به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، آقای لاریجانی صبح امروز (شنبه، 18 فروردین) در مراسم تجلیل از کارکنان نمونه قوه مقننه در سال 96 (جشنواره شهید مدرس) با بیان اینکه همت، وجدان کاری و همبستگی بین کارکنان مجلس بسیار ارزشمند است، افزود: کارکنان مجلس همواره با روحیه و وجدان کاری و همیت در بخشهای مختلف شرایط تصمیمگیری راحتتر را فراهم کردهاند.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: مشکلاتی در کشور وجود دارد که طبعاً در مجلس نیز شامل کارکنان میشود که قابل درک است اما اینکه کارکنان مجلس در معاونتهای اجرایی، قوانین و نظارت و همچنین مرکز پژوهشهای مجلس، دیوان محاسبات و کتابخانه مجلس تلاش کردهاند تا به موقع از کارهای پارلمانی پشتیبانی شود قابل تقدیر است.
آقای لاریجانی ادامه داد: باید در سال 97 نیز با وفاق تلاش شود که مشکلات حل شود، البته اینطور نیست که در سال پیش رو موجودات موذی در دنیا از ایجاد مشکلات دست بردار باشند و علیالقاعده آنها طراحی هایی برای ایجاد مسأله خواهند داشت اما باید با اتخاذ تدابیر مناسب، مشکلات را حل کرد.
وی افزود: برخی مسائل در کشور با پیچیدگیهایی رو به رو شده است که دولت، مجلس، قوه قضاییه و سازمانهای مختلف باید با درک مشکلات در سطح ملی بتوانند مسائل را حل کنند، کارمندان بخشی از نظام تصمیمگیری در کشور هستند و با کمک نمایندگان مجلس باید تلاش شود تا مسائل حل شود؛ این نوع نگاه بسیار ارزشمند است و باید به آن توجه شود البته طبیعی است که باید ملزومات انجام دادن این مهم نیز لحاظ شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مقام معظم رهبری در پیام نوروزی و سخنرانیشان در مشهد مقدس بیانات و نکات بسیار مهم و ارزشمندی را مطرح کردند که محور آن توجه به بخش تولید داخل است بنابراین باید ساز و کارهای مناسب برای حمایت از تولید داخل و توجه به صادرات غیرنفتی ایجاد شود؛ چرا که نکاتی که مقام معظم رهبری فرمودند برای این مقطع زمانی حیاتی است.
آقای لاریجانی تصریح کرد: رقابتهای گوناگون در بخشهای اقتصادی گاهی به تولید داخلی لطمه زده است و با اینکه برخی از محصولات تولید داخل از کیفیت و استانداردهای لازم برخوردارند اما با وجود این، واردات صورت میگیرد. این در حالی است که باید بر اساس اصل مشخص با لحاظ تعرفههای مختلف، رقابتهایی شکل بگیرد.
وی افزود: برخی ضدیتها در منطقه مشاهده میشود حتی گاهی در مورد ارز داخلی کشور نیز نابسامانیهایی ایجاد کردهاند، هر چند اشکالات تأثیرگذار دیگری در موضوع ارز وجود دارد بنابراین باید به همین میزان به مسائل داخلی کشور اهتمام وجود داشته باشد و با عزم ملی مشکلات حل شود.
آقای لاریجانی ادامه داد: از اتاقهای بازرگانی و اصناف کشور این انتظار وجود دارد که سازماندهی مناسبی داشته باشند چرا که اگر بناست کل کشور در تولید داخل اهتمام داشته باشند، نهادهای مردمی مذکور نیز وظیفه دارند شرایطی را ایجاد کنند که محصولات با استاندارد و با کیفیت مطلوب ارائه شود البته همه این موضوعات با قوانین و بخشنامه انجام نمیشود و نظارت مردمی در این راستا نقش مهمی دارد چرا که اگر نظارتهای مذکور نباشد به شرایط قبل بازمیگردد.
