پخش زنده
امروز: -
چند ماه پيش مالک تلگرام با انتشار يک سند 32 صفحه اي اعلام کرد، تصميم گرفته اين نرم افزار را ازيک پيام رسان صرف به يک سکوي اقتصادي تبديل کند.
خبرگزاری صدا و سیما؛ براين اساس ، تلگرام بزودي يک واحد پول ديجيتالي با عنوان گرام منتشر خواهد کرد تا کاربران با استفاده ازاين ارزرمز، بتوانند تراکنش هاي مالي خود را انجام دهند.
براين اساس تلگرام، فناوري بلاکچين اختصاصي خود را راهاندازي خواهد کرد که ازاين پلتفرم با عنوان The Open Network يا بصورت اختصار TON نام برده مي شود و فناوري آن برگرفته از بلاکچين مورد استفاده در بيتکوين با بهبودهايي است که مهندسان تلگرام روي آن اعمال خواهند کرد تا امکان خريد و فروش «درون برنامهاي» مهيا شود و انچنان که مديران اين اپ پيش بيني کرده اند رشد خردهفروشي در اين نرم افزار تا 500 ميليون دلارافزايش خواهد يافت.
"بلاک چين" در واقع نوعي ديتابيس يا پايگاه داده است که روي يک يا چند سرور خاص قرار ندارد، بلکه روي تمام کامپيوترهايي که به شبکه متصل مي شوند، توزيع شده و بعضي کارشناسان فناوري اطلاعات معتقد هستند که در شبکه "بلاکچين" نظارت دولتي بر اينترنت محدود ميشود و امکان اعمال فيلتر ضعيف ميشود.
يکي از قابليتهاي بلاک چين و ارز رمز تلگرام ايجاد امکاني براي ارسال از طريق اين پيامرسان بين کاربران خواهد بود وکاربران اين اپليکيشن پس از راهاندازي شبکه نوين تلگرام، قادر خواهند بود «گرام» را براي انجام تراکنشهاي خود بهکار ببرند. تراکنشهاي مبتني بر گرام، بدون نظارت بانک يا نهادي انجام خواهند شد و اين شبکه بدون هيچ محدوديتي در دسترس همه کاربران قرار خواهد داشت.ازاين رو مي توان تلگرام را پديده نسل سوم شبکه بلاکچين، پس از بيتکوين و اتريوم دانست.
هرچند درحال حاضر بسياري از نرم افزارهاي پيام رسان امکان انتقال پول رابراي کاربران خود فراهم کرده اند اما تفاوت بلاک چين تلگرام با ديگر کمپانيهاي بزرگ حوزهي فناوري اين است که تلگرام به جاي امکان ارسال پول هاي رايج از طريق اپليکيشن پيامرسان، تصميم دارد اين امکان را با استفاده از پول رمزنگاري شده انحصاري خود در اختيارکاربران قراردهد.
در صورتي که اين شبکه با موفقيت راهاندازي شود، زمينه براي تحقق برنامههاي بعدي کليد خواهد خورد. ارز ديجيتالي منحصر به شبکه باز تلگرام براي خريد و فروش در دسترس کاربران قرار خواهد گرفت و هيچ ارگاني قادر نخواهد بود، اين شبکه را از دسترس کاربران خارج سازد. در واقع گردانندگان اين اپليکيشن ميخواهند يک محيط کاربري غيرقابل نفوذ و غيرقابل فيلتر با تکيه بر ارز ديجيتالي منحصر به همين شبکه توليد کنند. با توجه به 180 ميليون کاربر فعال اين پيامرسان، برخي از مديران تلگرام از هدف 500 ميليون دلاري نيز پا را فراتر گذاشته و از ارائه نامحدود ارز ديجيتالي تا ارزش نزديک به 5 ميليارد دلار خبر ميدهند.براساس برنامه ريزي هاي انجام شده ، ارز ديجيتالي منحصر به اين پيامرسان بدون سقف مشخص از سال آينده عرضه خواهد شد.کيف پول ديجيتالي تلگرام نيز از فصل چهارم سال جاري ميلادي راهاندازي خواهد شد و تمام قابليتها از ابتداي سال 2019 ميلادي در دسترسي کامل قرار خواهند گرفت.
