پخش زنده
امروز: -
در حال حاضر مسئله اصلي چگونگي تامين هزينه ساخت اين ديوار است.
دونالد ترامپ چهارشنبه هفته گذشته به وزيران خود دستور داد که براي مقابله با قاچاق مواد مخدر و مهاجران غيرقانوني، نيروهاي گارد ملي را در مرز مشترک با مکزيک مستقر کنند. وزير امنيت داخلي آمريکا هم با حضور در يک کنفرانس خبري اعلام کرد رئيس جمهوري به وزارت دفاع و امنيت داخلي دستور داده که با همکاري با فرمانداران ايالتها، گارد ملي را براي کمک به افزايش نظارتها در مرز جنوبي مستقر کنند. در ادامه «کرستن نيلسن» ابراز اميدواري کرد که اعزام نيروها «به سرعت» آغاز شود.
استفاده از نيروهاي نظامي در منطقه مرزي با مکزيک، امري بدون سابقه نيست. پيش از اين، طرحي مشابه در دوران «جرج دبليو بوش» به اجرا درآمده و هزينهاي 415 ميليون دلاري را به دولت آمريکا تحميل کرده بود. در سال هاي ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۸، رئيس جمهوري اسبق آمريکا به نيروهاي گارد ملي اجازه داد براي عمليات تحليل اطلاعاتي در مرز مکزيک مستقر شوند.
در سال ۲۰۱۰ هم باراک اوباما به شماري از نيروهاي گارد ملي دستور داد در مرز مکزيک مستقر شده و به نيروهاي مرزي، کمک اطلاعاتي و عملياتي دهند.
شايد بتوان طرح استقرار نيروهاي گارد ملي در مرز مکزيک را مقدمه اي بر ساخت ديوار مرزي با مکزيک دانست.به گفته ترامپ، نيروهاي نظامي آمريکا تا زمان تکميل ديوار در مرز مکزيک حضور خواهند داشت. ساخت ديوار ميان مرز آمريکا و مکزيک و پرداخت هزينه آن از سوي مکزيک، يکي از وعدههاي اصلي انتخاباتي آقاي ترامپ در زمان رقابتهاي رياست جمهوري بود.
در اين ميان آنچه محل سؤال و ابهام است اين است که هنوز اعلام نشده که چه تعداد نيرو و به چه مدت قرار است در مرز سه هزار و 145 کيلومتري آمريکا و مکزيک مستقر شوند.؟
ظاهراً اين ديوار بايد طوري طراحي شود که بلندي آن به 9 متر برسد. آژانس حفاظت مرزي گفته که اين ديوار بايد به گونهاي ساخته شود که بالا رفتن از آن غيرممکن باشد و در عين حال از جانب مرز آمريکا زيبايي بصري داشته باشد.
مضاف بر اينکه اين طرح هزينه هاي گزافي به همراه خواهد داشت. بنابر اين در حال حاضر مسئله اصلي، چگونگي تامين هزينه ساخت اين ديوار است. کاخ سفيد تخمين زده که براي ساخت اين ديوار مرزي بايد مبلغي حدود 33 ميليارد دلار هزينه کرد. بنا بر گزارش ها، فرايند ساخت ديوار مرزي به گونه اي است که بايد پانصد متر از آن را به صورت جديد احداث و 655 کيلومتر ديواري را که از گذشته نيز موجود بوده است، ترميم کرد. ساخت ديوار مرزي در قسمت هاي جديد، حدود 18 ميليارد دلار هزينه دارد؛ 8 ميليارد اين پروژه را سازمان گمرکي آمريکا مي پردازد. پنج ميليارد ديگر نيز به منظور تجهيز ديوار با تکنولوژي هاي روز به کار مي رود.
در اين ميان ترامپ مدعي شده که در نهايت مکزيک هزينه ها را تقبل خواهد کرد اما دولت اين کشور صراحتاً با اين مسئله مخالفت کرده و گفته هيچ مبلغي در قبال اين ديوار يا هرگونه مانع فيزيکي که در مرز دو کشور قرار گيرد، پرداخت نخواهد کرد.
از سوي ديگر به نظر نمي رسد هدف واقعي ترامپ از ساخت ديوار مرزي با مکزيک مقابله با مهاجرت غيرقانوني باشد، چراکه راه هاي ساده تر و کم هزينه تري براي مقابله با مهاجرت غير قانوني به آمريکا وجود دارد. از اين رو مي توان گفت ساخت چنين ديوار هزينه ساز و چالش برانگيزي بيش از آنکه تحقق يک وعده انتخاباتي باشد يک حرکت سياسي است. ترامپ در گفتگو با همتاي مکزيکي خود گفته بود شايد «ديوار کم اهميت ترين موضوعي باشد که درباره آن صحبت مي کنيم ولي از نظر سياسي، شايد مهم ترين موضوع به شمار آيد.»
در اين چارچوب، برخي تحليل گران علت و چرايي اين طرح را نوعي باج گيري از اعضاي کنگره آمريکا براي تسريع فرآيند ساخت ديوار مرزي عنوان مي کنند. در اين باره تنها کافي است بدانيم که ترامپ تاکنون موفق نشده تا نظر مساعد نمايندگان کنگره را براي تامين کامل هزينه ساخت ديوار مرزي با مکزيک جلب کند. گفتني است شماري از نمايندگان کنگره از قصد ترامپ براي ارسال نيروهاي نظامي در مرز با مکزيک، انتقاد کردهاند. "برايان شاتز"، سناتور دموکرات در پيامي در توئيتر گفت ارسال نيروي نظامي به مرز بايد مشروط به تاييد کنگره باشد.
همچنين ناگفته پيداست که اجراي اين طرح و تبعات آن تنها محدود به آمريکا نيست بلکه مکزيک و کشورهاي آمريکاي مرکزي را تحت تاثير قرار خواهد داد. همين امر، اعتراض شديد مکزيکي ها و به طور کلي مهاجران لاتين تبار به دولت آمريکا را برانگيخته است. در يک کلام بايستي گفت استقرار اين ديوار مرزي نه تنها مشکلي را حل نمي کند بلکه دردسر ساز هم هست به طوري که به اختلاف و تنش ميان امريکا و مکزيک دامن خواهد زد.
................................................................................
مصطفي عبدلي