رئیس قوه مقننه افزود: مردم به دنبال محصول خوب هستند که استانداردهای لازم در تولید آن لحاظ شده باشد بنابراین اعمال نظارت صحیح بسیار مهم است و اگر میخواهیم که تولید باکیفیت افزایش یابد باید اعمال نظارت کافی نیز در دستور کار باشد.
آقای لاریجانی گفت: بخش دیگری از مسائل به رسانههای گروهی ارتباط دارد یعنی توجه دادن به اینکه همه ما در درون یک کشتی هستیم، اگر اقتصاد کشور ثروتزا باشد و تولید خوب ارائه شود و اهتمام مردم نیز به مصرف داخلی زیاد باشد، آنوقت همه نجات پیدا میکنیم.
وی با اشاره به صحبتهای مقام معظم رهبری در خصوص حمایت از تولید ادامه داد: باید تعصب به محصولات داخلی در همه جای کشور وجود داشته باشد و در این راستا نقش رادیو و تلویزیون و رسانهها بسیار مهم است و باید در تبلیغات مستقیم و غیرمستقیم وظایف روشنی را برای خود در این حوزه ترسیم کنند و نباید بخشهای رسانهای را در این زمینه دست کم گرفت، بنابراین باید با وفاق ملی رو به جلو حرکت کرد.
دستگاههای اجرایی پیشگام استفاده از محصولات داخلی باشندرئیس نهاد قانونگذاری تصریح کرد: اینکه دولت در ابتدای سال دستور داد که دستگاههای اجرایی از محصولات تولید داخل استفاده کنند، حداقل کاری بود که باید انجام میشد البته در جاهای مختلف با اینکه محصولات داخلی وجود داشت اما از همان نوع محصول از خارجی واردات صورت میگرفت که باید این موضوع رفع شود، دستگاههای اجرایی پیشگام استفاده از محصولات داخلی باشند در هر صورت باید آسیبشناسی روشنتری در زمینههای مذکور انجام شود و مرکز پژوهشها و کمیسیونهای تخصصی مجلس اقدامات لازم را برای رسیدگی به خلل قانونی انجام دهند.
آقای لاریجانی گفت: در کشوری که برخی از محصولات با یارانه تولید میشود باید نظاماتی وجود داشته باشد تا حمایتهای صحیحی از تولید داخل صورت گیرد، البته در سالهای گذشته به تولید داخل لطماتی وارد شده و در سرمایهگذاری و صادرات بیتوجهی صورت گرفته است که در بودجه سالانه به بخشی از مسائل رسیدگی شد و تلاش کردیم که به صورت هدفدارتر لایحه بودجه مصوب شود برای مثال در خصوص صادرات هیچ گرایشی در لایحه بودجه وجود نداشت.
وی ادامه داد: برای پیشرفت در صادرات غیرنفتی نیاز به مشوقهای پایدار وجود دارد، گاهی در بودجه مشوقهایی برای صادرات در نظر گرفته می شد اما زمانی که برای اداره کشور منابع با کمبود رو به رو میشد بودجههای مصوب صرف امور جاری میشد.
حمایت از صادرات نیاز به قوانین دائم داردرئیس مجلس شورای اسلامی افزود: برای حمایت از صادرات نیاز به قوانین دائم وجود دارد تا صادرکنندگان بتوانند پیشبینیهای لازم را انجام دهند، در بودجه سال 97 برای واردات برخی از محصولات تعرفه خاص اضافه شد تا زمینه پشتیبانی از صادرات فراهم شود که در مجموع منابع حمایت از صادرات، در ردیف بودجهای کاملاً مشخص لحاظ شده که بیانگر این است در سال 97 منابع حمایت از صادرات نسبتاً پایدار و روشن تعریف شده است.
آقای لاریجانی تصریح کرد: نقش بانکها در تولید کشور بسیار مهم است و تولید کشور بدون حمایت از بانکها رشد نمیکند اما وقتی نرخ سود بانکی 20 درصد باشد و گاهی با ملزومات آن به بیش از 20 درصد میرسد تولید داخل قابل رقابت با خارج از کشور نیست چرا که تولیدکنندگان خارجی با درصدهای پایین وام میگیرند.
