پخش زنده
امروز: -
تیراندازی در مراسم های مختلف به ویژه مراسم های عروسی علیرغم هشدار های مسئولان همچنان ادامه دارد و قربانی می گیرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد،اشک ها، هلهله ها، دست زدن ها، دستمال های رقصان در آسمان، رنگ پیراهن حاضران در مراسم، آهنگ های شادی در کسری از ثانیه رنگ می بازند و تبدیل به طبل چپ، صدای جیغ و فریاد، شیون، زاری، ناله و لباس ها به رنگ مشکی می شوند. این ها ناشی از استفاده از یک فرهنگ غلط است آری هیجان و شادی خصلت مراسم های شادی است اما گاهی این هیجان ها از نوع شلیک گلوله به آسمان است.
ماجرا ازاین قرار است که تیراندازی در مراسم های مختلف در کهگیلویه و بویراحمد به ویژه مراسم های عروسی علیرغم هشدارهای مسئولان همچنان ادامه دارد و قربانی می گیرد.
در گذشتههای نهچندان دور، در بین عشایر لرستان و منطقه غرب کشور، در مراسم و مجالس شادی، تیراندازی و قیقاچ( تیراندازی بر روی اسب) مرسوم بود بر این اساس که گوسفند، خروس یا نشانه ای را در فاصله ای معین می گذاشتند و شرکت کنندگان که عمدتا بزرگان قوم و شکارچیان زبده بوده به سمت آن شلیک می کردند که علاوه بر تفریح به نوعی نمایش قدرت طوایف و قبلیه ها نسبت به همدیگر بود.
اما چند سالی است که در سطح شهرها تیراندازی در مجالس مختلف به ویژه مراسم های شادی و عروسی مرسوم شده و به جای افراده زبده جوانان و نوجوانان آشنا و نا آشنا به تیر اندازی اقدام می کنند که بارها حوادث ناگواری را به همراه داشته است و تصاویر و فیلمهای منتشرشده در فضای مجازی، خود گواهی این مدعاست.
فتحی جامعه شناس با طرح این سوال ها که حفظ سنت های گذشته به چه قیمتی؟ و چند نفر باید به کام مرگ بروند و چند خانواده باید عزادار شوند تا مسئولان چاره اندیشی کنند گفت: این نوع شادی به نوعی با حقوق شهروندی و امنیت عمومی مردم منافات دارد چرا که اماکن عمومی جای جولان با اسلحه توسط افراد خبره و آماتور نیست.طبیعی است که در تراکم جمعیتی آن هم در شهرها این اتفاقات رخ می دهد.
با حمله آمریکا به عراق در سال 81 و سقوط حکومت بعث و هرج مرج در این کشور حجم زیادی از اسلحه های جنگی و شکاری و .. به قیمت های بسیار ناچیز وارد غرب کشور شد که می توان اصلی ترین دلیل ورود این وسیله خطرناک یه خانواده ها باشد. اگر چه طرح تحویل اختیاری اسلحه و جمع آوری آن اجرا شد اما این طرح آن طور که باید و شاید نتوانست کار امد باشد .
برخی داشتن اسلحه را توجیح می کنند و می گویندما باید اسلحه برای روزهای مبادا داشته باشیم چرا که در سالهای اخیر شاهد اقدامات خشونت آمیز گروهک صهیونیستی ـ تکفیری داعش در فضای مجازی بودیم به همین دلیل ما باید برای دفاع از خانه و کاشانه ی خود اسلحه داشه باشیم غافل از اینکه دفاع از کیان ، مال و ناموس مردم در درجه ی اول وظیفه نهاد های امنیتی است و در صورت لزوم مردم فراخوانده می شوند.
به رغم ممنوعیتی که برای تیراندازی در جشنها و مراسم های مختلف ایجاد شده ولی این فرهنگ ناصحیح هنوز هم در برخی مجالس مردم کهگیلویه و بویراحمد رواج داشته و برخی از میهمانان این مراسم ها را راهی زندان میکند.
انبوه تفنگهای مختلف با فشنگهای واقعی جنگی و شکاری در این گونه آیینها آن هم در دست نوجوانان و جوانانی که سرشار از هیجان هستند، زنگ خطری است که گاهی اوج شادی خانوادههای عروس و داماد را به ماتم و عزا تبدیل کرده و در ادامه مسبب این حوادث را به دلیل محکومیتهای پرداخت دیه راهی زندان میکند.
