پخش زنده
امروز: -
وزیر صنعت: روابط ایران و ترکمنستان از زمان روی کار آمدن شوکت میرامانویچ میرضیایف و آقای روحانی رو به رشد و توسعه گذاشته است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، محمد شریعتمداری در دوازدهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و ازبکستان افزود : ما از مسئولان ازبکستان در رفع موانع بر سر راه توسعه روابط با همسایگان استقبال می کنیم و این سیاست مشابه سیاست جمهوری اسلامی است که می تواند باعث نزدیکی بیش از پیش ایران و ازبکستان باشد .
وی گفت : ایران طی سال گذشته از فروش نفت حدود 52 میلیارد دلار درآمد داشته و از کشورهای مهم تولیدکننده نفت است.
شریعتمداری افزود: همچنین 47 میلیارد دلار هم حجم صادرات محصولات غیر نفتی ایران بوده است و سال گذشته حدود 50 میلیارد دلار هم از کشورهای مختلف کالا وارد کردیم .
وی گفت : با احتساب صادرات خدمات مجموعه صادرات و مبادلات تجاری ایران با جهان حدود 200 میلیارد دلار بوده است و با این نگاه ایران می تواند شریک خوبی برای ازبکستان باشد .
شریعتمداری افزود : در ساخت تجهیزات صنعتی و فعالیت های صنعتی در حوزه های مختلف و طراحی صنعتی از جایگاه خوبی برخورداریم و در صنعت پتروشیمی شرایط مطلوبی داریم که می تواند مورد توجه کشورهای منطقه باشد.
وی گفت : در تولید خودرو ما سال گذشته از تولید 1/5 میلیون دستگاه عبور کردیم ، در صنایع پایه مثل فولاد ایران از جایگاه خوبی در دنیا برخوردار است .
شریعتمداری افزود: ایران اولین تولید کننده آهن اسفنجی در دنیا است ، مجموعاً حدود 110 میلیون تن ظرفیت تولید فولاد در دست اجرا داریم که با 70 درصد پیشرفت فیزیکی بازار کار خوبی داریم .
وی گفت : 120 صنعت مرتبط به صنعت ساختمان در ایران فعال است ، در صنایع خانگی و برق و الکترونیک پیشرفت خوبی داریم .
شریعتمداری افزود: صنایع دارویی ایران امسال جایگاه خوبی پیدا کرده است ، 98 درصد از نیاز دارویی را در داخل تولید می کنیم و علاوه بر صادرات دارو ما تولید داروی ایرانی را که در دیگر کشورها شروع کرده ایم .
وی گفت : امروز خودروهای ایرانی در برخی کشورهای همسایه تولید می شود و مجموعاً ایران رشد منفی اقتصادی خود را به رشد مثبت تبدیل کرده است .
وی گفت : در سال 96 رشد اقتصادی ما حدود 5 درصد بود و آخرین گزارش حاکی از رشد بالای 4 درصد اقتصادی در سال جاری است و اینها افق خوبی در برابر شما قرار می دهد که می توانیم در حوزه های مختلف صدور و ورود کالا و خدمات با هم همکاری کنیم .
شریعتمداری افزود: از مهمترین زمینه های توسعه همکاری ما ، همکاری ترانزیتی میان دو کشور است با توجه به موقعیت راهبردی که دو کشور دارند ما با سیاستهای متنوع سازی شبکه های راه و حمل و نقل و همکاری های خوب همسایگان با شما نه تنها در چارچوب توافق ازبکستان و ایران - ازبکستان و عمان این همکاری برای طرفین مهم است و می توانیم این همکاری را با ترکمنستان و آذربایجان و گرجستان ادامه دهیم .
وی گفت : امروز نمایندگان بخش های خصوصی و دولتی دو کشور در حوزه های مختلف اقتصادی حضور دارند و مذاکرات آنها می تواند به توسعه همکاری های دو کشور کمک کند .