وی افزود: وقتی یک شرکت در صنعت یا کشاورزی وام 20 تا 25 درصدی اخذ کند به طور طبیعی نمیتوان محصول قابل رقابتی تولید کند که به صادرات بینجامد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در برخی مواقع بازدیدهایی از کارخانهها انجام دادهام که معمولا کارخانههایی سرپا بوده اند که وام از شبکه بانکی اخذ نکرده اند چرا که بخشهای تولیدی که وام دریافت کرده و با جریمه دیرکرد رو به رو شدهاند زمینگیر شدهاند. البته بانکها نیز دلایل مختلفی عنوان میکنند، گاهی دستورهای غیرحرفهای به آنها داده شده که باعث زمینگیر شدن منابع آنها شده است علیالاصول 60 یا 70 درصد تسهیلات بانکی تعیین تکلیف شدهاند یا معوقه هستند یا مشکلات دیگری دارند.
بخش تولید با نرخ سود تسهیلات 20 درصدی جان نمیگیردآقای لاریجانی درخصوص مسائل بانکی افزود: برخی بیتدبیریها در شبکه بانکی وجود داشته است و زمانی که بورس بازی در بخش زمین زیاد شد، بانکها از منابع خود در این بخش استفاده کردند و زمانی که این موضوع با رکود رو به رو شد، بانکها نتوانستند منابع خود را نقد کنند. حتی مؤسسات مالی نیز در این زمینه مشکلات داشتهاند البته در سال گذشته تلاش شد تا مشکل سپردهگذاران خرد مؤسسات مالی حل شود هر چند برخی از مشکلات شبکه بانکی درمورد موضوع حسابرسی آنهاست که باید حل شود.
وی با بیان اینکه با سود تسهیلات 20 درصدی بخش تولید جان نمیگیرد، ادامه داد: وقتی که بانکها میخواهند سود 20 درصدی اخذ کنند به طور طبیعی بخش تولید نمیتواند پیشرفت کند.
ضرورت مهار کردن مهاجرت روستاییان به شهرها با ایجاد اشتغال در روستاآقای لاریجانی ادامه داد: نرخ شهرنشینی در کشور از متوسط جهانی بیشتر است و در حال حاضر حدود 25 درصد از جمعیت کشور در روستاها ساکن است، این در حالی است که براساس میانگین جهانی، نرخ جمعیت ساکن در روستاها 30 درصد است که این موضوع گرفتاری هایی ایجاد می کند.
وی تصریح کرد: به روستاهای کشور خدمات آب، برق، گاز، رادیو و تلویزیون و خدمات کشاورزی ارائه می شود، اما به دلیل کمبود شغل و چرخه اقتصادی نامطلوب، مهاجرت از روستاها به شهرها رشد کرده است و به دلیل نبود شغل مناسب، حاشیه نشینی به وجود می آید که تبعات خود را به همراه دارد، بنابراین تدبیری اتخاذ شد که با استفاده از منابع صندوق ملی و همچنین منابع بانک ها تسهیلات برای سرمایه گذاری اشتغال روستاییان با سود پایین ارائه شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در حال حاضر با مشارکت بانک ها 12 هزار میلیارد تومان منابع برای سرمایه گذاری در بخش اشتغال روستاییان در نظر گرفته شده است تا بر حسب شرایط برای مثال در صنایع بسته بندی، معدنی و سیستم گلخانه ای سرمایه گذاری شود تا جوانان روستایی به اشتغال امیدوار شوند، اما نباید فراموش کرد که بانک ها منابع زیادی دارند.
آقای لاریجانی گفت: حل مسائل بانک ها از اولویت های مجلس و دولت محسوب می شود و اگر این مشکل حل شود، بخش تولید با جهش رو به رو می شود، بنابراین باید آسیب شناسی در این حوزه صورت گیرد و با مردم روراست باشیم و مشکلات را بیان کنیم و به دولت و مسئولان اجرایی نیز همواره گفته ام که مردم را در جریان مشکلات بگذارند، چرا که اگر مردم متوجه باشند، کمک می کنند که مسأله حل شود.
