تاکتيک در برابرتاکتيک
تعليق آزمايش موشکي و هسته اي کره شمالي به معناي موافقت با خلع سلاح و دست کشيدن پيونگ يانگ از برنامه هسته اي و موشکي خود نيست.
خبرگزاری یونهاپ روز شنبه اعلام کرد: کره شمالی از 21 آوریل (اول اردیبهشت) آزمایش های هسته ای و موشک های بالستیک قاره پیما را متوقف می کند. این خبرگزاری افزود: کره شمالی یک مرکز آزمایش هسته ای را در شمال کشور تعطیل می کند تا وعده خود مبنی بر تعلیق آزمایش هسته ای را ثابت کند.
این اقدام در شرایطی که قرار است کیم جونگ اون رئيس کره شمالي طی روزهای آینده با «مون جائه این» رئیس جمهوری کره جنوبی و تا ماه می یا اوایل ژوئن با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا دیدار کند.
ترامپ روز چهارشنبه تائید کرد که «مایک پمپئو» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده (سیا) با کيم جونگ اون دیدار کرده است. ترامپ روز سه شنبه نیز گفته بود که مذاکرات بین آمریکا و کره شمالی در سطحی بسیار بالا در جریان است. ترامپ اعلام کرد: اگر جلسه زمانی که من آنجا هستم ثمربخش نباشد، آن را ترک خواهم کرد و به آنچه اکنون انجام می دهیم، ادامه خواهیم داد.
هر چند برخي از رسانه ها غربي از جمله بي بي سي با شيطنت و تحريف واقعيت ها گزارش داده اند که کره شمالي تمام فعاليت هاي هسته اي وموشکي خود را تعليق کرده اما واقعيت اينجاست که در بيانيه پيونگ يانگ بر توقف آزمايش هاي هسته اي و موشکي سخن گفته شده است.
به نظر مي رسد رسانه هاي غربي با تحريف اين بيانيه در صدد القاي اين نکته هستند که کره شمالي بالاخره در برابر فشارها تسليم شده و شرايط غرب را پذيرفته است و ترامپ نيز اين موضع گيري را يک پيروزي بزرگ براي خود به حساب آورد اما اين فضاسازي در شرايطي است که به نظر مي رسد در واقعيت اتفاق تازه اي نيفتاده است و پيونگ يانگ پس از آزمايش هاي پي در پي موشک قاره پيما و رساندن برد موشک هايش به خاک امريکا ديگر نيازي به آزمايش نمي بيند. تابستان سال گذشته پس از اينکه کره شمالي يک موشک قاره پيما را آزمايش کرد کيم جون اون گفت اکنون همه خاک آمریکا در تیررس ماست. و پس از آن بود که پيونگ يانگ با دست پر براي مذاکره اعلام آمادگي کرد.
در بيانيه دولت کرهشمالی نيز در تشريح تصمیم پيونگ يانگ آمده است که کیم جونگ اون گفته دیگر نیازی به ادامه آزمایشهای هستهای وجود ندارد چرا که این آزمایشها به لحاظ نظامی تکمیل شدهاند و نیازی به ادامه آنها نیست.
حالا ترامپ از اعلام توقف آزمايش هاي موشکي و هسته اي کره شمالي استقبال کرده است و احتمالا سعي دارد آن را به عنوان يک پيروزي براي خود جلوه دهد اين در حالي است که بعيد به نظر مي رسد سرانجام اين اقدام و شروع مذاکرات دو طرف به توافقي چون توافق هسته اي ميان ايران و پنج بعلاوه يک(برجام) منجرشود.
کره شمالي همواره خواستار خروج نظاميان امريکايي از منطقه و پايان دادن به رزمايش هاي پي درپي امريکا با کره شمالي و ژاپن شده و اين در حالي است که امريکا براي کنترل چين و دستيابي به بازار گسترده شرق آسيا در تلاش است حضور و نفوذ خود را در اين منطقه گسترش دهد و بر همين اساس رويکر پيونگ يانگ در برخورد با امريکا تابعي از رويکرد چين است. در اين چارچوب به نظر مي رسد در شرايطي که چين درگير جنگ تجاري با امريکاست با تاثيرگداشتن بر کره شمالي و تشويق به مذاکره، درصدد است از فشارهاي کاخ سفيد در حوزه هاي تجاري از جمله تعرفه هاي گمرکي بر کالاهاي چيني بکاهد. براي پيونگ يانگ نيز اعلام توقف آزمايش موشکي وهسته اي مي تواند اقدامي تاکتيکي و نمادين در برابر تاکتيک امريکا باشد.
برخي تحليلگران معتقدند شتاب ترامپ براي مذاکره با کيم جونگ اون با تنش هاي جاري و تشديد اين تنش ها در روابط امريکا با روسيه ارتباط دارد و او با اين تاکتيک در صدد شکاف در همسويي پکن و مسکو است و به محض فارغ شدن از اين تنش شديد، دوباره به رويکرد فشار بر چين و کره شمالي باز خواهد گشت.
بر اين اساس هيچ تضميني وجود ندارد که مذاکرات آتي دو طرف در آينده به نتيجه بر سد و در آن صورت براي کره شمالي از سرگيري آزمايش هاي موشکي وهسته اي اقدامي بسيار ساده خواهد بود.
-------------------------------------------------
رضا محمدمراد