پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، بررسي هاي جديد نشان مي دهد، پسماندهاي سمي در صربستان سلامت مردم اين کشور و اتحاديه اروپا را با تهديد جدي مواجه کرده است.
تعداد زيادي از بشکه هاي زنگ زده همراه با لوله هاي پلاستيکي مملو از مايعي سياه رنگ و نفتي ، منطقه اي از صربستان را فراگرفته است و بسياري از مرغ ها نيز در اين منطقه آلوده پرسه مي زنند. محفظه هاي ديگري هم در اين منطقه وجود دارند که پر از غلات هستند.
وزارت حفاظت از محيط زيست صربستان اعلام کرد که اين منطقه از شمال صربستان در نزديک يک مزرعه و در کنار خط آهن واقع شده است و حدود يکصد تن از مواد پسماند بسيار خطرناک را در خود جاي داده است. مقامات صربستان اين منطقه آلوده را يک ماه پيش کشف کردند.
کشف چندين مورد مشابه از اين مناطق آلوده در صربستان باعث شده است که مقامات صربستان احساس خطر کنند چون احتمال داده مي شود انبوهي از پسماندهاي صنعتي در مناطق مختلف صربستان مخفي شده باشند و اين امر مي تواند يک تهديد زيست محيطي بلند مدت براي سلامت مردم اين کشور و کل اتحاديه اروپا باشد.
گوران تريوان Goran Trivan وزير حفاظت از محيط زيست صربستان گفت: اين وضعيت که ناشي از دهه ها غفلت، فساد و مشکلات اقتصادي است وضعيتي بسيار تاسف انگيزي است. مردم ، عملا مقادير زيادي از پسماندها را در حياط هاي خود دفن کره اند گويي اينکه اين پسماندها به نوعي گنجينه محسوب مي شوند! اين کار بايد متوقف شود.
در ادامه اين گزارش امده است: اين مشکل زماني در کانون توجه قرار گرفت که صربستان و ديگر کشورهاي منطقه بالکان به عضويت در اتحاديه اروپا نزديک تر شده اند، گامي که در نهايت مستلزم رعايت استانداردهاي زيست محيطي مطابق با استانداردهايي است که کشورهاي فعلي عضو اتحاديه اروپا رعايت مي کنند.
دستيابي به چنين اصلاحات و تغييراتي براي اين دسته از کشورها نيازمند گذشت چند سال است. پسماندهاي خطرناک بايد از مکان هايي مثل صربستان به کشورهايي مثل اتريش، روماني و سوئيس منتقل شوند زيرا کشور صربستان توانايي فراوري و بازيافت اين پسماندها را در اختيار ندارد. انتقال اين پسماندها نيز بسيار پرهزينه است، بنابر اين، برخي توليد کنندگان و برخي شرکت هاي مديريت پسماند، به طرق نامناسب از شر ضايعات توليدي خلاص مي شوند. نگراني درباره آلاينده هاي پنهان ، بسيار زياد است.
وزير حفاظت از محيط زيست صربستان مي گويد اين کشور هر ساله حدود يکصد و سي تا دويست و بيست هزار تن پسماند خطرناک توليد مي کند، در حاليکه بخشي از اين پسماندها يا از کشور خارج مي شوند و يا اينکه در داخل صربستان به طريقي نامناسب و غير ايمن، انباشت مي شوند. از سرنوشت بسياري از پسماندهايي که توليد مي شود هم هيچ خبر و اطلاعي نداريم.
وزير حفاظت از محيط زيست صربستان مي گويد مقادير اين پسماندها نامشخص است و ممکن است به هزاران تن هم برسد! تريوان مي گويد راه حل اين مشکل نظارت دولت بر اين مسئله، در نظر گرفتن مجازات سنگين براي متخلفان و تشويش بخش خصوصي به سرمايه گذاري است.
وزارت حفاظت از محيط زيست صربستان مي گويد دولت اين کشور با دفتر دادستاني کل صربستان و پليس اين کشور هماهنگي خوبي شکل داده است تا مکان هاي انباشت پسماند در کل کشور را در اسرع وقت شناسايي کنند. در يک پويش مردمي، از شهروندان صربستاني خواسته شده است که در صورت مشاهده هرگونه سايت هاي مشکوک به انباشت پسماندهاي سمي ، موضوع را به مقامات محلي و دولتي گزارش کنند.
آنجلکا ميهايلو، دانشمند رشته محيط زيست در صربستان که عضو کارگروه دولت صربستان براي بازنگري قوانين اين کشور جهت عضويت در اتحاديه اروپا است ، مي گويد: خسارت احتمالي ناشي از مواد پسماند سمي براي مردم صربستان و محيط زيست اين کشور قابل تخمين زدن نيست. ميزان اين خسارت بستگي به نوع مواد تشکيل دهنده پسماندها و نحوه انباشت آنها مربوط مي شود.
آنجلکا ميهايلو مي گويد: پسماندهاي سمي اگر به خوبي مديريت نشوند ، خطر و نگراني بسيار بزرگي براي سلامت مردم به حساب مي آيند.
مقامات صربستان مي گويند از ميان بيش از يکصد شرکت ثبت شده در اين کشور براي مديريت پسماند، فقط شمار معدودي شرکت هستند که قوانين و مقررات مربوط به تفکيک پسماند و انباشت آن را به خوبي رعايت کردند. بسياري از شرکت هاي فعال در بخش پسماند، پول دريافتي براي انتقال پسماندها به خارج را خرج نمي کنند و در عوض اين مواد را در مکان هاي نامشخص در صربستان انباشت مي کنند.
به ساکنان روستاهاي اطراف بلگراد پايتخت صربستان هشدار داده شد که از آب چاههاي استفاده نکنند چون در همان مناطق پسماندهاي سمي بسيار خطرناکي پيدا شد که حاوي ماده سرطانزاي بنزن بود. مالک مکاني که اين ماده سرطانزا در انجا انباشت شده بود بازداشت شد و در صورت محکوميت ، با حکم حبس تا پنج سال نيز روبرو خواهد شد.
صربستان علاوه بر مشکل پسماند، با مشکلات پساب هاي آلوده نيز روبرو است. کليه شهرهاي صربستان و بسياري از کارخانه هاي اين کشور فاقد تصفيه خانه هستند و پساب ها مستقيما وارد رودخانه هاي اين کشور مي شوند. کيفيت هوا ، آب آشاميدني و آلودگي ناشي از فعاليت معادن ونيروگاهها نيز از ديگر مشکلات صربستان است.
وزير محيط زيست صربستان اذعان کرد، فاصله کشورش با موضوع حفاظت از محيط زيست دست کم بيست و پنج تا سي سال است. وي ابراز اميدواري کرد که در ادامه مسير، وضعيت بهتر شود.