با دستور رئیس مجلس؛
کمیسیون اقتصادی مامور رسیدگی به نوسانات ارزی شد
رئیس مجلس درپی نوسانات نرخ ارز ودرپاسخ به تذکر یک نماینده؛کمیسیون اقتصادی راماموررسیدگی به نوسانات ارزی کرد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛
نادر قاضی پور در نشست علنی امروز (یکشنبه 19 فروردین) مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی گفت: آقای لاریجانی، جلو گرانی ارز را بگیرید تا مشکلات حاد اجتماعی، سیاسی و امنیتی حاصل نشود.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نباید اجازه دهیم ریال ها به دلار تبدیل شود، افزود: ادامه این روند باعث ورشکستگی بانک ها خواهد شد.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این تذکر گفت: باید حساسیت لازمی در این زمینه وجود داشته باشد، البته کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این زمینه مامور شده است و در اولین فرصت، یعنی دوشنبه هفته جاری نشستی را با وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی برگزار خواهد کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید کمیسیون اقتصادی گزارشی از نشست مذکور به صحن علنی مجلس ارائه کند، افزود: ما نیز از مسئولان دعوت خواهیم کرد تا درخصوص علت گرانی ارز و نحوه کنترل آن به نمایندگان توضیح دهند.
رئیس مجلس همچنین در نطق پیش از دستور جلسه علنی امروز طی سخنانی گفت : در ابتدای سال جدید بهترین تبریکات را از خدای متعال برای نمایندگان محترم و ملت بزرگوار ایران آرزومند هستم و امیدوارم سال 97 با اهتمام همگان به آبادانی بهتر کشور و رفع مشکلات بینجامد.
رئیس دستگاه قانونگذاری کشور در ادامه گفت: لازم می دانم از همه دستگاه های اجرایی که در ایام عید تلاش مضاعف برای آسایش ملت انجام داده اند تشکر کنم به خصوص از نیروی انتظامی که در یک ماه اخیر تلاش جدی تر برای امنیت مردم داشته است.
وی افزود: از هلال احمر، وزارت بهداشت، صدا و سیما، نیروهای مسلح، سازمان میراث فرهنگی و وزارت راه و همه بخش های اجرایی که در سفرها برای اسکان و امنیت کشور خدمت کرده اند سپاسگزاری می کنم.
زمینه اعتماد عمومی در مصرف کالای ایرانی فراهم شود
آقای لاریجانی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در ابتدای سال بیان داشت: سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در ابتدای سال جدید و تاکید معظم له بر تولید داخلی و کالای ایرانی برای همه بخش های کشور فضای جدیدی برای تلاش در جهت منافع ملت فراهم کرد و باید از این فرصت برای معطوف کردن اراده همگان نیز برای تولیدات داخلی بهره جست.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در این زمینه هم تولیدکنندگان وظایف مهمی برعهده دارند که تولیدات باکیفیت فراهم کنند و هم عرضه کننده کالاها باید زمینه اعتماد عمومی در مصرف کالای ایرانی را فراهم کند.
ممنوعیت واردات محصولاتی که در داخل تولید کافی و مناسب داردوی گفت: رسانه های گروهی به ویژه سازمان صدا و سیما در تشویق مردم به مصرف تولیدات داخلی وظایفی برعهده دارند و هم دولت به خصوص وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت جهاد کشاورزی در جهت صیانت از تولیدات ملی و ایجاد ممنوعیت واردات محصولاتی که در داخل تولید کافی و مناسب دارد وظایف مهمی دارند.
بانک ها اصلاحات درونی انجام دهندآقای لاریجانی با اشاره به وظایف بانک ها عنوان کرد: بانک ها مسئولیت سنگینی برعهده دارند که در جهت تسهیلات لازم بخش تولید، به اصلاحات درونی خود مبادرت کنند، در همه این امور مجلس شورای اسلامی آمادگی دارد زمینه های قانونی لازم را فراهم کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: از کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاست های اصل44 به عنوان محور اصلاحات قانونی می خواهم با مشورت مرکز پژوهش های مجلس و کمیسیون های تخصصی و رایزنی با بخش های دولتی ذی ربط و با همفکری با اتاق بازرگانی و اتاق اصناف پیشنهادهای لازم را تدوین و ظرف سه هفته آینده به مجلس ارائه کند.
صاحبنظران کشورهای اسلامی جلو رسوایی بزرگ کشورهای عربی را بگیرندآقای لاریجانی افزود: مجلس شورای اسلامی ضمن محکوم کردن اقدامات رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن و مجروح کردن مردم مظلوم فلسطین، از صاحبنظران کشورهای اسلامی و عربی و مجالس این کشورها می خواهد که به مسئولیت اسلامی و انسانی خود در این مقطع حساس توجه داشته باشند و جلو این رسوایی بزرگ کشورهای عربی را بگیرند.
دبیرخانه بین المجالس اسلامی و مجالس آسیایی در دفاع از مردم مظلوم فلسطین ایستادگی کنندوی تصریح کرد: مجلس شورای اسلامی از دبیرخانه بین المجالس اسلامی و دبیرخانه مجالس آسیایی می خواهد در دفاع از مردم مظلوم فلسطین در مقابل این ستم بزرگ تلاش و ایستادگی کنند.
برای تحول در حوزه تولید ملی باید اشکالات رفع شود
رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی باید مبنای بررسیها و کار دولت قرار گیرد، گفت: آقای امیری معاون رئیس جمهور پیگیر موضوع باشد.
آقای لاریجانی در نشست علنی امروز درخصوص گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل 44 قانون اساسی درباره اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار افزود : با توجه به شعار سال 97 مبنی بر حمایت از کالای ایرانی، کمیسیون ویژه همه جوانب را به صورت یکپارچه جمع بندی کند و ظرف دو سه هفته آینده گزارش تکمیلی را به مجلس ارائه دهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: کمیسیون های تخصصی دیگر مجلس نیز براساس بررسی های انجام شده نظر خود را به کمیسیون ویژه ارائه دهند.
وی با اشاره به اینکه گزارش مذکور از اهمیت بسیاری برخوردار است، گفت: این گزارش نشان داد برخی اقداماتی که باید انجام می گرفت، عملیاتی نشده است کما اینکه نماینده دولت در اظهارات خود اشاره کوتاهی به آنها کرد.
دکتر لاریجانی با تاکید بر اینکه این مسئله را باید جدی گرفت، یادآور شد: اگر قرار به تحول در حوزه تولیدات ملی کشور باشد، اشکالات باید مرتفع شود، از این رو آقای امیری معاون رئیس جمهور بهتر است پیگیر موضوع باشد، به ویژه اینکه سال جدید به سال حمایت از تولید ملی نامگذاری شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: گزارش کمیسیون ویژه باید مبنای بررسی ها قرار گیرد و اشکالات مرتفع شود تا در جلسه بعد که گزارش نهایی ارائه می شود، شاهد تحولی در امور باشیم.
با رد فوریت؛ طرح اصلاح قانون چگونگی اداره مناطق آزاد به صورت عادی بررسی میشود
نمایندگان مردم در خانه ملت مقرر کردند طرح اصلاح مادهای از قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری - صنعتی به صورت عادی بررسی شود.
نمایندگان در نشست علنی امروز (یکشنبه، 19 فروردین) مجلس شورای اسلامی با رد فوریت، با بررسی عادی طرح اصلاح ماده 2 و بند (ج) ماده 4 قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری - صنعتی با 92 رأی موافق، 66 رأی مخالف و 15 رأی ممتنع از مجموع 221 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
سیدمحمدباقر عبادی به عنوان طراح طرح مذکور در این خصوص توضیحی ارائه کرد و گفت: پیش از این، دو فوریت طرح مطرح شد تا در بودجه سال 97 نیز به آن پرداخته شود اما به جهت طرحهای مختلف هم اکنون یک فوریت این طرح در صحن علنی مطرح شده است. در حقیقت عدم شفافیت مالیاتی درآمدها و هزینههای مناطق آزاد تجاری سبب شد تا این طرح ارائه شود.
نماینده مردم بیرجند و درمیان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نحوه هزینهکرد درآمدهای مناطق آزاد تجاری در شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی که متشکل از چند وزیر است مشخص میشود و برای مردم و نمایندگان این هزینهکرد از شفافیت لازم برخوردار نیست بنابراین، این موضوع باید در بودجه سالانه لحاظ شود تا علاوه بر نمایندگان، امکان نظارت دیوان محاسبات نیز افزایش یابد.
وی ادامه داد: در قانون اساسی نیز در اصل 53 بر تصویب بودجه تمام دستگاههای دولتی در مجلس تأکید شده است بنابراین درآمدهای مناطق آزاد تجاری نیز باید در خزانه متمرکز شود و پرداخت ها بر اساس قانون انجام گیرد، در سالهای گذشته مناطق آزاد از درآمد بالایی برخوردار بودند اما نحوه هزینهکرد آن شفاف نیست.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس دهم تصریح کرد: برای مثال 63 درصد منابع منطقه آزاد تجاری کیش در سال 96 از فروش زمین بوده اما نحوه هزینهکرد آن مشخص نیست. در حقیقت شفافسازی به منظور جلوگیری از فساد ضروری است بنابراین به فوریت طرح مذکور رأی دهید تا به موجب آن هر 6 ماه یک بار گزارش هزینهکرد و درآمدهای مناطق آزاد تجاری به کمیسیون اقتصادی ارائه شود.
قرائت گزارش نحوه اجرای قانون بهبود محیط کسب و کار در صحن علنی مجلس
عضو هیأت رئیسه کمیسیون اصل ۴۴ قانون اساسی در مجلس شورای اسلامی، گزارش این کمیسیون از نحوه اجرای قانون بهبود محیط کسب و کار را قرائت و اشاره کرد که صرفاً یک پنجم از احکام این قانون اجرایی شده است.
سهیلا جلودارزاده در نخستین نشست علنی مجلس شورای اسلامی در سال جدید، امروز (یکشنبه، 19 فروردین) گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل44 قانون اساسی در خصوص "اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار" را قرائت کرد و گفت: اجرای این قانون نیازمند همکاری تمام قوا و دستگاههاست چرا که تنها در این صورت حمایت از کالای رقابتپذیر داخلی و تحقق شعار سال امکانپذیر خواهد شد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی همچنین با بیان اینکه آییننامه دادرسی در خصوص مجازات بخش تولید متناسب با جرم نیست در این زمینه تذکر داد و افزود: باید با ایجاد ثبات قوانین و مقررات، مشکلات و نواقص قانونی را از پیش پای تولیدکنندگان برداشت.
گزارش نظارتی درباره اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار (مصوب 1390.11.16) به این شرح است:
مقدمه
قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار، در 16 بهمن 1390 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. مهمترین اهداف این قانون که با رویکرد رفع موانع تولید و سرمایهگذاری در قالب 29 ماده (53 حکم) تدوین شده، عبارتند از:
1- تسهیل شروع کسبوکار بهویژه از طریق تسریع در صدور مجوزها؛
2- الزام مسئولان به مشورت با فعالان اقتصادی پیش از تصمیمگیری اقتصادی؛
3- شفافسازی اطلاعات و آمار مورد نیاز فعالان اقتصادی؛
4- شفافسازی معاملات بخش عمومی؛
5- ایجاد دسترسی به بازار برای تولیدکنندگان کوچک؛
6- باثبات و قابل پیشبینی کردن تغییر سیاستها، تصمیمها و رفتارهای مسئولان اقتصادی؛
7- ایجاد سامانههای پنجره واحد معاملات بخش عمومی و تجارت فرامرزی؛
8- هدایت ظرفیتهای سیاست خارجی در جهت افزایش صادرات غیرنفتی و جذب سرمایه خارجی.