روابطمان با ازبکستان را برپایه همکاری های بلندمدت طراحی می کنیم
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: سفر معاون اول نخست وزیر ازبکستان گامی موثر برای توسعه همکاری ها میان دو کشور است و ما روابط خود را برپایه همکاری های بلندمدت طراحی می کنیم.
شریعتمداری در دوازدهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و ازبکستان افزود: ما باید به صورت برخط از همکاری ها و مراودات یکدیگر مطلع باشیم و در جلسه ای که فردا خواهیم داشت اطلاعات دقیقی از فرصت ها و توانمندیهای اقتصادی ایران را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
وی گفت: تحقق همه اهدافی که طرفین بر آن تاکید دارند ایجاد و فراهم کردن زیرساخت هایی است، البته رفت و آمد تجار و بازرگانان به دو کشور با کمترین مشکل بسیار مهم است و امیدواریم پیش از سفر آقای روحانی به تاشکند در این زمینه به توافق برسیم.
شریعتمداری افزود: تجارت آزاد در توسعه همکاری های تجاری بسیار مهم است، برقراری تجارت آزاد میان دو کشور تسهیل کننده مراودات در همه حوزه های اقتصادی است، با اجرای سند همکاری های تجارت آزاد بسیاری از مشکلات در این حوزه کاهش خواهد یافت هرچند مذاکرات در این زمینه زمان بر است ولی انتظار دارم در این اجلاش شما و ما به یک توافق کلی درخصوص تجارت آزاد دست پیدا کنیم.
وی گفت: همکاری بدون ارتباطات بانکی ممکن نخواهد بود و انتظار داریم شعبه ای از بانک ایرانی در ازبکستان ایجاد شود تا تجار و بازرگانان ما با سهولت کار کنند.
شریعتمداری افزود: با روسیه و ترکیه توافقی داشتیم که بازرگانان ایرانی می توانند با کارت بانکی خود در نظام بانکی این کشورها کار کنند.
وی گفت: صنعت توریسم از بخش هایی است که طرفین از ظرفیت های خوبی برخوردارند، شبکه حمل و نقلی نقش ویژه تری در توسعه همکاری ها میان تهران و تاشکند دارد و پیشنهاد می کنم کمیته مشترکی درخصوص حمل و نقل با هدف توسعه همکاری ها ایجاد شود.
شریعتمداری افزود: براساس دیدار روسای جمهور دو کشور در آستانه قزاقستان توافق شد، آخوندی سفری به تاشکند برای موضوع حمل و نقل میان دو کشور داشته باشند.
وی گفت: حوزه آب و انرژی، گمرک به عنوان زمینه های مهم دیگر می تواند مورد توجه دو کشور قرار گیرد.
شریعتمداری افزود: گفتگو درخصوص تشکیل اتاق بازرگانی مشترک به 20 سال قبل می رسد که امیدواریم به زودی محقق شود.
وی گفت: کشاورزی و شیلات هم ظرفیت های خوبی برای همکاری میان دو کشور است.
شریعتمداری افزود: در مسایل بانکی بحث تبدیل ارز با ایجاد و توسعه فعالیت های بانکی در آینده اجرایی خواهد شد.
وی گفت: در حوزه های فنی مهندسی به ویژه تجهیزات نیروگاهی و انرژی های نو مثل نیروگاه آبی و خورشیدی توانمندی خوبی داریم و می توانیم به شما در این بخش باوجودشرکت های قدرتمند کمک کنیم.
شریعتمداری افزود: در زمینه تولید ماشین آلات کشاورزی مثل کمباین و تراکتور، شبکه های انتقال برق، تاسیسات، آبیاری، دام و طیور، کشتارگاه های صنعتی، شناسایی منابع و ذخایر معدنی، دارای توانمندی های خوبی هستیم.
ایران را همکار مورد اعتماد خود می شناسیم
معاون اول نخست وزیر ازبکستان گفت: مردم ایران و ازبکستان دارای اشتراکات فرهنگی و تاریخی هستند و ما ایران را بعنوان همکار مورد اعتماد خود در منطقه می شناسیم.