به راه انداختن کاروان های شادی ویژه جشنهای عروسی و رگبارهای پی در پی گلوله و صدای تیر اندازی اگرچه برای سلاح به دستان در این گونه برنامهها هیجان انگیز است اما منجر به سلب آسایش سایرین بویژه در نیمه شب ها در شهرها و معابر پرازدحام میشود.
در گذشته دور به سبب وجود جامعه عشیره ای و قبیلهای در کهگیلویه و بویراحمد، تفنگ همواره جزو لاینفک این نوع زندگی بود و وسیلهای برای دفاع از جان و مال و ناموس افراد به شمار میرفت.
اما امروزه این وسیله دفاعی به موضوعی خطر آفرین به خصوص در جشنهای عروسی تبدیل شده و هر چند وقت یک بار حوادث ناگواری را رقم میزند.
در هفته اول سال 97 هم در یک جشن عروسی در دهدشت سه نفر به صورت سهوی مورد اصابت گلوله قرار می گیرند که یک نفر جان می دهد و دو نفر دیگر راهی بیمارستان می شوند. همچنین در سالهای گذشته در جشن عروسی یکی از روستاهای شهرستان دنا به علت عدم کنترل فرد استفاده کننده از اسلحه شکاری، یک نفر کشته و دو نفر زخمی شدند، چند روز بعد از این حادثه در جشن عروسی دیگری در شهرستان چرام نیز یک نفر به ضرب گلوله تفنگ برنو از پای درآمد.
این تیتر اغلب رسانه های استان کهگیلویه و بویراحمد در 9 آذر 96 بود و اما ماجرا از این قرار است که باردیگر استفاده از اسلحه در جشن عروسی نوجوان14ساله ای را در بهمئی به کام مرگ فرستاد و چندین خانواده ای را که در جشن و شادمانی به سر می بردند به یکباره عزادار شدند.
این نوجوان در مراسم عروسی یکی از آشنایان خود در روستای سیاهشیر لیکک حضور داشت که بر اثر تیراندازی و اصابت گلوله تفنگ ساچمه ای به سرش از سوی یکی از بستگانش جان خود را از دست داد.
حال می توان عمق فاجعه را دریافت که چگونه جشن و شادمانی که برای آغاز زندگی دوجوان برپا شده بود با یک سهل انگاری به عزا تبدیل شده است و چه خاطره تلخی را برای همیشه در اذهان خانواده ها به یادگار می گذارد.
البته کار به عروسی ها ختم نمی شود اخیرا برخی افراد در مراسم های عزا و فوت بستگان هم به تیراندازی در ملا عام اقدام می کنند برای مثال در مراسم خاکسپاری در یکی از روستاهای شهرستان بویراحمد به علت برخورد گلوله به سیم برق فشار قوی موجب متفرق شدن و برق گرفتگی برخی افراد حاضر در این مراسم شد که در نوع خود می توانست تعداد زیادی قربانی بگیرد .
نباید از اسلحه در جشن های عروسی کهگیلویه و بویراحمد استفاده شود
امام جمعه شهر یاسوج پارسال در ششمین جلسه فرهنگ عمومی استان با بیان اینکه شخصی که اسلحه داشته باشد چه مجاز و چه غیر مجاز از آن استفاده خواهد کرد گفت: باید که استفاده از اسلحه در استان با محدودیت هایی همراه باشد.
حجت الا سلام والمسلمین سیدعلی اصغر حسینی افزود: وقتی مجوز استفاده از اسلحه برای یک فرد مسنی که حتی توان گرفتن اسلحه در دست را ندارد، صادر شود بدون شک سایر افراد خانواده از آن استفاده خواهند کرد.
امام جمعه شهر یاسوج با بیان اینکه در جشن های عروسی چه در تالار های استان چه در سایر مکان ها نباید از اسلحه استفاده شود خاطرنشان کرد: ما با شادی مردم استان در جشن ها مخالف نیستیم اما این جشن ها باید طبق قانون و با ضوابط آن انجام شود.
وی ادامه داد: برای اجرای قوانین باید قاطعیت داشته باشیم متاسفانه همه ما در سخنرانی و سخن وری مهارت داریم اما در عمل کاری انجام نمی دهیم برای جلوگیری از رخ دادن این اتفاقات باید با جدیت برخورد شود، اگر با یک فرد از افرادی که در این جشن ها تیراندازی می کند برخورد و مجازات شود عبرتی برای دیگران خواهد شد.