با توجه به گزارشهای دریافتی از ذینفعان و نیز نهادها و دستگاههای مسئول اجرای قانون بهبود محیط کسبوکار، توضیحات و نقدهای بیانشده در کمیته بهبود کسبوکارِ کمیسیون ویژه حمایت از تولید و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و بررسیهای صورتگرفته توسط مرکز پژوهشهای مجلس، نتیجه ارزیابی اجرای «قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار» بدین شرح است که از مجموع 53 حکم مندرج در 29 ماده قانون مذکور، تا آبان ماه 1396، صرفاً 10 حکم بهطور کامل اجرا شده، 18 حکم بهطور ناقص اجرا شده و 25 حکم اجرا نشده است. به عبارت دیگر، پس از گذشت حدود پنج سال و نیم از تصویب قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار، صرفاً یکپنجم از احکام قانون مذکور اجرا شده و حدود نیمی از احکام قانون مذکور، اساساً اجرا نشده است. محتوای 25 حکمِ اجرا نشده، در بردارندة احکامی مهم و راهگشا برای برقراری شفافیت، افزایش امنیت سرمایهگذاری و بهبود محیط کسبوکار است.
در ادامه، در سه قسمت، احکام اجرا شده، احکامی که بهطور ناقص اجرا شده و احکامی که هنوز اجرا نشده، تشریح میشود.
بخش اول ـ آن دسته از احکام قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار که بهطور کامل اجرا شده است
1- حکم ماده (1) در خصوص تأسیس «مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب» و افزایش توانمندی بخش خصوصی و تعاونی در حیطه کشاورزی، آب، منابع طبیعی و صنایع غذایی. اتاق ایران این حکم را اجرا کرده است.
2-حکم صدر ماده (4) در خصوص تدوین، سنجش و اعلام شاخص ملی محیط کسبوکار در ایران، توسط اتاقها اجرا شده و در حال انجام است.
3- حکم تبصره ماده (4) در خصوص بهبود جایگاه ایران در رتبهبندیهای جهانی محیط کسبوکار مربوط به «شاخص سهولت انجام کسبوکار» بانک جهانی، توسط وزارت امور اقتصاد و دارایی در حال انجام است.
4-حکم تبصره «2» ماده (5) درباره بررسی نظرات اصناف یا تشکلهای اقتصادی سراسری، در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، در حال انجام است.
5- حکم صدر ماده (11) در خصوص تشکیل شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، اجرا شده است.
6-حکم مندرج در صدر ماده (13) در خصوص تشکیل شوراهای استانی گفتگوی دولت و بخش خصوصی، توسط استانداران اجرا شده است.
7-حکم تبصره ماده (13) در خصوص تهیه دستورالعمل نحوه تشکیل و اداره جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی که سند مذکور توسط دبیرخانه شورای گفتگو تهیه شده است.
8-حکم تبصره ماده (14) در خصوص تشخیص دستگاههای اجرایی مرتبط با محیط کسبوکار که توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی انجام شده است.
9- حکم ماده (26) در خصوص منع اعلام تعطیلی روزهای کاری که دولت فعلی به این حکم متعهد بوده است.
بخش دوم ـ آن دسته از احکام قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار که بهطور ناقص اجرا شده است
1-حکم ماده (2) در خصوص درخواست و بررسی نظر کتبی اتاقها و تشکلهای ذیربط هنگام بررسی موضوعات کسبوکار که این حکم بهطور ناقص در دستگاههای دولتی اجرا شده است.
2- حکم ماده (3) راجع به استعلام نظر تشکلهای ذیربط توسط دستگاههای اجرایی هنگام تدوین مقررات و بخشنامهها که اجرای این حکم نیز بهطور ناقص در دستگاههای اجرایی صورت گرفته است.
3- حکم ماده (6) در خصوص ارائه مستمر آمارهای مورد نیاز فعالان اقتصادی که مرکز آمار ایران این حکم را بهطور ناقص اجرا کرده است.
4-حکم ماده (7) درباره ساماندهی مراجعه نمایندگان دستگاههای اجرایی به واحدهای تولیدی که سازمان امور اداری و استخدامی این حکم را بهطور ناقص اجرا کرده است.
5-حکم مندرج در قسمت پایانی ماده (7) در خصوص صدور مجوزهای فعالیت اقتصادی به شکل پنجره واحد که دستگاههای فرعی صدور مجوزهای کسبوکار این حکم را بهطور ناقص اجرا کردهاند.
6- حکم ماده (8) راجع به الکترونیکی کردن فرمها و فرایند اداری تجارت خارجی. وزارت صنعت، معدن و تجارت این حکم را بهطور ناقص اجرا کرده است.
7-حکم ماده (9) در خصوص قرار دادن ظرفیتهای روابط خارجی و نمایندگیهای سیاسی ایران در خارج از کشور در اختیار فعالان اقتصادی که وزارت امور خارجه این حکم را بهطور ناقص اجرا کرده است.
8-حکم ماده (10) در خصوص تسهیل تردد سرمایهگذاران خارجی و شرکای تجاری ایران که وزارت امور خارجه این حکم را نیز بهطور ناقص اجرا کرده است.
9-حکم بند «ب» ماده (11) در خصوص استماع نظرات و پیشنهادهای نمایندگان اصناف یا تشکلهای اقتصادی سراسری که شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی این حکم را بهطور ناقص اجرا کرده است.
10-حکم بند «پ» ماده (11) در خصوص ارائه خواستهها، پیشنهادها و تذکرات متقابل مسئولان دستگاههای اجرایی و نمایندگان تشکلهای بخشهای خصوصی و تعاونی که شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی این حکم را نیز بهطور ناقص اجرا کرده است.
11-حکم بند «ث» ماده (11) در خصوص بررسی گزارشهای کمیته موضوع کمیته ماده (12) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور (کمیته ماده (76) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه سابق) و زمینهسازی برای تصمیمگیری درباره آنها که شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی این تکلیف قانونی را بهطور ناقص اجرا کرده است.
12-حکم بند «خ» ماده (11) در خصوص تعیین و انتشار اطلاعات آماری مورد نیاز برای فعالان اقتصادی که شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی، این تکلیف قانونی را بهطور ناقص انجام داده است.
13-حکم ماده (14) در خصوص تعیین یکی از معاونان دستگاههای اجرایی و قضایی مرتبط با محیط کسبوکار در تهران و مراکز استانها به عنوان مسئول بهبود محیط کسبوکار، توسط وزراء و رؤسای دستگاههای اجرایی و قضایی مرتبط با محیط کسبوکار، بهطور ناقص اجرا شده است.
14-حکم ماده (15) راجع به پاسخگویی دستگاههای اجرایی سراسر کشور به سؤالات نمایندگان تشکلها و فعالان اقتصادی که توسط برخی دستگاههای اجرایی به مرحله اجرا نرسیده است.
15-حکم ماده (18) در خصوص فراهم آوردن زمینه شکلگیری تشکلهای صنفی بخش ساختمان توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی. این تکلیف قانونی بهطور ناقص انجام شده است.
16-حکم صدر ماده (23) در خصوص استفاده از فرمهای یکسان در قرارداد با شرکتهای بخش خصوصی و تعاونی که کلیه دستگاههای اجرایی باید آن را انجام میدادهاند، اما هنوز همه موفق به انجام این رویه نشدهاند.
17-حکم تبصره ماده (23) در خصوص تهیه فرمهای یکنواخت برای نحوه اعطای تسهیلات و همچنین شیوههای اخذ ضمانتنامه از بخشهای خصوصی و تعاونی، متناسب با اعتبارسنجی مشتریان توسط بانک مرکزی و تصویب آن در شورای پول و اعتبار، توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بهطور ناقص اجرا شده است.
18-حکم ماده (28) در خصوص اِعمال اقدامات قانونی برای نحوه رسیدگی به اعتراض مؤدیان مالیاتی و نحوه رسیدگی به اعتراض پرداختکنندگان حق بیمه تأمین اجتماعی، که باید توسط دولت اجرا میشد، ولی ناقص اجرا شده است.
19-تبصره ماده (29) در خصوص رسیدگی به جرائم مرتبط با فعالیتهای تجاری و اختلافات بین بخش خصوصی و دستگاههای اجرایی، حسب مورد در شوراهای حل اختلاف یا شعب خاصی در حوزههای قضایی تا زمان تأسیس دادگاههای تجاری، که باید توسط قوه قضاییه اجرا میشد، ولی بهطور ناقص اجرا شده است.
بخش سوم ـ آن دسته از احکام قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار که هنوز اجرا نشده است
1. حکم صدر ماده (5) در خصوص تهیه فهرست ملی تشکلهای اقتصادی که اتاقها باید این حکم را اجرا میکردند.
2. حکم مندرج در تبصره «1» ماده (5) در خصوص جلوگیری از فعالیت موازی تشکلها در فعالیتهای صادرات غیرنفتی که این حکم توسط اتاقها اجرا نشده است.
3. حکم مندرج در تبصره «4» صدر ماده (11) در خصوص قرار گرفتن مصوبات شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی در دستور کار هیأت وزیران ظرف مدت 30 روز، که اجرا نشده است.
4. حکم بند «الف» ماده (11) در خصوص پیشنهاد اصلاح، حذف یا وضع مقررات یا رویه اجرایی در جهت بهبود محیط کسبوکار در ایران به مسئولان مربوطه بر اساس گزارش تهیهشده از سوی دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی. این حکم مهم همچنان اجرا نشده است.
5. حکم بند «ت» ماده (11) در خصوص ارائه پیشنهاد برای ارتقای فرهنگ اقتصادی، اخلاق کسبوکار و مهارتهای شغلی و کارآفرینی در کشور. شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی هنوز این حکم را اجرا نکرده است.
6. حکم مندرج در بند «ج» ماده (11) راجع به پیگیری گزارش اتاقها درباره امتیازات موجود در قوانین و مقررات و رویهها برای بنگاههای با مالکیت غیر از بخشهای خصوصی و تعاونی و زمینهسازی برای حذف یا تعمیم این امتیازات، توسط شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، اجرا نشده است.
7. حکم بند «چ» ماده (11) در خصوص ارائه پیشنهاد در مورد قراردادهای دستگاههای اجرایی با فعالان اقتصادی بخشهای خصوصی و تعاونی بهمنظور ایجاد تراضی و منع تحمیل شرایط ناعادلانه به طرف مقابل در این قراردادها. این حکم توسط شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی اجرا نشده است.
8. حکم مندرج در بند «ح» ماده (11) درباره زمینهسازی برای شناسایی واحدهای تولیدی مشمول پرداخت مالیات با همکاری تشکلهای اقتصادی بهمنظور دریافت مالیات از همه فعالان اقتصادی و گسترش پایه مالیاتی، که توسط شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی اجرا نشده است.
9. حکم بند «د» ماده (11) در خصوص تعیین مصادیق امتیازات تخصیصیافته به بخشهای تعاونی و خصوصی توسط شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی. این حکم همچنان اجرا نشده است.
10. حکم ماده (12) راجع به ارائه کتبی دلایل مخالفت شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی با درخواستهای رد شده تشکلهای اقتصادی، توسط دبیرخانه شورای گفتگو اجرا نشده است.
