وليعهد عربستان و انکار وهابيت، فرصتي براي پايان مصرف نسخه اسلام انگليسي
وليعهد عربستان علي رغم توهمات تهاجمي اش عليه ايران، مدعي اصلاحاتي در کشورش است که درصورت اجرا مي تواند منشاء پايان مصرف وهابيت و دور شدن از نسخه اسلام انگليسي و افراط گرايي شود.
محمدبن سلمان در طول سه سال گذشته که پا به عرصه سياسي عربستان گذاشته است اقدامات دوگانه و متضادي را در اين عرصه اجرا کرده است که هيچ تناسبي ميان آنها وجود ندارد. او در عرصه خارجي با مداخله نظامي در امور داخلي يمن، اين کشور را هدف تهاجم نظامي قرار داده و هزاران يمني را به قتل رسانده است. سياست هاي تهاجمي عليه ايران اتخاذ و در روابط با ديگر همسايگان و متحدان خود چون کويت، قطر، عمان و حتي لبنان هم تنش هايي ايجاد کرده است.
با اين حال او در عرصه داخلي دستور اصلاحاتي را در حوزه حقوق شهروندي داده است که اين اصلاحات نرم بر خلاف سياست خارجي تهاجمي و بي فايده او، در صورت اجرا مي تواند زمينه ساز رفرمي عظيم در ساختار سياسي، اجتماعي و اقتصادي اين کشور شود و تاثير آن جهان اسلام را تحت الشعاع قرار دهد.
اين اصلاحات درحوزه حقوق زنان نمايان تر بوده و حالا گفته مي شود زنان اجازه يافته اند که رانندگي کنند در استاديوم هاي ورزشي حضور يابند، در حوزه فرهنگي دهها سالن سينما و سالن کنسرت موسيقي در اين کشور قرار است احداث شود و دهها طرح ديگر از اين دست.
توجه داشته باشيد که اين اقدامات دقيقا برخلاف آموزه هايي است که از سوي فرقه وهابيت و دارالفتواي عربستان در اين کشور ترويج مي شود و اساس و بنيان آن بر تکفير نهاده شده و خاندان سعودي نيز براي حفظ قدرت، مشروعيت خود را از آن مي گيرد.
وليعهد عربستان فقط به اين اصلاحات اکتفا نکرده، او اکنون منکر وهابيت است گويا اصلا در اين کشور محمدبن عبدالوهابي وجود نداشته که اين آئين را بنيان نهاده و بريتانيا براي نابودي امپراتوري عثماني به انديشه هاي او آب وتاب داده است.
اما او چه انکار، چه قبول نمايد به خوبي درک کرده است که امروزه ديگر انديشه هاي وهابيت به بن بست خورده و تاريخ مصرف آن به پايان رسيده است. او هر چند رويکرد تهاجمي عليه ايران وکشورهاي همسايه در پيش گرفته اما به خوبي فهميده است يا اينکه به او فهمانده اند که براي عربستان و خاندان سعودي، ترويج چنين افکار افراطي چيزي جز نابودي وقهقرا در پي ندارد. از همين رو او در سفر به امريکا در دو مصاحبه با نشريات آتلانتيک و تايم در پاسخ به سوال کليدي در باره وهابيت و نقش عربستان در ترويج افراط گرايي در مدارس ديني که در سراسر جهان تاسيس کرده است و از دل اين مدارس گروههاي تروريستي چون القاعده، بوکوحرام وسپاه صحابه و... توليد مي شوند به انکار متوسل مي شود و مي گويد شیوه ای که اسلام اجرا می شود در برخی کشورهای معدود و از جمله عربستان سعودی، شیوه (واقعی) اسلام نیست. او با جرات وهابيت را انکار مي نمايد و با تحريف تاريخ مدعي مي شود که اين شيوه افرادی است که بعد از سال 1979 اسلام را به گروگان گرفتند.
بن سلمان مي گويد چیزی به نام وهابیت وجود ندارد. این یکی از ایده هایی است که افراط گرایان بعد از سال 1979 ایجاد کردند تا سعودی ها بخشی از چیزی باشند که جزء آن نیستند. بنابراین من نیاز دارم کسی برایم توضیح دهد آموزه های وهابیت چیست. چیزی به اسم وهابیت وجود ندارد. در عربستان سعودی ما فرقه های سنی و شیعه داریم و آنها زندگی عادی خود را در عربستان سعودی دارند. وليعهد عربستان در ادامه هم تاکيد مي کند این کاری است که ما سعی داریم انجام دهیم و اسلام واقعی را به مردم مان نشان دهیم و این افراد را با شیوه رفتار شخص پیامبر (ص) به چالش بکشیم. بنابراین اگر کسی بیاید و بگوید زنان نمی توانند در رقابت ورزشی شرکت کنند، ما به آنها می گوییم نظر شما درباره اینکه پیامبر (ص) با همسرش مسابقه می داد، چیست؟ اگر بگویند زنان نباید تجارت کنند، ما همسر پیامبر را مثال می زنیم که زنی تاجر بود و از کار خود برای کمک به پیامبر (ص) استفاده کرد. بنابراین من بر این باورم که ما می توانیم این کار را خیلی سریع انجام دهیم. ما قصد نداریم وقت خود را هدر دهیم. من نمی خواهم وقت خود را هدر دهم. من جوان هستم. من نمی خواهم 70 درصد از جمعیت عربستان سعودی در رها شدن از این باورها، وقت شان هدر برود. ما می خواهیم این کار را الان انجام دهیم. ما می خواهیم 70 درصد از وقت خود را برای بهبود اوضاع، بهبود اقتصادمان، ایجاد فرصت های شغلی، ایجاد چیزهای تازه و بهتر کردن وضعیت کشور صرف کنیم.
اين ها بخش هاي مهمي از سخنان بن سلمان است که به نظر مي رسد (صرف نظر از تحريف هاي تاريخي او)
در صورت اجرا تاثير آن را بر عربستان وجهان اسلام مي توان با رنسانس در اروپا مقايسه کرد. امروزه آئين جعلي و انگليسي وهابيت نه تنها عربستان را تحت تاثير قرار داده است بلکه سران سعودي به کمک دلارهاي نفتي با ترويج اين آئين چهره زشتي از اسلام ومسلمانان به تصوير کشيده اند که حتي مسلمانان نيز از چنين درک نادرستي از اسلام شرمنده شده اند. آئيني که دوران تفتيش عقايد اروپا پيش از رنسانس را به ياد مي آورد آئيني که هر انديشه را تکفير مي کند و به سادگي خون ديگران را مباح مي داند و ساده لوحانه و غلط جهاد را به تصوير مي کشد و حتي برگزاري مولود پيامبر را شرک مي داند و...
از اين روست که صرف نظر از رفتار ابلهانه محمدبن سلمان در هجمه به کشورهاي همسايه و اتهام زني هاي دروغين او به ايران که چيزي جز سرپوش گذاشتن بر دهها سال تلاش سعودي ها در ترويج خشونت و تاريکي در جهان نيست، روزنه هايي از اميد ديده مي شود که با اين اصلاحات، عربستان در مسيري قرار گيرد که فرقه وهابيت ديگر به موزه تاريخ سپرده و فرصت براي شناخت اسلام واقعي و حقيقي براي جهانيان فراهم شود و اين همان فرصتي است که بايد به انتظار نشست و نظاره کرد که آيا بن سلمان مي تواند اين اصلاحات را اجرا نمايد يا؟
-----------------------------------------------
رضا محمدمراد