبل از حمله نظامی به کشوری، آن کشور را خلع سلاح می کند تا به اصطلاح پیروز میدان شود که طبیعتا مقامات ایران این موضوع را نمی پذیرند.
این کارشناس مسایل بین المللی یادآور شد: ایران بر اساس تقاضای عراق و سوریه به این کشورها کمک می کند که این موضوع بر خلاف آنچه غرب مدعی است اقدامی بر خلاف قوانین بین المللی به حساب نمی آید بنابراین طبیعی است که ایران زیر بار خواسته های نامشروع غرب نرود.
او افزود: آمریکا می خواهد با عملیات روانی روی تصمیم مدیران تصمیم گیرنده کشور تاثیر بگذارد. در یک ارزیابی کامل و دقیق آمریکا تنها زمانی ممکن است از برجام خارج شود که بخواهد دست به رفتاری غیرمنطقی بزند.
وی یادآور شد: ترامپ حتی در یارکشی های بین المللی هم طرفداری ندارد زیرا آمریکا در موضوع قدس هم نتوانست هم پیمانان خود را با خود همراه کند. موگرینی، گوترش و حتی سایر مقامات کشورهای اروپایی نیز با عقاید ترامپ مخالفند.
عابدینی افزود: آمریکا فقط یک گزینه روی میز دارد و آن اعمال تحریم علیه ایران است جالب آنکه آمریکا بیش از آنچه که ایران را مورد تحریم قرار داده بود، تحریم جدیدتری در اختیار ندارد تا بتواند آن را علیه ایران به کار برد لذا در حال حاضر دست آمریکا در مقابل ایران کاملا خالی است.
او تاکید کرد: مهمترین اقدام آمریکا علیه ایران عملیات روانه روی مردم و تاثیر روی نظر مقامات تصمیم گیرنده در ایران است که باید نسبت به آن هوشیار بود.
حامد موسوی کارشناس مسائل بین المللی دیگر مهمان برنامه گفت: معتقدم ترامپ از برجام خارج می شود زیرا تیم جدیدی که وارد کاخ سفید شده اند مقابله با ایران را در دستور کار دارند حال ممکن است کاخ سفید برای خود مفادی را تعریف کند که بطور ظاهری برجام را تایید می کند اما این شرط را می گذارد که اگر ایران اقدامی خارج از این مفاد کاخ سفید انجام دهد عملا از برجام خارج می شود تا با این حیله هزینه این خروج را گردن ایران بیندازد.
او گفت: اگر آمریکا بخواهد از برجام خارج شود سه مسئله مطرح می شود: نخست خروج نرم از برجام که برخی از صنایع را برای تحریم استثنا می شود. دوم اینکه خروج همه جانبه و هم زمان از برجام و بازگشت کامل تحریم ها که البته دو سناریوی نخست چندان محتمل نیست و اما مسئله سوم اینکه تعلیق تحریم ها را تمدید نمی کند اما اعمال تحریم ها را به صورت زمان بندی شده باز می گردد که این سناریو محتمل تر است زیرا این فضا باعث چانه زنی های بیشتر با ایران با هدف کسب امتیازهای بیشتر می شود، از سوی دیگر به ایجاد جنگ روانی در داخل ایران منجر می شود تا با این فضای متشنج به کسب امتیازات بیشتر دست یابد.
موسوی افزود: تحریم بانک مرکزی یکی از مهمترین تحریمهاست که بازگشت آن به 180 روز بعد برمی گردد.
او افزود: غرب و مذاکرات مجدد درباره برجام به صورت یک جانبه تعریف و تنظیم شده زیرا در متون مورد توافق غرب با ترامپ نقطه نظرات ایران اعمال نشده و جالب آنکه غرب شروطی را علیه ایران وضع کرده اند که عملا هیچ ربطی به ایران و پی تی و برجام ندارد لذا عملکرد آنها به معنای برهم زدن برجام تعبیر می شود.
او افزود: سیاست دولت ترامپ بجز اعمال تحریمهای مختلف علیه ایران، تلاش برای ایجاد ابهام در برجام است تا در عمل حداقل امتیازات برجام را به ایران بدهد این درحالیست که مقامات ایران تاکید کرده اند حتی اگر شکل ظاهری برجام هم تایید شود ولی در عمل منافع ایران تامین نشود بازهم ایران با هزینه آمریکا از برجام خارج می شود.
او گفت: بعد از خروج آمریکا از برجام، ترامپ با اعتراض اروپا مواجه می شود اما این اعتراض ها هرگز به اقدام متقابل علیه آمریکا ختم نمی شود لذا بهتر است به اروپایی ها اعتماد نکنیم. اما روسیه و چین با آمریکا مخالفت جدی تری خواهند کرد اگرچه آمریکا می تواند با اعمال فشار به بخش های خصوصی روسیه و چین آنها را هم با خود همراه کند لذا مقامات ایران باید با چین و روسیه مذاکرات جدی تری را آغاز کند.