11. حکم ماده (16) راجع به آمادهسازی مکانهایی برای عرضه کالاهای ایرانی، دسترسی تولیدکنندگان کوچک و متوسط ایرانی به بازار مصرف و ایجاد امنیت برای فروشندگان کمسرمایه و اجاره آن به متقاضیان عرضه کالاهای ایرانی بر مبنای قیمت تمامشده بهصورت روزانه، هفتگی و ماهانه. این حکم همچنان توسط شهرداریها اجرا نشده است.
12. حکم ماده (17) در خصوص تشکیل سازمان نظام مشاوره مدیریت که توسط دولت اجرا نشده است.
13. حکم صدر ماده (19) در خصوص ایجاد پایگاه جامع معاملات بخش عمومی و انتشار اطلاعات کلیه معاملات متوسط و بزرگ بخش عمومی شامل خرید، فروش، اجاره به تفکیک دستگاه و موضوع و نیز به تفکیک شهرستان، استان و ملی. سازمان برنامه و بودجه حکم مذکور را اجرا نکرده است.
14. حکم مندرج در قسمت پایانی ماده (19) در خصوص ارائه اطلاعات معاملات دستگاههای اجرایی به پایگاه اطلاعرسانی جامع معاملات بخش عمومی که کلیه دستگاههای اجرایی مکلف به انجام آن بودهاند و اجرایی نشده است.
15. حکم تبصره «2» ماده (19) در خصوص رسیدگی و تصمیمگیری در صورت عدم انتشار اطلاعات معاملات بخش عمومی در پایگاه اطلاعرسانی معاملات بخش عمومی که شورای رقابت اقدامی در این خصوص انجام نداده است.
16. حکم ماده (20) راجع به شمول قانون برگزاری مناقصات به همه دستگاههای اجرایی و نهادهای عمومی غیردولتی و شرکتها و مؤسسات وابسته که به مرحله اجرا نرسیده است.
17. حکم ماده (21) در خصوص انتشار اطلاعات ترک مناقصههای برگزار شده در پایگاه اطلاعرسانی معاملات بخش عمومی که بالاترین مقام دستگاههای اجرایی مکلف به انجام آن بودهاند.
18. حکم ماده (22) درباره اولویت دادن به اشخاص حقیقی و حقوقی تعاونی و خصوصی در معاملات دستگاههای اجرایی که دستگاههای اجرایی چنین اولویتی را مورد ملاحظه قرار ندادهاند.
19. حکم صدر ماده (24) در خصوص اطلاعرسانی تغییرات سیاستها، مقررات و رویههای اجرایی مدتی قبل از اِعمال تغییر که توسط دولت و دستگاههای اجرایی انجام نشده است.
20. حکم تبصره ماده (24) راجع به تعیین زمان اطلاعرسانی قبل از تغییرات برای هر یک سیاستها و مقررات و رویههای اجرایی پس از مشورت با شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی که توسط هیأت وزیران صورت نگرفته است.
21. حکم ماده (25) در خصوص پیشبینی وجه التزام قطع برق، یا گاز یا خدمات مخابرات در هنگام قرارداد با واحدهای تولیدی که توسط شرکتهای عرضهکننده برق، گاز و مخابرات، اجرا نشده است.
22. حکم تبصره «2» ماده (25) راجع به تمهید خرید بیمهنامه پوششدهنده خسارات ناشی از قطع برق یا گاز برای واحدهای تولیدی توسط شرکتهای عرضهکننده برق و گاز، که توسط شرکتهای عرضهکننده برق و گاز اقدامی در خصوص اجرای آن صورت نگرفته است.
23. حکم صدر ماده (27) در خصوص منع استفاده اشخاص حقوقی که دولت و دستگاههای اجرایی در آنها هر نوع سهام مدیریتی دارند از امتیازات و منافع تخصیصی به بخشهای تعاونی و خصوصی، که همچنان توسط دولت مورد بیتوجهی قرار میگیرد.
24. حکم تبصره «2» ماده (27) در خصوص اتخاذ ترتیبات قانونی برای منع مداخله و نفوذ دستگاههای اجرایی در مدیریت شرکتهای خصوصی، تعاونی و عمومی غیردولتی، که توسط دولت به مرحله اجرا در نیامده است.
25. حکم صدر ماده (29) در خصوص اِعمال اقدامات قانونی برای تنظیم آیین دادرسی تجاری و تشکیل دادگاههای تجاری، توسط قوه قضاییه و دولت اجرا نشده است.
جمعبندی و نتیجهگیری
با توجه به بررسیهای صورتگرفته، نکاتی به شرح زیر قابل توجه است:
1. بخش خصوصی با وجود مطالبهگری برای رفع موانع تولید، هنوز موفق به ایجاد نهادها و سازوکارهای لازم برای ارائه نظرات و پیگیری بازخورد مطالبات فعالان اقتصادی در تدوین یا اصلاح قوانین و مقررات مربوط نشده است. با وجود تصریح مواد (2) و (3) قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار، و علاوه بر آنها، تأکید مجدد ماده (60) «قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور»، همچنان از نظرات تشکلهای بخش خصوصی بهنحو بایسته و نظاممند در نظام مقرراتگذاری کشور استفاده نمیشود.
2. حضور نامنظم اعضای دولتی، در «شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی»، از کارآمدی و اثربخشی این شورا کاسته است. این شورا، نهادی است که اعضای حکومتی آن در مقایسه با نمایندگان بخش خصوصی و تعاونی، حایز اکثریت هستند در صورت مشارکت و دغدغه اعضا میتواند در مفاهمه و حل مشکلات تولید و سرمایهگذاری، مؤثر باشد. اما هم در دولت قبلی و هم دولت فعلی، حضور و مشارکت مؤثر اعضای حکومتی در این شورا جدی گرفته نشده است و یکی از دلایل عدم اجرا یا اجرای ناقص بسیاری از احکام مهمِ مندرج در بندهای ماده (11) نیز همین است.
3. اجرای برخی از احکام مربوط به شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی، نیازمند ارتباط موثر و نزدیک شورا با تشکلها و فعالان اقتصادی از سراسر کشور و کار کارشناسی دقیق و قابل اتکا در دبیرخانه این شورا است. بدون تدارک دستورجلسات متکی بر کار پژوهشی و کارشناسی دقیق، قسمت عمدهای از جلسات این شورای مهم، به کلیگویی و بیان دغدغهها و مسائل، بدون ارائه راهکارهایی مشخص و مؤثر اختصاص خواهد یافت.
4. ارتقای رتبه ایران در «شاخص سهولت انجام کسبوکار» بانک جهانی، در تبصره ماده (4) قانون بهبود محیط کسبوکار همچنین حکم مندرج در بند «الف» ماده (22) قانون برنامه ششم توسعه، مقرر شده است. با در نظر گرفتن محیط نامساعد کسبوکار در کشور و همچنین نماگرها و مؤلفههای متعدد و نقش هر یک از دستگاهها از قوای سهگانه، این امر، بسیار دشوار و نیازمند عزم و تلاشی جدی، نه فقط از سوی قوه مجریه، بلکه از سوی قوای قضاییه و مقننه و دیگر ارکان حاکمیت است. چنانکه در گزارش عملکرد وزارت امور اقتصادی و دارایی در این باره آمده است، تلاشهایی در این خصوص صورت گرفته است. گرچه شایان ذکر است ارتقای رتبه ایران در این شاخص در گزارشهای 2014 تا 2016، نه بهموجب اصلاح فرایندها و رویههای واقعی و دستوپاگیر برای کسبوکارها، بلکه بیشتر بر مبنای بازنگری و تصحیح دادهها توسط بانک جهانی در ارزیابی شاخص مذکور صورت گرفته است. علاوه بر این، متأسفانه رتبه ایران در آخرین گزارش منتشر شده این شاخص (2018)، 4 رتبه نسبت به ارزیابی سال پیش بدتر شده و در میان 190 کشور مورد ارزیابی، از رتبه 120 به رتبه 124 رسیده است.
5. در خصوص تأسیس «سازمان نظام مشاوره مدیریت»، دولت طی فرایند بیسابقه و عجیب، بهطور رسمی اجرای حکم ماده (17) قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار را متوقف کرده است. بدین شرح که به دلیل موافق نبودن دولت با تشکیل سازمان نظام مشاوره مدیریت به ترتیبِ مقرر شده در ماده (17) این قانون، اجرای این حکم را به تصویب اصلاحیه یک قانون دیگر و اجرای متعاقب آن قانون، مشروط کرده است. عدم اجرای حکم قانونی به بهانه غیرقابل توجیهِ مطرحشده، از جمله رویههای بدیع در نقض حاکمیت قانون است.
6. در شرایطی که بازار ایران در سالهای اخیر با حضور چشمگیر تولیدکنندگان و برندهای خارجی مواجه بوده و دسترسی تولیدکنندگان کوچک و متوسط ایرانی به بازار و مصرفکنندگان، روز به روز محدودتر شده است و جای کالاهای ایرانی در قفسههای فروشگاهها و مراکز خرید را، کالاهای خارجی میگیرند، اجرای ماده (16) قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار مبنی بر ایجاد مکانهایی برای عرضه کالاهای ایرانی، میتوانست منفذی برای رساندن محصولات تولیدکنندگان کوچک و متوسط ایرانی به بازار باشد. اما متأسفانه شهرداریها و سایر دستگاههای اجرایی مرتبط، با کوتاهی در اجرای حکم این ماده، این سهولت را از تولیدگنندگان ایرانی دریغ کردهاند.
7. عدم اجرای حکم ماده (19) این قانون و ایجاد نشدن «پایگاه اطلاعرسانی جامع معاملات بخش عمومی»، نه تنها شفافیت قراردادهای دولتی را همچنان زیر سؤال و ابهام نگهداشته و زمینهساز فساد شده است، بلکه هزاران شرکت پیمانکار بخش خصوصی و تعاونی را از امکان معامله شفاف، رقابتی و منصفانه با دولت محروم کرده است.
8. در نهایت نباید فراموش کرد که دو عامل اصلی اجرا نشدن احکام قانونی با هدف حمایت از تولید در سالهای اخیر، عبارتند از: نخست، عدم ثبات قوانین و مقررات در کشور و اصلاحیهها و الحاقیههای مکرر و زودهنگام برای هر یک از قوانین و مقررات و به تبع آن، تورم قوانین و مقررات، و دوم، عدم دریافت نظرات ذینفعان هر مقرره و بهویژه فعالان اقتصادی، و تبعاً، عدم اطلاع از مواضع آنها توسط تدوینکنندگان طرحها و لوایح قانونی. بهطور نمونه یکی از مهمترین دلایل اجرای ناقص و غیراثربخش ماده (8) قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار با موضوع ایجاد سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی، این است که متأسفانه در تصویب قوانین مربوط، به مفاد قانونی پیشین در همان موضوع توجه نشده یا مفاد آنها را در تصویب قوانین جدید، نادیده گرفته شده است. این امر، منجر به از میان رفتن شفافیت، کارآیی و هماهنگی نهادی لازم برای ایجاد و بهرهبرداری مطلوب فعالان اقتصادی و دیگر شهروندان از این سامانه و سامانههایی از این نوع شده است.
در پایان شایان ذکر است توضیح تفصیلی و تحلیل هر یک از موارد مذکور در گزارش ارائهشده، در گزارش نظارتی مرکز پژوهشهای مجلس در این خصوص، قابل دسترسی است.