دراين صورت تلگرام به يک سيستم مالي خصوصي بدون نظارت شرکتي يا دولتي تبديل خواهد شدکه هيچ دولت يا ارگاني قادر به از دسترس خارج کردن آن نخواهد بود؛ مگر آنکه اينترنت بهطور کل قطع شود.
ازديگر سو خدماتي که نسخه جديد تلگرام ارائه ميدهد بهگونهاي طراحي شدهاند که زمينه پشتيباني از ساير اپليکيشنها فراهم باشد. اين ويژگي به آن معنا است که ساير نرمافزارها نيز ميتوانند از طريق تلگرام به شبکه بلاکچين وارد شوند و از امکان خريد و فروش با گرام استفاده کنند. با اين شرايط، امکان استفاده ساير شرکتها از گرام فراهم خواهد بود و اين موضوع ميتواند تقاضا براي ارز ديجيتالي تلگرام را افزايش دهد. اين قابليت خدماتي، اپليکيشنهاي ديگر را به تلگرام متصل نگه خواهد داشت و امکان راهاندازي کسبوکارهاي مبتني بر گرام را نيز ايجاد ميکند.
همچنين تلگرام به مدد بهره گيري از درگاههاي اختصاصي خود امکان رد و بدل اطلاعات مالي از هر حساب حقيقي به حسابهاي ديگر و توان تراکنش از طريق روباتهاي تلگرامي با حسابهاي حقيقي را بهوجود خواهد آورد. بنابراين امکان تنظيم قراردادهاي هوشمند نيز در TON فراهم مي شود.ازاين رو کار بران قادرخواهند بود معاملات خود را با قراردادن يک شرط مثل رسيدن قيمت به نرخ مشخص شده ، بهصورت خودکارانجام دهند که در چنين شرايطي امکان مبادله مالي بين دو روبات نيز در اين شبکه بوجود خواهد آمد.
اکنون با توجه به 40 ميليون کاربرتلگرام در داخل ايران و آمارهايي که تعداد کسبوکارهاي تلگراممحور در کشور را بيش از 10 هزار و در برخي گمانه هاتا 15 هزار تخمين مي زنند وبررسيهايي که نشان ميدهد بسياري از بنگاههاي خصوصي و سازمانهاي دولتي از اين نرمافزار بهعنوان ابزار ارتباط درونسازماني استفاده ميکنند، تبديل شدن تلگرام به يک بلاک چين چه عواقبي براي اقتصاد کشور خواهد داشت؟
بي شک تلگرام با فناوري بلاک چين غير از اينکه مديريت محتوا را در فضاي وب غيرممکن ميکند، با ارز ديجيتال خود ميتواند نظام اقتصادي کشور را هم با چالشي تازه مواجه خواهدکرد.اولين نکته در خصوص اين چالش تازه ، غيرقابل کنترل شدن نظام دريافت و پرداخت وتراکنش هاي مالي ناشي از فعاليت اقتصادي کاربران بربستر بلاک چين تلگرام خواهد بود.
در صورت عرضه تلگرام بر بستر بلاک چين به کلي فيلتر يا محدودسازي آن غيرممکن ميشود واگر راهي براي مسدود کردن آن وجود داشته باشد ،اين نمونه از فيلترينگ هزينههاي بسياري دارد و مي تواند ديگر فعاليت هاي کشور برپايه وب را مختل کند. فارغ از بحث هزينههاي فيلتر کردن يک زنجيره بلوک که حتي به عقيده برخي کارشناسان غيرممکن است،مداخله تلگرام در نظام مالي وپولي کشور مي تواند بسياري از کاربران ايراني آن را درگير حجم وسيعي از تراکنش هاي مالي کند که دراين صورت حذف تلگرام هزينه هاي اجتماعي ، اقتصادي و حتي امنيتي در پي خواهد داشت و کشور را با بحراني به مراتب بدتر از بحران موسسات مالي غير مجاز مواجه مي سازد.