رفع مسائل بانکی لازمه تحقق شعار سال 97وی بیان کرد: مشکل بانک ها باید به صورت کاملا شفاف حل شود و در این زمینه راه حل باید ایجاد شود و اگر می خواهیم شعار سال 97 تحقق یابد، یکی از پایه های آن رفع مسائل بانکی است و در این راستا باید ساماندهی های لازم لحاظ شود، البته ممکن است الزاماتی در مجلس برای واردات برخی از محصولات که دارای تولید مشابه هستند، لحاظ شود، چرا که دلیلی ندارد با وجود محصول باکیفیت، واردات صورت گیرد، برای مثال گاهی از کشور چین سنگ قبر وارد می شود، بنابراین لزومی ندارد برای همه چیز تعرفه لحاظ کرد.
رئیس قوه مقننه کشور افزود: باید واردات برخی از محصولات به کشور ممنوع شود، برای مثال اگر در کشور ظرفیت تولید گندم وجود دارد، نیازی به واردات گندم نداریم، البته نمی خواهیم که رقابت از بین برود، اما ممکن است الزامات دیگری در راستای حمایت از تولید لحاظ شود که در این راستا باید کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی اقدامات لازم را انجام دهد.
آقای لاریجانی خطاب به کارکنان مجلس گفت: شما عزیزان به دلیل نزدیکی به پارلمان در جریان گفتگوها و موضوعات مجلس هستید و می توانید نقش مهمی برای توسعه کشور داشته باشید، چالش های کشور از سنخ های مختلف است که باید مورد رسیدگی قرار بگیرد.
وی تصریح کرد: سازمان های بازنشستگی از درون دچار مشکل شده اند و طبیعی است نمی توان به کسی که 30 سال در کشور زحمت کشیده است گفت شرایط آینده او در زمینه بازنشستگی به طور مطلوب تامین نمی شود، بنابراین باید به صندوق های بازنشستگی کمک کرد تا فعال شوند، البته برخی از مسائل صندوق ها به دلیل این است که بدهی های دولت به صندوق ها به موقع پرداخت نشده است و در قانون بودجه راهکاری برای تقویت صندوق های بازنشستگی و تامین اجتماعی اتخاذ شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: صندوق های بازنشستگی باید توانمند شوند و در این راستا تدابیری اتخاذ شد. البته در حال حاضر دولت منابع نقد نداشت، اما از شرکت ها کمک گرفته است و امتیازاتی ارائه شد تا صندوق های بازنشستگی سر پا شوند و پیگیری های لازم برای اجرای مصوبه مجلس صورت خواهد گرفت.
تقاضای آب به اندازه منابع موجود سامان دادآقای لاریجانی با بیان اینکه یکی از چالش های کشور در زمینه بحران آب است، تأکید کرد: باید تقاضای آب را به اندازه منابع موجود سامان داد و در این راستا سرمایه گذاری هایی انجام شده است تا از منابع کم آبی به صورت صحیح استفاده شود و به آبیاری های نوین و سیستم های گلخانه ای توجه شده است.
وی افزود: درخصوص استفاده از آب شرب و کشاورزی باید به فهم مشترک رسید، چرا که منطقه با مشکل کم آبی رو به روست و پیش بینی هایی در زمینه کاهش بارش ها وجود دارد، البته در این راستا به وزیر نیرو اعلام کردم که موضوع طرح آمایش آب ارائه شود تا همه بدانند ظرفیت منابع آبی چقدر است و چگونه تقاضاها کنترل شود. در هر صورت باید نوع مصرف آب تغییر کند و تقاضا متناسب با منابع باشد.
