معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد: پس از اتمام طراحی مفهومی و پایه راکتور اراک که به تایید کارشناسان بین المللی رسید، بخش قابل توجهی از طراحی جزئی را هم انجام دادیم و در اختیار چینیها قرار دادیم که در حال بررسی است و این مرحله هم به زودی به اتمام می رسد و سپس وارد سفارش برای ساخت تجهیزات خواهیم شد که در این بُعد هم، شرایط بسیار خوبی داریم.
علی اکبر صالحی با تبیین آخرین اقدامات برای بازطراحی راکتور خنداب اراک گفت: دراین زمینه در همکاری با دولت و مؤسسات تخصصی هسته ای چین، توانسته ایم به خوبی پیش برویم و نسبت به جدول زمانی بازطراحی راکتور و کارهایی که باید انجام دهیم، جلو هستیم.
صالحی ابراز امیدواری کرد؛ در بازطراحی راکتور خنداب اراک طبق جدول زمانی که قبلا اعلام کردیم، یعنی تا حدود 5 سال که 2 سال آن گذشته است، بتوانیم در موعد مقرر، شاهد راهاندازی راکتوری بسیار مدرن و کارآمد باشیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی، همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا اگر در بازطراحی راکتور اراک، طرف های خارجی همکاری لازم را نکنند، خودمان می توانیم آن را تکمیل کنیم؟ ؛گفت: متولی ساخت و بازطراحی راکتور اراک، ایران است و برای این که در قبال طراحی های خودمان اطمینان بیشتری حاصل کنیم این کار را کرده ایم.
وی افزود: حوزه هسته ای، بسیار حساس است یعنی اگر در حوزه های دیگر صنعتی، خیلی ملاحظات را رعایت نکنیم، اتفاقاتی که ممکن است روی دهد، گستره محدودی دارد اما اگر در حوزه هسته ای، اصول ایمنی رعایت نشود و اتفاقی روی دهد آثارش، شعاع بسیار وسیعی می تواند داشته باشد؛ مانند حادثه نیروگاه چرنوبیل، به این علت، ما در صنعت هسته ای باید از استانداردهای خیلی بالا برخوردار باشیم پس وقتی خودمان طراحی می کنیم و کشورهای پیشرفته آن را تایید می کنند، اطمینان خاطری به ما می دهد که کار ما از استانداردهای صنعت هسته ای برخوردار است.
صالحی همچنین درباره نتایج همکاری با روس ها در طرح ایزوتوپ های پایدار در سایت هسته ای فردو، گفت: بسیار خوب پیش رفته است؛ قراردادهای لازم امضا شده است و دوسال است که در این زمینه کار می کنیم، اقدامات لازم انجام و بسیاری از تجهیزات لازم، نصب و راه اندازی شده است. این طرح به خوبی پیش می رود و امیدواریم در آینده نه چندان دور شاهد تولید ایزوتوپ های پایدار در کشورمان باشیم.
وی درباره بیانات نوروزی رهبر معظم انقلاب در خصوص نقش جوانان ایرانی در پیشبرد صنعت هسته ای به ویژه نگرانی دشمنان انقلاب از تاثیر غنیسازی هسته ای بر غنیسازی ذهن جوانان ایرانی نیز اظهار داشت: این زیباترین بیانی است که میشود راجع به همت جوانان غیور کشورمان گفت.
صالحی گفت: به عنوان کسی که بیش از 46 سال در حوزه هسته ای فعالیت دارم و روند تحولات هسته ای کشورمان را حداقل در این برهه زمانی شاهدم، می بینیم که چه دستاوردهای عظیمی داشته ایم؛ من در کشورهای مختلف، به ویژه آرژانتین که 30 سال قبل مأمور بودم، در آن زمان غبطه می خوردم که چرا آرژانتین که مانند ما کشوری در حال توسعه است آن اندازه، در حوزه غنی سازی، آب سنگین و طراحی راکتور، پیشرفت کرده بود اما ایران در آن زمان، چیزی برای عرضه نداشت.
وی افزود: افرادی که نمی دانند 30 سال قبل کجا بودیم و صرفا موقعیت کنونی را می بینند، فکر میکنند، موقعیت کنونی، طبیعی است در حالی که در صنعت بسیار پیشرفته هسته ای، دیگران به ما کمک نمی کنند و مجبوریم مستقل باشیم، با این حال این صنعت را به نحوی پیش برده ایم که در فاصله کوتاه 26 سال اخیر توانستیم در حوزه های اکتشاف و استخراج، طراحی راکتورهای تحقیقات و حتی راکتورهای قدرت و غنی سازی و چرخه سوخت به آستانه های این فناوری برسیم و کارهای بزرگی انجام داده ایم.
صالحی گفت: در استفاده از فناوری هسته ای در حوزه های مختلف مانند صنعت، سلامت و کشاورزی نیز نقش آفرینی کردهایم و جوانان ایرانی، دستاوردهای متنوع و مختلفی را به مردم ارائه کرده اند که این، نشان می دهد که جوانان غیور در حوزه انرژی اتمی واقعاً توانسته اند شعار «ما می توانیمِ» امام عظیم الشان و نظر رهبرشان را تأمین کنند؛ امام راحل این شعار را در در روح همگان دمید و با اتکا به این شعار در تحقق انقلاب، پیروزی جنگ تحمیلی و در عرصه های علمی به ویژه در فناوری هسته ای به اهدافمان دست یافتیم به همین علت، در چالش جهانی با دولت های زورگو و ظالم، قرارگرفتیم اما جوانان ما ثابت کردند که ما می توانیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: به عنوان مسئول سازمان انرژی اتمی، هر طرحی را که پیشنهاد کردم، اطمینان داشتم که میتوانیم انجام دهیم اما اگرهم دغدغه ای داشتم، می دیدم که جوانان ما خیلی بهتر از تصورم چه در سرعت کار و چه در انجام بهینه کار توانستند نقش آفرینی کنند.
وی گفت: حدود 15 هزار نیروی کار داریم که تا دو تا سه هزار نفرشان، نیروهای امنیتی هستند که باید از سایت های هسته ای مواظبت کنند و 10 تا 12 هزار کارشناس داریم؛ مثلاً یکی از شرکت های ما که با چینی ها در بازطراحی راکتور اراک همکاری می کند، حدود 900 مهندس قابل و باتجربه دارد که شبانه روز کار می کنند به نحوی که جمعه ها و حتی همین ایام تعطیلات نوروز فعال بودند و در حالی که همه در تعطیلات برای استراحت رفته بودند، جوانان ما با عشق و علاقه کار می کردند.
صالحی، سازمان انرژی اتمی را نماد عزت، افتخار و تحقق شعار ما می توانیم دانست و غنی سازی 20 درصدی را اوج تحقق این شعار برشمرد که غربی ها همواره آن را بلوف و غیر ممکن می دانستند اما تحقق یافت.
معاون رئیس جمهور، همچنین از رسانه ملی که همواره با سازمان انرژی اتمی همراه بوده و فعالیت ها و دستاوردهای این سازمان را به نحو احسن در معرض دید ملت قرار داده است قدردانی کرد.