به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، بخشی از پشم مورد نیاز تولید نخهای فرش دستباف این استان، همچون
مرینوس از کشورهای استرالیا، اروگوئه و نیوزلند تأمین می شود که افزایش نرخ دلار سبب افزایش قیمت واردات این پشم و به تبع آن
افزایش قیمت نخهای تولید شده از این پشم در کارخانجات داخلی شده است.
مرینوس نوعی پشم گوسفند با الیاف بلند و قوس کم است که حالت کرک مانند دارد و برای تولید نخهای قالی بافی بسیار مناسب است.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش استان گفت: نخ خامه مورد نیاز فرش دستباف خراسان جنوبی از کارخانه های اصفهان، یزد و تبریز و نخ ابریشم این فرش ها از کارخانه های کاشان و قم تأمین می شود که هم اکنون هر کیلوگرم نخ خامه از 15 تا 40 هزار تومان و هر کیلوگرم نخ ابریشم از 250 تا 340 هزار تومان از این کارخانه ها خریداری می شود.
بخشی از ابرشیم مورد نیاز تولید نخهای قالی بافی نیز از کشور چین وارد می شود که افزایش نرخ دلار قیمت این محصول وارداتی را هم افزایش داده است.
آقای کامیابی افزود: به دلیل گران شدن نخ های مورد نیاز بافت فرش دستباف، برخی از بافندگان اقدام به تهیه نخ های با کیفیت پائين تر می کنند که به دنبال آن کیفیت فرش دستباف برند جهانی خراسان جنوبی کاهش می یابد و تمایل مشتریان خارجی را برای خرید فرش های دستباف این استان نیز کمتر می کند.
حسین بخشی یکی از بافندگان فرش استان با بیان اینکه ۴۱ سال از عمر خویش را قالی بافتهام، گفت: به دلیل نبود بازار فروش برای فرش و بازی دلالها در میدان خریدوفروش، از این هنر روی برگرداندم.
وی افزود: غریب به دو سال پیش، دو تخته فرش دستبافت را بهطور امانی و برای فروش به شرکت فرش استان دادهام، اما تا کنون به فروش نرفته و یا پولی بابت تولید آن بهدستم نرسیده است.
بخشی گفت: گرانی مواد اولیه، دستمزد قالی بافان و به دنبال آن، تمایل قالیبافان به ادامه کار را نیز کاهش داده است، اگر چه خیلی از قالیبافان با همین دستمزد پایین همچنان می بافند تا منبع درآمدشان از بین نرود.
آقای کامیابی گفت: 12 سال پیش تسهیلات قرض الحسنه ای برای خرید مواد اولیه برای بافندگان فرش دستباف توسط دولت تصویب
شد اما تا کنون هیچ بودجه ای در خصوص این مصوبه به خراسان جنوبی پرداخت نشده است.
50 هزار نفر در خراسان جنوبی فرش می بافند که تولیدات آنها در سایزهای مختلف به کشورهای امارات، آلمان، ایتالیا و سایر کشورهای اروپایی صادر می شود.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش خراسان جنوبی افزود: فرش دستباف این استان با دو برند جهانی مود و قهستان در طرح های ریزه ماهی و خشتی در بازارهای خارجی به فروش می رسد.
هر مترمربع فرش دستباف خراسان جنوبی در طرح ریزه ماهی بسته به کیفیت نخ و تنوع رنگ 200 هزار تومان تا 3 میلیون تومان به فروش می رسد.
فرش نقش خشتی نیز از متری 200 هزار تومان تا یک میلیون تومان فروخته می شود.
5 درصد تولید و 5 درصد صادرات فرش کشور به خراسان جنوبی اختصاص دارد.
علاوه بر گرانی مواد اولیه، شرایط نامناسب بیمه ای برای قالیبافان نیز از هنرمندان این عرصه کاسته است و عرضه برندهای جهانی فرش خراسان جنوبی را به بازارهای خارجی تحت تأثیر قرار داده است.
زهرا شکرابی یکی دیگر از بافندگان فرش خراسان جنوبی با بیان اینکه بیش از ۴۰ سال است که فرش می بافم گفت: بارها برای بیمه اقدام کردم اما موفق به اخذ گواهی بیمهای نشدم.
حسین بخشی بافنده فرش هم با انتقاد از قوانین بیمهای گفت: هر چند مدت، افرادی بهعنوان بازرس از دار قالی دیدن میکنند و چنانچه به دلایلی، این دار برپا نباشد، بیمه را قطع میکنند.
او افزود: بافت فرش همانند یک شغل بوده و باید با بیمه آنها مانند دیگر افراد شاغل در نهاد های دولتی و غیر دولتی برخورد شود، عجیب است که اگر کارمندی روزها و ماههای زیادی در سر کار خویش حاضر نشود، بیمه او قطع نمی شود اما اگر بافندهای یک ماه دار قالی را برپا نکرده باشد، بیمهاش در اسرع وقت قطع میشود.
شرایط بهگونهای است که بیش از ۵۰ هزار بافنده در خراسان جنوبی فعالند که تنها ۱۰ درصد از این افراد بیمه اند. بیمه نبودن این بافندگان بهصورت جریان خزندهای، بافندگان را از صف تولید فرش خارج میکند.
مسئولان اداره کل تأمین اجتماعی استان هم دلیل شرایط نامناسب بیمه قالیبافان را ندادن سهمیه بیمه برای قالیابافان از سوی مسئولان کشور و اختصاص ندادن بودجه ای در این خصوص به استان اعلام کردند.