حمایت از عدالت در پرداخت حقوق هارئیس نهاد قانونگذاری کشور اضافه کرد: یکی از مشکلات کشور درخصوص تطابق حقوق های کارکنان است، بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری، حقوق ها باید متناسب با نرخ تورم افزایش یابد، اما باید توجه کرد که برای مثال شخصی که ماهانه 8 میلیون تومان حقوق دریافت می کند، براساس نرخ تورم 10 درصدی باید حقوقش 800 هزار تومان افزایش یابد، این در حالی است که شخصی که 2 میلیون تومان حقوق دریافت می کند، با افزایش 10 درصدی تنها 200 هزار تومان به حقوقش اضافه می شود و این باعث ایجاد شکاف بین حقوق ها می شود، بنابراین تدابیری اتخاذ شد که حقوق ها به صورت پلکانی معکوس افزایش یابد، یعنی درصد افزایش حقوق های پایین بیشتر باشد.
وی با بیان اینکه نباید شکاف میزان حقوق ها افزایش یابد، تصریح کرد: یکی دیگر از مسائل درخصوص میزان پاداش حقوق بازنشستگان بوده است که به طور طبیعی اشخاصی که حقوق های بالا دریافت می کردند تا 700 الی 800 میلیون تومان پاداش پایان خدمت دریافت می کردند و این در حالی است که برای مثال فرهنگیان و اشخاصی که حقوق کم دریافت می کردند، حدود 60 تا 80 میلیون تومان پاداش پایان خدمت دریافت می کردند که این ناعادلانه بود.
مجلس سقفی برای میزان پاداش پایان خدمت بازنشستگان تعیین کردآقای لاریجانی در این باره گفت: از ابتدا نیز مصوبه مربوط به محاسبه میزان پاداش پایان خدمت بازنشستگان دقیق نبود و نیاز به جراحی داشت و در این راستا مجلس سقفی برای میزان پاداش پایان خدمت تعیین کرد و تعدیلی در این راستا به سمت طبقات پایین انجام شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: باید کارهای زیادی برای رفع مشکلات انجام شود و در این راستا نیاز به وفاق وجود دارد، البته باید پذیرفت که افکار و سلیقه های گوناگون در کشور وجود دارد، اما در راستای منافع ملی باید به نقاط اشتراک توجه شود و بنده تأسف می خورم که با وجود نقاط مشترک فراوان به حاشیه پردازی توجه می شود، این در حالی است که باید وفاق بین مسئولان و جریان های مختلف به وجود بیاید و فکرها برای رفع مشکلات متمرکز شود. متاسفانه برخی تخصص سرمایه گذاری روی نقاط اختلافی دارند که این کار خدمت به ملت نیست.
وی بیان کرد: با سابقه ای که دارم احساس می کنم اکثر جریان های سیاسی کشور روی چالش ها وفاق دارند، اما رسانه ها آنها را به سمتی می برند که زاویه های اختلافی را برجسته می کند، این در حالی است که چالش های داخلی وجود دارد و در خارج از کشور نیز برخی به دنبال ایجاد مشکل هستند، بنابراین باید با وفاق مسائل کشور را حل کرد.
آقای لاریجانی ادامه داد: از بابت اینکه در حال حاضر سعودی ها به صورت شفاف حرف می زنند و می گویند که امریکایی ها به آنها گفته اند که به تروریست ها کمک کنید، باید خوشحال بود چرا که در گذشته آنها این موضوع را حاشا می کردند. در هر صورت آنها و برخی از دشمنان به دنبال ایجاد دردسر در منطقه هستند و می خواهند ضربه بزنند، بنابراین باید با وفاق مسائل کشور را حل کرد.
رئیس قوه مقننه کشورمان یادآور شد: امیدوارم فهم مشترکی مبنای کار برای رفع مسائل کشور باشد و از سیستم های نوین و الکترونیکی در توسعه کشور استفاده شود.
گفتنی است در این مراسم رئیس مجلس شورای اسلامی با اهدای تقدیرنامه از کارکنان نمونه نهاد قانونگذاری در سال 96 تقدیر کرد.