پخش زنده
امروز: -
افزايش فشارهاي دولت ترامپ بر پاکستان و اظهارات ضدپاکستاني مقامات آمريکا، موجب نزديکتر شدن پاکستان به چين خواهد شد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، به نقل از روزنامه نيوز،پاکستان براي تامين تجهيزات نظامي و دفاعي خود چين را جايگزين آمريکا کرد. اين جايگزيني به طور واضح در سياست ها و مواضع دولت مردان پاکستاني مشاهده نمي شود اما عملاً تکيه پاکستان به واشنگتن در زمينه تامين تجهيزات نظامي کاهش پيدا کرده است.
برخي از منابع دولتي و کارشناسان امور نظامي پاکستان عقيده دارند: هر مقدار فشار آمريکا بر اسلام آباد افزايش پيدا مي کند، به همان ميزان پکن به پاکستان نزديک تر مي شود.
اين افراد معتقدند: آمريکا پيش از اين کمک هاي نظامي خود را به پاکستان متوقف کرده است، حال دولت آمريکا مي تواند پاکستان را به لغو قراردادهاي نظامي با اين کشور تهديد کند اما با توجه به کاهش تکيه اسلام آباد به واشنگتن، تاثير آن بر پاکستان بسيار کم خواهد بود.
برخي از منابع نظامي و دولتي پاکستان اعلام کردند: در حال حاضر پاکستان بجاي تلاش براي خريد جنگنده هاي اف 16 از آمريکا، همکاري هاي خود را با چين جهت ارتقاء جنگنده هاي جي اف 17 و افزايش توليد آن، افزايش داده است.
اين منابع معتقدند: افزايش فشارهاي دولت ترامپ بر پاکستان و اظهارات ضدپاکستاني مقامات آمريکا، موجب نزديکتر شدن پاکستان به چين خواهد شد زيرا چين هرگز همانند آمريکا به بهانه دموکراسي و يا حقوق بشر، توافقنامه هاي دفاعي خود با اسلام آباد را لغو نخواهد کرد.
سياست گذاران عرصه دفاعي و نظامي پاکستان مي گويند: همکاري نزديک ما با پکن در فناوري دفاعي و نظامي نه تنها براي رفع نيازمندي هاي نظامي ماست بلکه ما در نظر داريم با همکاري چين، کشور خود را به يک کشور توليد کننده و صادر کننده تجهيزات جديد دفاعي تبديل کنيم.
آنان افزودند: در سال هاي 2014 و 2016 پاکستان بيش از 63 ميليون دلار اسلحه به کشورهاي مختلف جهان فروخته و در تلاش است اين صادرات را تقويت کند.
پاکستان و چين تلاش مي کنند که جنگنده هاي جي اف 17 خود را به ديگر کشورها بفروشند. در حال حاضر کشورهايي همچون مصر، ترکيه و نيجريه تمايل خود را براي خريد اين جنگنده ها اعلام کرده اند.
آنان معتقدند: زمان فروش اسلحه ها و تجهيزات سبک پايان يافته و پاکستان تلاش مي کند تجهيزات بزرگ و اصلي در سيستم دفاعي را توليد و به ديگر کشورها بفروشد.
برخي از دولتمردان سابق پاکستان جايگزيني چين بجاي آمريکا را بي اعتمادي پاکستان به وعده هاي آمريکا قلمداد کردند. آنان معتقداند که هرگز نمي توان به وعده ها و قول هايي که آمريکا مي دهد، اعتماد کرد زيرا تجربه ثابت کرده که آن کشور هميشه زير قول هاي خود مي زند.
«انستيتو بينالمللي پژوهشهاي صلح استکهلم» ملقب به «سيپري» در گزارشي اعلام کرد: خريد تجهيزات دفاعي آمريکايي توسط پاکستان از سال 2010 به طور چشم گيري کاهش پيدا کرده است. در سال 2010 صادرات تجهيزات دفاعي آمريکا به پاکستان بالغ بر يک ميليارد دلار بود اما اين ميزان در سال 2017 به 21 ميليون دلار کاهش پيدا کرده است.
اين گزارش افزود: کاهش خريد تجهيزات نظامي و دفاعي از آمريکا، موجب جايگزيني چين شده است.
اين گزارش اعلام کرد: در حال حاضر چين بزرگترين تامين کننده تجهيزات دفاعي و نظامي پاکستان شناخته مي شود.
تنش در روابط اسلام آباد – واشنگتن پس از کشته شدن اسامه بن لادن سرکرده القاعده در سال 2011 به اوج خود رسيد زيرا دو کشور نسبت به يکديگر بشدت بدبين شدند و بي اعتمادي خود را به طرف مقابل اعلام کردند.
پس از آن، اظهارات اخير «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريکا عليه پاکستان و تعليق کمک هاي نظامي پاکستان از سوي آن کشور اين تنش را به اوج خود رساند.
اين رويکرد موجب شد که مقامات پاکستاني در زمينه تصميم پاکستان براي بازنگري روابط خود با واشنگتن سخن بگويند. از طرفي تقويت روابط واشنگتن با دهلي نو، نگراني پاکستاني ها را افزايش داد.
پس از لغو فروش 8 جنگنده اف 16 به پاکستان در اواخر دولت «باراک اوباما» پاکستان ، توافقنامه اي با چين به ارزش 5 ميليارد دلار جهت خريد 8 زيردريايي پيشرفته به امضاء رساند.
اين بزرگترين قرارداد نظامي پاکستان در زمينه خريد تجهيزات دفاعي خارجي شناخته مي شود.