تذکر به رئیس جمهور در خصوص تبعات روانی افزایش غیرمترقبه قیمت دلار و ارز
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان را قرائت کرد.
اکبر رنجبرزاده در نشست علنی امروز (یکشنبه، 19 فروردین) مجلس شورای اسلامی تذکرات کتبی نمایندگان مجلس را به این شرح قرائت کرد:
- تذکر سیدقاسم جاسمی نماینده کرمانشاه به وزیر آموزش و پرورش در خصوص سوء مدیریت و عدم توانایی در وزارت آموزش و پرورش از صدر تا ذیل.
- تذکر عینالله شریفپور نماینده ماکو به وزیر ارتباطات در این خصوص که به رغم پیگیریهای متعدد و حضور مسئولان استانی در نشست بررسی مشکلات فراروی آنتندهی در سطح شهرستان ماکو، چالدران و پلدشت حل نشده است.
وی همچنین با تذکر به رئیس جمهور تصریح کرد که درخصوص افزایش غیرمترقبه قیمت دلار و ارز در بازارهای کشور ضمن آنکه موجب بروز مشکلات عدیده با تبعات روانی خاص شده، افزایش بهای تمام شده کالاها و خدمات به ویژه اقلام خاص انجام اقدامات لازم و تبیین ساز و کار پیشبینانه مورد تأکید است.
گزارش تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان به قوه قضاییه ارسال شد
نمایندگان مجلس موافقت کردند گزارش تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان به قوه قضاییه ارسال شود.
سید حمایت میرزاده در نشست علنی امروز گزارش نهایی تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان را قرائت کرد.
پس از قرائت این گزارش و چون نماینده دولت، دفاعی از آن نداشت؛ آرای نمایندگان درباره محتوای آن اخذ شد و وکلای مردم در خانه ملت با 183 رای موافق، 10 رای مخالف و 4 رای ممتنع از مجموعه 238 نماینده حاضر در صحن با ارسال این گزارش به قوه قضاییه موافقت کردند.
متن گزارش بدین شرح است:
بخش اول
کلیات
**بررسی اجمالی مستندات قانونی تشکیلات صندوق ذخیره فرهنگیان
مساله ساماندهی و ارتقای معیشتی و رفاهی فرهنگیان، سبب شد که حاکمیت، در برنامه پنجساله دوم توسعه، این مهم را مد نظر قرار داده و در تبصره 63 آن، دولت را موظف به تاسیس صندوق ذخیره فرهنگیان کند.
حکم مذکور، توسط وزارت آموزش و پرورش اجرایی شد و در تاریخ 7 خرداد 74 در اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسید، در برنامه های پنجساله سوم و چهارم توسعه نیز، حکم مذکور استقرار یافته است.
آخرین ویرایش اساسنامه این صندوق در 27 ماده و 5 تبصره در تاریخ 3 اسفند 92 به تصویب هیات امنای موسسه رسیده است.
**نحوه تاسیس صندوق ذخیره فرهنگیان
اگر چه قانونگذار در تبصره 63 قانون برنامه سوم با موظف کردن وزارت آموزش و پرورش، حکم به تاسیس صندوق ذخیره فرهنگیان داده است، از آنجا که وزارتخانه یاد شده موظف به تبعیت از قوانین و مقررات عمومی از جمله قانون محاسبات عمومی کشور، حکم موضوع ماده 130 قانون محاسبات عمومی کشور است، لذا برای ایجاد هر گونه واحد سازمانی جدید از جمله تاسیس صندوق ذخیره فرهنگیان بایستی به یکی از صور چهارگانه وزارت خانه، موسسه دولتی، شرکت دولتی، موسسه و نهاد عمومی غیر دولتی انجام شود.
از طرفی از حکم تبصره ماده 63 قانون برنامه دوم ، جوازی برای تاسیس صندوق ذخیره فرهنگیان به صورت بخش خصوصی مستفاد نمی شود و وزیر وقت وزارت متبوع در زمان تاسیس صندوق، حکم ماده 130 قانون محاسبات عمومی در تاسیس صندوق را نقض کرده و از ابتدا در شیوه فعالیت صندوق انحراف بوجود آورده است.
**دارایی های صندوق
مجموع دارایی های صندوق بر اساس ترازنامه در صورت های مالی موسسه منتهی به 1 شهریور 95 حدود پنج هزار و ششصد میلیارد تومان است که از آن مبلغ حدود دو هزار و صد میلیارد تومان مربوط به مطالبات بلند مدت و حدود هزار و چهارصد میلیارد تومان مربوط به مطالبات کوتاه مدت بوده و معادل 63 درصد مجموع دارایی های صندوق در قالب مطالبات طبقه بندی شده است.
از مجموع مطالبات موسسه حدود دو هزار و هشتصد میلیارد تومان معدل 80 درصد مربوط به مطالبات صندوق از شرکت های زیر مجموعه خود است.
مجموع مطالبات صندوق از دولت بابت بخش سهم دولت از کسورات فرهنگیان حدود 599 میلیارد تومان است.
تنها دارایی فیزیکی در اختیار صندوق، ساختمان مرکزی واقع در میدان ونک خیابان عطار پلاک 10 به ارزش دفتری حدود یکصد و چهل و هفت میلیارد تومان است.
**منابع و مصارف صندوق
منابع مالی موسسه مذکور مشتمل بر سپرده سهم فرهنگیان و سهم دولت همراه با سود متعلقه بوده که به لحاظ عضویت اعضا جدید همه ساله رو به افزایش است، بطوری که در پایان سال مالی منتهی به 31 شهریور 95 مجموع منابع مالی صندوق از حیث سهم سپرده اعضا سهم دولت و سود متعلقه، برابر با حدود چهار هزار و سیصد میلیارد تومان بوده است.
**دریافتی مدیران و هیات امنا
بررسی اسناد بیانگر این است که معادل حدود هفتصد و هشتاد و هشت میلیون تومان مربوط به بعد از تغییر اساس نامه تحت عنوان پاداش و حق الجلسه به مدیران پرداخت شده است که بخشی از آن مربوط به حق الجلسه اعضای هیات امنا که در اساس نامه مجوز داشته است اگر چه در ارتباط با پرداختی به اعضای هیات امنا هیچ گونه سندی مبنی بر پرداخت به آنان قبل از تغییر اساسنامه مشاهده نشده است که در این خصوص نیاز به دستور یا مجوزی از طرف رییس هیات امنا بوده است که هیچ گونه مجوزی یا دستوری از طرف هیات امنا مشاهده نشده است.
بخش دوم
**بیان اجمالی تخلفات عمده در صندوق ذخیره فرهنگیان و شرکت ها و موسسات تابعه
تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان و تمامی شرکت های تابعه آن و کارشناسی و حسابرسی منابع و مصارف این بنگاه اقتصادی، نیازمند یک بازه زمانی موسع و با حضور تعداد کافی کارشناس است که ایده به مدت زمانی نزدیک به سه سال نیاز داشته باشد، لیکن هیات تحقیق و تفحص متناسب با محدودیت زمانی که در اختیار داشت به بررسی موارد مهم و اساسی فعالیت صندوق پرداخته است و می توان گفت در هر موردی که هیات ورود پیدا کرده است تخلفی کلان مشاهده شد به صورتی که کارشناسان را به این اظهار نظر واداشت که گویی تخلف و ارتکاب جرم، در صندوق ذخیره فرهنگیان نهادینه شده است.
با توجه به محدودیت این گزارش به ذکر چند نمونه از این تخلفات بسنده کرده و دیگر موارد به همراه مستندات به مراجع ذی صلاح ارسال خواهد شد لازم است تمامی مراجع ذی صلاح نظارتی و قضایی نظیر دیوان محاسبات کشور، بازرسی قوه قضاییه به موارد بررسی نشده توسط هیات ورود پیدا کرده و تخلفات را احصا کنند و اموال تضییع شده مسترد شود.
**صندوق ذخیره فرهنگیان
صندوق ذخیره فرهنگیان در حال حاضر سهام بیش از 85 درصدی 22 شرکت تابعه را به صورت مستقیم داراست، این صندوق در شرکت های بانک سرمایه و بیمه معلم دارای سهام عمده است، همچنین صندوق بخشی از سهام تعداد 15 شرکت دیگر را نیز به صورت غیر مستقیم داراست، هیات تحقیق و تفحص تقریبا در تمامی موارد مورد بازرسی خود تخلفات عموما کلان را احصا کرده است.
1- طرح فرهنگ
موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان با همکاری بانک سرمایه و بخش خصوصی به منظور تامین بخشی از کالاهای اساسی مورد نیاز فرهنگیان با تخفیف میانگین 5/ 26 درصد با شرایط پیش بینی ده نسبت به اجرای طرحی تحت عنوان طرح فرهنگ در جهت ارتقا سطح معیشت فرهنگیان اقدام کرده است در این ارتباط توافقنامه کارگزاری تامین کالای اساسی فرهنگیان، فی مابین صندوق ذخیره فرهنگیان از یک طرف و شرکت فراز رایانه ماندگار منعقد و به امضای طرفین رسیده است.
اظهار نظر ایجاد طرح فرهنگ و مبادله موافقت نامه با شرکت فراز رایانه ماندگار با موضوع تامین و توزیع کالاهای اساسی بین فرهنگیان، فاقد مصوبه هیات مدیره و یا هیات امنای موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان است
2- بانک سرمایه مبلغ 800 میلیارد ریال با نرخ 5/ 1 درصد به صورت تسهیلات بدون آنکه در توافقنامه اصلاحی تعهدی در این خصوص داشته باشد، در وجه کارگزار پرداخت کرده است
3- اجرای طرح فرهنگ پس از چند ماه در سال 93 با مشکلات اجرایی مواجه شده است و کارگزار اجرایی طرح، به تعهدت خود عمل نکرده است علی رغم موارد فوق مسوولان موسسه اقدامی در جهت حفظ منافع صندوق و پیگیری های لازم به منظور استیفای حقوق قانونی متصوره انجام نداده اند.
4- شرکت کارگزار در ابتدا با نام فراز رایانه ماندگار بوده که بعدا به شرکت فراز آفتاب کاسپین با همان شماره ثبت تغییر نام کرده است ضمن این که موضوع فعالیت های شرکت فراز رایانه ماندگار در زمان عقد قرارداد با ماهیت قرارداد منعقده هم خوانی نداشته است.
5- علی رغم توافقات پی در پی مبنی بر نحوه بازپرداخت تسهیلات دریافتی در تهاتر ملک واقع در خیابان اسفندیار، تاکنون مدارک و شواهدی که بیانگر اجرای پروژه ساخت و ساز با مارک موسسه و شرکت فراز آفتاب کاسپین باشد ملاحظه نشد.
6- مدیران موسسه به دلیل عدم رعایت ضوابط و مقررات حاکم بر موسسه و اهمال در وظایف محوله و اخذ تصمیمات نادرست که منجر به تضییع حقوق موسسه شده متخلف از اجرای مقررات هستند که لازم است به منظور احراز نیات نامبردگان در این موارد، مرجع ذی صلاح قضایی رسیدگی و اتخاذ تصمیم کند.
