پخش زنده
امروز: -
به پیشنهاد فرانسه اجلاس سیدر با حضور نمایندگان ۳۷ کشور و ۱۴ سازمان بینالمللی برای کمک مالی به لبنان و سرمایهگذاری در این کشور برگزار شد.
به پیشنهاد دولت فرانسه و با پیگیری امانوئل ماکرون چند روز قبل (صبح جمعه ۶ آوریل/ ۱۷ فروردین) اجلاس پاریس ۴ (سیدر) با حضور نمایندگان ۳۷ کشور و ۱۴ سازمان بینالمللی برای کمک مالی به لبنان و سرمایهگذاری در این کشور آغاز شد. گفته میشود هدف این اجلاس جمعآوری کمک برای دولت لبنان برای تحکیم موقعیت سیاسی آن است.
بانک جهانی اعلام کرده است که طی پنج سال آینده، نزدیک به 4 میلیارد دلار در لبنان برای رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در این کشور سرمایه گذاری خواهد شد و فرانسه نیز اعلام کرد که 550 میلیون یورو به لبنان کمک می نماید که از این مبلغ ۱50 میلیون کمک بلاعوض و 400 میلیون یورو به شکل وام خواهد بود.
ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه درباره هدف این نشست ادعا کرد: این نشست دربرگیرنده پیامی روشن برای همه کسانی است که در لبنان نفوذ دارند و ما تلاش می کنیم تا از کشیده شدن این کشور به آشوب جلوگیری کنیم.
رییس جمهوری فرانسه نیز در سخنرانی آغازین خود در این نشست گفت: لبنان بزودی شاهد انتخاباتی پارلمانی خواهد بود. لبنان باید همچنان الگویی از مدارا، مردم سالاری و هم زیستی میان فرهنگهای مختلف باشد. ایمانوئل مکرون افزود عوامل زیادی ثبات لبنان را تهدید می کنند. از همین روی جامعه جهانی باید از این کشور حمایت قاطع به عمل آورد. بحران در لبنان به دلیل عوامل درونی و همچنین عوامل بیرونی است.
اما ادامه صحبت های این مقام فرانسوی حکایت از این دارد که هدف از این نشست و حمایت های مالی «تقویت جایگاه سعد حریری در لبنان » و «مهار کردن نقش منطقه ای جنبش حزب الله» است، نقشی که در مبارزه با تروریست ها داعش در سوریه به بهترین نحو تقویت شده است.
مکرون در ادامه با اشاره به اینکه "برای اینکه لبنان بتواند به ثبات پایدار خود دست یابد، عوامل داخلی و همچنین بازیگران منطقه ای باید به اصل مهم عدم دخالت در سیاست داخلی لبنان احترام بگذارند" افزود: "همه عوامل سیاسی در لبنان از جمله حزبالله باید به اصل بی طرفی در بحران منطقه ای احترام بگذارند...لبنان نباید دستآویز و یا عامل دامن زننده به بحرانهای منطقهای باشد."
طبیعتا این حمایت های مالی به اسم دولت لبنان اما در خدمت رقبای جنبش حزب الله لبنان خواهد بود و هدف آن نیز اعمال فشار داخلی بر سیاست های منطقه ای این جنبش است.
رئیس جمهور فرانسه همچنین با اشاره به نشست آتی رم در نخستین هفته های سال نوی میلادی در شهر رم تاکید کرد که فرانسه در این نشست با هدف کمک به ارتش لبنان در زمینه آموزش و تجهیزات نظامی شرکت خواهد کرد.
شایان ذکر است هم اکنون در استانه انتخابات پارلماني لبنان موقعیت سعد حریری در لبنان و روابط ریاض با دولت لبنان در هاله ای از ابهام قرار دارد. علت ْآن نیز بازداشت اخیر سعد حریری نخستوزیر لبنان در عربستان و و تحمیل استعفا به وی است. سعد حریری بعد از بازگشت از عربستان به لبنان برای پس گرفتن استعفایش سه شرط، از جمله خلع سلاح حزبالله را مطرح کرد اما به این قناعت کرد که حزبالله متعهد شود در امور سوریه و عراق دخالت نکند. با این حال در عمل این خواسته ها نیز به نتیجه لازم نرسید و تلاش ریاض در این گروگانگیری بی نتیجه ماند.
به نظر میرسد شکست هیمنه عربستان و متحدانش در لبنان - از جمله سعد حریری - سبب شده فرانسه پا پیش گذارد و بخواهد با استفاده از نفوذ سنتی خود و دلارهای نفتی سعودی ها پروژه تقویت جایگاه سعد حریری در استانه انتخابات پارلماني اين کشور و تضعيف نقش جنبش حزب الله در منطقه را دنبال کند.
-------------------------------
امین نجار