پخش زنده
امروز: -
استاد حقوق و اقتصاد دانشگاه هامبورگ گفت: تقویت اعتماد اجتماعی، رشد اقتصادی و حاکمیت قانون، راهکارهای اصلی فقرزدایی است
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از اداره کل روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی؛ جلسه سخنرانی پروفسور هانس شفر، استاد حقوق و اقتصاد دانشگاه هامبورگ با موضوع ریشه کنی فقر از طریق توسعه اقتصادی و دولت رفاه با حضور مدیران و کارشناسان سازمان تأمین اجتماعی برگزار شد.
پروفسور هانس شفر در این سخنرانی به تشریح دلایل تفاوت درآمد سرانه کشورهای مختلف پرداخت.
وی حوزه تخصصی خود را تحلیل اقتصادی قوانین توصیف کرد و گفت: برای مقابله با فقر باید به این موضوع توجه کنیم که فقر در همه کشورها وجود دارد. فقر تودههای مردم با افزایش دستمزدها قابل رفع است و افزایش دستمزدها نیز با رشد اقتصادی ارتباط مستقیم دارد.
وی افزود: رشد و توسعه اقتصادی نمیتواند بدون اعتماد بوجود آید و ایجاد اعتماد شرط اول است.
استاد حقوق و اقتصاد دانشگاه هامبورگ گفت: در کشورهای غنی نیز درصدی از جمعیت معمولا دچار فقر هستند و ۴ تا ۵ درصد از جمعیت کشورهای غنی به دلایل مختلف امکان گذران زندگی ندارند.
پروفسور شفر در ادامه به مروری تاریخی درباره تغییرات وضع اقتصادی جوامع پرداخت و افزود: اگر به تاریخ برگردیم میبینیم که تفاوت در درآمد سرانه ملتها همواره وجود داشته است.
وی گفت: اگر به ۲۰۰۰ سال قبل برگردیم ثروتمندترین کشور جهان مصر بود و درآمد سرانه این کشور ۲ برابر درآمد سرانه امپراتوری روم بود. ۱۰۰۰ سال قبل بغداد غنیترین شهر جهان بود. ۸۰۰ سال قبل درآمد سرانه چین ۴۰ درصد بیشتر از ایتالیا بود.
پروفسور شفر افزود: موضوعی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که در طول تاریخ نسبت درآمد سرانه کشورهای غنی به فقر در حدود یک به دو بوده است، نسبت درآمد سرانه ۱۰ کشور غنی جهان در قرن ۱۹ به ۱۰ کشور فقیر ۴ به یک بوده است، اما این محاسبه در سال ۲۰۰۸ نشان میدهد که این نسبت به ۶۰ تا ۷۰ به یک رسیده است، البته در سالهای اخیر و با توجه به رشد اقتصادی چین این نسبت مقداری کاهش یافته است.
وی گفت: از ۶۵۰ سال پیش تا حدود ۲۰۰ سال پیش دستمزدها در اروپای غربی تغییر چندانی نداشته و از اوایل قرن ۱۹ افزایش دستمزدها انجام شده است و در نتیجه نسبت دستمزد و حداقل درآمد به خط فقر رو به افزایش گذاشت و اکثریت افراد توانستند از فقر خارج شوند.
پروفسور شفر افزود: سطح دستمزدهای امروزی حدود ۳۰ برابر سال ۱۸۰۰ هستند و این موضوع نتیجه رشد مستمر اقتصادی است.
استاد حقوق و اقتصاد دانشگاه هامبورگ با رد این ایده که افراد به تنهایی میتوانند خود را از فقر خارج کنند، گفت: شواهد عینی و عملی در کشورهای مختلف نشان میدهد که بین خارج شدن افراد از کارهای خویش فرمایی با کاهش فقر رابطه مستقیم برقرار است و هرچه نسبت شاغلین در مشاغل کشاورزی و خویش فرمایی کاهش یابد فقر عمومی نیز کاهش خواهد یافت.
پروفسور شفر تنها راه خارج شدن از فقر را رشد اقتصادی دانست و افزود: در ترکیه به عنوان یکی از اقتصادهای درحال ظهور ۲۳ درصد مشاغل به صورت خویش فرمایی هستند و این نسبت در امریکا ۶ درصد است.
استاد حقوق و اقتصاد دانشگاه هامبورگ حاکمیت قانون را از دیگر عوامل تأثیرگذار بر درآمد سرانه کشورها ارزیابی کرد و گفت: بین این دو موضوع همبستگی قوی وجود دارد و در کشورهایی که حاکمیت قانون بیشتر مورد توجه است، درآمد سرانه نیز بالاتر است.
پروفسور شفر افزود: یکی از ویژگیهای جوامع ثروتمند وجود شرکتهای دارای پیچیدگی بیشتر است و فعالیت چنین شرکتهایی تنها در بستر قانونگرایی قابل انجام است.
وی گفت: کشورهای ژاپن، کره جنوبی، تایوان، سنگاپور و مالزی در دوره زمانی کوتاهی توانستند درآمد سرانه را بالا ببرند و حکمیت قانون در این موضوع نقش اساسی دارد.