ترکيه در معرض تهديد طرح اعزام نيروهاي فرانسوي وعربي به شمال سوريه
طرح جديد امريکا مبني بر اعزام نيروهاي فرانسوي و عربي به شمال سوريه مي تواند تهديدي براي ترکيه باشد.
دونالد ترامپ رئيس جمهور امريکا اخيرا با اين ادعا که قصد دارد نظاميان امريکايي را از سوريه خارج کند افزوده است که کشورهاي عربي بايد علاوه بر اينکه هزينه حضور نظامي امريکا در سوريه را تامين نمايند به اين کشور نيرو اعزام نمايند.
هم زمان با اين درخواست عادل الجبير وزير امور خارجه عربستان نيز براي اينکه وانمود نمايد که منظور ترامپ از اينکه گفته بود اگر حمايت هاي امريکا نباشد برخي از کشورهاي حوزه جنوبي خليج فارس ظرف دو هفته سرنگون خواهند شد عربستان نيست، خطاب به قطر گفت که اگر پايگاه امريکايي العديد از قطر جمع شود شما يک هفته هم دوام نخواهيد آورد و و از دوحه خواست به سوريه نيرو اعزام و هم اينکه هزينه هاي حضور نظاميان امريکايي در اين کشور را تامين نمايد. در تحول ديگري که با اين تحولات پيوند دارد جيمز ماتيس وزير دفاع امريکا اعلام کرد که طي دوهفته اخير نيروهاي ويژه فرانسه به شمال سوريه اعزام شده اند.
اين در حالي است که "مظلوم عبدی» فرمانده کل گروه موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت که این گروه آماده است با نیروهای عربی که قرار است به شمال سوريه اعزام شوند همکاری کند. عبدی افزود که چند روز پیش در این خصوص با «برت مکگورگ» نماینده آمریکا در ائتلاف بین المللی موسوم به ضد داعش نشستی برگزار کرده بوده است.
در همین راستا، یک منبع کُرد چهارشنبه گذشته اعلام کرد که مذاکراتی برای انتقال عناصر «جیش الاسلام» –تحت الحمایه عربستان سعودی- به شهر «رقه» در سوریه صورت گرفته است. به گفته اين منبع این مسئله گام نخست است و در گام دوم نیز مناطق واقع در شرق فرات با حمایت مالی عربستان، قطر و امارات و حمایت آمریکا، به عشایر سوریه تحویل داده خواهد شد.
از مجموع اين تحرکات به ويژه اعزام نيروهاي فرانسوي و در ادامه احتمالا نيروهاي کشورهاي عربي به شمال سوريه و مناطق کردنشين اين کشور آن هم در حاليکه امريکا مدعي است که اين اقدام به منظور خروج نظاميان امريکايي يا کاهش آنهاست مي توان ارزيابي کرد که امريکا همچنان طرح تجزيه سوريه را در سر مي پروراند که اين مسئله مي تواند تهديدي بزرگ براي ترکيه باشد و به همين علت با توجه به اينکه دولت اردوغان گفته است اجازه نخواهد داد دولتي کردي در مرزهاي ترکيه تشکيل شود مي توان احتمال داد که رويارويي بزرگي در انتظار ترکيه در مرزهاي شمال سوريه باشد. از سويي به نظر مي رسد امريکا به شدت جنگ احتمالي واقف است و مايل نيست خود با خطر رويارويي با نيروهاي ترکيه مواجه شود و از اين رو فرانسه و کشورهاي عربي را در اين ماجرا دخالت داده است تا هم هزينه مالي وهم هزينه هاي جاني اجراي اين طرح را بدهند.
اين که محمدبن سلمان در سفر به قاهره ترکيه را جزيي از محور شر و اخواني دانست بي دليل نيست و بي ترديد اين احتمال وجود دارد که با توجه به آموزش هزاران نيروي کردي و پيوستن نظاميان ديگر از عربستان و برخي ديگر از کشورهاي عربي به آنها و همچنين انتقال گروههاي تروريستي چون جيش الاسلام به رقه، عملا اين اتفاق رخ دهد.
يکشنبه گذشته رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه خطاب به امريکا گفته بود تهديد اصلي براي آنکارا از جانب شرکاي راهبردي ماست. او افزود متأسفانه آمریکا و ( به اصطلاح ) ائتلاف سلاح و مهمات مجانی در اختیار سازمان های تروریستی قرار می دهند. به گفته اردوغان، آمریکا پنج هزار دستگاه کامیون را که حامل سلاح بودند به شمال سوریه فرستاده، این تهدیدی مستقیم برای ترکیه است.
از سويي اکنون قطر هم در معرض فشار قرار دارد که به سوريه نيرو اعزام کند و اگر اين اتفاق بيفتد اين به معني بر هم خوردن ائتلاف ها و به وجود آمدن ائتلاف هاي جديد است. قطر در حال حاضر هم پيمان ترکيه است اما حضور در شمال سوريه مي تواند پاياني بر اين ائتلاف باشد. و شايد به همين دليل محمدبن عبدالرحمان وزیر امور خارجه قطر در گفتوگو با شبکه "فرانس 24" اعلام کرد، اعزام نیروهای عربی به سوریه اوضاع را پیچیدهتر خواهد کرد.
ضمن اينکه بايد اشاره کرد که اگر هدف از حضور نظامي در شمال سوريه مبارزه با داعش است چرا اکنون؟ آن هم در حاليکه داعش عملا هم در عراق و هم در سوريه تقريبا نابود شده است. چرا اين کشورها در زماني که
داعش هم رقه و هم موصل را در دست داشت وارد عمل نشدند؟
------------------------------------------------
رضا محمدمراد