پخش زنده
امروز: -
عطوان مي گويد ترامپ با کشورهاي عربي متحد خود به عنوان «تحت الحمايه و منطقه حفاظت شده آمريکا» رفتار مي کند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ، عبدالباري عطوان سردبير روزنامه راي اليوم در يادداشت جديد خود نوشت: رئيس جمهور آمريکا با کشورهاي عربي و طبعا کشورهاي عربي حوزه خليج فارس متحد خود به عنوان «تحت الحمايه و منطقه حفاظت شده آمريکا» رفتار مي کند که نه تنها بايد هزينه حمايت را بپردازند بلکه بايد با خواسته هاي آمريکا درباه اعزام نيروهايشان به هر جبهه جنگي که واشنگتن تعيين مي کند، موافقت کنند.
اظهارات دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا در کنفرانس خبري مشترک با امانوئل مکرون رئيس جمهور فرانسه که کشورهاي حوزه خليج فارس و آينده نيروهاي آمريکايي در سوريه متمرکز بود، به منزله نقشه راه ، برنامه کاري و در واقع پيامي بسيار خطرناک براي کشورهاي منطقه است.
سه نکته مهم در اين اظهارات مطرح شد که بايد درباره آن به عنوان يک پژوهشگر و تحليلگر تامل کرد.
نخست اينکه ترامپ تاکيد کرد کشورهاي عربي حوزه خليج فارس به لطف حمايتهاي آمريکا ثروتمند شدند و نمي توانيم به پرداخت هزينه هاي سنگين براي حضور نظامي در منطقه ادامه دهيم. او گفت ما هفت تريليون دلار هزينه کرديم ودر مقابل هيچ چيزي دريافت نکرديم. اين سخن بدان معناست که چند صد ميليارد دلار، ترامپ را سير نکرده است و پول بيشتري مي خواهد.
دوم اينکه ترامپ تاکيد کرد برخي کشورهاي خاورميانه بدون حمايت آمريکا يک هفته هم نمي توانند دوام بياورند. گرچه وي نامي از اين کشورها به ميان نياورد اما مقصودش سه کشور عربستان سعودي، قطر و امارات است. اين ترساندني آشکار و اشاره تلويحي به سياست چماق سنگين است.
سوم اينکه ترامپ تاکيد کرد نمي خواهيم به ايران فرصتي براي رسيدن به درياي مديترانه وگسترش دامنه حضور نيروها و نفوذش در سوريه بدهيم. اين بدان معناست که حرفهايش درباره خروج نيروهاي آمريکايي از سوريه دقيق نيست و اين خروج اگر هم اتفاق بيفتد جزئي خواهد بود. علاوه براين ترامپ راهبرد تحريک آميز رژيم صهيونيستي را ضد ايران در پيش گرفته است و مي خواهد اعراب را عملا وارد اين درگيري کند.
تهديد ترامپ عليه کشورهاي عربي حوزه خليج فارس که رژيم هاي آنها نمي توانند بدون حمايت آمريکا يک هفته دوام بياورند به نظر ما با هدف هشدار به اين کشورها درباره مخالفت با طرح جديدش است. وي طرح جديدي مبني بر اعزام نيروهايي به شرق فرات در سوريه و تامين هزينه نيروهاي نمادين آمريکا در آنجا در دست دارد. همچنين هواپيماهاي جنگي آمريکا نيز در آنجا در چارچوب به اصطلاح ائتلاف بين المللي براي جنگ با تروريست هاي وهابي صهيونيستي داعش باقي خواهند ماند.
اظهارات عادل الجبير وزير امور خارجه عربستان سعودي زماني که گفت قطر بايد هزينه حضور نيروهاي آمريکايي در سوريه را بپردازد و نيروهايش را به سوريه بفرستد چندان بيجا نبوده است. وي خوب مي داند که ترامپ از قطر خواهد خواست که اين کار را انجام دهد اما ترامپ مقصودش عربستان سعودي و امارات نيز بوده است. حضور پايگاه آمريکا در قطر برگه چانه زني قدرتمندي براي آمريکا خواهد بود تا دولت قطر را به ويژه در سايه بحران کنوني خليج فارس تحت فشار قرار دهد.
مقامات روسي از طرح آمريکا اطلاع دارند که اگر نگوئيم اين طرح آغاز شده است اما دست کم مي توان گفت به زودي اجرايي مي شود و رکن اصلي اين طرح اعزام نيروهاي قطري، سعودي، اماراتي و مصري به شرق فرات است. اين مسئله با هشدار روز گذشته نائب رئيس کميته امور دفاعي مجلس دوما فاش شد. وي گفت ورود نيروهاي قطري به سوريه نقض آشکار حقوق بين الملل و نوعي تجاوزگري محسوب مي شود که شايد به درگيريهاي خطرناکي منتهي شود.
اين در حالي است که فرانس کلنسويچ سناتور روسي گفت: اعزام نيروهاي قطري به سوريه سبب بروز هرج و مرج بيشتر خواهد شد و قربانيان جديدي را در پي خواهد داشت. وي افزود عربستان سعودي به احتمال قوي از مشارکت قطر در عمليات نظامي در سوريه در کنار نيروهاي آمريکايي و نه به جاي آنها سخن مي گويد.
بطور خلاصه ترامپ با کشورهاي عربي و طبعا کشورهاي عربي حوزه خليج فارس متحد خود به عنوان «منطقه حفاظت شده تحت نظر آمريکا» برخورد مي کند که نه تنها بايد هزينه حمايت آمريکا از خود را بپردازند بلکه بايد با خواسته هاي آمريکا درباه اعزام نيروهايشان به جبهه هاي جنگي که دولت آمريکا تعيين مي کند، موافقت کنند.
اين فرامين باج خواهانه آمريکا از اين کشورها از حيث مادي و انساني در نهايت امر سبب ورشکستگي اين کشورها خواهد شد و ثروتهايشان براي چند دهه و شايد چند قرن در اختيارشان نخواهد بود و به فروپاشي "حکومت هاي رانتخوار" منجر خواهد شد و مقابل ملت هايشان در تنگنا قرار خواهند گرفت .