حجت الاسلام حسینی با اشاره به اینکه نباید در جشن ها از اسلحه استفاده شود، اضافه کرد: در عروسی و جشن هایی که در آنها قانون اجرا نمی شود بهتر است که پلیس نیز حضور داشته باشد.
سید محمدکاظم نظری معاون سیاسی امنیتی استاندار پارسال در بدو شروع فعالیت در این پست موضع سفت و سختی را در خصوص استفاده از اسلحه در مراسمات گرفت و به صراحت اعلام کرده است که باید اینگونه اقدامات برچیده شود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کهگیلویه وبویراحمد با بیان اینکه این امر نیازمند برخورد جدی نیروی انتظامی با حاملان سلاح های مجاز و غیرمجاز در مراسم عروسی و عزا است افزود : برای نیروی انتظامی قانون مشخص است و باید طبق قانون اقدام صورت گیرد و با متخلفین به صورت کاملا جدی برخورد شود .
سردار مهدی انصاری فرمانده نیروی انتظامی کهگیلویه و بویراحمد گفت: امروزه اسلحه به دلیل استفادههای ناصحیح بهویژه در آیینهای عروسی به چالش بزرگ اجتماعی در استان تبدیل و موجب سلب آسایش مردم در نیمه شبها در شهرهای مختلف استان شده است.
بر اساس آمار در یک سال گذشته تاکنون 9 نفر در جشنهای عروسی کهگیلویه و بویراحمد به علت استفاده ناصحیح از اسلحه کشته شدهاند.
فرمانده انتظامی کهگیلویه و بویراحمد گفت: ریشهکنی این فرهنگ غلط و سنت ناصحیح نیازمند حمایت و ورود برخی نهادهای فرهنگی تأثیرگذار ازجمله رسانههاست.
سردار انصاری ابراز داشت: نیروی انتظامی به صورت نامحسوس افرادی را که در تالارها و جشن های عروسی از اسلحه استفاده می کنند را شناسایی و در یک موقعیت مناسب علاوه برتوقیف اسلحه، انها را به مراجع قضایی معرفی خواهد کرد.
سردار مهدی انصاری،عنوان کرد: از ابتدای سال 96 تاکنون بیش از 40 نفر به دلیل تیراندازی در آیین های عروسی دستگیر و ضمن توقیف اسلحه، روانه زندان شدهاند.
اینکه چه کسی متولی برخورد با چنین اقداماتی است ، موضوعی است که کاملا مشخص و نیازی به تعیین مسئول جمع آوری و برخورد با چنین اقداماتی نیست چرا که بر اساس قانون نیروی انتظامی به عنوان اجرا کننده قانونی برخورد با این تخلفات و تشکیل پرونده و ارسال به دادگستری تعیین شده است و محاکم قضایی هم بر اساس قوانین موجود اقدام به تعیین حکم می کنند.
در خصوص برخورد میدانی و جمع آوری سلاح ، برخی از فرماندهان نیروی انتظامی معتقدند که به جای برخورد قهرآمیز باید فرهنگ سازی شود .
اما برای جلوگیری و کاهش چالش تیراندازی در مجالس شادی و اماکن عمومی در استان، علاوه بر تشدید نظارتها توسط نهادهای امنیتی و برخورد جدی با عوامل و برگزارکنندگان این نوع مراسم توسط نهادهای ذیربط، اجرای اقدامات فرهنگی و پیشگیرانه نیز لازم و ضروری است.
برای رفع مشکلاتی که زمینه فرهنگی دارند باید کار فرهنگی کرد و در بحث فرهنگی، رسانهها بیشترین نقش رادارند و لذا در کنار انعکاس اخبار و رویدادها، تحلیل و تفسیر مسائل، مشکلات و معضلات هم از وظایف رسانههاست.
اما واقعیت این است که تاکنون این اقدامات چندان موثر نبوده است ، یعنی هنوز علاوه بر شهرهای کوچک استان در خود شهر یاسوج هم این موارد به وفور یافت می شود.
حال باید دید این معضل اجتماعی که به حوزه ی معاون سیاسی هم مرتبط است آیا به پایان خود می رسد و یا اینکه مانند گذشته مشمول گذشت زمان و فراموش می شود.