پخش زنده
امروز: -
اين سوال براي اقتصاددانان مطرح شده است که چرا آمريکا که دهه هاست مدعي رهبري اقتصاد جهان آزاد است خود رفتارهاي متناقضي دارد و دولت جديد آمريکا ديگر از آزادي اقتصادي حمايت نمي کند؟
پژوهش خبری صدا وسیما: با پايان نظام دوقطبي و آغاز روند جهاني شدن به نظر می رسید راهکارهای نئولیبرالیسم مورد اجماع قدرت های بزرگ اقتصادی جهان قرار گرفته است و «سياست هاي حمايت گرايانه» حداقل در عرصه عمل ديگر مورد توجه اقتصادهاي بزرگ سرمايه داري قرار نخواهد گرفت.جهان در دو دهه گذشته شاهد يکه تازي رهیافت نئولیبرالیسم اقتصادی به عنوان جهت دهنده اقتصاد ملی بسیاری از کشورها و همچنین نظام اقتصاد بین الملل بود و هواداران تفکرات نئولیبرالیسم، آزادی عمل بیشتری یافتند تا نظرات خود را بیش از پیش در سطح جهان گسترش دهند. در این رهیافت، علاوه بر چارچوب های سرمایه داری کلاسیک همچون اصالت مالکیت خصوصی، دست نامرئی در تعادل بخشی به امور اقتصاد و همچنین تاکید بر تجارت آزاد، مفاهیم نوینی هم متناسب با ضروریات اجتماعی و پاسخگویی به مطالبات جدید مردم در هزاره جديد مطرح شد.در اين سالها اتحادیه های اقتصادی و پیمان های منطقه اي و بین المللی تجارت آزاد در سرتاسرجهان رونق گرفتند و با ظهور نهادهایی همچون سازمان تجارت جهانی، اتحادیه اروپا، نفتا یا دهها پیمان مشابه دیگر، سرمایه های اقتصادي قابلیت تحرک بی سابقه ای یافتند،مسئله اي که تاکنون هيچگاه مشاهده نشده بود.
اما حالا نشانه هايي متفاوت بروز کرده و اقتصاد جهان را در برابر آزمون بزرگی قرار داده است.ورود دونالد ترامپ به سپهر سياسي امريکا را بايد سرآغاز چالش هاي متعددي دانست که علاوه بر مسائل داخلي اختلاف برانگيز، به کشورهاي ديگر جهان نيز کشيده شد.اين چالش ها نه تنها مسائل مختلف سياسي و امنيتي را شامل مي شود بلکه به سرعت حوزه اقتصاد بين الملل را نيز دربر گرفته است.با استقرار دولت جديد آمريکا شوک بزرگ وارد شد و جدال اقتصادی دو شريک استراتژيک دهه هاي گذشته يعني اتحادیه اروپا و آمریکا آغاز شد. «سیاستهای حمایت گرایانه» اقتصادی دونالد ترامپ در ماه هاي بعد به نقطه اوج خود رسید. این تقابل اقتصادی در حالی تشدید شد که علاوه بر اتحادیه اروپا، کشورهایی مانند چین، کانادا و مکزیک نیز هفته هاست درگیر منازعه اقتصادی با واشنگتن شده اند.
حالا اين سوال براي اقتصاددانان مطرح شده است که چرا آمريکا که دهه هاست مدعي رهبري اقتصاد جهان آزاد است خود رفتارهاي متناقضي دارد و دولت جديد آمريکا ديگر از آزادي اقتصادي حمايت نمي کند؟
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است...
پژوهشگر: علی ظریف