پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از شبکه تلويزيوني فرانس بيست و چهار: مغرب اردوگاهش را انتخاب کرد. رباط روابط ديپلماتيک خود با تهران را قطع کرد. عربستان سعودي، مغرب را به دليل اين تصميم مورد تشويق قرار داد. مغرب خاطر نشان کرده است که تهران در تسهيل تحويل سلاح به دشمنانش «جبهه پليساريو» نقش داشته است. مجري از ويرژيني ارز کارشناس مسايل بين المللي پرسيد: جبهه پليساريو کيست؟
کارشناس پاسخ داد: همه در باره جبهه پليساريو صحبت کرده اند. جبهه پليساريو يک جنبش سياسي قديمي و مسلح است. اين جبهه در سال هزار و نهصد و هفتاد و سه متولد شد. اين گروه در آن زمان عليه استعمارگران اسپانيايي مي جنگيد. جبهه پليساريو سپس در سال هزار و نهصد و هفتاد و پنج در جريان استقلال و حذف فرانکو ديکتاتور اسپانيا عليه مغرب وارد جنگ شد. جبهه پليساريو يک جنبش مسلح سياسي است که براي استقلال صحراي غربي مي جنگد. منطقه صحرا دويست و شصت و شش هزار کيلو متر مربع وسعت دارد و تقريبا به اندازه ايتالياست.
هشتاد درصد از منطقه صحرا در کنترل مغرب قرار دارد و بيست درصد باقيمانده در دست پليساريو است. اين جنبش خواستار استقلال صحرا است و مغرب با اين خواست مخالفت مي کند. در حال حاضر مغرب با نوعي خودمختاري در صحرا موافقت کرده است. مناقشات صحرا، مناقشه اي قديمي است که به سال هاي هفتاد باز مي گردد. البته در سال هزار و نهصد و نود و يک بين طرف هاي درگير آتش بس برقرار شد. اما مذاکرات با مشکل مواجه شده است. آخرين دور از مذاکرات در سال دو هزار و هشت برگزار شد. از چند ماه پيش تغييراتي در ماجرا ايجاد شده است. دبير کل سازمان ملل تغيير رويه داده است و بخشي از اين تغييرات با همين مسئله مرتبط است. برخي تصور مي کردند که دبير کل سازمان ملل به حل مشکل صحرا علاقمند است. در حالي که از زمان تصاحب کرسي دبير کلي سازمان ملل توسط وي، هيچ اقدامي در اين راه انجام نگرفته و هيچ پيشرفتي مشاهده نشده است.
رئيس جمهوري سابق آلمان نماينده ويژه دبير کل سازمان ملل در ماجراي صحرا بود. وي نسبت به از سرگيري مذاکرات در سال دو هزار و هجده اميدوار بود. شوراي امنيت سازمان ملل در ماه آوريل مسئله تمديد ماموريت کلاه آبي ها در صحرا را در دستور کار خود قرار داد. ماموريت کلاه آبي ها تمديد شد. اما حکم ماموريت نيروهاي سازمان ملل در صحرا به مدت شش ماه تمديد شده است. اين تصميم با هدف تحت فشار قراردادن طرف ها به مذاکره و مصالحه اتخاذ شده است. تمامي کشورهاي منطقه به ويژه الجزاير که از جبهه پليساريو حمايت مي کنند، براي کمک به حل بحران صحرا دعوت شده اند. البته الجزايري ها تا به امروز تاکيد کرده اند که به دخالت در ماجراي صحرا و مذاکرات تمايلي ندارند.
مجري پرسيد: مغرب، ايران را به تحويل سلاح به جبهه پليساريو متهم کرده است. چطور مغرب به اين نتيجه رسيده است؟
کارشناس پاسخ داد: اين سوال مطرح است که چرا ايران بايد در اين منطقه حضور داشته باشد. در منطقه اين باور وجود دارد که مغرب که با فشارها براي به نتيجه رسيدن مذاکرات مواجه است، تلاش مي کند مذاکرات را طولاني کرده و بهانه تراشي کند. اين اقدامات براي متهم کردن جبهه پليساريو به اتهامات مختلف انجام مي گيرند. هفته پيش عکسي منتشر شد که در آن شاه مغرب، وليعهد عربستان و نخست وزير لبنان مشاهده مي شوند. اين سه تن در پاريس با يکديگر ديدار کردند. اين تصوير بيانگر نزديکي مقامات مغربي به سعودي هاست. با انتشار عکس ياد شده اين فرضيه که مغرب زير نفوذ سعودي ها و آمريکايي ها قرار دارد و رياض و واشنگتن که قصد کارشکني در توافقنامه هسته اي ايران دارند، از رباط استفاده ابزاري مي کند، تقويت شده است. آمريکا و عربستان به هر وسيله اي قصد تحت فشار قرار دادن ايران را دارند و مغرب، يکي از اهرم هاي فشار است و به دليل رويارويي مغرب با جبهه پليساريو به راحتي مي توان از اين اهرم فشار استفاده کرد. مغرب از سال دو هزار و نه تا دو هزار و شانزده رابطه خود را با ايران قطع کرده بود.