نکته ديگر اينکه ، گرام ، همچون ديگر ارزهاي مجازي به دليل نداشتن پشتوانه، براساس مقدار سرمايهگذاري و تقاضا ارزش گذاري خواهد شد. لذا اين مسئله مي تواند ارزش اين پول ديجيتالي را با نوسانات زيادي مواجه کند که اين مسئله موجب متضررشدن بسياري از کابران خواهد شد. درست مانند اتفاقي که براي بيت کويين رخ داد و ظرف چند روز بيش از 80 درصد از ارزش خود را از دست داد و سرمايه گذاران و دارندگان اين ارز ديجيتالي رامتضرر ساخت .در موضوع بيت کويين اگر تعداد محدودي از افراد بر روي اين ارز رمز سرماهي گذاري کرده بودند اما در موضوع تلگرام ماجرا کاملا متفاوت است .زيرايک شبکه اجتماعي پرمخاطب همچون تلگرام خود راسا اقدام به نشر ارز ديجيتال کرده است و دهها راه مختلف براي ايجاد تقاضا روي آن دارد از فروش بعضي امکانات فني تا سرويس هاي پرداخت انحصاري بر پايه گرام که سبب خواهد شد تقاضا نسبت به اين ارز رمز به شدت افزايش يابد و اين مسئله " گرام" را به يکي از قدرتمند ترين پول هاي ديجيتالي تبديل مي کند که نقش عمده اي دربازار پولي و مالي کشور ايفا خواهد کرد.بازيگر قدرتمندي که هيچ کجا ثبت نشده ، هيچ بانکي آن را ذخيره نمي کند،هيچ پشتوانه اي ندارد و بدتر ازهمه اينکه 40 ميليون کاربر ايراني تلگرام خواسته يا ناخواسته درگيرآن شده اند.
در چنين شرايطي تقاضاي بسيار بالا روي گرام کاملا محتمل خواهد بودکه اين مسئله به نوبه خود موجب انتقال شديد ارز براي خريد ارز ديجيتال نوظهور داراي کاربرد روي مهمترين شبکه اجتماعي مستقر در ايران خواهد بود و قطعا کشور را با چالش ارزي مواجه خواهد ساخت.
تلگرام حتي قبول نکرده است کاربران ايرانياش در سرمايهگذاري اوليه آن حضور داشته باشند لذا افزايش ارزش گرام در بازار ايران علاوه بر خارج کردن ارز از کشورمي تواند درراستاي سودمندي سرمايهگذاران اوليه اين ارز ديجيتال که بيش از نيمي از آنها آمريکايي هستند قدم بردارد.به عبارت ديگر تلگرام به راحتي مي تواند سرمايه ها را از کشور خارج و آن را به کشوري همچون آمريکا منتقل کند.
نکته ديگر اينکه ،تلگرام در هيچ کجا ثبت نشده ، سهامدارانش مشخص نيستند و هيچ دفتر يا مرکز مشخصي ندارد، لذا انجام حجم وسيعي از معاملات مالي درفضايي که به هيچ عنوان قابل کنترل ، رصد وپيگيري نيست ، باعث زيرزميني شدن اقتصادو جولان فعاليت هاي مخرب مالي با هدف پولشويي خواهد شد ودريک کلام تمامي دستاوردهاي دولت در زمينه مبارزه با پولشويي و شفاف سازي نظام مالي کشور را يک شبه بربادخواهدداد.
علاوه براين تلگرام با توجه به 40 ميليون کاربري که در ايران دارد دسترسي قابل توجهي به اطلاعات فردي کاربران خود دارد که مي تواند ازاين ابزار براي قريحه سنجي و تست افکار عمومي ايرانيان بهره گيرد و به راحتي بازار مصرف کشور را مديريت کند.
حال يک پرسش اساسي اين است که دربرابر تبديل شدن تلگرام ازيک پيام رسان صرف به يک سکوي اقتصادي چه بايد کرد؟مسئله اين نيست که تلگرام قراراست چه رويکردي را درپيش بگيرد.مسئله اين است که ما قرارمي خواهيم با اين پديده چگونه برخورد کنيم .
ياداشت از امير شايان مهر