آچیلبای رحمت اف در دوازدهمین اجلاس کمیسیون مشترک دو کشور افزود: ما در انتظار سفر تاریخی آقای روحانی رئیس جمهور ایران به ازبکستان هستیم و این اجلاس می تواند تضمین اقدام عملی برای انجام این سفر و نقشه راه برای همکاری های دو جانبه و آینده میان ایران و ازبکستان باشد.
وی گفت: ایران یکی از کشورهای طرف تجاری ازبکستان است و میزان مبادلات تجاری دو کشور در سال 2017 به 325 میلیون دلار رسید.
رحمت اف افزود: همکاریهای حمل و نقلی می تواند پایه خوبی برای توسعه همکاریها و افزایش مبادلات تجارت تا پایان سال جاری به رقم 500 میلیون دلار خواهد بود.
وی گفت: ما می توانیم در حوزه نساجی، فرآورده های پتروشیمی ، صنایع ماشین سازی ، تجهیزات برق و نیروگاهی محصولات آهنی و آلومینیومی ، پوشاک و کفش و بسیاری دیگر از کالاها همکاری داشته باشیم.
رحمت اف افزود: ما علاقه مندیم سالانه تا 3 میلیون تن نفت خام از ایران خریداری کنیم و کالاهای مورد نیاز را از شما خریداری کنیم.
وی گفت: سال گذشته 11.2 میلیون تن کالا بین کشورهای منطقه جابجا شد و در این راستا حمل و نقل ریلی از سهم خوبی برخوردار بود.
رحمت اف افزود: ازبکستان احترام زیادی برای همکاری های منطقه ای بویژه تفاهم ها انجام شده با ایران و عمان قائل است و توسعه این همکاری ها به نفع همه است.
وی گفت: پیشنهاد می کنیم 3 و 4 ماه می نشست مشترکی با حضور وزرای راه و خارجه دو کشور برای توسعه و تسریع همکاری ها در تاشکند برگزار شود.
رحمت اف افزود: برای تسریع در راه اندازی کریدور بین المللی حمل و نقلی پیشنهاد می کنیم روند کار تسریع یابد و اقدامات عملی برای ایجاد کریدور سرتاسری افغانستان را که بین ما و افغانستان تفاهم شد آغاز شود.
وی گفت: ما در این طرح علاوه بر پیمانکار بعنوان تامین کننده منابع مالی حضور خواهیم داشت ، طول این خط آهن 660 کیلومتر است که قرار است در سال 2019 به بهره برداری برسد.
رحمت اف افزود: از ایران می خواهیم به اجرای خط آهن خواف، هرات سرعت ببخشد تا این شبکه ریلی هرچه سریعتر به هم متصل شود.
وی گفت: احداث خط آهن چین، قرقیزستان و ازبکستان نقش مهمی در انتقال بار به بنادر ایران در شمال و جنوب خواهد داشت و در چارچوب شبکه حمل و نقل شمال- جنوب باعث کاهش تا 40 درصدی هزینه و وقت در انتقال کالا به اروپا می شود.
رحمت اف افزود: ایجاد خط پروازی میان دو کشور بسیار مهم است و مذاکراتی که در 20 مارس در تاشکند برگزار شد ، در آینده نزدیک مسافران در این مسیر با دو پرواز در هفته فعالیت خود را آغاز خواهد کرد .
وی گفت: در اجلاس دوازدهم بخش های دولتی و خصوصی دو کشور مذاکرات فشرده ای برای توسعه همکاری در حوزه های مورد علاقه برگزار کردند.
مصمم به رفع موانع همکاری های هستیم
معاون اول نخست وزیر ازبکستان گفت: حضور ما در اجلاس دوازدهم سبب رفع موانع زیادی است که برسر همکاری های دو کشور قرار دارد.
آچیلبار رحمت اُف افزود: ما مصمم هستیم تا تمام موانع موجود برسر راه همکاری های دو کشور را رفع کنیم و حضور رئیس جمهور ایران در تاشکند در آینده نزدیک می تواند به این موضوع کمک کند.