2- قرارداد مشارکت حقوقی گل نبی
این قرارداد در تاریخ 16 شهریور 91 به مبلغ سه هزار و 900 میلیارد ریال شامل سرمایه گذاری و مشارکت حقوقی در ساخت و تکمیل و تامین مالی و فروش واحدهای یک مرکز تجاری و اداری معروف به گل نبی صورت گرفته است که فاقد کارشناسی معتبر در محاسبه املاک و هزینه ها در ضمینه قرارداد است و بعد از عدم تحقق پروژه فوق در تاریخ 23 آذر 94 مجددا بدون توجه به آخرین ارزش گذاری سه کارشناس رسمی دادگستری، مدیران صندوق ذخیره فرهنگیان اقدام به تهاتر و خرید سهام پروژه معروف به پاژ مشهد به مبلغ 5040 میلیارد ریال می کند.
علاوه بر این ، توجه به تخلفات صورت گرفته از سوی مدیران صندوق و بانک سرمایه در جریان پروژه های فوق شامل فرو ملک فرمانیه 1840 میلیارد ریال، ملک فدک 645 میلیارد ریال قراردادهای مضاربه ای به مبلغ 342 میلیارد ریال و تهاتر بدهی بانکی به مبلغ 3360 میلیارد ریال حائز اهمیت است.
شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان
شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان دارای 5 شرت تابعه بورسی به نام های ماین سازی اراک، ذوب اهن اصفهان، بانک سرمایه، ایران ارقام، عمران و توسعه فارس و 19 شرکت تابعه غیر بورسی به شرح کارگزاری اردیبهت ایرانیان، گروه آتیه ساوالان، بازرسی مهندسی و صنعتی ایران، قند کرج، هفت ستاره فرهنگ ایرانیان، آلوپن، گروه صنعتی پلور سبز، میرداد، روغن نباتی شیراز، فولادسازان امیرآباد، فرایند نوین، استحکام سازه تولید بلوک و پانل سبک تاژ، سرمایه گذاری سایه گستر، سهند بازرگانی، سرمایه گذاری تدبیرگران اطلس، سرمایه گذاری تدبیر فرهنگیان، سرمایه گذاری سامان فرهنگیان بنا گسترش هشتم طوس است
1- قرارداد شرکت سرمایه گذاری بازرگانی تدبیرگران اطلس بابت مشارکت در واردات و فروش خودرو
در تاریخ 18 تیر 93 شرکت اماراتی century general trading l.l.c به نمایندگی تام الاختیار شرکت هومن تجارت امین پیشنهاد همکاری خود را به مدیرعامل وقت شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان ارائه می کند با نامه مورخ 14 شهریور 93 و نامه مورخ 16 هریور 93 شرکت هومن تجارت امین خطاب به شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان، زمینه انعقاد قرارداد اول، فی مابین شرکت سرمایه گذاری تدبیرگران اطلس که یکی از شرکت های تابعه شرکت های تابعه شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان است با شرتک اماراتی century general trading l.l.c به نمایندگی تام الاختیار شرکت هومن تجارت امین فراهم می شود.
در جلسه مورخ 25 شهریور 93 نهایتا هیات مدیره شرکت سرمایه گذاری تدبیرگران اطلس، با سرمایه گذاری و عقد قرارداد به مبلغ شش میلیارد تومان با شرکت اماراتی century general trading l.l.c به نمایندگی تام الاختیار شرکت هومن تجارت امین برای واردات خودرو موافقت می شود، در این فقره نهایتا با عدم انجام تعهدات طرف قرارداد و برگشت خوردن تمامی چک های شرت اماراتی و با توجه به مجهول المکان بودن صادرکننده چک در مجموع مبلغی بیش از حدود چهارده میلیارد تومان بابت اصل و فرع این سرمایه گذاری به شرکت تدبیرگران اصلس وابسته به صندوق، زیان وارد شده است.
2- قرارداد با شرکت هرمز پاسارگاد با کارگزاری شرکت تجارت آفرین سون قشم که در اثر این معامله خسارت وارده نانشی از دور ضمانت نامه های صادره از سوی شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان جمعا معادل حدود بیست و هشت میلیارد تومان است.
3- قرارداد با شرکت هرمز پاسارگاد بابت خرید قیر مبلغ 660 میلیارد ریال در قبال ضمانت نامه های صادره از بانک سرمایه به ذی نفعی شرکت هرمز پاسارگاد در چهار مرحله محموله قیر خریداری ده را در اختیار شرکتی قرار داده که اظهار نظر در خصوص آن در گزارش مختص آن خواهد آمد.
4- قرارداد حق العمل کاری شرکت سرمایه گذاری تدبیرگران اطلس-بازرانی انواع قیر میزان بدهی این شرکت به بانک سرمایه بابت ضمانت نامه پرداختی و بهره و جریمه دیرکرد آن تا تاریخ 13 مهر 95 معادل حدود بیست و چهار میلیارد تومان بوده است.
5- قرارداد حق العمل کاری برای فروش اسلب بدهی شرکت فولاد تجارت ایرانیان بالغ بر یازده میلیارد تومان ارزیابی شده است.
6- قرارداد حق العمل کاری با شرکت روشه قشم بابت خرید و فروش مازوت مطالبات معوق تا پایان سال 95 مبلغ بیست و 9 میلیارد و دویست میلیون تومان ارزیابی شده است.
7- قرارداد با شرکت پوشش پارسا تجارت مانده بدهی شرکت تا پایان سال 95 معادل حدود بیست و شش میلیارد تومان ارزیابی شده است.
8- قرارداد با شرکت توسعه و تجارت جهان سیر نیوساد با توجه به سپری شدن موارد مندرج در قراردادهای منعقده با این شرکت و عدم پرداخت اصل وجه و سود مقرر، صلح نامه ای فی مابین شرکت مذکور و شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان منعقد شده است که به موجب آن برای تسویه دیون و بدهی، میزان 48/ 7 درصد از سهام شرکت صنعتی مینو به مبلغ حدود چهل و پنج میلیارد تومان به شرت سرمایه ذاری منتقل شود، نکته حائز اهمیت آن است که برای مجموع دو قرارداد حدود هفتصد میلیون تومان را اضافه بر اصل سود و سرمایه و سود حاصله پرداخت کند که این مبلغ در جداول مورد توافق مغفول مانده است.
9- پروژه خرید سهام شرکت فولادسازان امیرآباد شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان اقدام به شناسایی معادل حدود صد میلیارد تومان سهام شرکتی که هیچ گونه مالکیتی در آن نداشته، کرده است همچنین مبلغ جریمه تاخیر دیرکرد ساخت شرکت طی دو فقره سند جمعا به مبلغ معادل حدود هفت میلیارد تومان کرده که شناسایی آن در حساب های شرکت سرمایه گذاری با توجه به عدم قطعیت و تحقق رسمی مالکیت فاقد وجاهت است.
**اظهار نظر کلی در خصوص عملکرد شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان
در سنوات مورد رسیدگی در تعدادی از قراردادهای منعقده از قبیل مضاربه، ضمانت نامه ، صلح نامه، سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلند مدت و به دلیل عدم ارائه مشاوره های لازم و کارشناسی های بعمل آمده قبل از انعقاد موارد فوق الذکر سو مدیریت و تصمیمات متزلزل سهل انگاری و عدم پاسخگویی هیات مدیره به هیات امنا تعداد زیادی از تضامین اخذ شده بی نتیجه بوده و شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان نتوانسته است به مطالبات خود دست یابد و بعضا منجر به اقدامات قضایی مطول شده است
3- در این رابطه تعدادی از قراردادها که به موارد مذکور در قرارداد ختم نشده است تبدیل به تهاتر با زمین معارض دار، پروژه های سنگین نیمه تمام، سهام نامرغوب شرکت ها ده که بازگت سرمایه آن در هاله ای از ابهام است.
4- پس از بررسی های بعمل آمده در تعدادی از موضوعات خاصی که هیات تحقیق و تفحص در مدت زمان ماموریت خود ورود کرده است این نتیجه حاصل شده است با توجه به این که ماهانه کسورات جامعه فرهنگیان و واریز سهم دولت به مجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان واریز می شده است تاکنون وزارت آموزش و پرورش اطلاع دقیقی از میزان کسورات حقوق فرهنیان طی سنوات قبلی و واریز آن به حساب صندوق ندارد
بانک سرمایه
بانک سرمایه در تاریخ 4 دی 84 تحت شماره 262377 در اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری با عنوان بانک سرمایه ثبت و بر اساس مجوز شماره 4613/ه/مورخ 18/10/1384 صادره از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران فعالیت خود را در عرصه بانکداری کشور آغاز کرده است در سال 84 زمان تاسیس بانک سرمایه، سرمایه بانک مبلغ 3535 میلیارد ریال منقسم به سه میلیارد و پانصد و سی و پنج میلیون سهم یکهزار ریالی با نام بوده است.
در سال 85 برخی شرکت های سهام دار و تعدادی از سهامداران زیر یک درصد سهام خود در بانک سرمایه را به صورت وکالتی به رکت های زیر مجموعه شهرداری تهران واگذار کردند و تا سال 91 تغییرات خاصی در ترکیب سهامداران ایجاد نشد در نهایت در سال 91 کلیه سهام های وکالتی بانک سرمایه که در اختیار شرکت های زیر مجموعه شهرداری تهران بود، به گروه منتسب به آقای بهروز ریخته گران واگذار شد در تاریخ 17 دی 93 سرمایه بانک از مبلغ 3535 میلیارد ریال به مبلغ 4 هزار میلیارد ریال افزایش یافت که از محل آورده نقدی سهامداران صورت گرفته است افزای سرمایه در سال 93 بدین صورت انجام شده است که 13/ 55 درصد از این افزایش سرمایه از وجوه واریزی توسط شرکت های وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان، 14/ 38 درصد از مبلغ افزایش سرمایه توسط گروه ریخته گران به نام هشت نفر شخص حقیقی که همگی از اقوام آقای ریخته گران بودند نظیر 1.ط همسر خواهر، ص.م همسر برادر، م.م پسرخاله، م.ن همسر برادر و 73/ 6 درصد توسط سایرین تامین شده است.
منابع و بدهی بانک مرکزی
کل منابع ریالی و ارزی بانک سرمایه در تاریخ 31 فروردین 96 حدود بیست و دو هزار میلیارد تومان است که مانده مصارف بانک سرمایه در تاریخ مذکور حدود سیزده هزار و ششصد و هشتاد میلیارد تومان است از این مبلغ حدود 31.122 میلیارد ریال مربوط به اضافه برداشت از بانک مرکزی جمهوری اسلامی اران است که به دلیل عدم وجود نقدینگی کافی برای پاسخگویی به سپرده گذاران و طلبکاران از بانک مرکزی برداشت شده است که مشمول جریمه با نرخ 34 درصد می شود، با کسر این مبلغ از کل منابع بانک، خالص منابع به رقم 189.953 میلیارد ریال خواهد رسید که با مقایسه این رقم با مصارف بانک سرمایه 136.808 میلیارد ریال نشان می دهد که حدود 72 درصد از خالص منابع مصرف شده است.
مطالبات غیر جاری
طبق گزارش دریافت شده از سیستم اطلاعاتی بانک سرمایه و اطلاعات واصله از اداره وصول و پیگیری مطالبات، کل مطالبات غیر جاری در پایان فروردین ماه 1396 مبلغ 13.222 میلیارد ریال است که از این مبلغ حدود 4/ 11 درصد سررسید گذشته، 2 / 19 درصد معوق و 4/ 69 درصد یعنی قریب به نود هزار میلیارد ریاست مشکوک الوصول است
رسیدگی های هیات با توجه به محدودیت زمانی رسیدگی، مطالبات غیر جاری بالای صد میلیارد ریال را شامل می شود لازم به ذکر است منظور از مطالبات مشکوک الوصول آن دسته از مطالباتی است که مدیران بانک در پایان دوره مالی این احتمال را در نظر بگیرند که با توجه به شرایط مشتریان، توان پرداخت بدهی های خود و انجام تعهداتشان را نداشته باشند و بانک به میزان مطالباتی که امکان وصول آن ها بعید به نظر می رسد متضرر خواهد شد.
همچنین روند ایجاد مطالبات غیر جاری از سال 85 لغایت 95 نشان می دهد که بیششترین مطالبات مربوط به قراردادهایی است که پس از اصلاح اساسنامه صندوق صورت گرفته است.
بدهکاران کلان
بدهکاران کلان به بانک سرمایه در تاریخ 31 فروردین 96 شامل سی و یک گروه است که در کل حدود 84 هزار میلیارد ریال مطالبات غیر جاری متعلق به آنهاست به عبارت دیگر حدود 65 درصد از کل مطالبات غیر جاری بانک سرمایه مربوط به بدهکاران عمده است با بررسی پرونده های بدهکاران کلان بانک سرمایه مواردی از عدم رعایت قوانین و مقررات مشاهده شد که اهم موارد تخلف به شرح ذیل است:
-عدم اخذ تامین کافی و اخذ وثایق سهل البیع جهت حفظ منافع بانک
-عدم اعتبار سنجی و تعیین حد اعتباری مشتری قبل از اعطای تسهیلات و عدم بررسی توجیه فنی، اقتصادی و مالی
-عدم استعلام وضعیت بدهی غیر جاری مشتری قبل از اعطای تسهیلات
-عدم استعلام وضعیت چک برگشتی جهت ممنوعیت ارائه خدمات بانکی به مشتریان دارای سابقه چک برگشتی
-عدم اخذ صورت های مالی حسابرسی شده توسط حسابرس مورد تایید جامعه حسابداران رسمی کشور
-مغایرت نرخ سود تسهیلات ارائه شده با سیاست های پولی و اعتباری سالانه نظام بانکی کشور مصوب شورای پول و اعتیار
-عدم کسب اطمینان از تامین حداقل 25 درصد از منابع مالی پروژه های سرمایه گذاری از محل حقوق صاحبان سهام و تامین حداقل 25 درصد کل دارایی های شرکت ها در زمان اعطای تسهیلات توسط حقوق صاحیان سهام آن با احتساب تسهیلات اعطایی
لیست بدهکاران عمده بانکی به شرح ذیل است:
در این گزارش لیست بدهکاران عمده بانکی در 31 مورد و چهار گروه مشخص شده است.
ضمانت نامه ها
در بررسی ضمانت نامه های صادره توسط بانک سرمایه مشاهده شده است که اکثر این ضمانت ها تحت عنوان ضمانت نامه حسن اجرای تعهدات بوده لکن بابت قراردادهای خرید مدت دار شرکت های دیگر صادر شده و به عنوان ضمانت تعهد پرداخت به حساب گرفته شده است ضمانت نامه های مشکوک الوصول در تاریخ 31 فروردین 96 بانک سرمایه شامل 141 مورد و به مبلغ حدود هزار و سیصد میلیارد تومان که مازاد مطالبات مشکوک الوصول غیر جاری است.
تهاتر مطالبات با املاک بدهکاران
تهاتر برخی از مطالبات غیر جاری بانک با املاک معرفی شده از طرف بدهکاران و به دلیل بیش نمایی ارزش املاک نه تنها منجر به تضییع منابع بانک شده بلکه منابع بانک را به سمت دارایی های ثابت غیر مولد و موهومی سوق داده است این بخش از املاک بانک نیازمند کارشناسی مجدد با هدف برگشت سرمایه مردم به بانک و سپس اجرای اشد مجازات برای متخلفان است.
شرکت های وابسته بانک
در بانک سرمایه سرمایه گذاری بیش از حد مجاز 40 درصد در شرکت های وابسته و فرعی از جمله در رکت توسعه ساختمان سرمایه، شرکت سایه گستر انجام شده است که مغایر با مفاد بند 3 دستورالعمل سرمایه گذاری ها در بانک ها و موسسات اعتباری غیر بانکی است همچنین پرداخت مبالغی تخت عناوین مختلف از جمله علی الحساب افزایش سرمایه به شرکت های زیر مجموعه که این مبالغ صرف خرید املاک پرداخت به گروه ریخته گران شده است.
نکات قابل توجه
از دلایل بسیار با اهمیت در ایجاد بی ثباتی مدیریتی در بانک سرمایه وجود دو گروه سهامدار عمده شامل شرکت های زیر مجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان و گروه منتسب به بهروز ریخته گران است بدون تردید تسلط این دو گروه بر اکثریت سهام بانک، منجر به تنش های اساسی در روند فعالیت آن شده تا جایی که فعالیت بانک سرمایه به سمت شرکت داری و برآورده کردن مقاصد این دو گروه سوق یافته و این بی ثباتی مدیریت، صدمات بسیار سنگینی بر پیکره بانک سرمایه وارد کرده است
حجم مطالبات غیر جاری اعم از تسهیلات و تعهدات به دلیل عدم اعتبار سنجی صحیح دستوری بودن اعطای تسهیلات نبود وثایق کافی و مناسب و نفوذ اشخاص مرتبط با سهامداران عمده در بانک، افزایش چشمگیری یافته به طوری که کل مطالبات غیر جاری بالغ بر 130 میلیارد ریال شده است در حالی که کل سرمایه بانک 4 میلیارد ریال و سرمایه پایه آن منفی است
تغییرات در مدیران عامل بانک سرمایه از بدو تاسیس تا پایان سال 95 نشان می دهد که انتصاب 13 مدیرعامل با میانگین مدیریت 10 ماه منجر به عدم ثبات مدیریتی و به یکی از عوامل زمینه ساز تخلف و تضعیف جایگاه بانک بدل شده و صدمات جبران ناپذیری را بر پیکره آن وراد کرده است که نتیجه این پیامد مهم در صورت ادامه دار بودن می تواند بانک را به ورطه نابودی بکشاند.
عدم نظارت موثر و مناسب بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در طی این سال ها و بسنده کردن به تهیه گزارش های بازرسی بدون اقدام عملی و اکتفا به نامه نگاری های متداول نیز باعث تشدید روند فوق شده است، متاسفانه بانک مرکزی در این موضوع حساسیت و نظارت لازم و کافی را به عمل نیاورده است ورود مراجع ذی صلاح قضایی و نظارتی به این پرونده لازم و ضروری است.
پترو فرهنگ
شرکت پترو فرهنگ جز مواحدهای فرعی موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان است که در تاریخ دوم تیر 87 تاسیس و در اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده است تنها منبع سودآور شرکت سودهای سهام دریافتی ناشی از فعالیت شرکت های پتروشیمی مروارید، پتروشیمی خراسان، پتروشیمی مارون است که به عنوان سهم دولت به صندوق ذخیره فرهنگیان از طریق سازمان خصوصی سازی واگذار شده است اما تاسیس شرکت های متعدد و عدم اجرای طرح های مدنظر و تعدد آن ها موجب توزیع منابع و عدم استفاده صحیح آن توسط شرکت شده و از طرفی در بعضی از شرکت ها بدون هیچ فعالیت خاصی صرفا حقوق پرداخت می شود و در امور بازرگانی نیز به علت عدم شناخت مناسب از بازارهای جهانی و استفاده نکردن از تحلیل گرهای بازارهای بین المللی شاهد ضرر و زیان فراوان بوده است از طرفی شرکت های زیر مجموعه تنها از طریق تزریق وجه نقد به حساب های سپرده کوتاه مدت و سپرده بلند مدت اقدام به سودآوری کرده و شاهد آن هستیم در مجامع نیز جهت جبران این فعالیت های زیان آور پاداش هیات مدیره درخواست کرده که به عهده پترو فرهنگ قرار داده شده و در نهایت به این هیات مدیره ها علی رغم عدم فعالیت یا فعالیت زیان آور پاداش پرداخت نشده است.
لازم به ذکر است هیچ یک از طرح ها در هنگام خریداری دارای طرح توجیه فنی اقتصادی انالیز قیمتی و تسهیم منابع شرکت در اولویت سنجی نبوده است همچنین در این راستا می توان به نامه شماره 276/4/ص مورخ 13/2/93 معاونت برنامه ریزی و توسعه کسب و کار موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان اشاره کرد که از نظر صندوق تنها دو طرح کیان و کیمیای پارس خاورمیانه دارای مجوز بوده و سایر طرح ها بر اساس آیین نامه سرمایه گذاری و تامین منابع موسسه فاقد مجوز است.
دیگر بخش های صندوق ذخیره فرهنگیان که مورد تحقیق و تفحص قرار گرفته است عبارت اند از شرکت تامین مسکن فرهنگیان، شرکت لیزینگ فرهنگیان و شرکت ماشین سازی اراک است که مشروح بررسی این شرکت ها در ضمینه گزارش موجود است
بخش سوم
جمع بندی و ارائه پیشنهاد
با عنایت به این که ایده تاسیس صندوق ذخیره فرهنگیان و دولت در برنامه دوم و تکلیف دولت در برنامه سوم چهارم و ششم توسعه به پرداخت سهم خود توسط مجلس شورای اسلامی بیانگر عزم جمهوری اسلامی در تقویت مالی و معیشتی فرهنگیان است که رهبر معظم انقلاب از آن به عنوان یکی از مسائل درجه ی یک در مدیریت های دولتی و سرمایه گذاری یاد کرده اند.
کمیسیون آموزش مجلس ضمن ارج نهادن به همه تلا شهای صورت گرفته از طرف قوه قضاییه و دستگاه های نظارتی چون وزارت اطلاعات، سازمان بازرسی کل کشور، خصوصا دادستانی کل کشور در برخورد با تخلفات و فسادهای صورت گرفته در صندوق ذخیره فرهنگیان با بررسی گزارش تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان و دعوت چندین باره از مسولان فعلی و سابق صندوق اعلام می کند لازم است همه قوای کشور در یک عزم ملی و با هدف کمک به اقتصاد معلمان کشور به پیشنهادات این گزارش توجه و با یک نگاه همه جانبه به حل موضوع کمک کند، لذا جمع بندی این گزارش ناظر به وظایف قوای سه گانه کشور و دستگاه های نظارتی به شرح ذیل تقدیم می شود.
الف: مجلس شورای اسلامی
1- با عنایت به این که معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات کشور اعلام کرده اند که احکام قانونی مرتبط با تاسیس صندوق فاقد جنبه خصوصی بوده و موسسه صندوق خیره فرهنگیان مطابق با قوانین مجلس و مصوبات دولت تاسیس نشده است لازم است مجلس با ارائه یک استفساریه فوریتی نسبت به ماهیت صندوق اعلام نظر کند
2- با عنایت به این که علی رغم تاکیدات مجلس در پرداخت سهم دولت به فرهنگیان در چهار قانون برنامه توسعه، عدم نظارت بر اجرا و عدم پرداخت سهم دولت باعث عدم النفع سود فرهنگیان به مبلغ 10.471 میلیارد ریال از ابتدای تاسیس تاکنون شده است، لذا لازم است مجلس با تاکید بر برنامه ششم توسعه نسبت به پرداخت سهم دولت نظارت کرده و با تخلف دولت برخورد کند.
3- اصلاح اساسنامه صندوق امری ناگریز و لازم است که باید در انجام آن تسریع صورت گیرد حضور نماینده فرهنگیان در هیات امنا و دفاتر استانی و تعیین دقیق شخصیت حقوقی صندوق همچنین نظارت پذیر ساختن صندوق توسط نهادهای نظارتی کشور بر عملکرد آن از جمله مواردی است که در اصلاح اساسنامه بایستی مدنظر قرار گیرد دستورالعمل دقیق انتصاب مدیران ارشد صندوق و شرکت ها بایستی در اساسنامه ذکر شود تا مسیر برای حضور مدیران صالح و با تخصص های مورد نیاز فراهم شود.
همچنین تعیین بازرسی قانونی برای حضور در صندوق و نحوه فعالیت وی از جمله مواردی است که باید در اصلاح اساسنامه مدنظر قرار گیرد.
قوه مجریه
4- با عنایت به این که در طی سال های گذشته مبلغ بالغ بر800 میلیارد تومان سهم دولت به صندوق فرهنگیان پرداخت نشده است لازم است دولت با ارائه لایحه یا تعیین در بودجه های سنواتی با شروع از بودجه سال 97 نسبت به پرداخت بدهی خود به فرهنگیان اقدام کند
5- بر اساس قانون مصوب مجلس شورای اسلامی کل دارایی های صندوق، متعلق به فرهنگیان است که متاسفانه تاکنون فرهنگیان در سود 42 درصد از دارایی های صندوق که بالغ بر 36 هزار میلیارد ریال است سهیم نشده اند لذا بایستی در محاسبه سود صندوق فرهنگیان پس از وضع ذخایر قانونی و منظور کردن اندوخته ها و کسر هزینه ها با محاسبه به روش nan کل سود به نام فرهنگیان محاسبه و پرداخت شود این سود شامل افراد عضو صندوق از ابتدا تاکنون است
6- اصلاح اساسنامه صندوق امری ناگریز و لازم است لذا وزیر آموزش و پرورش مکلف است با تسریع در موضوع و با لحاظ کردن نقش فرهنگیان در ارکان صندوق، نظارت پذیر ساختن صندوق توسط نهادهای نظارتی کشور،تدوین آیین نامه ها و دستور العمل های انتصاب افراد برای ارکان صندوق به اصلاح ساختاری صندوق اقدام و گزارش آن را به مجلس ارائه کند.
7- با عنایت به این که وزارت آموزش و پرورش و سازمان امور مالیاتی کشور در بخشی از دارایی های صندوق ذخیره فرهنگیان تصرف کرده اند مقتضی است تا پایان سال جاری نسبت به برگشت دارایی های فرهنگیان اقدام کنند.
8- بانک مرکزی در خصوص نظارت بر بانک سرمایه در موارد مختلف به وظیفه نظارتی خود عمل نکرده است و این عدم نظارت سبب وقوع تخلفات و سو مدیریت های فراوانی در بانک سرمایه وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان شده است کمیسیون درخواست برخورد با مسوولان و کارشناسان متخلف در بانک مرکزی را دارد اهم موارد اتهامات ایشان شائبه تبانی و زد و بند و عدم نظارت بر موارد مکرر تخلفات در بانک سرمایه است
9- هیات انتظامی بانک مرکزی در نظارت و برخورد با تخلفات عدیده هم ضعف داشته است و هم ساختار آن به گونه ای است که قوه قهریه لازم برای برخورد با متخلفان را ندارد لازم است ساختار هیات به گونه ای تقویت شود تا این اختلال مرتفع شود
10- در موارد بسیاری پرداخت تسهیلات به صورت دستوری صورت پذیرفته است تغییرات مدیریتی پی در پی در بانک سرمایه و ضعف نظارت بر آن سبب شده است پرداخت تسهیلات بعضا با تماس تلفنی و بدون ثبت در سیستم حسابرسی شفاف انجام پذیرد.
قوه قضاییه
11- وزیران آموزش و پرورش در ادوار مختلف و معاونان توسعه منابع انسانی ایشان به عنوان اعضای حقوقی هیات امنا صندوق در موارد مختلف با عدم نظارت کافی بر این موسسه که بعضا با انتصاب افراد که از ویژگی های لازم مدیریتی و تخصصی برخوردار نبوده اند در سمت های مدیریتی صندوق سبب ورود ضرر و زیان های هنگفت به صندوق ذخیره فرهنگیان و تضییع بیت المال و حقوق معلمان و فرهنگیان شده اند که کمیسیون آموزش از مراجع ذی صلاح درخواست پیگیری این موارد را دارد.
12- ورود مراجع ذی صلاح قضایی و نظارتی به تخلفات بررسی شده توسط هیات تحقیق و تفحص ضروری است موارد به تفکیک هر موضوع و همراه با مستندات توسط کمیسیون و هیات احصا و گردآوری شده است.
13- توجه به شایسته سالاری و تخصص محوری در انتخاب و انتصاب مدیران صندوق و شرکت های تابعه بسیار لازم و ضروری است و نهادهای ناظر بایستی با حساسیت و دقت نظر بیشتر در این خصوص عمل کنند
14- ضروری است قوه قضاییه در رسیدگی به پرونده های مفتوحه، تسریع و از اطاله دادرسی پرهیز کند و در سایر موارد نیز با ورود به پرونده جرائم و تخلفات را بررسی و مجرمان و متخلفان را تحت تعقیب و پیگرد قضایی قرار داده و مجازات متناسب را در خصوص ایشان اعمال کند و تلاش شود که اولا منابع تضییع ده به هر نحو به صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه مسترد شود و ثانیا برگزاری دادگاه ها به صورت علنی و شفاف و برخورد با تمامی متخلفان اعم از کارشناسان دادگستری، سرمایه گذاران صوری واسطه ها و دلال ها و تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که جرم آنان ثابت شد مورد درخواست کمیسیون آموزش است
15- در خصوص بانک سرمایه ارتقای سیستم نظارتی و همچنین بازگشت منابع و برخورد با متخلفان توسط مرجع قضایی لازم و ضروری است.
16- انتظار است که قوه قضاییه برخورد قاطع با کارشناسان رسمی دادگستری که ارزیابی های غیر واقع و بزرگنمایی داشته اند و منجر به ضرر و زیان جدی به منافع صندوق داشته است بکند به این گروه به عنوان یکی از عوامل مسبب فساد در مجموعه صندوق بوده اند.
اعلام وصول طرحی درباره اصلاح آییننامه داخلی مجلس درخصوص نطقها و مذاکرات
عضو هیات رئیسه مجلس طرح اصلاح ماده 109 آیین نامه داخلی مجلس درخصوص نطق ها و مذاکرات را اعلام وصول کرد.
محمدعلی وکیلی در نشست علنی امروز این طرح را اعلام وصول کرد.
ماده 109 قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی عبارت است از: در هر جلسه رسمی به جز جلسات بررسی لوایح برنامه توسعه، بودجه سالانه و استیضاح یا رأی اعتماد به وزیران، سه نفر از نمایندگان می توانند به نوبت و طبق فهرستی که از قبل به قید قرعه توسط هیأت رئیسه تنظیم شده است، حداکثر به مدت هفت دقیقه نطق نمایند.
همچنین دو نفر از نمایندگانی که در آن جلسه نوبت نطق نداشته باشند به جهت مسائل ضروری میتوانند یک ساعت قبل از شروع جلسه در لوح مخصوص یا دستگاه الکترونیکی ثبت نام کرده و حداکثر به مدت پنج دقیقه نطق نمایند. در صورتی که بیش از دو نفر از نمایندگان متقاضی این نطق باشند، هیأت رئیسه به قید قرعه به دو نفر وقت خواهد داد.
هیچ یک از نمایندگان نمی توانند در مدت دو ماه بیش از یک بار نطق پنج دقیقهای نمایند. نماینده حق واگذاری تمام وقت خود را به نماینده دیگر دارد.
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان را قرائت کرد.
اکبر رنجبرزاده در نشست علنی امروز (یکشنبه، 19 فروردین) مجلس شورای اسلامی تذکرات کتبی نمایندگان مجلس را به این شرح قرائت کرد:
تذکر سید قاسم جاسمی نماینده کرمانشاه به وزیر آموزش و پرورش در خصوص سوء مدیریت و عدم توانایی در وزارت آموزش و پرورش از صدر تا ذیل.
تذکر عینالله شریفپور نماینده ماکو به وزیر ارتباطات در این خصوص که به رغم پیگیریهای متعدد و حضور مسئولان استانی در نشست بررسی مشکلات فراروی آنتندهی در سطح شهرستان های ماکو، چالدران و پلدشت حل نشده است.
وی همچنین به رئیس جمهور درخصوص افزایش غیرمترقبه قیمت دلار و ارز در بازارهای کشور ضمن آنکه موجب بروز مشکلات عدیده با تبعات روانی خاص شده است و افزایش بهای تمام شده کالاها و خدمات به ویژه اقلام خاص و اجرای اقدامات لازم و تبیین ساز و کار لازم تذکر داد.
تذکر شریف پور نماینده ماکو به وزرای جهاد کشاورزی و صنعت و معدن در خصوص تسهیل در صادرات سیب درختی به اقلیم کردستان عراق؛ با عنایت به مراجعات مکرر فعالان عرصه صادرات ضروری است لذا دستور فرمایید صادرات سیب درختی اشباع شده در سردخانههای استان تسریع شود.
تذکر پروانه مافی نماینده تهران به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم جایگزینی ردیف مناسب در قبال حذف ردیف عائلهمندی بانوان مجرد این وزارتخانه.
تذکر جلال محمودزاده نماینده مهاباد به وزیر بهداشت در این خصوص که دلیل قطع خدمات به دفترچههای بیمه سلامت در مراکز درمانی چیست؛ تذکر به وزیر کشاورزی درخصوص کمبود شدید نهالهای کشاورزی و کود و سم در سطح کشور و تذکر به وزیر کار درخصوص اینکه دلیل عدم صدور دفترچههای بیمه سلامت معلولان کشور چیست؟
تذکر حشمت الله فلاحت پیشه نماینده اسلام آبادغرب به رئیس جمهور دستور امهال تسهیلات مردم مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه با توجه به مصوبات و وعدههای چندینباره شخص رئیسجمهور، وزرا و رئیس بانک مرکزی و تذکر به وزیر اطلاعات درخصوص پیگیری سوءاستفادههای اقتصادی برخی از افراد در گران کردن و فروش مصالح ساختمانی به مردم زلزله زده استان کرمانشاه.
تذکر حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر به وزیر کار درخصوص اینکه چرا درقبال متناسب سازی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران برابر بند "ب" ماده 12 قانون برنامه ششم توسعه اقدام نمیشود و تذکر دیگر به وزیر کار درخصوص تسریع در پرداخت 6 ماه معوقه کارگران زحمتکش شرکت تیراژه پیمانکار کنارگذر شرق اصفهان آزادراه سپاهان متعلق به سازمان بازنشستگی کشوری.
تذکر دیگر این نماینده به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا حقوق معلمان حق التدریس از ابتدای سال تحصیلی تاکنون پرداخت نشده است.
حسن کامران نماینده اصفهان به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا با مقامات متخلف درباره مسائل زاینده رود برخورد نمیشود و به وزیر اطلاعات درخصوص اینکه چرا با وزارتخانه نیرو که سبب نارضایی کشاورزان حقآبه دار میشود برخورد نمیکند، تذکر داد.
تذکر جلیل رحیمی جهان آبادی نماینده تربتجام به وزیر کشاورزی درخصوص عدم پرداخت بهای زعفران به کشاورزان طبق قرارداد خرید توافقی میان زعفرانکاران و سازمان تعاون سبب مشکلات عدیده برای مردم شده است.
تذکر امیر خجسته نماینده مردم همدان و فامنین به وزیر کشور در خصوص وضعیت معیشت کارکنان نیروی انتظامی و ارتقای مزایا و حقوق دریافتی آنها.
تذکر امیر خجسته به وزیر اطلاعات در خصوص لزوم توجه جدی به حفظ سلامت کاری در مجموعه حراست بنیاد شهید و مجموعه اقتصادی کوثر و برخورد با متخلفان احتمالی، همچنین به وزیر اقتصاد و دارایی در خصوص لزوم توجه جدی در معرفی متخلفان گمرک به مراجع ذی صلاح قضایی و انتظامی، به وزیر کشور نیز در خصوص لزوم حمایت از احزاب و گروههای سیاسی کشور.
تذکر محمدابراهیم رضایی نماینده مردم خمین و اکبر رنجبرزاده نماینده مردم اسدآباد به رئیسجمهور در خصوص ضعف مدیریت بنیاد شهید و بیتعهدی به مسئولیتها که موجب کاهش خدمات به خانواده ایثارگران شود و نارضایتی گستردهای ایجاد شده است.
تذکر سید علی ادیانی نماینده مردم قائمشهر به وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص تسهیل در استقرار سامانههای نظارتی برخط جهت تعبیه نظارت مستمر در نظام بانکی ظرف مدت یکسال برابر بند الف ماده 18 قانون برنامه ششم توسعه، همچنین به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در خصوص لزوم تدوین اساسنامه شرکت انتقال ارتباطات بینالملل برابر جزء یک بند الف ماده 67 قانون برنامه ششم توسعه.
تذکر سیدحسین نقوی حسینی نماینده مردم پیشوا و ورامین به رئیسجمهور در خصوص علت عدم پرداخت حق پرستاری ماده 26 قانون جامع خدمات ایثارگران.
تذکر احمد حمزه نماینده مردم کهنوج به وزیر کشاورزی در خصوص اُفت شدید قیمت محصولات کشاورزی منطقه جنوب کرمان به دلیل نبود صادرات و واردات همزمان با فصل برداشت محصولات، همچنین به وزیر راه و شهرسازی در خصوص افزایش بیرویه کرایه حمل محصولات کشاورزی جنوب کرمان تا بازارهای مصرف.
تذکر عبدالرضا عزیزی نماینده مردم شیروان به رئیسجمهور در خصوص بیحرمتی به مردم تُرک، کُرد، تات و ترکمن خراسان شمالی در شبکه نسیم و در برنامه «وقتشه» در نوروز سال جاری؛ در حقیقت در این برنامه نامی از خراسان شمالی برده نشده است.
تذکر حبیبالله دهمره نماینده مردم زابل و زهک به رئیسجمهور در خصوص خشکسالی ویرانگر سیستان و فاجعه در حال وقوع رسیدگی شود.
تذکر قاسم احمدی لاشکی نماینده مردم نوشهر و چالوس به وزیر جهاد کشاورزی در خصوص اینکه چرا تجهیزات و امکانات امدادی برای اطفای حریق جنگلهای شمال کشور تقویت نشده است؟ متاسفانه با آتش سوزیها موجبات نابودی جنگلها فراهم میشود.
تذکر علیرضا ابراهیمی نماینده مردم رامیان و آزادشهر و شهرام کوسه غراوی نماینده مردم مینودشت و کلاله به وزیر جهاد کشاورزی در خصوص عدم تعیین قیمت خرید تضمینی گندم.
تذکر شهرام کوسه غراوی نماینده مردم مینودشت و کلاله و اسدالله قرجه طیار نماینده مردم گنبدکاووس به وزیر نیرو در خصوص علت عدم تامین حقآبه پایین دست استان گلستان به ویژه در منطقه مراغه تپه.
تذکر شهرام کوسه غراوی نماینده مردم مینودشت و کلاله به وزیر بهداشت و درمان در خصوص حذف ناکارآمدی بیمههای درمانی روستایی در مطب خصوصی پزشکان در مناطق محروم.
تذکر احمد بیگدلی نماینده مردم خدابنده به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در خصوص علت عدم آنتندهی تلفنهای همراه در جادههای اصلی و روستاهای شهرستان خدابنده، همچنین به وزیر کشور در خصوص بررسی نحوه واگذاری زمین، دریافت پروانه ساخت مراکز تجاری بانک آینده در منطقه 22.
تذکر سید محمدجواد ابطحی نماینده مردم خمینیشهر به رئیسجمهور در خصوص ضرورت اجرای عدالت در افزایش حقوق کارکنان دستگاههای دولتی و کارگران، همچنین به همراه سیدناصر موسوی لارگانی نماینده مردم فلاورجان به وزیر کشور در خصوص ضرورت برگزاری فوری آزمون تعیین تکلیف شهرداریها.
تذکر محمدابراهیم رضایی نماینده مردم خمین به رئیسجمهور در خصوص عدم مدیریت منابع ارزی و کاهش ارزش پول ملی که خسارات بسیار و سنگینی به مردم ایرانی وارد میکند و نشان میدهد عوامل نفوذی و خائن در نظام پولی کشور اخلال ایجاد میکنند لذا دولت باید مدیریت مربوطه را تغییر و اصلاح کند.
تذکر محمدرضا امیرحسنخانی نماینده مردم فردوس به وزیر راه و شهرسازی در خصوص تکمیل جاده طبس بشرویه بنا بر مصوبه دولت و بودجه سالانه، همچنین به این وزیر در خصوص تکمیل باند دوم فردوس بجستان با توجه به گذشت بیش از 13 سال از شروع پروژه، به وزیر نیرو نیز در خصوص تامین آب شرب روستای باغستان به صورت سالم.
وی به وزیر کشور در خصوص خارج نموندن شهر بشرویه از بنبست نیز تذکر داد.
تذکر نظر افضلی نماینده نهبندان به وزیر کشور در خصوص عدم تعیین بخشدار یا سرپرست بخشداری بخش مود بعد از گذشت چهار ماه.
تذکر حشمتالله فلاحت پیشه نماینده اسلامآباد غرب و شهروز برزگر نماینده مردم سلماس به رئیسجمهور در خصوص دستور پایان دادن به رانت چند شغله بودن برخی مسئولان و مدیران ارشد کشور جهت جلوگیری از سوءاستفاده مدیران میانی از این نابسامانی مدیریتی با توجه به بیکاری جوانان تحصیلکرده کشور.
تذکر حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهینشهر و میمه به وزیر جهاد کشاورزی در خصوص ضرورت جلوگیری از دخالت بیجهت مدیر کل جهاد کشاورزی استان اصفهان در توزیع و انتقال فاضلاب برخوار به اصفهان.
تذکر فلاحت پیشه نماینده اسلامآباد غرب به رئیسجمهور در خصوص انعقاد قرارداد کارمندان سیلوهای استان کرمانشاه.
تذکر علی وقفچی نماینده مردم زنجان و طارم به رئیسجمهور در خصوص دستور عاجل به رئیس سازمان میراث فرهنگی جهت ساماندهی بازار زنجان و طارم، همچنین به وزیر نفت رد خصوص گازرسانی به روستاهای زنجان و طارم و به وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص فعال سازی کارخانههای نیمه تعطیل و تعطیل شهرستانهای زنجام و طارم.
تذکر محمدحسین فرهنگ نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو و آقایان قاسم احمدی لاشکی، محمد بیرانوندی و اکبر رنجبرزاده نماینده مردم چالوس و نوشهر، خرمآباد و اسدآباد به رئیسجمهور و وزیر آموزش و پرورش در خصوص ضرورت تقدم فرهنگیان در افزایشهای حقوق کارکنان دولت.
تذکر نادر قاضیپور و علیرضا محجوب نمایندگان ارومیه و تهران به وزیر امور خارجه در خصوص تجدیدنظر در توافقهای خارجی بر اساس سیاست جایگزینی کالای ایرانی به جای کالای خارجی. همچنین به وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص ارایه جامع ساماندهی تجارت خارجی و نظارت بر تولید داخلی و افزایش سطح تولیدات ملی. همچنین به وزیر نیرو درخصوص تبدیل وضعیت قراردادهای معین اپراتورها، برق و سایر مشاغل برای از میان بردن نابرابریهای دستمزدها و دریافتیها.
تذکر نادر قاضیپور و علیرضا محجوب نمایندگان ارومیه و تهران به وزیر کشور در خصوص اقدام بر اساس قوانین جاری جهت جلوگیری از توسعه اشتغال غیرمجاز اتباع خارجی در مشاغل مختلف به ویژه مشاغل ساختمانی.
تذکر همایون یوسفی نماینده مردم اهواز به وزیر کشور در خصوص مشکلات روز افزون استان خوزستان در حوزههای امنیتی، اجتماعی، کارگری و مدیریت ضعیف موارد فوق در استان و عدم وجود راهبرد و برنامه جهت حل مشکلات.
تذکر حسن بهرامنیا نماینده مردم نهاوند به وزیر جهاد کشاورزی در خصوص تسریع در پرداخت پول چغندرکاران توسط کارخانه های قند.
تذکر سید مصطفی ذوالقدر نماینده مردم میناب به وزیر جهاد کشاورزی در خصوص جلوگیری از غارت منابع دریای آبهای جمهوری اسلامی ایران به ویژه میناب، جاسک.
تذکر نادر قاضیپور نماینده مردم ارومیه به وزیر بهداشت و درمان در خصوص جلوگیری از ادامه کار کسانی که در ایام نوروز بیمارستان را خالی گذاشته و بیماران بدون پزشک گذاشتهاند.
تذکر نادر قاضیپور و علیرضا محجوب نمایندههای مردم ارومیه و تهران به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص تسریع در صدور بخشنامه دستمزد سال 1397 و تسری آن به سایر سطوح.
همچنین به وزیر دادگستری در خصوص تهیه اصلاحیه بودجه برای تخصیص 100 درصدی بودجه شوراهای حل اختلاف برابر قانون.
تذکر اسدالله عباسی نماینده مردم رودسر و املش به وزیر آموزش و پرورش در خصوص پیگیری وضعیت حق التدریسان و مربیان پیشدبستانی آموزش دهندهها و پرداخت پاداش بازنشستگان و حقوق حق التدریسیها.
تذکر حسن نوروزی نماینده مردم رباطکریم و بهارستان به وزیر راه و شهرسازی در خصوص لزوم پرداخت مطالبات پیمانکاران کمربند جنوبی شهرستانهای اسلامشهر، بهارستان و رباطکریم.
دیدهبوسی و تبریک نمایندگان به مناسبت آغاز سال جدید در نخستین جلسه مجلس در سال ۹۷
نمایندگان مردم در خانه ملت در نخستین نشست علنی مجلس شورای اسلامی، آغاز سال جدید را به یکدیگر تبریک گفتند.
در نخستین نشست علنی مجلس شورای اسلامی در سال 1397 که امروز (یکشنبه، 19 فروردین) در حال برگزاری است، نمایندگان مردم آغاز سال جدید را به یکدیگر تبریک گفتند.
همچنین معاونان پارلمانی رئیس جمهور، وزارت دفاع، وزارت جهاد کشاورزی و سایر وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی و مشاوران و مسئول دفترهای رئیس مجلس شورای اسلامی نیز با حضور در صحن علنی، سال جدید را به یکدیگر و به نمایندگان تبریک گفتند.